Az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályok további szigorítását tervezi a német kormány, a szálláson és az élelmen kívül minden más támogatást megvonnak az érintettektől, és rövid úton kitennék őket az országból. Eközben Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van, a szlovén parlament pedig engedélyezte a katonák kivezénylését a határ védelmére. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval!

13:52
LMP: Kell a kvóta

Az LMP szerint diplomáciai szempontból katasztrofális lehet a menekültügyi kvótarendszerről szóló uniós belügyminiszteri tanácsi döntés megtámadása, ha ugyanis a magyar kormány "tovább ugrál", Németország és Ausztria akár százezres nagyságrendben toloncolhat vissza menekülteket az országba.

13:44
Már Cipruson is

Nagy-Britannia ciprusi légitámaszpontjánál ért partot szerdán 140 menekült - közölte Londonban a brit védelmi minisztérium. A migránsok - akiknek állampolgársága egyelőre nem ismert - két hajón érkeztek szerda reggel a brit királyi légierő Akrotiri térségében működő támaszpontjára. Éppen ezen a támaszponton állomásoznak azok a Tornado típusú harci repülőgépek, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet iraki állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekben.

13:42
Ilyen az új dzsungel
A sátortábor Calais-nálForrás: AFP/Philippe Huguen
13:39
Segítsetek! Segítsetek!

Sürgős állami akciótervet követel nyolcszáz francia közéleti személyiség Calais-ban, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalának közelében kialakult illegális bádogvárosban élő mintegy 6 ezer migráns méltatlan körülményeinek javítására. A Libération című baloldali napilapban szerdán közzétett felhívásukban az aláírók - köztük Jeanne Moreau színésznő, Eric Cantona volt labdarúgó, színész, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Dardenne, Michel Hazanavicius filmrendezők, Thomas Piketty közgazdász - kifogásolják, hogy a hatóságok teljesen magukra hagyták a helyiek által csak dzsungelnek nevezett illegális sátortáborban élőket.

12:45
Újabb százezrek jöhetnek

További 350 ezer szíriai menekült érkezésére számít Törökország az Aleppó környékén zajló heves harcok miatt. A tömeg még hétvége előtt megindulhat - írta szerdán a Hürriyet című napilap hivatalos forrásokat idézve. A szíriai türkmén kisebbség egyik képviselője a török újságnak elmondta, hogy Aleppó déli körzetéből már mintegy 50 ezren indultak útnak Törökország felé.

12:44
Hamis papírokkal

Százötven migránst fordítottak vissza az osztrák–szlovén határról, és küldtek vissza Szlovéniába kedden – közölte a karintiai rendőrség szóvivője. Azoktól tagadták meg a beutazást, akik hamisított dokumentumokkal próbáltak bejutni az országba. A szlovén hatóságok gondoskodnak visszaszállításukról a szlovéniai Jesenicébe.

12:38
Ez nem lehet a jövő

Problematikus fejleménynek nevezte az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg bevándorlásért is felelős külügyminisztere a szlovén parlament döntését arról, hogy a hadsereg felhatalmazást kapott a segítségnyújtásra az ország határainak megvédésében. Jean Asselborn a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott szerdai interjújában úgy fogalmazott, "ez nem lehet a jövő Európája".

12:29
Méteres lángok
12:18
Hétezren egy nap alatt

Szakadatlanul érkeznek a migránsok Horvátországba, a kelet-szlavóniai sátortáborba, ahonnan a horvát hatóságok vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják őket a szlovén határra. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 208 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe - hétfő éjféltől kedd 21 óráig csaknem 7000 migráns érkezett.

12:17
Nincsenek sérültek

A szlovéniai Brežice menekülttáborában keletkezett tűzvészben senki sem sérült meg. A sátrak kétharmada leégett, a lángok továbbterjedését a tűzoltók megakadályozták.

12:13
Elrepültek Finnországba

Eritreai és szíriai menekülteket szállítottak szerdán Olaszországból Finnországba és Svédországba. Korábban már másik tizenkilenc bevándorlót helyeztek át Olaszországból az európai uniós tagállamok közötti elosztási rendszer keretében. A Ciampino római repülőtérről 68 menekült indult el, közöttük több család is volt. A csoportot Angelino Alfano olasz belügyminiszter búcsúztatta.

12:05
Videó a tűzről
12:04
Tűz pusztított

Tűz pusztított a szlovéniai Brežice menekülttáborában, írja a Večernji List. A szlovén katasztrófavédelem szerint sátrak égtek. Nem ez volt az első tűz a táborban: a menekültek gyakran melegednek tábortüzeknél, és ezek néha belekapnak a sátrakba is.

11:57
Tábor az orosz határon

A menedékkérők folyamatos érkezése miatt tranzittábort létesít Oroszországgal közös határán Norvégia. Kirkenes városánál, egy volt laktanyában regisztrációs központot és szükségszállást alakítanak ki a storskogi határátkelőnél és annak környékén az ország területére lépő migránsok számára. Becslések szerint az év eleje óta nagyjából 1500, többségében szíriai menedékkérő érkezett az északi sarkköri orosz határon át Norvégiába.

11:51
Hideg volt az éjszaka

Az éjszaka csupán 2-3 Celsius-fok volt a szerb-horvát határ melletti Berkasovóban. Az ott éjszakázó mintegy 3500 ember igyekezett sátrakba bújni, és a segélyszervezetektől kapott takarókkal, illetve hőszigetelő fóliákkal próbálta melegíteni magát, azok viszont, akiknek nem jutott sátor, a szabad ég alatt aludtak, és sokan tüzet is gyújtottak.

Horvát rendőrök és migránsok a szerb-horvát határt elválasztó kerítésnél a horvát Bapska közelébenForrás: MTI/AP/Darko Vojinovic
11:49
Mindent felgyújtanak

Takarókkal, ruhákkal, ágakkal és minden, a közelükben található éghető dologgal táplálták a tüzeket a migránsok a szerb-horvát határ melletti Berkasovóban, hogy átvészeljék a hideg éjszakát - jelentette a szerb közszolgálati televízió.

11:46
18 afgánt csempésztek

Vádat emelt az ügyészség három bolgár állampolgár ellen, akik 18 afgánt kíséreltek meg Németországba csempészni - közölte a fővárosi főügyész. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak embercsempészés minősített bűntette miatt kerülnek bíróság elé, amelynek büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

11:28
Nem kell szűrni

Magyarországon nem kell elrendelni kötelező szűrővizsgálatot a menedékkérők körében, mert jelenleg nem olyan a helyzet, amely indokolná a migráció miatti veszélyhelyzet kihirdetését. Erről az országos tiszti főorvos beszélt az M1 aktuális csatorna szerda délelőtti műsorában.

11:19
Nyugodt a magyar határ

Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György megjegyezte, ezzel együtt a magyar kormányzat figyelemmel kíséri, mi történik a határ túloldalán. A jövő héten többoldalú rendőrfőkapitányi találkozó lesz Bécsben, ahol egyeztetik a határbiztonsággal kapcsolatos rendészeti feladatokat.

11:17
Szlovén katonák

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, korlátozhatják is az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhetnek tömegek megfékezésében, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé számukra.

23