A francia hatóságok azonosították a párizsi terrortámadás negyedik elkövetőjét. A 28 éves Samy Párizsban született. A merényletek legfőbb szervezőjének és támogatójának egy belga állampolgárságú férfit tekintenek. A francia miniszterelnök szerint a szélsőségesek további támadásokra készülnek. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Az első célpont a dzsihádisták parancsnoki központja volt. Kövesse velünk az eseményeket élőben!

14:08
Az ideológiák veszélyesek Európára

A fajelmélet, a mindenki egyenlő politikája, ami a sztálinizmust hozta ránk, és ma a nemzetállamok felszámolására irányuló javaslatok mind veszélyesnek bizonyultak Európára. A nemzetállamokat meg kell védeni – zárta szavait Orbán Viktor.

14:05
A védelemért ki a felelős?

A terrorizmusért a terroristák felelnek – ebben igazuk van a szocialistáknak. De a lakosság védelméért, az önvédelmünkért ki felel? Akik a bevándorlásra nemcsak igent mondtak, de háborús övezetekből járművekkel szállították be a bevándorlókat Európába, azok nem tettek meg mindent az európai emberek biztonságáért – mondta Orbán Viktor. Még az is felmerül, hogy nem arról van-e szó, hogy az az ideologikus gondolkodás, ami az európai értelmiséget mindig is jellemezte, túl nagy teret kapott. Vagyis nem balesetről van szó, hanem rendszerszintű problémáról. Nem egy hibát kell kijavítani, hanem új, pragmatikus politikára van szükség, egyben véget kell vetni a jelenlegi öngyilkos hajlamoknak az európai gondolkodásban. 

13:59
Európai civilizáció

Orbán Viktor szerint valóban az a kérdés, hogy mi lesz fél évszázad múlva az európai civilizációval. Ez egy fontos kérdés, amelyen érdemes elgondolkodni - reagált a kereszténydemokrata felszólalóra.

13:58
Miért gyűlöljük magunkat?

Mi lennénk a felelősek? - ezt az utalást is kihallottam az LMP felszólalásból. Miért gyűlöljük ennyire magunkat? - kérdezte Orbán Viktor. Szerinte Magyarország volt az egyetlen, aki a bevándorlás óta helytállt. A Jobbikra reagálva Orbán Viktor leszögezte: amíg ez a kormány lélegzik, addig se kvóta, se visszatoloncolás nem lesz.

13:56
Orbán Viktor válaszol

"A gyász mellett beszélni is kell." Orbán Viktor szerint a globalitás rossz reflex, a globalitásra való hivatkozás ugyanis a semmittevést jelenti – reagált Schiffer András szavaira a miniszterelnök. Valóban közösen kell cselekedni, de azt, amit a magyarok itt és most megtehetnek, meg kell tenniük – utalt a kerítésre. Orbán Viktor cáfolta azt is, hogy a közös titkosszolgálatok hiánya okozta volna a tragédiát. A titkosszolgálatok figyelmeztettek. Az ok sokkal inkább az, hogy háborús övezetekből emberek tömegesen özönlenek a békés Európába.

13:51
Kósa: Hány száz embernek kell még meghalnia?

A köntörfalazásnak vége. Görögország évek óta megsérti a schengeni egyezményt. Ha ez így megy tovább, akkor ki kell zárni Görögországot a schengeni egyezményből, és a dublini egyezményből is. Nemcsak Magyarország ellen kell kötelezettségszegési eljárást indítani, hanem mindenki ellen, aki nem tartja be a törvényeket. Ha Európa nem tudja betartatni a közös törvényeket, és nem javasol újakat helyette, akkor Európa vezetőinek le kell mondaniuk. A mostani szabály egyszerű: csak a menekülteket szabad beengedni! Hány száz embernek kell még meghalnia – tette fel a kérdést Kósa Lajos. A betelepítési kvóta semmire sem jó, csak arra, hogy növelje a fenyegetettséget.

13:46
MSZP: Félelemkeltő politikát nem támogatunk

Akik ebben a helyzetben hiszterizálnak, azok a terrorizmus malmára hajtják a vizet. A terroristákért a terroristák felelnek, a párizsi merényleteket nem állíthatták volna meg a kerítések sem. Tóbiás József szerint Orbán Viktor nem a közös Európáért szólal fel, hanem a megosztásáért. Az MSZP elutasítja a félelemkeltést és a hiszterizálást. A közös erő Európa rendelkezésére áll: lehet, hogy lassú, de szándéka az egység, és ebben önre is szüksége van Európának. Legyen kezdeményező a magyar kormány és az Országgyűlés, és hozzon javaslatokat arról, hogy mitől lesz megvédve Európa. Az MSZP szerint a közös megoldáshoz közös határrendészet, közös titkosszolgálatok kellenek. Ki kell állni a Dublin 3 felfüggesztéséért. Nemcsak a "nemek", hanem konkrét javaslatok kellenek – mondta Tóbiás József. 

13:41
Az emberiség békéje sérült

A kereszténydemokraták nevében Vejkey Imre beszél. Minden nemzedéknek megvan a keresztje és felelőssége, aki felveszi a keresztet, az bátor. A magyar kormány felvette a keresztet, mert ösztöneink jól működnek. Számunkra a szabadság nem magától értetődő, azért minden nemzedéknek meg kell harcolnia. Ma a világtörténelem eddig legintenzívebb bevándorlása történik, ami Európa megszállását jelenti. Sokakat a hódítás, a gyűlölet és a pusztítani akarás vezérel. A kereszténydemokraták arra kérik a miniszterelnököt, hogy védje meg Európát, mert a tét a civilizációnk megmaradása – mondta Vejkey Imre. 

13:38
Jobbik: A világkvóta sem megoldás

A bevándorlók nem terroristák, de a terroristák viszont bevándorlók. Aki Magyarországot meg akarja védeni a terrorizmustól, annak meg kell védenie a bevándorlástól és a kvótáktól is. A Jobbik támogatja, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz forduljon, utalt az Országgyűlés előtt lévő törvényre Vona Gábor, de az igazi megoldás csak a népszavazás lehet. 

13:36
Az ostoba bevándorláspolitika megbukott

Vona Gábor a Jobbik nevében együttérzését fejezi ki. A jelenlegi helyzetben félre kell tenni a pártpolitikai ellentéteket. Még sok vita vár ránk: az egysebességes vagy többsebességes Európa kérdése, vagy az, hogy lehet-e egyszerre demokrata és keresztény Európa. Amit ki lehet azonban mondani az az, hogy az eddigi ostoba, a pragmatizmust félretevő bevándorláspolitika megbukott, és ezzel a balliberális politika is – mondta Vona Gábor. 

13:32
A gyűlöletspirál erőszakspirált szül

A gyűlöletspirál erőszakspirált szül. Csak a közös megoldás járható út. Az LMP európai szintű belbiztonsági együttműködést szeretne. Nem fegyveres védelem és drótkerítés, hanem politikai akarat, döntés kell arról, hogy mi legyen azokkal, akik az Európai Unió joga alapján menekültstátuszt érdemelnek, és már beléptek Európába. Fontos Schengen, de ehhez európai ellenőrzés kell, és közös, európai diplomácia – mondta Schiffer András. Ha nincs közös európai megoldás, Magyarország nemcsak információhiányban szenved, de a visszatoloncolás is fenyegeti. 

13:29
Schiffer: A Közel-Kelet is elszenvedő

A frakciók 5-5 percben reagálhatnak. A gyász és az együttérzés a Közel-Keletet is megilleti - kezdte felszólalását Schiffer András. Nem mindenki menekült és terrorista, ezért megfontoltabban kell nyilatkozni. Pont ezt a megkülönböztetést nem tudta Európa elvégezni. 

13:28
A kvóta szétterítené a terrorizmust Európában

A kvóta csak szétterítené a terrorizmust Európában – zárta beszédét a miniszterelnök.

Megjegyezte azt is: a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében.

13:27
A kvóta meghívó a menekülteknek

Megint Magyarországon kívülről akarják megmondani, hogy kikkel akarunk együtt élni – tért át a miniszterelnök a kötelező betelepítési kvóta kérdésére, ami szerinte értelmetlen, ráadásul nem megoldja, csak súlyosbítja a válságot, és a kvóta egyfajta meghívót jelent a menekültek számára.

13:23
Veszélyben az életformánk

Itt már nem terrorveszélyről, hanem valóságos terrorról van szó – emlékeztetett a pénteki eseményekre Orbán Viktor, aki szerint tény, hogy ahol sok a bevándorló Európában, ott nő a bűnözés, a nemi erőszak, a gyilkosság.

Mindez veszélyt jelent az életformánkra, a szokásainkra és a hagyományainkra – mondta a kormányfő.

13:21
Egy terrorista is sok

Nem mindenki terrorista, aki a menekültekkel érkezett, de egy is sok, belegondolni is rossz, hogy Magyarország területén hány terrorista ment át, ennek ideje véget vetni. 

13:21
Brüsszelt hibáztatja Orbán

Brüsszelben még mindig azt állítják, hogy a bevándorlás jó dolog, miközben napról napra kapunk híreket, amik azt bizonyítják, hogy a bevándorlás rossz dolog – állapította meg Orbán.

Többször figyelmeztettük Európa vezetőit, hogy ne hívják be Európába a menekülteket, mert veszélyes az ellenőrizhetetlen migránstömeg – mondta Orbán, aki szerint erről a veszélyről Európa minden vezetője tudott. 

Emberek százezrei érkeztek, akikről nem tudjuk, hogy kicsodák, honnan jönnek, és mit akarnak – sorolta a kockázatokat a kormányfő, megemlítve: sokan olyan országokból jönnek, amelyekkel az EU harcban áll. 

13:18
Emberségről beszél a kormányfő

Ami péntek éjszaka történt, az megtörténhet máshol is Európa-szerte – mondta Orbán. Úgy folytatta: ideje, hogy ezt az akár Magyarországot is fenyegető veszélyt felismerjék Európa vezetői. 

Orbán feltette a kérdést: mi az emberségesebb? Lezárni a határt a menekültáradat előtt, vagy az, hogy életveszélynek tesszük ki az európai polgárokat – ismertette a két lehetséges választ.

13:16
Orbán: Mi is veszélyben vagyunk

Első szavunk ma is a részvété – kezdte beszédét Orbán Viktor. Együtt érzünk a francia néppel – mondta, majd azzal folytatta: az Európai Uniót megtámadták, és "mi is veszélyben vagyunk".

13:15
Néma felállással tisztelegtek a képviselők

Egyperces, néma felállással emlékeztek az ülés kezdetén a képviselők a párizsi merényletek áldozataira, majd Orbán Viktor kapott szót. 

14