Orbán: Nem jó érzés kerítést építeni

2015.09.25., 11:40
rendezés

Magyarországnak nincs más választása, mint a szerbiaihoz hasonló kerítést építeni a horvát–magyar határra, a teljes zár előtt azonban a magyar kormány tagjai még felkeresik a visegrádi együttműködés tagállamait, hogy támogatást gyűjtsenek – jelentette ki Orbán Viktor Bécsben. A magyar kormányfő elismerte, hogy nem jó érzés kerítést építeni, ezzel azonban már csak azért sem törődhet, mert az osztrák kancellár határozottan elutasította, hogy Horvátország és Magyarország korridort nyisson a menekülteknek Ausztria felé. 

Origo
12:29

Nem szeretet kérdése, hogy lesz-e kerítés

"Nem szeretet kérdése, hogy szeretnénk-e a horvát határra is kerítést" – válaszolt egy horvát újságíró kérdésére a magyar kormányfő.

"Mi nem szeretnénk ezt tenni, a helyzet azonban ezt nem teszi lehetővé. Magyarország aláírta a schengeni megállapodást, amit be kell tartani. Erre viszont más megoldást nem látok, csak ami már a szerb határon bevált" – tette hozzá Orbán, aki megerősítette, hogy lesz kerítés a két ország határán. 

Technikai határzár a magyar-szerb határonFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
12:27

Szerbiáról egy rossz szót sem mondhatunk

Szerbiáról egy rossz szót sem mondhatok, sőt az együttműködés a legnehezebb pillanatokban is példaértékű volt - dicsérte szomszédunkat Orbán Viktor.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynélForrás: MTI/Sóki Tamás

A kormányfő szerint az együttműködés egyszer ingott csak meg, amikor "ma már beazonosított terroristák vezetésével bűnözők fizikai erővel megtámadták a határt lezáró magyar rendőröket". Ezek szerb területről indultak ki, mégsem akadályozták meg a szerb hatóságok. Ezt leszámítva azonban a szerbek nem hagyták magukra Magyarországot - mondta Orbán.

Origo
12:24

Adunk információt, csak még nekünk sincs

Még két kérdésre van idő, az egyiket a Tageszeitung újságírója teszi fel. Arra kíváncsi, hogyan lehet javítani az információáramlást Ausztria és Magyarország között. Orbán Viktor szerint természetesen lehet, és erre ígéretet is tett osztrák kollégájának, ugyanakkor türelmet kért tőle, mert a magyar kormánynak sincs elég információja arról, hány ember jön Horvátországból. 

Origo
12:22

A kvótarendszer nem más, mint egy csőtörés

Nem tartom ésszerűnek, hogy ha csőtörés van a lakásban, azzal foglalkozunk, hogy melyik lavórba mennyi vizet engedjünk - foglalta össze egy hasonlattal a kvótarendszert Orbán. A kormányfő szerint a csőtörés okát kell megszüntetni, ami jelenleg Görögországban van. 

Görögországból Macedóniába érkezett illegális bevándorlók áttörnek egy rendőrkordont a határnál fekvő Gegelija közelébenForrás: MTI/EPA/Nake Batev
Origo
12:20

Így lesz a bevándorlásproblémából demokráciaprobléma

Orbán véleménye szerint a magyar nemzeti érdek abban áll, hogy Magyarországon az történjen, amit az emberek szeretnének. Nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy az ország fel tudjon készülni a mostani helyzetre, amiért kaptunk kritikákat. Ezek nem mindegyike volt méltányos – utalt korábbi véleményére a kormányfő. 

Illegális bevándorlók várakoznak horvát rendőrök sorfala előtt egy befogadóállomás bejáratánál a horvátországi ApátibanForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Az egyetértés Orbán szerint azért is fontos, mert ha nincsenek egyetértési pontok, akkor a bevándorlásproblémából demokráciaprobléma lesz. A magyarok viszont a nemzeti konzultáción elmondták, hogy egyetértenek a kormány intézkedéseivel.

Origo
12:16

Nem lesz határzár, amíg nem tudjuk az ENSZ véleményét

A horvát határzár lehetséges időpontjáról a miniszterelnök annyit mondott: a horvát határon először a határvédelem első sorát építik meg, utána kezdik a másodikat. Ezt azonban nem kell megvárni ahhoz, hogy lezárják a határt. Ugyanakkor a kormányfő a határzár előtt még több országgal is tárgyalni akar, valamint az ENSZ közgyűlésén is beszélni akar Ban Kimun főtitkárral. 

Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát-magyar határon, Zákány közelébenForrás: MTI/Varga György
Origo
12:13

Nem akarunk kerítést a szlovén-magyar határra

"Szlovénia és Magyarország közé nem akarunk kerítést építeni. Ami ott zajlik, az terepmunka. Kitakarítjuk a határsávot, és alkalmassá tesszük arra, hogy ott mobileszközöket tudjunk elhelyezni"  – magyarázta Orbán Viktor, mi is történik a szlovén határon. Ezt szerinte akár egy nap alatt le lehet bontani, ráadásul semmi olyat nem tesznek, amit ne egyeztettek volna a szlovén kormánnyal. 

Gyorsan telepíthető, gyorsan elbonthatóForrás: MTI/Varga György
Origo
12:12

Egész Európában nincs annyi drót, amennyi kellene

Az RTL Klub a szlovén-magyar határ lezárásának ellentmondásairól kérdezte a miniszterelnököt. A kormányfő elmondta: hatvanmillliárd forintos keretet nyitott a magyar kormány a határvédelem megerősítésére, de azt javasolta, hogy a részletekről Bakondi Györgyöt kérdezzék. 

"Európában nincs annyi drót, mint amennyire szükségünk volna. Már Kínából is szállítmányokat kell hívnunk. Lesz egy kis patchwork jellege a határnak, hiszen az anyaghiány miatt nem lesz egységes a védelem, de arra kérünk mindenkit, hogy ne erről ítéljen meg minket" - mondta Orbán. 

Gyorstelepítésű drótakadály a magyar–szlovén határon, TornyiszentmiklósnálForrás: MTI/Varga György
Origo
12:08

A vízágyú nem más, mint egy locsolókocsi

"Ha nem tudjuk megoldani a határvédelmet, akkor Schengen elesett" - mondta Orbán Viktor, aki elismerte: kerítést építeni nagyon nem jó érzés.

"Egyáltalán nem okoz örömet, amikor olyan képeket mutatnak Magyarországról, amik valóban nehéz szituációkról számolnak be" - utalt Orbán a röszkei zavargásokra. A miniszterelnök szerint az is bizonyítja, hogy a lehető legemberségesebben próbáltuk megoldani a helyzetet, hogy a vízágyú tulajdonképpen olyan, mint egy locsolókocsi. 

Origo
12:05

Új kifejezés született: welcome party

Egy újságíró azt kérdezte, mi lesz a magyar munkavállalókkal, ha Magyarország lezárja a határait. 

"Mi nem az osztrák–magyar határt akarjuk lezárni" – szögezte le Orbán, aki szerint a bevándorlókat üdvözlő  "welcome partyk" egy idő után a visszájukra fognak fordulni. 

Menekülteket köszöntő felirat egy berlini demonstrációnForrás: AFP/John Macdougall
Origo
12:03

Kiderült, miért nem találkozott az FPÖ-vel

A Magyar Televízió teheti fel az első kérdést. A riporter arra kíváncsi, hogy miért nem találkozott az Osztrák Szabadságpárt vezetőjével. Orbán Viktor elismerte, hogy valóban szeretett volna az FPÖ vezetőivel is tárgyalni, de a partnerei azt kérték, hogy ezt ne tegye. Mivel javítani akar a kapcsolatokon, ezt elfogadta. 

Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője támogatja Orbán Viktor menekültpolitikájátForrás: AFP/AA/Hasan Tosun
Origo
12:02

Nem jó érzés kerítést építeni

Orbán Viktor megismételte: nem jó érzés kerítést építeni a magyar határon.

Origo
12:01

Nem egység, hanem széthúzás van

Orbán Viktor szerint Európa egyik fele szerint meg kell állítani a bevándorlást, a másik szerint viszont nem, sőt ez a folyamat még jó is. Ezt hatalmas problémának látja. 

Angela Merkellel készít szelfit egy menekültForrás: AFP/Fabrice Coffrini
Origo
11:59

Az EU nem érti, mekkora a baj

A magyar kormány tagjai a következő hetekben körbejárják Európát, hogy meggyőzzék az európai vezetőket arról: meg kell állítani a bevándorlást. Orbán Viktor szerint erre azért is szükség van, mert az európai vezetők még nem értik, mekkora a baj. 

Origo
11:58

Minden elvesztegetett óra számít

Orbán Viktor kijelentette: minden elvesztegetett óra számít, mert napi 8-10 ezer ember özönlik be Európába, hacsak nem állítjuk meg őket. A magyar kormányfő szerint ezt még az unió területén kívül kellene megtenni. 

Origo
11:57

Orbán: Az unió valamit rosszul csinál

Az európai vezetők soha nem akarták, hogy a többmilliós tömeg beköltözzön Európába, mégis az a kép él a bevándorlókban, hogy befogadjuk őket. Ezért valamit rosszul csinálunk – bírálta az Európai Uniót a magyar kormányfő. 

Jobb életre vágynakForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
11:55

Tusk is a menekültekkel riogatott

Az Európai Unió tanácsának elnöke a szerdán tartott csúcson alarmírozni próbálta egész Európát - ismertette a Brüsszelben történteket Orbán Viktor. A magyar kormányfő ez alapján is megerősítette, hogy modern kori népvándorlás zajlik, ráadásul a szubszaharai részről is megjelentek az első bevándorlók. 

Origo
11:53

Kell kerítés a horvát határon

Orbán Viktor szerint a szerb határőrizeti rendszer bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A korábbi több ezerhez képest ma csak néhány százan jönnek - mondta. 

Most az a feladat, hogy ugyanez a rendszer működjön a horvát-magyar határon is - erősítette meg. Ez a feladatunk, amit az osztrákok tudomásul vettek. A magyar kormány erről megpróbál a horvátokkal is dűlőre jutni - tette hozzá a magyar kormányfő. 

Újabb drótakadály épülForrás: MTI/Varga György
Origo
11:51

Mindenkinek a maga kötelessége a határvédelem

A külső határok megvédése mindenkinek a maga kötelessége, Orbán szerint ez fog állni az osztrák kancellár hamarosan kiadott közleményében. Ezt támogatásnak is vehetjük - tette hozzá. 

Origo
11:50

Nem bontjuk le a kerítést

A horvát miniszterelnök azt javasolta a magyar kormánynak, hogy bontsuk el a kerítést, és nyissunk közösen egy korridort Ausztria felé – ismertette Orbán Viktor, aki szerint azonban ez minden európai jogszabállyal ellentétes. 

Tárgyalásainkon az osztrák kancellár ezt nem fogadta el,  amit mi tiszteletben tartunk – mondta Orbán Viktor. 

Origo
11:48

Dél van, és máris jobbak az osztrák-magyar kapcsolatok

A megbeszélések jó szándékúak voltak, bár voltak véleménykülönbségek, de ezeket mindenki át akarta hidalni – jellemezte a tárgyalásaokat Orbán Viktor. 

"Az osztrák–magyar kapcsolatok jobb állapotban vannak most, mint reggel nyolckor" – mondta. 

Origo
11:47

Bírálat a horvátoknak

Horvátország nem hivatkozhat arra, hogy nem tagja a schengeni övezetnek, mert tagja a dublini megállapodásnak - bírálta a déli szomszédokat a magyar miniszterelnök. 

Ezrével jönnek a menekültek Horvátországon átForrás: Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
11:46

Egy csónakban az osztrákokkal

Orbán Viktor szerint Magyarország kész megvédeni a horvát határt, és képes arra, hogy a határnál folytassa le a szükséges eljárásokat. A kormányfő úgy látja, egy csónakban ülünk az osztrákokkal, mert Horvátország az Európai Unió tagja, ezért onnan csak olyanok érkezhetnének, akik már regisztráltak Horvátországban. 

Origo
11:45

Készek vagyunk elfelejteni

Orbán Viktor szerint a magyar kormány kész elfelejteni, hogy az osztrákok lenácizták őket.

"Tegyünk úgy, mintha ez mind nem történt volna meg, és helyette összepontosítsunk a problémára" - mondta. 

Menekültek NickelsdorfbanForrás: AFP/Vladimir Simicek
Origo
11:44

Baráti tüzet kapunk a hátunkba

Orbán Viktor szerint a nyilvánosság előtt a magyarok sosem lépték át a határt, ami veszélyeztette volna a jó kapcsolatokat, de ez nem kölcsönös. "Ausztria különösen nehéz időkben támadta meg ezt a viszonyt. Úgy érezzük, hogy Magyarország magára maradt" - mondta a kormányfő.

"Baráti tüzet kapunk a hátunkba, miközben mindent megteszünk, hogy betartsuk a szabályokat. Miközben védjük a határt, aközben olyan kritikákat kapunk, amik megrontják a két ország kapcsolatát" - jelentette ki Orbán, aki azt akarja, hogy ezt lezárják. 

Origo
11:42

Orbán kérte a találkozót

"Két oka is volt annak, hogy ma találkozókat kértem Ausztriában. Az egyik a két ország kapcsolata, a másik pedig a bevándorlás helyzete. A két téma nem független egymástól" - kezdte Orbán. A kormányfő szerint nagyon fontos, hogy Ausztria és Magyarország között jó legyen a kapcsolat, amit szeretne megőrizni. 

Origo
11:40

Elkezdődött

Elkezdődött a nemzetközi sajtótájékoztató. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter és Lázár János tartja. 

Origo
10:30

Lázár és Szijjártó is vele ment

A bécsi tárgyalások fontosságát mutatja, hogy Orbán Viktort Szijjártó Péter és Lázár János is elkísérte az osztrák fővárosba. A sajtótájékoztatón akár azt is bejelenthetik, hogy Magyarország lezárja a horvát határt, de minden bizonnyal szóba kerül majd a szerdai uniós csúcs is, amelyen Faymann azt mondta: ha Magyarország csak kerítéssel tudja megállítani a menekülteket, akkor inkább engedje át őket Ausztriába. 

Orbán Viktor Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellárral is tárgyaltForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Origo
10:26

Nácikhoz hasonlította az Orbán-kormányt

Az osztrák kancellár két hete a Spiegelnek adott interjújában a náci Németország faji politikájához hasonlította azt, ahogyan az Orbán-kormány a menekültkérdést kezeli. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszában azt írta: az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy 21. századi európai vezető politikushoz.

Origo
10:23

Nem lesz közös sajtótájékoztató

A korábbi konfliktusok miatt nagy várakozás előzi meg Orbán Viktor bécsi látogatását. A magyar miniszterelnök többször éles szóváltásba keveredett nyilvánosan az osztrák kancellárral a menekültkérdésben vallott nagyon eltérő álláspontok miatt. Werner Faymann szóvivője előre jelezte, hogy közös sajtótájékoztató nem lesz, ami azt valószínűsíti, hogy az osztrák fél határozott hangú tárgyalásra számít. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann BécsbenForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Még több bejegyzés