Az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályok további szigorítását tervezi a német kormány, a szálláson és az élelmen kívül minden más támogatást megvonnak az érintettektől, és rövid úton kitennék őket az országból. Eközben Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van, a szlovén parlament pedig engedélyezte a katonák kivezénylését a határ védelmére. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval!

18:05
Ételosztás a határon
Menekültek vöröskeresztes aktivisták által osztott élelemért nyúlnak át egy kerítésen a horvát-szlovén határ közelében lévő szlovéniai brezicei befogadóállomáson szerdán.Forrás: MTI
18:00
EP-adomány a MigSzol csoportnak

Több mint huszonötezer eurót, vagyis hét és félmillió forintot gyűjtött össze az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója a menekültkrízis kezelésében résztvevő európai civil szervezeteknek. Az S&D-frakció vezetőségéhez beérkezett nemzeti javaslatok alapján az összeget négy civil csoport kapja: a „Világ orvosai” nemzetközi szervezet, a görög KEAN, az olasz Porta Aperta, illetve a magyarországi MigSzol-csoport.

17:17
Gyalog vágtak neki

Mintegy ezerötszáz menekült áthatolt a rendőrségi kordonokon szerdán az ausztriai Spielfeldnél található befogadóállomáson, és gyalog elindult Graz felé - közölte a helyi rendőrség.

17:14
Aggódnak a németek

Németországban a lakosság többsége mélyülő aggodalommal figyeli a szűnni nem akaró menekültáradatot, és úgy látja, a politikának elképzelése sincs arról, hogy miként lehetne kezelni a helyzetet. A többség szerint elengedhetetlen a befogadható menekültek maximális számának kijelölése, és majdnem minden második ember szerint a német sajtó egyoldalúan tudósít a menekültválságról - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

16:52
Ilyen még nem volt

Európa sosem állt még szemben olyan súlyos kihívásokkal, mint most, az európaiak pedig válaszokat várnak e kihívásokra - mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke szerdán a szervezet kétnapos madridi kongresszusát megnyitó beszédében.

16:47
Röszke 2: nyitás csütörtökön

Valamivel több, mint egy hónapos zárva tartás után csütörtökön újra megnyitják a régi, 5-ös úton fekvő Röszke 2 határátkelőhelyet Magyarország és Szerbia között - közölte a szerb belügyminisztérium szerdán. 

16:45
Lángol egy befogadóállomás
Lángol egy befogadóállomás a horvát-szlovén határ közelében lévő szlovéniai Brezicében szerdán. A tűzben több mint húsz sátor leégett. A négyszáz ember befogadására alkalmas sátortáborban 1750 ember tartózkodott. Személyi sérülésről nem érkezett hír.Forrás: MTI
16:24
A kormány célja a migránsok visszafordítása

Európa lakossága túlnyomó részt támogatja a magyar kormány intézkedéseit - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírók kérdésére válaszolva szerdán Madridban, amikor megérkezett az Európai Néppárt kongresszusára. "Schengen egy érték, amelyet védenünk kell" - hangsúlyozta a magyar kormányfő, és megerősítette, hogy nem várható a horvát zöldhatár megnyitása, mert a magyar kormány célja, hogy a migránsokat visszafordítsa, a jelenlegi migrációs hullám ugyanis megsemmisítheti Európát.

16:13
Panzióban is laktak a katonák

Kovács Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, hogy a déli határszakaszokon szolgálatot teljesítő katonák között nem tesznek különbséget, mindenkit ott szállásolnak el, ahol van hely. Ezért fordulhatott elő, hogy valaki laktanyába került, valaki pedig szállodába. "Én például egy panzióban kaptam helyet" - mondta a szóvivő. 

16:11
A csehek és a lengyelek is segítenek

Magyarország a jövő héten a csehekkel, majd később a lengyelekkel is aláírja a határőrizetről szóló rendőri együttműködést - jelentette ki Kovács Zoltán. A kormányszóvivő hozzátette, hogy ha szükség van rá, Magyarország is kiveszi a részét a menekültek visszaszállításában. 

16:10
Zárt tranzitzónák kellenek

Kovács Zoltán szerint a rendőri vezetők abban megegyeztek, hogy a menekültválságot a görög-török határsáv őrzésével lehetne megoldani. A hotspotokkal kapcsolatban arra jutottak, hogy a tranzitzónáknak zártan kell működniük. Fontos, hogy csak azok mehessenek tovább, akikről bebizonyították, hogy joguk van a menedékstátuszra - tette hozzá. 

16:07
Nem akarunk folyosót

Sajtótájékoztatót tart Kovács Zoltán kormányszóvivő a horvát, szlovén, osztrák és magyar rendőri vezetők bécsi egyeztetéséről. Magyarország ezen egyértelművé tette, hogy semmilyen olyan javaslatot nem támogat, amely arra irányul, hogy a biztonsági határzár által lezárt területeken keresztül folyosókat nyissanak. 

"Nem véletlenül építettünk biztonsági határzárat" – mondta a kormányszóvivő. 

16:00
Menekültválság: eddig hatvanmilliárd forintba került

Eddig több mint 60 milliárd forintba került az államnak a migránshelyzet kezelése - mondta Vigh László fideszes országgyűlési képviselő szerdán Rédicsen. A zalai politikus a magyar-szlovén és a magyar-horvát határon, Rédicsen és Letenyén személyesen gyűjtött tapasztalatokat, azt követően újságíróknak elmondta: a határok megvédéséről szóló kormánydöntés beváltotta a reményeket, bár sokan szkeptikusok voltak, hogy ezt az óriási migránstömeget visszatartja-e a kerítés. 

15:54
Próbáld meg inkább Dániát!

Már a paródiája is megszületett annak az angol nyelvű nyílt levélnek, amelyben kedden a holland kormány azzal fordult a potenciális bevándorlókhoz, nincs elegendő férőhely a befogadó központokban, így kezdetben sportlétesítményekben vagy sátrakban helyezhetik el őket, és a menedékkérelmek elbírálása akár fél évig is eltarthat. A holland szatirikus tévében azt mondják, a holland társadalmat megosztotta a menekültválság, nem tudják garantálni az érkezők biztonságát, ezért nekik azt ajánlják: inkább menjenek Dániába.

15:50
Hol vagyok? Van wifi?

A medium.com a Leszbosz szigetén dolgozó önkénteseket kérdezve összeállította az Európába érkezett migránsok leggyakoribb kérdéseit: Hol vagyok? Van wifi? Hol vehetek ételt és vizet? Hol tudom megszoptatni a babát? Honnét indul a busz Németországba? Van itt taxi? Hogyan lehet regisztrálni? Miért kell az ujjlenyomat? Meddig kell még itt maradni? Hol tudok pénzt váltani? 

15:38
Bárki megvédheti magát

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. A köztársasági elnök arra reagált, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a szlovén-horvát határra. "Erre nem szabad úgy tekinteni, mintha támadást intéztek volna Horvátország ellen" - mondta, majd hozzáfűzte: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket.

14:51
Szolgálatban a szlovák rendőrök
Egy szlovákiai rendőr magyar rendőrökkel és katonákkal a magyar-szerb határon, Mórahalom térségébenForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
14:12
A lehetséges új útvonal

A Vecernji list elemzése szerint ez lehet a menekültek új útvonala:

14:11
Mégis erre jönnek?

Ha Horvátország is megépíti a falat a szerb–horvát határon, a menekülteknek új útvonalat kell keresniük, írja a Vecernji list. A horvát lap szerint kézenfekvő lenne, hogy Szerbiából Romániába menjenek, ahonnan Magyarországon keresztül szállítanák őket a nyugat-európai államokba. A menekültek Belgrádból Versec vagy Becskerek (Zrenjanin) és Kikinda felé mehetnének, majd Románián keresztül érnének Magyarországra. Ezen az útvonalon egyszerűbb lenne utazniuk, és elkerülnék a Kárpátokat is. Kikinda a határ közelében fekszik, ha erre mennek, Romániának egyszerű lenne megszervezni a szállításukat Kiszomborig, ráadásul elkerülhetnék a Temesvárt is.

14:03
Szijjártó Moszkvában

Megállapodásra van szükség a transzatlanti közösség és Oroszország között, ez kell a szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához - mondta Szijjártó Péter a moszkvai tárgyalásairól.

13