Az Iszlám Állam vállalta magára a párizsi vérengzést

2015.11.14., 07:10
rendezés

Az Iszlám Állam hivatalosan is magára vállalta a péntek esti, hivatalosan 129 emberéletet követelő merényletsorozatot, amit a francia elnök háborús tettnek minősített. Itt olvashatja el, mi történt szombaton Párizsban percről percre.

MTI
23:13

Újabb rendőri akció Brüsszelben

A délutáni után este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is, a belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet – értesült a francia nyelvű belga közmédium, az RTBF.

Origo
22:22

Ez történik most Párizsban

MTI
22:08

Csapást fogunk mérni az Iszlám Államra!

Ezt Manuel Valls francia miniszterelnök szögezte le szombat esti televíziós interjújában, amelyben kijelentette azt is, hogy az országnak számítania kell további terrortámadásokra, fel kell készülnie ezek visszaverésére.

Origo
21:58

Mindig lehet fegyver a francia rendőröknél

A Le Figaro szerint a francia rendőröknek engedélyezték, hogy szolgálaton kívül is magukkal vigyék a fegyverüket.

Origo
21:48

Fiatalok voltak a gyilkosok

A párizsi főügyész a BBC szerint megerősítette, hogy az egyik öngyilkos merénylőnél szíriai útlevelet találtak, ebből az derül ki, hogy 1990-ben született. A Bataclan koncertteremben lövöldöző három fegyveres egyikét pedig ismerte a rendőrség, ő sem sokkal idősebb a szíriainál: 1985-ös születésű, kisebb bűncselekmények miatt vitték be.

MTI
21:38

Budapest: megerősített biztonsági intézkedések

A Magyar Honvédség fegyveres rendész járőrei a belvárosi Váci utcában a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények után, szombatonForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
MTI
21:12

Gyásznap Magyarországon is

Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbocra eresztik Magyarország lobogóját vasárnap reggel az Országház előtt a nemzeti gyásznap elrendeléséről szóló kormányrendelet alapján, amely szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben. A 9 órakor kezdődő ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

MTI
21:07

Több embert is őrizetbe vettek

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amely során a hatóságok több embert őrizetbe vettek - értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF.

MTI
20:20

Szigorítanak a horvátok

A pénteki párizsi terrorcselekmények miatt a horvát belügyminisztérium fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a bródi (Slavonski Brod) tranzitközpontban – közölte Vlado Dominic rendőrfőkapitány szombaton.

MTI
20:12

Elítélték a támadást ők is

Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász elítélte a Párizsban történt "agresszív és barbár cselekedeteket", míg a nyugati országok által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok listáján szintén szereplő Iszlám Dzsihád elítélte "az ártatlanok elleni bűncselekményt".

Origo
20:10

Három csapat összehangolt támadása

A párizsi főügyész a BBC szerint elmondta, hogy három terroristacsoport összehangolt támadássorozata eredményezte a péntek esti káoszt. Egy a Stade de France stadionnál támadt, egy a Bataclan koncertteremnél, egy pedig bárok ellen a belvárosban. Mindannyian Kalasnyikovokat és ugyanolyan robbanószerkezeteket használtak. 

Origo
19:51

129 halott, 352 sérült, ebből 99 súlyos

Ezt jelentette be a párizsi ügyészi hivatal, akik szerint 7 terrorista halott. Négy ember ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, úgy vélik, mind Brüsszelben élnek – olvasható a BBC honlapján.

Origo
19:42

Jeggyel akart bejutni, felrobbantotta magát

A Wall Street Journal azt írja: az egyik terroristának volt jegye a meccsre, sorban állt a stadionnál, de a motozásnál megtalálták a rajta lévő repeszekkel teli mellényt, amivel ezek után felrobbantotta magát. A francia-német ekkor a tizenötödik percében járt. 

Origo
19:06

A Facebook gesztusát már 115 ezren kedvelik

Facebook-gesztus a párizsi terrortámadás utánForrás: Origo
Origo
18:58

Ön is látta? Így reagált a terrorizmusra a Google

A Google fekete szalagjaForrás: Origo
Origo
18:57

Megtartják a labdarúgó-pótselejtezőt

Fokozott biztonsági intézkedések mellett megtartják vasárnap a Magyarország-Norvégia Európa-bajnoki labdarúgó-pótselejtező mérkőzést az Üllői úti Groupama Arénában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu honlapon.

Origo
18:51

Iszlámellenes tüntetés és lincshangulat Lille-ben

Origo
18:38

Békejel az Eiffel-tornyon

Mindenhol az Eiffel-tornyot körülölelő békejel terjed a közösségi médiában. Erről bővebben itt olvashat.

Eiffel-torony a békejel közepénForrás: Twitter / Jullien
Origo
18:35

#JeSuisParis?

Ha Ön is szeretne francia nemzeti trikolóros profilképet a Facebookon, akkor nézze meg, hogy a környezetében kinek van ilyen, majd kattintson a "Kipróbálom" gombra.

Forrás: Origo
MTI
18:14

Görögországban lépett az EU-ba az egyik merénylő

A görög hatóságok tájékoztatása szerint októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az egyik elkövető holtteste mellett.

A polgári védelemért felelős minisztérium azt közölte, hogy az útlevelet október 3-án vették nyilvántartásba. Tulajdonosa menekültként érkezett Törökországból. A tárca tájékoztatása szerint arról nincsenek információik, hogy a dokumentum birtokosa merre folytatta útját Görögországból.

MTI
18:04

Megemlékezés Budapesten

Egy nő mécsest helyez el a budapesti francia nagykövetség épülete előtt a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni naponForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
17:52

Ön melyik budapesti építményt világítaná ki a francia trikolór színeivel?

Trikolórba öltöztek a világ leghíresebb építményei. Ezzel fejezik ki világszerte együttérzésüket a párizsi terrortámadások után a franciákkal. Szerkesztőségünk a budapesti Főpolgármesteri Hivatalhoz, a Parlamenthez, illetve a Miniszterelnökséghez fordult, hogy kiderítse, Budapest is csatlakozik-e? Eddig nem válaszoltak, most Önöket kérdezzük! Szavazzon!

Origo
17:42

Vezető politikusok így fejezték ki gyászukat

 François Hollande francia elnök

"Szembe kell nézni a terrorral, van egy nemzet, amely tudja, hogyan kell megvédeni magát, amely képes mozgósítani erőit, és ismét legyőzi a terroristákat."

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke

"Mélyen sokkoltak a Párizsban történtek. Teljes szolidaritással állunk a francia nép mellett."

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke

"Sokkolt, és elszomorít a párizsi támadás. Gondolok az áldozatokra, rokonaikra és barátaikra. Franciaország oldalán állok."

MTI
17:33

Házkutatások Brüsszelben, egy embert őrizetbe vettek

Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amely során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek - értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF.

Origo
16:58

Francia kosárlabda-játékos mesélt

A Pays Voironnais kosárlabdacsapat egy fiatal játékosa az Origónak elmondta, hogy "Amikor a történtekről hallottam, nem találtam szavakat, mert soha nem gondoltam volna, hogy ilyen esemény megtörténhet Franciaországban. Sokkolt. Együtt érzek az összes családdal, akik elveszítették egy szerettüket."

Origo
16:54

Tilos a gyülekezés, de egyre többen vannak a Place de la République-en

Egyre többen vannak a Place de la République-en. A terrortámadás után tilos a gyülekezés, sokan megemlékezni és részvétet nyilvánítani mennek a térre.

Origo
16:50

Gyászol a Forma-1

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke bejelentette, hogy gyászszünetet tartanak a párizsi merényletek áldozatainak emlékére a vasárnapi Brazil Nagydíj előtt. Bővebben erről itt olvashat.

Origo
16:45

Megvan az első áldozat neve

Twitteren jelentette be a London School of Economics, hogy Valentin Ribet, egykori diákjuk is az áldozatok között van.

Origo
16:35

Fenyegetés miatt leszállt egy repülő

Az Air France-KLM francia-holland vegyesvállalat által üzemeltetett gép Amszterdamban szállt le, miután, a holland határőrség szerint, fenyegető tweetben említették meg a járatot. A gépet most a Schiphol reptéren vizsgálják át.

Kiszler Ferenc
16:30

Hazamegy az Eagles of Death Metal

Európai koncertturnéját felfüggesztve visszatér az Egyesült Államokba a pénteken megtámadott Bataclan párizsi rendezvényközpontban fellépő Eagles of Death Metal kaliforniai rockegyüttes - közölte a koncert producere.

Origo
16:30

Párizs szocialista polgármestere is gyászol

 Anne Hidalgo is feketére, a gyász színére változtatta Facebook-oldalát.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere is gyászolForrás: Origo
Origo
16:28

Kisiklott egy TGV Strasbourg mellett

A francia szuperexpressz az elzászi nagyvárostól nem messze, Eckwersheimnél futott le a pályáról, és kigyulladt. A Russia Today szerint mentőosztagok érkeztek a helyszínre, a BBC pedig azt írja, hogy a balesetnek legalább öt halottja és hét sérültje van. A szerelvény nem menetrend szerint közlekedett, hanem egy tesztvonat volt. Az AFP szerint a TGV túllépte a megengedett sebességet.

A szerelvény a baleset utánForrás: AFP/Frederick Florin
MTI
16:19

Amerikai halottak is lehetnek Párizsban

Amerikai sebesültjei és "talán halottjai" is vannak a párizsi terrortámadásoknak – jelentette a CNN hírtelevízió az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva. A tárca bejelentette, hogy a rászorulókat teljes körű konzuli ellátásban részesíti. A külügyminisztérium külön forró vonalat létesített azok számára, akik segítségre szorulnak, és egy másikat azoknak, akik a szeretteik iránt érdeklődnek. A telefonszámokra folyamatosan érkeznek a hívások.

Origo
16:16

Félárbocon az Európai Unió és a német zászló a Reichstagon

Félárbocon az Európai Unió és a német zászló a ReichstagonForrás: AFP/Tobias Schwarz

Az alábbi képen Angela Merkel üzenete olvasható, amit a francia nagykövetség vendégkönyvébe írt.

"Mély bánatban és nagy barátságban" - írja a párizsi terrortámadás másnapján.

Angela Merkel üzenete a németországi francia nagykövetség vendégkönyvébenForrás: AFP/Tobias Schwarz
MTI
16:16

Lehet, hogy ez csak a kezdet volt

Londoni elemzői vélemény szerint "szerkezeti léptékű váltást" jelez az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet működésében a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat.

Charles Lichfield, az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője szombati kommentárjában azt írta, hogy a párizsi terrortámadás csak a bevezetője volt a nyugati országokban várható további merényleteknek.

Hozzátette: várakozása szerint a párizsi merényleteknek messze ható politikai következményei lesznek Európában: Angela Merkel menekültpolitikája még nagyobb nyomás alá kerülhet, ugyanakkor megnőtt a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódik az Iszlám Állam elleni szíriai hadműveletekbe.

Origo
16:09

Az Ön ismerőse biztonságban van?

A Facebook fejlesztésével megnézheti, hogy franciaországi ismerőse biztonságban van-e. Kattintson, és ellenőrizze.

Origo
16:05

Angela Merkel feketére változtatta Facebook-képét

Angela Merkel Facebook-oldalaForrás: Origo
Origo
15:45

Kerry és Lavrov modern fasizmusról beszélt

Bécsben éppen Szíria-konferencia zajlik több mint 20 ország és szervezet részvételével. A tanácskozás előtt John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közösen állt a sajtó elé, és elfogadhatatlannak nevezték a Párizsban történteket, modern fasizmusnak minősítve a merényletsorozatot. A Szíria-csúcs előtt néhány nappal Moszkva saját béketervvel állt elő, amiről bővebben itt olvashat.

John Kerry és Szergej Lavrov BécsbenForrás: AFP/Leonhard Foeger
Origo
15:29

Még egy útlevelet találtak

Ezúttal egy Egyiptomban kiállított dokumentumra bukkantak a Stade de France közelében, ahol öngyilkos merénylők robbantottak péntek este a Franciaország-Németország barátságos futballmeccs alatt. A BFM TV értesülése szerint az útlevelet most azonosítják. Korábban egy szír útlevél került elő.

Origo
15:26

Budapest hogy emlékezik meg a párizsi áldozatokról?

Trikolórba öltöztek a világ leghíresebb építményei. Ezzel fejezik ki világszerte együttérzésüket a párizsi terrortámadások után a franciákkal. Szerkesztőségünk a budapesti Főpolgármesteri Hivatalhoz, a Parlamenthez, illetve a Miniszterelnökséghez fordult, hogy kiderítse, Budapest is csatlakozik-e.

Origo
15:21

A Huffington Post összeszedte a mai címlapokat

The Huffington PostForrás: Origo
Origo
15:09

Francia volt az egyik merénylő

Ujjlenyomat alapján azonosították a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit, aki az Europe 1 rádió jelentése szerint a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ba való.

Origo
15:07

Virágok a budapesti francia nagykövetség előtt

Virágcsokrok, mécsesek sorakoznak a francia nagykövetség Lendvay utcai épületénélForrás: Origo
Origo
15:02

Helyreállt a párizsi tömegközlekedés

A péntek merényletek okozta leállások után újra üzemelnek a párizsi buszok, villamosok, metrók és az RER (a helyi HÉV). Ezt kora délután tudatta a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP.

Origo
14:48

Így emlékezik meg a világ a párizsi áldozatokra

Így emlékezik meg a világ a párizsi áldozatokra. Még több képért kattintson >>>.

Origo
14:47

Ha kell, kijárási tilalmak is jöhetnek

A korlátozás esetleges elrendelésére Bernard Cazeneuve belügyminiszter hatalmazta fel a francia prefektusokat, írja az AP. A hír a belügy Twitter-oldalán is megjelent.

Korábban minden tömegrendezvényt betiltottak a következő három napban Párizs környékén.

Origo
14:37

Így gyászolnak Hollande-ék

A videón az látszik, amint az Élysée-palota tetején félárbocra eresztik a francia zászlót.

MTI
14:34

Megtartják az ENSZ klímacsúcsát Párizsban

A Le Monde című napilap internetes oldala szerint a két hét múlva kezdődő párizsi ENSZ-klímacsúcs is szóba került a legalább 128 áldozatot követelő merényleteket követően a francia elnöki hivatalban összehívott válságtanácskozáson, de annak elhalasztása nem merült fel.

Origo
14:33

Angela Merkel is megszólalt

Angela Merkel német kancellár
Forrás: Origo

"Önökkel sírunk. Együtt fogunk harcolni azok ellen, akik ezt az érthetetlen dolgot elkövették. Az embereknek Párizsban rémálmaik vannak az erőszaktól, terrortól és félelemtől. Az egyik legszörnyűbb éjszaka van mögöttünk. Tudjuk, hogy a szabad élet erősebb, mint bármely terrorista" - mondta a német kancellár, akinek beszéde a szokásosnál jóval érzelmesebb volt.

MTI
14:26

Román állampolgárok az áldozatok között

Két román állampolgár is van a pénteki párizsi terrortámadások áldozatai között - közölte szombat délután a román külügyminisztérium.

Origo
14:25

Francia színek Manhattanben

A párizsi tragédia áldozataira emlékezve a dél-manhattani One World Trade Center gigantikus antennáját is a francia trikolór díszítette.

Origo
14:18

Megemlékezést tartanak Budapesten

A Francia Intézet előtt tart megemlékezést a budapesti francia nagykövetség szombaton 17 órakor. Erről Facebook-oldalán értesített a képviselet.

MTI
14:16

Brüsszelből jött az egyik támadó

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton. Az egyik támadó autójában a francia rendőrök Brüsszel egyik kerületéből, a jelentős muszlim közösséggel rendelkező Molenbeek-Saint-Jeanból származó parkolójegyet találtak.

Horváth Dávid
13:57

Tinik reakciói egy 17 éves magyar lánytól, Franciaországból

Egy Franciaországban élő, szeptembertől ott kosárlabdázó magyar lány foglalta össze és küldte el az Origo szerkesztőségének, amit a barátai és csapattársai írtak.

"Féltem, mert azon a focimeccsen voltam, ahonnan a családom előbb eljött, hogy visszamenjenek a hotelbe. De jól vagyunk, csak őket is sokkolták a történtek. Ezzel együtt azt gondolom, hogy ez szívás, mégiscsak megöltek 120 embert!" - írta neki egy barátnője.

"Hihetetlen, rettenetes érzés látni, hogy ez megtörténhet Franciaországban. Megölték ezeket az embereket, bármilyen ok nélkül. Embertelen. Minden francia fél és retteg" - üzente a Facebookon egy csapattársa.

De elmesélte nekünk azt is, hogy egy másik csapattársának a testvére volt kint a focimeccsen. Amikor pedig reggel megtudta, hogy mi történt, akkor elsírta magát, hogy ez akár a testvérével is megtörténhetett volna. Szerencsére ő jól van.

Origo
13:51

Tűzijáték volt a robbantgatás

A bagnolet-i robbantásokról kiderült, hogy tűzijáték, amelyet egy lakodalmon lőttek fel - nyugtatták meg a közvéleményt a kerület vezetői.

A rendőrség felkérte az állampolgárokat, hogy ne keltsenek rémhíreket.

Origo
13:51

Háborús állapotok Párizsban

A párizsi utcák és terek üresek, a boltokat bezárták, mindenütt csak katonákat látni, olyan, mintha háború lenne - mondta az Origónak Kevin Domas. 

A francia férfi maga is hallotta a péntek esti merényletsorozat robbantásait - péntek este a Stade de France stadionban nézte a francia-német válogatott meccsét, de azt hitte, csak petárdák durrognak.

 

"A testvérem küldött üzenetet, hogy nagy a baj, a második félidő vége felé pedig már nagyjából mindenki tudta a nézőtéren, hogy terrortámadás történt" - mesélte Domas, aki látta a stadion mellett felrobbantott gyorséttermet is. 

Origo
13:43

David Cameron is megszólalt

David Cameron brit miniszterelnök együttérzését fejezte ki, amikor azt mondta "Az önök harca a mi harcunk is".

Origo
13:38

Újabb lövések és robbanások Párizsban

Újabb lövések és robbanások Párizsban. Twitter-bejegyzések szerint helikopterek köröznek a levegőben, a helybélieket pedig figyelmeztették, hogy ne hagyják el az otthonukat.

Origo
13:35

Egyperces gyász

Franciaországban hétfőn 12 órakor egyperces gyászszünetet tartanak az áldozatok emlékére.

Origo
13:26

Zárva az Eiffel-torony

A többi párizsi múzeummal és kulturális intézménnyel együtt az Eiffel-torony is zárva van további intézkedésig - közölte az AFP.

Origo
13:23

Tűzszerészeket rendeltek Gatwickre

A brit rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vettek egy férfit Gatwicken, aki „elhagyott” egy csomagot a repülőtéren, és kihívták a tűzszerészeket.

Részletekbe nem bocsátkoztak, a vizsgálat folyamatban van - írta internetes oldalán a Telegraph.

MTI
13:23

Rendkívüli készültség az olaszoknál is

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a határokon, repülőtereken, kikötőkben - jelentette be Angelino Alfano olasz belügyminiszter. Hozzátette, Olaszország felkészült minden eshetőségre.

Az olasz belügyminisztérium a legmagasabb szint előtti biztonsági készültséget rendelte el. Ekkor bevethetik a fegyveres erők terrorizmusellenes, különleges egységeit is.

MTI
13:17

Ferenc pápa: A történtekre nincsen vallási igazolás

Embertelennek és minden szempontból igazolhatatlannak nevezte Ferenc pápa a Párizsban történt terroristatámadásokat a TV2000 olasz katolikus televíziónak szombaton. Ami Párizsban történt, az „nem emberi, és nincsen rá semmilyen igazolás, sem vallási, sem emberi” - fogalmazott. 

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a történtek „megrendítették és fájdalommal töltötték el”. Azt mondta, imádkozik a francia népért és az áldozatok családjaiért, akikhez közel érzi magát.

Origo
13:09

A nagyimám is elítélte a támadásokat

Ahmed al-Tajjib, az Al-Azar nagyimámja – az egyik legtekintélyesebb szunnita vallási vezető – élesen elítélte a párizsi támadásokat – jelentette a Mena egyiptomi hírügynökségre hivatkozva a BBC.

A nagyimám hangsúlyozta, hogy az iszlám ártatlan a terrorizmusban, és nemzetközi összefogást sürgetett a hasonló cselekmények megelőzése érdekében.

Origo
13:09

A tetőről egy lakáson át

Az egyik túlélő, aki a Bataclan poklából menekült meg, a BFMTV-nek elmondta, hogy amikor meghallották a koncertteremben a lövéseket, pánikszerűen menekültek, egy ajtón át kijutottak a tetőre, onnan pedig úgy szabadultak meg, hogy az épület egyik emeleti lakója kinyitotta az ablakát, és beengedte őket a lakásba.

Origo
13:05

Szír útlevelet találtak az egyik támadónál

A BFMTV nevű francia tévétársaság értesülése szerint szír útlevelet találtak az egyik terroristánál, akinek a holttestét a Stade de France mellett vizsgálták meg.Az útlevél szerint a tulajdonosa 1990-ben született.

A hírt a rendőrség is megerősítette.

A tévétársaságnak egyébként egy szemtanú azt mondta, hogy az a terrorista, akit ő látott, európainak tűnt.

Origo
13:03

Aszad Párizst hibáztatja

A „téves” francia politika hozzájárult „a terrorizmus terjedéséhez”, ami a párizsi merényletekben érte el csúcspontját – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki francia képviselőkkel találkozott Damaszkuszban.

„A párizsi terrortámadásokat nem lehet elválasztani attól, ami a minap történt Bejrútban, ami Szíriában zajlik öt éve” – jelentette ki.

Origo
12:59

Emberi testrészek a földön

Emberi testrészek hevernek még mindig Párizsban a stadion mellett, ahol egy gyorsbüfénél az egyik merénylő, mielőtt felrobbantotta magát, egy bombát is elhelyezett - írja a Telegraph. A helyszínelők folyamatosan dolgoznak, de csak lassan haladnak.

Origo
12:48

Ne menjünk Párizsba

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt. A közlemény emlékeztet arra, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be, és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le. 

Rendkívüli állapotot hirdettek Párizsban, katonák szállták meg az utcákat a péntek esti merényletek utánForrás: AFP/Francois Guillot

Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha pedig mégis ki kell mozdulniuk, akkor a városban a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.

MTI
12:44

Sarkozy: Totális háború kell

Nicolas Sarkozy volt francia államfő szerint "totális háborút" kell a terrorizmus ellen folytatni, és "gigantikus intézkedésekre" van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére.

Telefonon már egyeztettekForrás: AFP/Philippe Wojazer

"A külpolitikánknak magába kell foglalnia azt, hogy háborúban állunk, és a belbiztonsági politikánknak is" - fogalmazott az exelnök, aki telefonon egyeztetett Francois Hollande államfővel, és vasárnap személyesen is találkozik vele.

MTI
12:35

Terrortámadástól tartanak a britek

Nagyon valószínű a brit elhárító szolgálatok szerint, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri - mondta a BBC-nek Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese. Ezért folyamatos elemzik a helyzetet, jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi szint, a súlyos fenyegetettség van érvényben.

A brit rendőrség és az elhárító szolgálatok nyáron nagyszabású gyakorlatot hajtottak végre, amely pontosan olyan terrortámadást modellezett, amilyen péntek éjjel Párizsban történtForrás: AFP/Jack Taylor
MTI
12:13

A stadionban éjszakázott a német válogatott

A merényletek miatt a tervezettnél egy nappal korábban, már ma hazatért Párizsból a német labdarúgó-válogatott, amely tegnap este játszott barátságos mérkőzést a francia csapattal. A terrorcselekmények miatt a párizsi meccset követően már vissza sem mentek a szállodájukba, a stadionban töltötték az éjszakát, és reggel különgéppel Frankfurtba tértek vissza. Már a 2-0-s francia győzelemmel végződött találkozó ideje alatt is robbanásokat lehetett hallani a stadionban.

A helyszínről kimenekítették Francois Hollande elnököt. A meccs normálisan lezajlott, de a végén a műsorközlő arra szólította fel a nézőket, hogy kizárólag három kijáraton hagyják el a stadiont. Több ezer szurkoló a gyepen várakozott még fél órával a mérkőzés lefújása után is.

Origo
12:12

Háromnapos nemzeti gyász Franciaországban

Francois Hollande államfő háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

Origo
11:56

Gyanús csomagot találtak Gatwicken

A sussexi rendőrség közleménye szerint elővigyázatosságból evakuálták Gatwicket egy gyanús csomag miatt.

Origo
11:54

Hivatalosan is vállalta az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam arab és francia nyelvű közleményben hivatalosan is vállalta a felelősséget a párizsi merényletekért – számolt be a brit Independent.

A közleményben „a fertő és perverzió fővárosának” nevezik Párizst, és Franciaországot jelölik meg első számú célpontjukként.

Franciaországot a muszlimok elleni „keresztes hadjárattal” vádolják, és azt állítják, hogy alaposan tanulmányozták és hosszas megfontolás után választották ki a támadások helyszíneit.

MTI
11:49

A magyar muszlim egyház elítéli a támadásokat

A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Párizsban tegnap éjszaka elkövetett terrortámadásokat, és részvétét nyilvánítja az áldozatok hozzátartozóinak - olvasható az egyház közleményében.

 

A támadássorozat szerintük olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot, az ártatlanok megfélemlítését, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető - fogalmaz az MME.

Origo
11:43

Tilos a megmozdulások szervezése

A francia rendőrség a Twitteren jelentette be, hogy biztonsági okokból ideiglenesen tilos tömegmegmozdulásokat tartani Párizs környékén.

Origo
11:39

Elfogták az egyik cinkosukat?

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát vették őrizetbe a napokban Bajorországban - jelentette szombaton a Bayerischer Rundfunk.

A közszolgálati médiatársaság értesülése szerint egy montenegrói férfit vettek őrizetbe. Az ausztriai Salzburg és a bajor tartományi főváros, München közötti autópályán állították meg néhány napja a határellenőrzéshez kapcsolódó mélységi ellenőrzés során. 

Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba tartott.

A bajor tartományi bűnügyi rendőrség közvetlenül a férfi őrizetbe vétele után tájékoztatta az ügyről a francia hatóságokat.

Origo
11:36

Olaszországban is növelik a készültséget

A párizsi terrorcselekmények nyomán Olaszországban is növelik a készültséget – jelentette be Matteo Renzi kormányfő televíziós beszédében.

A miniszterelnök az egész emberiség és az európai életmód elleni támadásnak minősítette a merényleteket.

A BBC a hírrel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Hasszán Rohani iráni elnököt ma várták Rómába, ahonnan vasárnap Párizsba utazott volna tovább, de a párizsi merényletek miatt elhalasztotta európai látogatását.

Origo
11:31

Evakuálják Gatwicket

Gyorshír: evakuálják a gatwicki repülőtér északi terminálját. Az okokat egyelőre nem tudni.

Origo
11:30

Videón fenyeget az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen egy szakállas harcos arabul azzal fenyegeti Franciaországot, hogy „nem élhet békében mindaddig”, amíg folytatja a dzsihádista szervezet bombázását.

A videót az al-Hajat Médiaközpont, a szervezet propagandaszervezete tette közzé, de nem tudni, hogy mikor készült – emlékeztetett a brit Guardian.

MTI
11:25

Merkel: Az erőszak, a terror és a félelem rémálma

Európa hosszú idő óta "legszörnyűbb éjszakáját" élte át, és a párizsiaknak "az erőszak, a terror és a félelem rémálmát" kell megszenvedniük. "Mi, a német barátok együtt sírunk önökkel, és együtt harcolunk azok ellen, akik ezt a felfoghatatlan tettet elkövették" - mondta a német kancellár.

Merkel: Az erőszak, a terror és a félelem rémálmaForrás: MTI/EPA/Bernd Von Jutrczenka

 

Origo
11:25

Orvosokat várnak a párizsi kórházak

Orvosokat és ápolókat várnak sürgősen a párizsi kórházak. Egy tweet arra kéri mindazokat a kollégákat, akikre a saját intézményükben nincs szükség, hogy jelentkezzenek az alábbi kórházakban.

Origo
11:22

Elmarad a Fidesz-kongresszus

A kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát elhalasztják.

MTI
11:20

Hollande: Az Iszlám Állam követte el a merényleteket

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket. 

Az Iszlám Állam a felelősForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denis-ben, az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia” - mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében.

„Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól” - tette hozzá Francois Hollande.

„Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett” - fogalmazott a francia elnök.

Origo
10:51

Csak átlagos szombat reggel

Párizstól 45 kilométerre nyoma sincs pániknak. Rambouilet-ben ugyanúgy megnyílt reggel a piac, az emberek nevetgélnek, csak néhány szó esik a péntek esti terrorakciókról.

Katonákat sem látni sehol,

pedig bőven a párizsi régióban vagyunk – mondta az Origo tudósítójának a kint élő Zsolt.

A párizsi mindennapokat jól ismerő férfi szerint a merényletek miatt nem feltétlenül nő majd az idegenellenesség, hiszen a fővárosiak többsége megtanult együtt élni a multikultival – de tény, hogy

vannak már olyan kerületek, ahol szinte kizárólag bevándorlók élnek, és olyan, Párizs környéki települések, ahova idegen nem meri betenni a lábát. 

"Zsigeri indulatokat nem érzek, de ez persze függ attól is, hogy a kormány hogyan reagál majd, és hogy az EU változtat-e emiatt menekültpolitikáján" - jegyezte meg Zsolt.

Origo
10:31

App segít a véradásban

Véradókat vár a Don du Sang szervezet, amely appal is segíti az érdeklődőket, hogy megtalálják a véradópontokat. 

A párizsi kórházakban már kezd elfogyni a vér, a Le Figaro azonban úgy értesült a francia vérellátótól, hogy az ország más pontjain nem győzik a munkát, máris olyan sokan jelentkeztek, hogy segítsenek.

A párizsiak is sorban állnak, hogy vért adhassanak.

Origo
10:13

Ünnepel az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam hívei ellepték a közösségi oldalakat, hogy megünnepeljék a párizsi merényleteket – jelentette az izraeli 24 News.

Több ezer tweetet tettek közzé, véres fotókkal együtt. „Nem magányos farkasok támadása volt, egy egész hadseregnyi oroszlán özönlik Franciaország szívébe” – írta például egy felhasználó egy később törölt bejegyzésben, és egy másik is azzal fenyegetett, hogy Párizs csak az első volt, Róma és Andalúzia következik.

Origo
10:04

Nem tudnak magyar áldozatról

Biztonsági intézkedésekről döntött budapesti ülésén az operatív törzs a párizsi terrorakciók után. Növelik a rendőri jelenlétet a közterületeken és a kiemelt létesítményeknél, így a repülőtéren és Paksnál is. Emelt, B szintű terrorfenyegetettségi intézkedéseket vezettek be, de nincs arról információ, hogy Magyarországot konkrét terrorveszély fenyegetné. A külügyminisztérium továbbra sem kapott hírt arról, hogy magyar áldozata lenne a párizsi merényleteknek -  mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Origo
10:03

128 áldozata van a merényleteknek

Az AFP igazságügyi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadások 128 ember életét követelték, és meghalt nyolc terrorista is. 180-an sebesültek meg, közülük 99 ember állapota kritikus.

Origo
10:01

A boltok kinyitottak, a sporteseményeket elhalasztották

Párizsban és környékén elhalasztották a hétvégi sporteseményeket. A hatóságok arra kérték a fővárosiakat, hogy aki teheti, maradjon otthon, de a Telegraph helyszíni tudósítása szerint Párizs nyüzsgőbb, mint várható lett volna, a szupermarketek és a pékségek is kinyitottak.

A forgalom ugyan jóval kisebb a szokásosnál, de magánautókat és taxikat is látni, valamint sétálókat és bicikliseket.

Disneyland viszont zárva van.

A Bataclan köré vont kordonnál kíváncsiak gyülekeznek. A biztonsági erők figyelmeztettek, hogy lehetnek még támadások, nem biztosak ugyanis abban, hogy minden terrorista meghalt.

Origo
09:55

Külön honlapon keresik a szeretteiket

A Twitter külön oldalt indított azok számára, akik az ismerőseiket és szeretteiket keresik.

Origo
09:51

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Az Iszlám Állam propagandaügynöksége, az al-Hajat Médiaközpont formálisan is vállalta a felelősséget a párizsi támadásokért, amelyeket „csodának” nevezett – jelentette a brit Independent.

Több elemző azonban kétségbe vonja a bejelentés hitelességét, bár kétségtelen tény, hogy a merényletsorozat alapos előkészületekről és szervezettségről árulkodik.

Origo
09:48

Ülésezik a francia védelmi tanács

Francois Hollande államfő összehívta a védelmi tanácsot, amely megkezdte az ülését.

Az Élysée-palota környékén megszigorították a biztonsági intézkedéseket.

Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő is rendkívüli tanácskozást tart a minisztereivel.

Origo
09:47

Belgium fokozza biztonsági intézkedéseit

Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon, a pályaudvarokon, valamint a reptereken a Párizsban elkövetett terrortámadások miatt.

Origo
09:46

Áder János megrendült

"Mély megrendüléssel értesültem azokról a brutális merényletekről, melyek során tegnap este száznál is több polgári személy vesztette életét Párizs városában" - írta Áder János köztársasági elnök francia kollégájának, Francois Hollande-nak címzett részvéttáviratában.

Áder hangsúlyozta, a magyar nép határozottan elítéli a terrorizmust, és megvetéssel fordul el az erőszak valamennyi megszállottjától.

 

Az államfő szerint lélekben most a magyarok is együtt vannak a francia nemzettel, Párizs a terror elleni harcban továbbra is számíthat a magyar támogatásra.

Origo
09:37

Megszólalt a szíriai elnök is

„Amit Franciaország tegnap megtapasztalt, mi azt éljük öt éve” – így reagált a párizsi merényletek hírére Bassár el-Aszad szíriai elnök a Le Figaro tudósítása szerint.

Origo
09:37

Videón a Bataclanból menekülő emberek

A Le Monde nyilvánosságra hozott egy videofelvételt a Bataclan elleni támadásról.

Kevesen élték túl a vérengzést a BataclannálForrás: AFP/Miguel Medina

A képeken az utcán heverő holttestek, sebesültek, a lövések elől az ablakpárkányra menekülő emberek láthatók. A sokkoló felvételeket csak erős idegzetűek nézzék meg!

Origo
09:23

Géphang fogadja a segélyhívásokat

Az Origo reggel kilenckor próbálta elérni a párizsi magyar nagykövetséget, hogy a lehetséges magyar sérültekről és áldozatokról, a Párizsban tartózkodó magyar turisták helyzetéről érdeklődjön.

Hívtuk a Szijjártó Péter által is ajánlott 00-33-683-254-362-es ügyeleti telefonszámot, amit a külügyminiszter szerint azonnal hívhatnak a segítségkérő magyar állampolgárok.

A hívást azonban ügyeletes helyett francia nyelvű automata telefonközpont fogadja,ami különböző alosztályokhoz irányít  - magyar nyelvű menüt nem is hallottunk. Próbálkoztunk a nagykövetség központi számával is, ezt azonban senki nem vette fel.

Origo
09:21

Nem áll meg mindenhol a párizsi metró

A támadások helyszínei közelében lévő metrómegállók változatlanul zárva vannak Párizsban.

Origo
09:05

Világszerte gyászolják az áldozatokat

Franciaország külföldi nagykövetségei előtt világszerte kifejezik együttérzésüket és részvétüket a helybéliek. Az AFP felvétele a moszkvai képviselet előtt készült.

Virágok MoszkvábanForrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Mexikóban a Szenátus épületét világították ki a francia trikolór színeivel.

A francia zászló színeiForrás: AFP/Alfredo Estrella
Origo
09:00

Késnek, de járnak repülők és a vonatok

Franciaország ugyan szigorított a határellenőrzésen a párizsi merényletek után, de a légi és vasúti közlekedésben nem nagyon van fennakadás.

Az amerikai légitársaságok ideiglenesen felfüggesztették párizsi járataikat, de a több légitársaság normálisan működik – jelentette a BBC.

A vonatok is közlekednek, így az Eurostar is – igaz, most a szokásostól eltérően szinte üresen.

Origo
09:00

Összeült az operatív törzs Budapesten

A francia terrortámadás miatt összeült Budapesten az operatív törzs, az ülésről 9.30-kor tart tájékoztatót Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Origo
08:55

A Vatikán is elítélte a merényleteket

A Vatikán is elítélte a párizsi „vad terrorista erőszakot” mint az "egész emberiség elleni támadást". Federico Lombardi vatikáni szóvivő közleményében felszólított a „gyilkos gyűlölet” megfékezésére.

Origo
08:52

Így segít a közösségi média

Éjjel a Facebook azonnal beüzemelte a "safe check" funkciót, amivel lehetett jelezni, ha valaki Párizsban van, és semmi baja. Az Origo egyik újságírója is így tudta meg egy ismerőséről, hogy jól van.  

Ilyen üzenetet küldhetnek a safe check funkcióval a Párizsban és környékén tartózkodókForrás: Origo

A #portouverte (nyitott ajtó) hashtag is megjelent. Aki kitette, ezzel jelezte, hogy nála lehet aludni, befogadja azt, aki éjjel nem jutott haza.

MTI
08:45

Orbán Vikor a párizsi merényletsorozatról

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgáránakForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós
MTI
08:13

Még nem tudni az áldozatok pontos számát

 

A Le Figaro jelentése szerint a hat helyszínen ennyi az áldozatok száma:

Bataclan: 82 halott

A támadók Allah Akbar kiáltással nyitottak tüzet a koncert látogatóira.

Stade de France: 4 halott

Az első robbanás 21:20-kor történt, a válogatott meccsen jelen lévő Francois Hollande-ot azonnal evakuálták.

Rue de Charonne: 18 halott

Rue Alibert: legalább 12 halott

Boulevard Voltaire: egy halott.

Origo
08:10

Nem tudnak magyar áldozatról

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. 

Szijjártó Péter tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt a péntek este Párizsban történt merényletekrőlForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát - mondta az M1 műsorában Szijjártó Péter, hozzátéve, egyelőre nincs információjuk magyar halálos áldozatról vagy sebesültről.

Origo
08:05

A zenészek megmenekültek

Megmenekültek az amerikai Eagles of Death Metal nevű zenekar tagja, akik éppen felléptek a támadás idején – jelentette az AFP.

Origo
08:03

Összefogtak a párizsiak

Az M1 hírcsatorna párizsi tudósítójának beszámolója szerint a párizsiak befogadták az otthonukba azokat, akik nem tudtak hazajutni a merényletsorozat miatt. Sokan például azok közül, akik még ki tudtak menekülni a Bataclan koncertteremből, nem tudtak hozzájutni az értékmegőrzőben leadott tárcájukhoz, kocsi- és lakáskulcsukhoz, így hazamenni sem tudtak.

Origo
07:55

Nyolc merénylő biztosan meghalt

Egyet lelőttek a kommandósok, hét felrobbantotta magát. A terroristák a Bataclan koncertteremben rendezték a legnagyobb vérfürdőt.

Ott mintegy száz embert ejtettek túszul, és alig valaki élte túl a támadást. Az Origo telefonon elérte Kövér Zsuzsát, aki ott volt a Bataclan koncertteremben a túszdráma első pillanataiban, és barátjával együtt szerencsésen kijutottak az épületből. Elmondták, hogy látták a támadókat, az arcuk nem volt eltakarva, és folyamatosan lőttek.

Origo
07:55

A himnuszt énekelték a szurkolók

A francia szurkolók a himnuszt énekelték, amikor evakuálták őket a Stade de France-ból. A felvételen nyoma sincs pániknak.

A válogatott tagjai a mérkőzés után tudták meg, mi történt.

Origo
07:49

A stadionban is hallották a lövéseket

A Franciaország-Németország meccs zajlott éppen, amikor a stadionban meghallották a lövéseket.

MTI
07:40

Készültség az amerikai nagyvárosokban

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket több amerikai nagyvárosban a Párizsban elkövetett terrortámadások után. Az intézkedések elsősorban New Yorkra, Bostonra, Miamira, Chicagóra, Los Angelesre terjednek ki. 

Bill de Blasio, New York polgármestere megerősítette Franciaország állandó ENSZ-képviseletének, főkonzulátusának és számos más francia érdekeltség irodájának az őrzésétForrás: AFP/Bryan Thomas
Origo
07:39

„Szíria miatt”

Egy szemtanú beszámolója szerint az egyik támadó azt mondta: „Szíria miatt” hajtották végre a merényletet – jelentette a brit Telegraph.

A Guardiannek egy másik brit túlélő arról számolt be, hogy a támadók pont úgy néztek ki, mint a kommandósok, és szakképzett katonaként is gyilkoltak: célzott lövésekkel, nyugodtan, megfontoltan ölték sorra az embereket.

Egy másik szemtanú elmondta, hogy látta a Bataclan egyik támadóját: „Nagyon fiatal volt, legalábbis az arca alapján, de elszánt és félelmetes”.

Origo
07:38

A terror éjszakája

Az Origo folyamatosan beszámolt a merényletsorozatról, az összefoglalót itt olvashatja el. Beszéltünk egy magyar túlélővel is, aki a koncertteremben volt, amikor túszokat ejtettek a támadók, ő így számolt be az eseményekről. 

Egyszerre több helyen támadtak a merénylők a zsúfolt párizsi éjszakában, köztük ennél az étteremnél a belvárosbanForrás: AFP/Kenzo Tribouillard
Origo
07:36

Hetven amerikairól nem tudnak

Az amerikai hatóságok hetven embert keresnek – értesült hivatalos forrásokból a Le Parisien washingtoni tudósítója. Úgy tudni, a Bataclanban fellépett egy kaliforniai rockegyüttes is.

Origo
07:30

Amerikai gépek nem repülnek Párizsba

Az amerikai légitársaságok felfüggesztették párizsi járataikat – jelentette Twitter-oldalán a Le Parisien.

Origo
07:29

New York szolidáris

A párizsi merényletek áldozatainak tiszteletére a francia trikolór színeivel világították ki a New York-i Világkereskedelmi Központ tetejét.

MTI
07:10

Kína kész csatlakozni a terror elleni küzdelemhez

Kína kész csatlakozni Franciaországhoz és a nemzetközi közösséghez a biztonsági együttműködés erősítése és a terrorizmus elleni harc érdekében - mondta az ország elnöke telefonon francia kollégájának szombaton, a párizsi merényletek után.

Hszi Csin-ping hívta fel Francois Hollande-ot, és „a leghatározottabban” elítélte a péntek éjjeli támadásokat, majd részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

MTI
07:09

Obama elítélte a támadást

Nemcsak Párizs és Franciaország népe, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást - jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök a Párizsban elkövetett merényleteket követően. 

Barack Obama szerint az egész emberiség ellen intéztek támadástForrás: AFP/Mandel Ngan

Obama, aki a támadásokat az „ártatlan polgári lakosok terrorizálására irányuló gyalázatos kísérletnek” minősítette, leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök francia partnerének, Francois Hollande-nak telefonon is kifejezte részvétét.

MTI
07:08

Lemondta szombati koncertjét a U2

Lemondta szombati párizsi koncertjét a U2 a terrortámadások miatt. Az ír rockegyüttes közölte: egy másik, „megfelelő” alkalommal megtartják a fellépést a francia fővárosban. 

Ma léptek volna fel a francia fővárosbanForrás: Red Lemon

A közlemény szerint a U2 tagjai lesújtva, hitetlenkedve figyelték a párizsi eseményeket, és feldúlták őket az Eagles of Death Metal koncertjén és a város más pontjain elkövetett terrorcselekmények.

„Reméljük és imádkozunk érte, hogy valamennyi rajongónk biztonságban legyen Párizsban” - közölték a U2 tagjai.

MTI
07:07

Hat helyen csaptak le

Párizsban a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.

A támadásoknak legalább 120 halálos áldozata van, de elképzelhető, hogy ez a szám még nőni fog, mert a mintegy 200 sebesült közül nyolcvannak súlyos az állapota.

MTI
07:07

Nyolc terrorista halt meg

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat - közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban. 

120-nál is több halálos áldozatról szólnak a legfrissebb hírek, 80 sebesült állapota súlyosForrás: MTI/AP/Thibault Camus

Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

Még több bejegyzés