Rendkívüli sajtótájékoztatót tart a burgenlandi rendőrség a kamionban talált halott migránsok ügyében.

11:40
Letartóztatás az Egyesült Államokban

A sajtótájékoztató alatt jelentették be, hogy az amerikai hatóságok letartóztatták azt a bolgár férfit, aki 1995-ben egy pótkocsis kamionnal a román határon át illegálisan menekülteket szállított Magyarországra, akik közül 18 Srí Lanka-i állampolgár a levegőtlen, felforrósodott pótkocsiban megfulladt.

Az 58 esztendős Plamen Vladimirov Trifonovot Bulgáriában embercsempészéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, és egy bíróság 2002-ben nyolcévi börtönbüntetésre ítélte. Az amerikai hatóságok az után tartóztatták le őt a múlt héten Kirklandban, Seattle elővárosában, hogy Bulgária kérte a kiadatását.

11:39
Új helyzet

A magyar kollégák az este folyamán és a mai napon hét embert vettek őrizetbe, de ebből három emberre koncentrálódik a gyanú. Rendőri szemszögből egy újfajta kihívással állunk szemben - mondta a rendőrfőnök. 

11:38
Nem tudni, hol temetik el őket

Még nem tudják, hol temessék el az áldozatokat - ismerte el a rendőrség. 

11:36
Magyarok hallgatják ki a gyanúsítottakat

Két magyar rendőr Ausztriába ment, hogy segítse a nyomozást. A magyarok segítenek abban is, hogy kihallgassák a gyanúsítottakat. Valószínűleg bolgár embercsempész-szervezetről lehet szó. 

11:35
Mélység

Nem lehet kizárni, hogy a magyar határ mentén lesznek-e ellenőrzések - mondta a rendőrkapitány. Ezt követően megerősítette, hogy mélységi akciók lesznek. A hétvégn más tartományból 30 rendőr érkezik Burgenlandba, amjd hétfőn újabb 30 ember érkezik. 

11:34
Elszállítás

A holttesteket a boncolással megbízott intézetbe szállítják - jelentette be a főügyész. 

11:34
Napokig tart a halottak vizsgálata

A közvetlen halálokot igazságügyi orvosszakértő vizsgálja, de ez több napig eltarthat a halottak nagy száma miatt. 

A holttesteket Bécsbe szállítottákForrás: MTI/EPA/Roland Schlager
11:33
Budapestről indult

Az útvonal: a jármű szerdán a korai órákban indult el Budapestről. Parndorf térségében már legalább 24 órája állt a teherautó, amikor megtalálták. 

11:32
Szervezett bűnözés

A gépjármű tulajdonosát, és azt a két embert fogták el, akik vezették a járművet - jelentette be a rendőrfőnök. Szerinte szervezett bűnözéssel állunk szemben. 

11:32
Még vizsgálják a sérüléseket

Lehet, hogy közlekedési balesetből származott a sérülés a teherautón, de még szakértők vizsgálják, hogy a karcolások származhattak-e a szabadulni próbáló menekültektől - mondta a parancsnok. 

11:31
Három emberre koncentrálnak

A burgenlandi rendőrfőnök tájékoztatása szerint hét embert vettek őrizetbe, de arra a három személyre koncentrálnak, akik az első körben kerültek a rendőrség látókörébe. A másik négy személyt egyelőre elengedték. 

11:30
Emberölés is lehet a vád

Mi a gyanú a tettesek ellen? - szól az első kérdés. A rendőrparancsnok válaszában elmondta: először a járművet vizsgálták át, ebből kiderült, hogy az ajtón keresztül valószínűleg nem jutott be levegő, így az emberek megfulladtak a raktérben. Emberölés és gyilkosság is felmerülhet az embercsempészet vádja mellett, de ezt még vizsgálni kell - mondta. 

11:29
Az osztrákok az elsők

Az osztrák újságírók kérdezhetnek először. 

11:28
Hét embert foghattak el

Nyolc nő és négy gyermek, köztük egy egy-másfél éves csecsemő holttestét is megtalálták abban a teherautóban, amelyet csütörtökön találtak egy osztrák autópálya-megállóban. Az autóból összesen hetvenegy holttestet emeltek ki igazságügyi orvosszakértők, jelentette be péntek délelőtt a burgenlandi rendőrség vezetője. A rendőrség szerint az áldozatok szír menekültek. A Kronen Zeitung péntek délelőtti híre szerint hét embert elfogtak Magyarországon.  

A burgenlandi rendőrség 2015. augusztus 27-én Parndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállítja a kamiont, amelyben több mint hetven holttestet találtakFotó: Origo
11:28
Köszönet a magyaroknak

Mindent meg kell tennünk, hogy nyomozzunk az embercsempészek ellen. A magyar kollégákkal nagyon jó az együttműködés - mondta a belügyminiszter, aki a magyar Belügyminisztériumnak és a magyar rendőröknek is köszönetet mondott az együttműködésért. 

11:27
Válságstábot is felállítottak

A belügyminisztérium már korábban menekültválságstábot állított fel, és mindent megtesz, hogy segítse a menekülteket - mondta a politikus, aki szintén köszönetet mondott a nyomozóknak. 

11:26
Éppen ott volt

A rendőrség az első perctől nagyon határozottan cselekedett, így a tettesek közül néhányan már őrizetben is vannak – mondta Johanna Mikl-Leitner. A politikus elmondta, hogy csütörtökön egyébként is Burgenlandban járt, ahol szembesült azzal, hogy egyre több menekült érkezik. 

11:25
Közös fellépés

Az osztrák belügyminiszter szerint a tegnapi nap a gyász napja volt. Fel kell, hogy rázzon bennünket a tegnapi tragédia, közös európai fellépésre van szükség – fogalmazott Johanna Mikl-Leitner. Teljes erővel fel kell lépni az embercsempészek ellen. 

11:24
Köszönet a rendőröknek

A főügyész köszönetet mondott a rendőröknek. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy ilyen hamar sikerült eredményeket elérni - dicsérte a nyomozásban résztvevőket Johann Fuchs.

11:23
A BBC is adja

A BBC-n is élőben adják a sajtótájékoztatót.

23