Az Iszlám Állam hivatalosan is magára vállalta a péntek esti, hivatalosan 129 emberéletet követelő merényletsorozatot, amit a francia elnök háborús tettnek minősített. Itt olvashatja el, mi történt szombaton Párizsban percről percre.

23:13
Újabb rendőri akció Brüsszelben

A délutáni után este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is, a belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet – értesült a francia nyelvű belga közmédium, az RTBF.

22:22
Ez történik most Párizsban
22:08
Csapást fogunk mérni az Iszlám Államra!

Ezt Manuel Valls francia miniszterelnök szögezte le szombat esti televíziós interjújában, amelyben kijelentette azt is, hogy az országnak számítania kell további terrortámadásokra, fel kell készülnie ezek visszaverésére.

21:58
Mindig lehet fegyver a francia rendőröknél

A Le Figaro szerint a francia rendőröknek engedélyezték, hogy szolgálaton kívül is magukkal vigyék a fegyverüket.

21:48
Fiatalok voltak a gyilkosok

A párizsi főügyész a BBC szerint megerősítette, hogy az egyik öngyilkos merénylőnél szíriai útlevelet találtak, ebből az derül ki, hogy 1990-ben született. A Bataclan koncertteremben lövöldöző három fegyveres egyikét pedig ismerte a rendőrség, ő sem sokkal idősebb a szíriainál: 1985-ös születésű, kisebb bűncselekmények miatt vitték be.

21:38
Budapest: megerősített biztonsági intézkedések
A Magyar Honvédség fegyveres rendész járőrei a belvárosi Váci utcában a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények után, szombatonForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
21:12
Gyásznap Magyarországon is

Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját vasárnap reggel az Országház előtt a nemzeti gyásznap elrendeléséről szóló kormányrendelet alapján, amely szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben. A 9 órakor kezdődő ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

21:07
Több embert is őrizetbe vettek

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amely során a hatóságok több embert őrizetbe vettek - értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF.

20:20
Szigorítanak a horvátok

A pénteki párizsi terrorcselekmények miatt a horvát belügyminisztérium fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a bródi (Slavonski Brod) tranzitközpontban – közölte Vlado Dominic rendőrfőkapitány szombaton.

20:12
Elítélték a támadást ők is

Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász elítélte a Párizsban történt "agresszív és barbár cselekedeteket", míg a nyugati országok által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok listáján szintén szereplő Iszlám Dzsihád elítélte "az ártatlanok elleni bűncselekményt".

20:10
Három csapat összehangolt támadása

A párizsi főügyész a BBC szerint elmondta, hogy három terroristacsoport összehangolt támadássorozata eredményezte a péntek esti káoszt. Egy a Stade de France stadionnál támadt, egy a Bataclan koncertteremnél, egy pedig bárok ellen a belvárosban. Mindannyian Kalasnyikovokat és ugyanolyan robbanószerkezeteket használtak. 

19:51
129 halott, 352 sérült, ebből 99 súlyos

Ezt jelentette be a párizsi ügyészi hivatal, akik szerint 7 terrorista halott. Négy ember ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, úgy vélik, mind Brüsszelben élnek – olvasható a BBC honlapján.

19:42
Jeggyel akart bejutni, felrobbantotta magát

A Wall Street Journal azt írja: az egyik terroristának volt jegye a meccsre, sorban állt a stadionnál, de a motozásnál megtalálták a rajta lévő repeszekkel teli mellényt, amivel ezek után felrobbantotta magát. A francia-német ekkor a tizenötödik percében járt. 

19:06
A Facebook gesztusát már 115 ezren kedvelik
Facebook-gesztus a párizsi terrortámadás utánForrás: Origo
18:58
Ön is látta? Így reagált a terrorizmusra a Google
A Google fekete szalagjaForrás: Origo
18:57
Megtartják a labdarúgó-pótselejtezőt

Fokozott biztonsági intézkedések mellett megtartják vasárnap a Magyarország-Norvégia Európa-bajnoki labdarúgó-pótselejtező mérkőzést az Üllői úti Groupama Arénában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu honlapon.

18:51
Iszlámellenes tüntetés és lincshangulat Lille-ben
18:38
Békejel az Eiffel-tornyon

Mindenhol az Eiffel-tornyot körülölelő békejel terjed a közösségi médiában. Erről bővebben itt olvashat.

Eiffel-torony a békejel közepénForrás: Twitter / Jullien
18:35
#JeSuisParis?

Ha Ön is szeretne francia nemzeti trikolóros profilképet a Facebookon, akkor nézze meg, hogy a környezetében kinek van ilyen, majd kattintson a "Kipróbálom" gombra.

Forrás: Origo
18:14
Görögországban lépett az EU-ba az egyik merénylő

A görög hatóságok tájékoztatása szerint októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az egyik elkövető holtteste mellett.

A polgári védelemért felelős minisztérium azt közölte, hogy az útlevelet október 3-án vették nyilvántartásba. Tulajdonosa menekültként érkezett Törökországból. A tárca tájékoztatása szerint arról nincsenek információik, hogy a dokumentum birtokosa merre folytatta útját Görögországból.

17