Orbán: Európát megtámadták

2015.11.16., 06:30
rendezés

A francia hatóságok azonosították a párizsi terrortámadás negyedik elkövetőjét. A 28 éves Samy Párizsban született. A merényletek legfőbb szervezőjének és támogatójának egy belga állampolgárságú férfit tekintenek. A francia miniszterelnök szerint a szélsőségesek további támadásokra készülnek. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Az első célpont a dzsihádisták parancsnoki központja volt. Kövesse velünk az eseményeket élőben!

TUDÓSÍTÁSUNK ITT FOLYTATÓDIK:

Origo
14:08

Az ideológiák veszélyesek Európára

A fajelmélet, a mindenki egyenlő politikája, ami a sztálinizmust hozta ránk, és ma a nemzetállamok felszámolására irányuló javaslatok mind veszélyesnek bizonyultak Európára. A nemzetállamokat meg kell védeni – zárta szavait Orbán Viktor.

Origo
14:05

A védelemért ki a felelős?

A terrorizmusért a terroristák felelnek – ebben igazuk van a szocialistáknak. De a lakosság védelméért, az önvédelmünkért ki felel? Akik a bevándorlásra nemcsak igent mondtak, de háborús övezetekből járművekkel szállították be a bevándorlókat Európába, azok nem tettek meg mindent az európai emberek biztonságáért – mondta Orbán Viktor. Még az is felmerül, hogy nem arról van-e szó, hogy az az ideologikus gondolkodás, ami az európai értelmiséget mindig is jellemezte, túl nagy teret kapott. Vagyis nem balesetről van szó, hanem rendszerszintű problémáról. Nem egy hibát kell kijavítani, hanem új, pragmatikus politikára van szükség, egyben véget kell vetni a jelenlegi öngyilkos hajlamoknak az európai gondolkodásban. 

Origo
13:59

Európai civilizáció

Orbán Viktor szerint valóban az a kérdés, hogy mi lesz fél évszázad múlva az európai civilizációval. Ez egy fontos kérdés, amelyen érdemes elgondolkodni - reagált a kereszténydemokrata felszólalóra.

Origo
13:58

Miért gyűlöljük magunkat?

Mi lennénk a felelősek? - ezt az utalást is kihallottam az LMP felszólalásból. Miért gyűlöljük ennyire magunkat? - kérdezte Orbán Viktor. Szerinte Magyarország volt az egyetlen, aki a bevándorlás óta helytállt. A Jobbikra reagálva Orbán Viktor leszögezte: amíg ez a kormány lélegzik, addig se kvóta, se visszatoloncolás nem lesz.

Origo
13:56

Orbán Viktor válaszol

"A gyász mellett beszélni is kell." Orbán Viktor szerint a globalitás rossz reflex, a globalitásra való hivatkozás ugyanis a semmittevést jelenti – reagált Schiffer András szavaira a miniszterelnök. Valóban közösen kell cselekedni, de azt, amit a magyarok itt és most megtehetnek, meg kell tenniük – utalt a kerítésre. Orbán Viktor cáfolta azt is, hogy a közös titkosszolgálatok hiánya okozta volna a tragédiát. A titkosszolgálatok figyelmeztettek. Az ok sokkal inkább az, hogy háborús övezetekből emberek tömegesen özönlenek a békés Európába.

Origo
13:51

Kósa: Hány száz embernek kell még meghalnia?

A köntörfalazásnak vége. Görögország évek óta megsérti a schengeni egyezményt. Ha ez így megy tovább, akkor ki kell zárni Görögországot a schengeni egyezményből, és a dublini egyezményből is. Nemcsak Magyarország ellen kell kötelezettségszegési eljárást indítani, hanem mindenki ellen, aki nem tartja be a törvényeket. Ha Európa nem tudja betartatni a közös törvényeket, és nem javasol újakat helyette, akkor Európa vezetőinek le kell mondaniuk. A mostani szabály egyszerű: csak a menekülteket szabad beengedni! Hány száz embernek kell még meghalnia – tette fel a kérdést Kósa Lajos. A betelepítési kvóta semmire sem jó, csak arra, hogy növelje a fenyegetettséget.

Origo
13:46

MSZP: Félelemkeltő politikát nem támogatunk

Akik ebben a helyzetben hiszterizálnak, azok a terrorizmus malmára hajtják a vizet. A terroristákért a terroristák felelnek, a párizsi merényleteket nem állíthatták volna meg a kerítések sem. Tóbiás József szerint Orbán Viktor nem a közös Európáért szólal fel, hanem a megosztásáért. Az MSZP elutasítja a félelemkeltést és a hiszterizálást. A közös erő Európa rendelkezésére áll: lehet, hogy lassú, de szándéka az egység, és ebben önre is szüksége van Európának. Legyen kezdeményező a magyar kormány és az Országgyűlés, és hozzon javaslatokat arról, hogy mitől lesz megvédve Európa. Az MSZP szerint a közös megoldáshoz közös határrendészet, közös titkosszolgálatok kellenek. Ki kell állni a Dublin 3 felfüggesztéséért. Nemcsak a "nemek", hanem konkrét javaslatok kellenek – mondta Tóbiás József. 

Origo
13:41

Az emberiség békéje sérült

A kereszténydemokraták nevében Vejkey Imre beszél. Minden nemzedéknek megvan a keresztje és felelőssége, aki felveszi a keresztet, az bátor. A magyar kormány felvette a keresztet, mert ösztöneink jól működnek. Számunkra a szabadság nem magától értetődő, azért minden nemzedéknek meg kell harcolnia. Ma a világtörténelem eddig legintenzívebb bevándorlása történik, ami Európa megszállását jelenti. Sokakat a hódítás, a gyűlölet és a pusztítani akarás vezérel. A kereszténydemokraták arra kérik a miniszterelnököt, hogy védje meg Európát, mert a tét a civilizációnk megmaradása – mondta Vejkey Imre. 

Origo
13:38

Jobbik: A világkvóta sem megoldás

A bevándorlók nem terroristák, de a terroristák viszont bevándorlók. Aki Magyarországot meg akarja védeni a terrorizmustól, annak meg kell védenie a bevándorlástól és a kvótáktól is. A Jobbik támogatja, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz forduljon, utalt az Országgyűlés előtt lévő törvényre Vona Gábor, de az igazi megoldás csak a népszavazás lehet. 

Origo
13:36

Az ostoba bevándorláspolitika megbukott

Vona Gábor a Jobbik nevében együttérzését fejezi ki. A jelenlegi helyzetben félre kell tenni a pártpolitikai ellentéteket. Még sok vita vár ránk: az egysebességes vagy többsebességes Európa kérdése, vagy az, hogy lehet-e egyszerre demokrata és keresztény Európa. Amit ki lehet azonban mondani az az, hogy az eddigi ostoba, a pragmatizmust félretevő bevándorláspolitika megbukott, és ezzel a balliberális politika is – mondta Vona Gábor. 

Origo
13:32

A gyűlöletspirál erőszakspirált szül

A gyűlöletspirál erőszakspirált szül. Csak a közös megoldás járható út. Az LMP európai szintű belbiztonsági együttműködést szeretne. Nem fegyveres védelem és drótkerítés, hanem politikai akarat, döntés kell arról, hogy mi legyen azokkal, akik az Európai Unió joga alapján menekültstátuszt érdemelnek, és már beléptek Európába. Fontos Schengen, de ehhez európai ellenőrzés kell, és közös, európai diplomácia – mondta Schiffer András. Ha nincs közös európai megoldás, Magyarország nemcsak információhiányban szenved, de a visszatoloncolás is fenyegeti. 

Origo
13:29

Schiffer: A Közel-Kelet is elszenvedő

A frakciók 5-5 percben reagálhatnak. A gyász és az együttérzés a Közel-Keletet is megilleti - kezdte felszólalását Schiffer András. Nem mindenki menekült és terrorista, ezért megfontoltabban kell nyilatkozni. Pont ezt a megkülönböztetést nem tudta Európa elvégezni. 

Origo
13:28

A kvóta szétterítené a terrorizmust Európában

A kvóta csak szétterítené a terrorizmust Európában – zárta beszédét a miniszterelnök.

Megjegyezte azt is: a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében.

Origo
13:27

A kvóta meghívó a menekülteknek

Megint Magyarországon kívülről akarják megmondani, hogy kikkel akarunk együtt élni – tért át a miniszterelnök a kötelező betelepítési kvóta kérdésére, ami szerinte értelmetlen, ráadásul nem megoldja, csak súlyosbítja a válságot, és a kvóta egyfajta meghívót jelent a menekültek számára.

Origo
13:23

Veszélyben az életformánk

Itt már nem terrorveszélyről, hanem valóságos terrorról van szó – emlékeztetett a pénteki eseményekre Orbán Viktor, aki szerint tény, hogy ahol sok a bevándorló Európában, ott nő a bűnözés, a nemi erőszak, a gyilkosság.

Mindez veszélyt jelent az életformánkra, a szokásainkra és a hagyományainkra – mondta a kormányfő.

Origo
13:21

Egy terrorista is sok

Nem mindenki terrorista, aki a menekültekkel érkezett, de egy is sok, belegondolni is rossz, hogy Magyarország területén hány terrorista ment át, ennek ideje véget vetni. 

Origo
13:21

Brüsszelt hibáztatja Orbán

Brüsszelben még mindig azt állítják, hogy a bevándorlás jó dolog, miközben napról napra kapunk híreket, amik azt bizonyítják, hogy a bevándorlás rossz dolog – állapította meg Orbán.

Többször figyelmeztettük Európa vezetőit, hogy ne hívják be Európába a menekülteket, mert veszélyes az ellenőrizhetetlen migránstömeg – mondta Orbán, aki szerint erről a veszélyről Európa minden vezetője tudott. 

Emberek százezrei érkeztek, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák, honnan jönnek, és mit akarnak – sorolta a kockázatokat a kormányfő, megemlítve: sokan olyan országokból jönnek, amelyekkel az EU harcban áll. 

Origo
13:18

Emberségről beszél a kormányfő

Ami péntek éjszaka történt, az megtörténhet máshol is Európa-szerte – mondta Orbán. Úgy folytatta: ideje, hogy ezt az akár Magyarországot is fenyegető veszélyt felismerjék Európa vezetői. 

Orbán feltette a kérdést: mi az emberségesebb? Lezárni a határt a menekültáradat előtt, vagy az, hogy életveszélynek tesszük ki az európai polgárokat – ismertette a két lehetséges választ.

Origo
13:16

Orbán: Mi is veszélyben vagyunk

Első szavunk ma is a részvété – kezdte beszédét Orbán Viktor. Együtt érzünk a francia néppel – mondta, majd azzal folytatta: az Európai Uniót megtámadták, és "mi is veszélyben vagyunk".

Origo
13:15

Néma felállással tisztelegtek a képviselők

Egyperces, néma felállással emlékeztek az ülés kezdetén a képviselők a párizsi merényletek áldozataira, majd Orbán Viktor kapott szót. 

Origo
13:14

Megérkezett a kormányfő

Megérkezett a miniszterelnök a parlamenti ülésterembe, Kövér László pedig elfoglalta helyét az elnöki pulpituson. A házelnök megnyitotta az ülést, és a párizsi merénylettel kezdte, mondván: a barbár támadás nem indokolható semmivel. Mint mondta, a magyarok együtt éreznek a francia néppel.

MTI
13:08

Észtország és Moldova is szigorít

Litvánia után Észtország és Moldova is bejelentette: megerősítik határaik védelmét. Moldovában megnövelték a határőrök számát a fővárosi, chisinaui nemzetközi repülőtéren, valamint a Romániával és Ukrajnával szomszédos határátkelőhelyeken.

Origo
12:58

Hamarosan Orbán Viktor is megszólal

Perceken belül kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése, ahol napirend előtt felszólal Orbán Viktor.

A miniszterelnök "Európát megtámadták!" címmel a pénteki párizsi merényletekkel összefüggésben szólal fel.

MTI
12:55

Megerősítették az osztrák államvédelmet

A párizsi merényletek miatt azonnali biztonsági intézkedések bevezetéséről tájékoztatott az osztrák belügyminisztérium hétfőn, egyebek között az államvédelmi és az adatvédelmi hivatal, valamint a speciális egységek munkájának megerősítéséről döntöttek. Fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket, a körözésekre és nyomozásokra még nagyobb figyelmet fordítanak, és az államvédelmi rendelkezéseket is megszigorítják. Az intézkedés igencsak munkaerő-igényes, ezért 2016-tól ezer fővel növelik az államvédelmi és a bűnügyi hivatal, valamint a speciális egységek állományát.

MTI
12:53

Téves volt a belga RTL információja

A belga RTL arról számolt be, hogy a brüsszeli akció során elfoghatták Salah Abdeslamot, aki ellen vasárnap adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a belga hatóságok, s akit a francia rendőrség is köröz a pénteki párizsi támadásban játszott feltételezhető szerepe miatt. A belga szövetségi ügyészség a francia nyelvű közszolgálati televízió és rádió megkeresésére később közölte: nem Salah Abdeslamot állították elő az akció során.

Egyelőre nem közölték, kit fogtak el BrüsszelbenForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Origo
12:48

Az EP-ben holnap tartanak megemlékezést

Az Európai Parlament képviselői és alkalmazottai holnap 15:00-kor a plenáris ülésteremben egy rövid megemlékezésre gyűlnek össze a párizsi terrortámadások áldozataira emlékezve és kifejezve szolidaritásukat a francia polgárokkal és hatóságokkal.

A megemlékezést az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz vezeti. A megemlékezésre az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a Tanács elnöke, Donald Tusk is meghívást kapott.

Origo
12:33

A rendőrség kéri: hagyják abba a közvetítést

A belga szövetségi rendőrség mindenkit arra kért a Twitteren, hogy saját biztonsága érdekében hagyja abban az élő közvetítést a brüsszeli razziáról. A helyi sajtó azt jelentette, hogy a helyszínen elfogták a merényletek fő gyanúsítottját. 

MTI
12:27

Párizsban megállt az élet

Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt heti párizsi merényletek áldozataira. A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek. Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.  

Emlékezők a Trocadero térenForrás: AFP/Kenzo Tribouillard
MTI
12:16

Zágráb garantálja, hogy nem történik terrortámadás

A bűnözőket meg kell különböztetni azoktól, akik a háború és a terror elől menekülnek, mindazonáltal nem zárható ki, hogy a balkáni útvonalon Nyugat-Európába igyekvő migránsok között potenciális terroristák is lehetnek - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter. Közölte, hogy bármelyik ország a támadások célpontjává válhat, ezért Horvátország is magasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezetett be. "Zágráb nemcsak ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, hanem garantálni is tudja, hogy nem történik terrortámadás" - tette hozzá.

MTI
12:16

Megerősítették a litván határ védelmét

A párizsi merényletek miatt Litvániában megerősítették a határok ellenőrzését. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál alaposabb a határőrizet mind az EU belső, mind a külső határain. Több embert vezényelnek ki, és tüzetesebben ellenőrzik az okmányokat, csomagokat a repülőtereken és a határátkelőkön. 

A lengyel–litván határ 103 kilométer, a litván–lett határ pedig 588 kilométer hosszú, és az EU belső határát képezi. A területen 2007-ben, a schengeni övezet soron következő kibővülésével szűnt meg a schengeni tagországok közötti belső határ ellenőrzése. Azt nem közölték, meddig lesz érvényben a fokozott ellenőrzés.

MTI
12:14

Szigorították a migránsok ellenőrzését Szerbiában

Szigorították a migránsok biztonsági ellenőrzését a szerb–macedón határ melletti Presevóban, ahol az átvizsgálás után elvesznek minden fegyvernek minősülő tárgyat.

A szerbiai közszolgálati televízió hétfői beszámolója szerint vasárnap Presevóban 5300 embert vettek nyilvántartásba, hétfő reggel 9-ig pedig további 1600-at. A párizsi merényletek óta a migránsoktól minden fegyvernek minősülő tárgyat elkoboznak, a leggyakrabban ollót és konyhakést találnak náluk.

MTI
12:11

Bombariadó Brüsszelben

Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség hétfő délelőtt Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületébe, ahol információk szerint elfogták Salah Abdeslamot, majd az egyik épületben lévőket hangosbeszélőn keresztül felszólították, hogy működjenek együtt. 

A város egy másik részébe, nem messze az uniós intézményektől, pedig a tűzszerészeket riasztották bombafenyegetés miatt. A francia nyelvű belga közmédia tájékoztatása szerint a hatóságok egy gyanús járművet vizsgálnak. 

Origo
12:02

Elfoghatták Salah Abdeslamot

Az RTL rádió információi szerint Belgiumban, Brüsszel külvárosában elfogták a rendőrök Salah Abdeslamot. A hatóságok gyanúja szerint köze lehet a párizsi merényletekhez, ezért nemzetközi körözést adtak ki ellene. Az RTL úgy tudja, a rendőrök fegyvereket is találtak a lakásban.

Origo
11:50

Délben elnémul Európa

Az Európai Unió vezetői szombaton közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt kérték az európaiaktól, hogy hétfőn délben egyperces néma csenddel emlékezzenek a pénteki terrortámadás áldozataira.

Az Origo címlapja is egy percre elsötétedik.

Origo
11:48

Huszonhárman őrizetben

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve bejelentette: összesen 168 helyszínen razziáztak az éjjel, 23 embert tartóztattak le, 104 embert pedig házi őrizetbe helyeztek.  

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter és Manuel Valls kormányfő távozik a védelmi tanács ülésérőlForrás: AFP//Ian Langsdon
Origo
11:39

A törökök is megmondták

A The Guardiannek egy török forrás azt mondta, kétszer is szóltak a francia hatóságoknak Omar Ismail Mostefai miatt, de csak a terrortámadások után kérték el tőlük a férfi adatait. Mostefai 2013-ban lépett be Törökországba, de arról nincs dokumentum, hogy elhagyta az országot. 

MTI
11:25

Az amerikaiak nem tudtak a merényletekről

Az amerikai titkosszolgálat egy tisztje – az iraki figyelmeztetést nem kommentálva – kijelentette, hogy nem volt tudomásuk a nyugati kormányoknak címzett olyan fenyegetésről, amely elég konkrét lett volna ahhoz, hogy elejét vegyék a párizsi támadásoknak, ugyanakkor amerikai, francia és más nyugati kormányok már hónapokkal ezelőtt aggodalommal beszéltek az Iszlám Állam által ihletett esetleges támadásokról, amelyeket Szíriában harci tapasztalatokat szerzett fegyveresek hajthatnának végre. 

MTI
11:08

Az irakiak figyelmeztettek

Iraki titkosszolgálati tisztviselők egy nappal a 129 halálos áldozattal járó párizsi támadások előtt küszöbönálló merényletekre figyelmeztették az Iszlám Állam dzsihádista szervezet ellen az Egyesült Államok vezetésével harcoló szövetségeseket – tudta meg az AP amerikai hírügynökség.

Az irakiak nem szolgáltattak pontos részleteket arról, hogy mikor és hol lesznek ezek a támadások. Egy magas rangú francia biztonsági tisztviselő azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a francia titkosszolgálat rendszeresen, naponta kap ehhez hasonló üzeneteket.

MTI
11:02

A gyerekkori barátot keresik

Gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdelhamid Abaaoudnak Salah Abdeslam, aki ellen a párizsi vérengzés miatt a belga hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és akit a francia rendőrség is köröz. A La Derniere Heure belga napilap internetes kiadása az ország első számú közellenségének nevezi Abdeslamot, akinek testvéreivel együtt szerepe lehetett a terrortámadásban, valamint tudatja, hogy a molenbeeki fivérek mindhárman francia állampolgárok is. 

Salah AbdeslamForrás: AFP/Dsk

Salah Abdeslam bátyja, a 31 éves Ibrahim az egyik azonosított párizsi öngyilkos merénylő. Abdeslamot kábítószer-kereskedelem és lopás miatt ismerték régebbről a hatóságok, majd Salahhoz hasonlóan Szíriában is járt. 

Origo
11:00

Így nézett ki a Bataclan a vérengzés után

Horrorisztikus fotó kezdett el terjedni az interneten. A képet állítólag a kommandósok készítették a Bataclan klubban, ahol 89 ember vesztette életét. 

MTI
10:58

Csökkent a tőzsdék vesztesége

Csökkent a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók vesztesége hétfőn a kereskedés indítása után másfél órával, a londoni börze indexe már a pozitív tartományban mozgott az előző záráshoz képest. A párizsi CAC-40 1,11 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 0,58 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index pedig 1,01 százalékkal gyengült a kereskedés első perceiben a pénteki zárószinthez képest. Másfél órával később, 10.30-kor Párizs 0,09 százalékos, Frankfurt pedig 0,07 százalékos veszteségen állt, miközben a londoni irányadó mutató 0,33 százalék erősödést jelzett.

MTI
10:46

Megtartják a premiert, de elmarad a felhajtás

A tervezettnél jóval visszafogottabb lesz Az éhezők viadala-sorozat új részének Los Angeles-i premierje. A Lionsgate stúdió közlése szerint a párizsi eseményekre tekintettel a tervezettnél sokkal kisebb fényűzés fogja kísérni Az éhezők viadala: A kiválasztott – 2. című mozi keddi premierjét, amelynek menetrendjéből törölték az interjúkat is. A széria soron következő része csütörtökön érkezik a magyar mozikba.

Origo
10:43

Rapvideóban szerepelhetett a merénylő

Rapvideóban is feltűnt Omar Ismail Mostefai, az egyik azonosított merénylő – írta a francia sajtó. A 29 éves férfi a Bataclan klubban robbantotta fel magát, később leszakadt ujjáról azonosították. 

MTI
10:41

Az Iszlám Állam nem nyerheti meg a háborút

Az Iszlám Állam nem nyerheti meg ezt a háborút velünk szemben, de ez a terrorszervezet a meggyengítésünkre törekszik, és arra, hogy megosszon minket, hogy kijátssza a franciákat egymás ellen. Soha nem volt még annyira elengedhetetlen a nemzeti egység, mint most - vélte Manuel Valls francia miniszterelnök.  

Manuel Valls nemzeti egységre szólított felForrás: AFP//Ian Langsdon
Origo
10:30

Rakétavetőt is találtak Lyonban

Francia rendőrségi források szerint rakétavetőt is találtak reggel a lyoni razzia során. A nyomozók eddig 150 helyen tartottak házkutatásokat, a lyoni helyszínen Kalasnyikovokat, pisztolyokat, golyóálló mellényeket és egy rakétavetőt is találtak – írta a helyi sajtó. 

MTI
10:29

Sokáig fogunk fenyegetettségben élni

Sokáig fogunk ebben a fenyegetettségben élni, fel kell készülni rá. Hazánkra, hasonlóan más európai államokhoz, lecsaphatnak a következő napokban és hetekben”  – fogalmazott Manuel Valls, francia miniszterelnök. 
„Tudomásunk van arról, hogy támadások készülnek nemcsak Franciaország, hanem más európai országok ellen is”  – tette hozzá.

Origo
10:23

DK: Ideje van a csendnek

Nem vesznek részt a parlament hétfői és keddi munkájában a Demokratikus Koalíció képviselői - közölte a pénteki párizsi merényletekre hivatkozva az ellenzéki párt szóvivője. Gréczy Zsolt azt tartaná helyesnek, ha az Országgyűlés elnöke "a megemlékezés és a gyász szavai után berekesztené az ülést, mert ideje van a csendnek".

Origo
10:19

A legkörözöttebb ember

Salah Abdeslam jelenleg az első számú körözött ember Franciaországban, a hatóságok kapcsolatba hozzák a párizsi merényletekkel. 

Salah AbdeslamForrás: AFP/-
MTI
10:02

Kína is aggódik a terrorizmus miatt

Fokozott óvatosságra és a terrorcselekmények megelőzésére szólította fel hétfőn a belbiztonsági erőket a kínai közbiztonsági miniszter, országos rendőrparancsnok, aki egyben az országos terrorelhárítási parancsnokság vezetője. Kuo Seng-kun a terror elleni harc rendkívüli nehézségeire és bonyolultságára hívta fel a figyelmet, és mindenkitől lankadatlan éberséget kért.

Origo
09:50

Francia volt a negyedik merénylő

Azonosították a párizsi terrortámadás negyedik elkövetőjét is – jelentette a francia BFM televízió. A csatorna szerint a terrorista neve Samy Amimour, és 1987-ben született a francia fővárosban. Családja Bobignyban lakik, ahol reggel razziát tartottak a rendőrök. 

MTI
09:29

Francia trikolór az ausztrál parlamenten

A francia nemzeti színeket vetítették az ausztrál parlament épületére Canberrában két nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. 

Francia színekben ausztrál parlament CanberrábanForrás: EPA/Lukas Coch

Hasonló díszkivilágítást kapott például a Sydney-i Operaház, New Yorkban a World Trade Center újjáépített tornya, Tajvanon a Tajpej 101 nevű felhőkarcoló és Debrecenben a Nagyerdei Stadion is. 

A magyar Parlament épületét viszont nem világították ki.

MTI
09:19

Erősítik a brit titkosszolgálatokat

A párizsi merényletek miatt jelentősen bővítik a brit titkosszolgálatok létszámát és finanszírozását - jelentette be hétfőn a brit kormányfő.

David Cameron azt mondta, hogy a brit elhárító szolgálatok az elmúlt fél évben hét nagy-britanniai terrortámadást hiúsítottak meg.A kormány bejelentése szerint a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és a főleg lehallgatásokra szakosodott kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg.

A három szolgálatnál jelenleg nem egészen 13 ezren dolgoznak.

MTI
08:36

Belga lehetett a szervező

Egy belga állampolgárságú férfi, név szerint Abdelhamid Abaud volt a párizsi merényletek feltételezett legfőbb szervezője és támogatója – jelentette hétfőn az RTL párizsi rádióállomás.

Manuel Valls francia miniszterelnök a rádiónak azt mondta, hogy a hatóságoknak tudomásuk van róla, hogy szélsőségesek további terrortámadásokra készülnek Franciaországban és Európa más országaiban az elkövetkező napokban-hetekben. 

MTI
08:32

Fegyvereket foglaltak le

Legalább három embert őrizetbe vettek, egy fegyvert és "illegális szereket" foglaltak le a francia hatóságok Toulouse-ban – írta a The Guardian.

A városban a francia média beszámolói szerint Mohamed Merah otthonának körzetében tartottak "megelőző akciót" a hatóságok. Merah 2012-ben katonák és zsidó iskolások ellen követett el támadásokat Toulouse-ban, összesen hét embert ölt meg, mielőtt végeztek volna vele a biztonsági erők.

Grenoble-ban és környékén 15 épületet kutattak át a rendőrök, több mint fél tucat embert vettek őrizetbe, és fegyvereket foglaltak le. Jeumont-ba körülbelül 50 kisbusszal érkeztek a rendőrök, átfésülték a települést, de egyelőre nem tudni, hogy mi volt az akció célja és eredménye. 

MTI
08:27

Akcióztak a francia hatóságok

Razziákat tartott a francia rendőrség és csendőrség az ország számos pontján hétfőre virradó éjszaka az újabb terrortámadások megakadályozása érdekében – jelentette a The Guardian című brit lap honlapján. 

A hatóságok az ország délkeleti részén fekvő Toulouse-ban, a délnyugati Grenoble-ban, a francia–belga határ közelében fekvő Jeumont-ban, valamint Párizs Bobigny nevű elővárosában tartottak házkutatásokat az éjjel. 

A lap szerint a razziákat egy általános terrorellenes megelőző művelet részeként hajtották végre, amit a szükségállapot kihirdetése után rendelt el a francia kormány.

MTI
07:39

Orbán a Parlamentben fog beszélni

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés hétfői ülése, a beszéd aktualitását a párizsi merényletek után kialakult helyzet adja – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

MTI
07:23

Alabama nem akar szíreket befogadni

Az egyesült államokbeli Alabama kormányzója közölte, hogy a párizsi terrorcselekmények miatt nem hajlandó szíriai menekülteket befogadni az általa irányított szövetségi állam.

A republikánus párti Robert Bentley vasárnap kiadott közleményében azt írta, ellenezni fog minden próbálkozást arra, hogy szíriai menekülteket helyezzenek el a szövetségi hatóságok Alabamában. Közlése szerint Bentley a hétvégi párizsi terrorakció hatására hozta meg a döntést, mert "nem fog részt vállalni olyan politikában, amely veszélynek teszi ki Alabama polgárait".

MTI
06:58

Egyre több a bizonyíték az Iszlám Állam ellen

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a párizsi terrortámadások mögött valóban az Iszlám Állam áll – mondta egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő a The Daily Beast online hírmagazinnak. A tisztviselő ugyanakkor nem állította, hogy a merényleteket Szíriában tervelték volna ki, és hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi "emír" is jóváhagyta volna őket. 

Az elkövetők segítséget kaphattak más, hasonló beállítottságú csoportoktól, amelyek "az al-Kaidához vagy más szélsőséges szervezetekhez hasonló szakértelemmel" rendelkeznek. A kijelentés azért figyelemre méltó, mert az Iszlám Állam és az al-Kaida egymás riválisaként lép fel a szélsőséges iszlamista irányzatok világában.

MTI
06:35

Az USA segítette a franciákat

Az Egyesült Államok hírszerzési információkat osztott meg Franciaországgal a Párizs által az Iszlám Állam dzsihádista szervezet észak-szíriai székhelye, Rakka ellen vasárnap elrendelt légitámadás előtt – közölte a The Daily Beast című online hírmagazinnal egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő.

Az illetékes hozzáfűzte: ez nem jelenti azt, hogy a franciákat is be kívánnák vonni az "öt szem" elnevezésű hírszerzési együttműködésbe, amely az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland között alakult ki.

MTI
06:22

Az USA nem tart merénylettől

Noha az Iszlám Állam dzsihádista szervezet nyilvánvalóan szeretne a párizsihoz hasonló támadást végrehajtani az Egyesült Államok területén is, ahhoz nincs elég kapacitása – jelentette ki vasárnap a törökországi Antalyában Ben Rhodes amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN szerint. 

Rhodes hozzátette, hogy a kormányzathoz nem jutott el olyan információ, amely szerint az Egyesült Államoknak jelenleg "konkrét és hiteles fenyegetéssel" kellene szembenéznie, de a biztonsági szerveket ennek ellenére fokozott készültségbe helyezték. 

MTI
06:21

Bombázzák a franciák az Iszlám Államot

A légi csapásokat a francia védelmi miniszter jelentette be, A bombázás fő célpontja az Iszlám Állam fellegvára, Rakka. A bombázásban 10 harci gép vesz részt, ezek 20 bombát dobtak le.  

Az első megsemmisített célpontot az Iszlám Állam parancsnoki központként, dzsihádisták toborzóhelyeként és fegyverraktárként használta. A második célpont terroristák kiképzőtábora volt. 

A védelmi minisztérium szerint a francia felderítő repülések során előzetesen azonosított célpontok ellen az amerikai erőkkel összehangolva hajtotta végre a francia légierő a támadást. 

MTI
06:20

Megtévesztés lehetett a szír útlevél

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát – jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió. 

Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítékuk lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, és onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. 

Még több bejegyzés

Kapcsolódó anyagok: