Rendkívüli sajtótájékoztatót tart a burgenlandi rendőrség a kamionban talált halott migránsok ügyében.

12:26
Ő tartotta a sajtótájékoztatót
Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok beszél az újságíróknakForrás: MTI/Krizsán Csaba
12:05
Vége a sajtótájékoztatónak

Vége van az osztrák sajtótájékoztatónak. 

12:03
Menekültkvótát akar Ausztria

Mika-Leitner szerint Ausztria már több mint egy évvel ezelőtt egy határozott koncepciót tett le a migránshelyzet kezelésére. Az osztrák belügyminiszter egyértelműen kiállt amellett, hogy a menekülteket egy kvóta szerint osszák el. 

11:59
Nem tudni, hol vannak őrizetben

Az osztrák rendőrparancsnok elmondta, Budapesten tartják őrizetben a három letartóztatottat. 

11:59
10 évesek sem voltak

A kamionban meghalt kislány két év alatti volt, míg a három kisfiú 8-9 éves. Javította ki a rendőrség korábbi nyilatkozatát egy osztrák lap

11:59
A tulajdonosokat keresik

Jelenleg a nyomozók a jármű tulajdonosi láncolatát próbálják felderíteni.

11:57
Legális út kell

Fontos, hogy legális utakat teremtsünk a menekülteknek ahhoz, hogy Európába jussanak. Csak így tudunk küzdeni az embercsempészek ellen - mondta az osztrák belügyminiszter.  A politikus szerint létre kellene hozni egy olyan adatbázist, amiben az embercsempészek adatai vannak, így pedig fel lehetne göngyölíteni a különféle szervezeteket. 

11:56
Több ezer eurót fizethettek

Sokszor 3-5000 eurót fizetnek az embercsempészeknek a menekültek, akik Afganisztánból, Irakból, vagy Szíriából érkeznek, hogy Ausztriába vagy Németországba vigyék őket. Nem kizárt, hogy a szerencsétlenül járt menekültek is ennyit fizettek. 

11:53
Hasznosság

Mika-Leitner elmondta, hogy meg kell találni a megfelelő jogi módszereket, hogy a menekültek legálisan bejuthassanak Európába, ami az egész kontinensnek a hasznára válik. 

11:51
Nemzetiségek

Az egyik őrizetbe vett bolgár-libanoni, a második bolgár, míg a harmadik személy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezik, de nem lehet tudni, hogy valóban magyar nemzetiségű-e. 

11:51
Nem keresték a járművet

Senki nem jelentette, hogy ellopták volna a járművet. 

11:50
Már 12 ezer menekült az idén

Az A4-es út a menekültek kedvelt útvonala Ausztriában, de nem ez az egyetlen útvonaluk az embercsempészeknek. Az elmúlt időszakban Burgenlandban 4500 menekültet vettünk őrizetbe tavaly, idén viszont már 12 ezernél tartanak, és egyre többen vannak. Mindegyikük Németországba tart - mondta a rendőrparancsnok. 

11:49
Magyar letartóztatott is van

A három letartóztatott közül az egyik a gépjármű tulajdonosa, ő magyar nemzetiségű. 

11:48
Emberek, akik a családtagjaikat keresik

A hozzátartozóknak létrehozott forródrót azért is jutott eszünkbe, mert annyian keresték a burgenlandi rendőrséget. Ne felejtsük el, hogy itt emberekről van szó, akiket keresnek a családtagjaik - magyarázta a parancsnok, miért volt szükség a forródrót létrehozására. 

11:46
Nem lesz szigorítás

Az osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint Ausztria nem fogja szigorítani a határellenőrzést. 1300-an vesznek részt a jelenlegi ellenőrzésben, amit a határtól beljebb végeznek - mondta Johanna Mikl-Leitner. Az embercsempészet táptalaját úgy lehet elvenni, hogy megfelelő ellátást biztosítunk a menekülteknek. A kamion Budapesttől délre indult el - mondta a rendőrfőnök. 

11:44
A vádemelésről az osztrákok döntenek

Az eisenstadti ügyészség foglalkozik a vádemeléssel - mondta a főügyész.

11:43
Nem lehet minden járművet ellenőrizni

Nem lehet minden teherautót kinyitni a határon. Nem vagyunk arra képesek, hogy mindegyiket ellenőrizzük - mondta a rendőrparancsnok. 

11:43
Szíriai okmányt találtak

A teherautóban egy szíriai úti okmányt találtunk, ez alapján következtettünk arra, hogy szíriaiak a halottak - mondta a burgenlandi rendőrparancsnok. Azt természetesen nem tudják, hogy mindegyikük Szíriából érkezett-e. 

11:42
Intézkedések télig

A következő hetekben megpróbáljuk kezelni ezt a helyzetet, hogy a tél beállta előtt a menekültáradatot ne a szabad ég alatt kezeljük. 

11:41
Erősítés Burgenlandba

Akár napi 400 illegális határátlépőt is elfoghatnak az osztrák hatóságok, megpróbálunk kapcsolatba lépni velük, ellátjuk őket - mondta a rendőrkapitány. Szükség lesz adott esetben arra, hogy további ellenőrző intézkedéseket vezessünk be a rendkívüli menekültáradatra tekintettel. Megpróbáljuk 30 fővel növelni a helyi erőket. 

13