Titkosszolgálati jelentések szerint Salim Benghalem tervelhette ki a párizsi merényleteket. A férfi Franciaországban született, terroristákat képzett ki az Iszlám Államnak, és szoros kapcsolatban állt a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás végrehajtóival is.

23:28
Az USA nem tart merénylettől

Noha az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nyilvánvalóan szeretne a párizsihoz hasonló támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén is, ahhoz nincs elég kapacitása - jelentette ki vasárnap Antalyában Ben Rhodes amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN beszámolója szerint.

Rhodes kijelentette, hogy a kormányzathoz nem jutott el olyan információ, amely szerint az Egyesült Államoknak jelenleg "konkrét és hiteles fenyegetéssel" kellene szembenéznie, de a biztonsági szerveket ennek ellenére fokozott készültségbe helyezték.

22:16
Bombázzák a franciák az Iszlám Államot

A légi csapásokat a francia védelmi miniszter jelentette be, A bombázás fő célpontja az Iszlám Állam fellegvára, Rakka. A bombázásban 10 harci gép vesz részt, ezek 20 bombát dobtak le. 

 "Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihadisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt" - olvasható a tárca közleményében. A bombázók az Egyesült Arab Emirátusokban és Jordániában szálltak fel.

A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást.

21:40
Megtévesztésből használhattak a merénylők szír útlevelet

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát - jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió.

 Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba.

Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.

21:26
Nem keverendő a terrorizmus a menekültválsággal

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét - mondta Hors Seehofer bajor miniszterelnök az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

A bajor konzervatív CSU elnöke közvetve helyreutasította a riválisaként számon tartott bajor pénzügyminisztert, Markus Södert, aki egy vasárnapi lapinterjúban a francia fővárosban elkövetett terrorista merényleteket és a migrációs válság ügyét összekapcsolva azt mondta, hogy "Párizs mindent megváltoztat", a támadások után véget kell vetni az "ellenőrizetlen" és "illegális bevándorlásnak", Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt CDU elnökének pedig el kell ismernie, hogy hibát követett el a menekültpolitikában.

20:59
Ferihegyen gazdátlan csomag okozott pánikot

Bombakereső kutyás rendőrök jelentek meg a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljában, ahol egy gazdátlan csomag keltett riadalmat - tudta meg az Origo.

Az elhagyott poggyász miatt kiürítették a terminál érkezési oldalát, de a vizsgálat során gyorsan kiderült, hogy a csomagban nincs robbanószerkezet.

20:48
Őt üldözik a francia rendőrök
Ezt a férfit, a brüsszeli születésű Abdeslan Salaht gyanúsítják azzal, hogy két fivérével részt vett a merényletsorozatban péntek este Párizsban, és sikerült elmenekülnie.Forrás: AFP/-
20:27
132-re nőtt az áldozatok száma

A péntek esti párizsi terrorcselekmények halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett az után, hogy három súlyos sérült meghalt - jelentette be a párizsi kórházakat irányító hatóság vasárnap este.

Ez a férfi túlélte a Bataclan koncertterem elleni támadást. Ott a merénylők, mielőtt felrobbantották magukat, több mint 80 emberrel végeztekForrás: citizenside.com/Citizenside/Elyxandro Cegarra

A merényletek után megtelt a párizsi kórházak intenzív osztálya: 415 embert vittek kórházba, közülük több mint 60-at megműtöttek. Vasárnap 42 sebesültet még mindig intenzív osztályon ápoltak. A halálos áldozatok száma tovább növekedhet, mert többen életveszélyes állapotban vannak.

20:14
Hirtelen mindenki rohanni kezdett

Egy robbanásszerű hang okozhatta, hogy hirtelen több százan kezdtek menekülni a párizsi Köztársaság tér megemlékezői közül - a tömegpánik aztán a Notre Dame téren gyászoló csoportokra is átterjedt. 

Crowd seen screaming and running from Paris memorial

Crowd seen running in panic from #Paris memorial at Place de la République http://cnn.it/1kXilw8

Posted by CNN International on Sunday, November 15, 2015

 A fenti videón is látható, hogy a megemlékezők félelmükben a mécseseken és virágokon taposva menekülnek, próbálnak fedezékbe kerülni.

19:52
Ukrajna Moszkvát hibáztatja a merényletekért

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint jelentős részben Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója okozta a globális terrorizmus fellángolását. Jacenyuk azt mondta, a terror többféle formájában is ugyanaz: "emberi életek, egy másik nép függetlensége és a civilizált világ alapelvei" elleni támadásokban nyilvánul meg.  

19:28
Videón a menekülő emberek
19:09
Pánik tört ki Párizsban egy megemlékező tömegben

Pánik tört ki a merényletek áldozatairól megemlékező tömegben, Párizsban. A lövöldözés vagy robbanás a Köztársaság téren történt, de az onnan húszpercnyire fekvő Notre Dame téren megemlékező tömegben is riadalmat keltett. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mi történt, az Origo Notre Dame téren tartózkodó tudósítója menekülő emberekről és a Köztársaság tér felé tartó motoros rendőrökről számolt be. 

 

Forrás: AFP/Dominique Faget
18:20
Xenofóbia a szemekben, egy magyar lány beszámolója Párizsból

Zsófi 7 éve él Franciaországban, a terrortámadás idején éppen egy koncerten volt. Vele készített interjúnkat itt olvashatja.

A kép alatti szöveg: ez nem vallás.Forrás: Origo
17:55
Orosz külügyminiszter-helyettes: Szemléletváltozás kell

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moszkva arra számít, hogy a párizsi tragikus események lökést adnak az Egyesült Államoknak és más NATO-tagországoknak, hogy megváltoztassák szemléletüket a terrorizmus elleni harcban.
A párizsi események valószínűleg mindent a helyükre tesznek, és némileg megváltoztatják a Washingtonban és más NATO-tagországok fővárosaiban székelő kollégáink prioritásainak sorrendjét - fogalmazott Rjabkov.

17:48
Putyin: A terrorizmus ellen szigorúan a nemzetközi jog figyelembevételével szabad harcolni

Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-tagországok vezetőivel találkozva azt hangsúlyozta: hazája nagyon is jól tudja, hogy csakis az egész nemzetközi közösség erőfeszítései révén lehet felszámolni a terrorveszélyt és megsegíteni a menekültek millióit. A terrorizmus ellen azonban szigorúan az ENSZ-alapokmánnyal összhangban, a nemzetközi jog és minden ország szuverén jogának és törvényes érdekeinek figyelembevételével  szabad harcolni.

17:33
Együttérzését fejezte ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Amikor imádkozunk a merénylet áldozataiért, kifejezzük együttérzésünket a halottak és a sebesültek családtagjai felé is - olvasható közleményükben. "Mi keresztények, akik hiszünk a szeretet mindent legyőző erejében, ne engedjünk a félelem sokakat rémületbe ejtő érzésének. Tegyünk meg mindent azért, hogy a szívünkben és a társadalomban megőrizzük a békét!" - fogalmazott az MKPK.

Magyar Katolikus Püspöki KonferenciaForrás: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
17:27
Donald Tusk: Oroszországgal az Iszlám Állam ellen

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Nyugat és Oroszország szorosabb együttműködése döntő jelentőségű az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni harchoz. "De nem csak az együttműködés fontos. Szerintem Oroszország szíriai fellépésének nagyobb mértékben kell az Iszlám Állam ellen irányulnia" - fogalmazott Tusk.

17:23
Három testvér is részt vett a támadásban, egyikük még szökésben

Az francia AFP riportere szerint a testvérek közül az egyik még szökésben van, ő a fekete Volkswagen Polót bérelhette. Hajtóvadászatot indítottak ellene a francia és belga hatóságok - írja a The Guardian.

Vasárnap este ismét pánik tört ki a Carillon étterem közelében, a péntek esti merényletsorozat egyik helyszínén, mert többen robbanás és lövések zaját vélték hallani. A rendőrök semmi gyanúsat nem találtakForrás: AFP/Dominique Faget
17:16
Párizsban a félelem ellen egymást ölelik az emberek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Place de la République téren Párizsban. Az emberek egymást ölelgetik, és azt éneklik, hogy "Nem, nem, nem - nincs félelem, szo-szo-szolidaritás!"

17:11
Juncker: Nehézségek vannak, de nem kell teljes irányváltás

Jean-Claude Juncker leszögezte, hogy nincs szükség az EU menekültpolitikájának teljes felülvizsgálatára a párizsi merényletek nyomán. "Akik megszervezték és végrehajtották a támadásokat, ugyanazok az emberek, akik miatt a menekültek útra kelnek, és nem az ellenkezője igaz. Ezért nincs szükség az európai menekültpolitika teljes felülvizsgálatára" - mondta Juncker. Hozzátette, hogy akik elkövették a párizsi merényleteket, nem menekültek és nem is menedékkérők, hanem bűnözők, nem szabad a kettőt összekeverni. 
"Látok nehézségeket, de nem látom annak szükségét, hogy változtassunk általános hozzáállásunkon"  - mondta Juncker a
 G20-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.

17:03
A terrorizmus a fő téma a G20 találkozón

Michel Sapin francia pénzügyminiszter Antalyában azt mondta az AFP hírügynökségnek, Franciaország azt várja, hogy a G20-ak állam- és kormányfői konkrét döntéseket hozzanak a terrorizmus finanszírozása elleni harchoz.

14