Az elutasított menedékkérők kitoloncolására vonatkozó szabályok további szigorítását tervezi a német kormány, a szálláson és az élelmen kívül minden más támogatást megvonnak az érintettektől, és rövid úton kitennék őket az országból. Eközben Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van, a szlovén parlament pedig engedélyezte a katonák kivezénylését a határ védelmére. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval!

11:09
Rendkívüli csúcs

Rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze vasárnapra Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amelyre a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt is meghívta. A találkozó célja, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan "operatív következtetésekről", amelyeket azonnal meg lehet valósítani.

Részleteket itt olvashat.

11:07
193 500 ember

A Bild arról írt, hogy szeptember 30-i állás szerint 193 500 embert köteleztek Németország elhagyására, ami jelentős növekedés a 2014 végén feljegyzett 154 191-hez képest. Augusztus végéig mindössze 11 522 elutasított menedékkérőt toloncoltak vissza hazájába, további 21 ezren pedig önként teljesítették az ország elhagyására kötelező határozatot.

11:06
Csökkenő támogatás

A november 1-jén életbe lépő német menekültügyi reformcsomag 6-ról 3 hónapra korlátozza az ország elhagyására kötelező hatósági határozat felfüggesztésének maximális idejét, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.

11:04
Sokan elférnek
A német hadsereg egyik Transall szállítógépeForrás: DPA/Ingo Wagner
11:03
Katonai repülőkkel

A kitoloncolások hatékonyabb végrehajtásához Németország tárgyalásokat kezd a származási országokkal, és az elutasított menedékkérők hazaszállításához polgári repülőgépek mellett a német hadsereg szállítógépeit is igénybe vehetik a berlini vezetés tervei szerint.

11:00
Felülvizsgálják a befogadottakat

A német kormány szűkíteni akarja a kitoloncolás elleni jogorvoslat lehetőségét, és megvizsgálja, hogy miként lehet csökkenteni az eredetileg elutasított, de valamilyen - például egészségi - ok miatt mégis befogadott menedékkérők számát.

33