A francia hatóságok azonosították a párizsi terrortámadás negyedik elkövetőjét. A 28 éves Samy Párizsban született. A merényletek legfőbb szervezőjének és támogatójának egy belga állampolgárságú férfit tekintenek. A francia miniszterelnök szerint a szélsőségesek további támadásokra készülnek. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Az első célpont a dzsihádisták parancsnoki központja volt. Kövesse velünk az eseményeket élőben!

13:14
Megérkezett a kormányfő

Megérkezett a miniszterelnök a parlamenti ülésterembe, Kövér László pedig elfoglalta helyét az elnöki pulpituson. A házelnök megnyitotta az ülést, és a párizsi merénylettel kezdte, mondván: a barbár támadás nem indokolható semmivel. Mint mondta, a magyarok együtt éreznek a francia néppel.

13:08
Észtország és Moldova is szigorít

Litvánia után Észtország és Moldova is bejelentette: megerősítik határaik védelmét. Moldovában megnövelték a határőrök számát a fővárosi, chisinaui nemzetközi repülőtéren, valamint a Romániával és Ukrajnával szomszédos határátkelőhelyeken.

12:58
Hamarosan Orbán Viktor is megszólal

Perceken belül kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése, ahol napirend előtt felszólal Orbán Viktor.

A miniszterelnök "Európát megtámadták!" címmel a pénteki párizsi merényletekkel összefüggésben szólal fel.

12:55
Megerősítették az osztrák államvédelmet

A párizsi merényletek miatt azonnali biztonsági intézkedések bevezetéséről tájékoztatott az osztrák belügyminisztérium hétfőn, egyebek között az államvédelmi és az adatvédelmi hivatal, valamint a speciális egységek munkájának megerősítéséről döntöttek. Fokozzák a biztonsági ellenőrzéseket, a körözésekre és nyomozásokra még nagyobb figyelmet fordítanak, és az államvédelmi rendelkezéseket is megszigorítják. Az intézkedés igencsak munkaerő-igényes, ezért 2016-tól ezer fővel növelik az államvédelmi és a bűnügyi hivatal, valamint a speciális egységek állományát.

12:53
Téves volt a belga RTL információja

A belga RTL arról számolt be, hogy a brüsszeli akció során elfoghatták Salah Abdeslamot, aki ellen vasárnap adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a belga hatóságok, s akit a francia rendőrség is köröz a pénteki párizsi támadásban játszott feltételezhető szerepe miatt. A belga szövetségi ügyészség a francia nyelvű közszolgálati televízió és rádió megkeresésére később közölte: nem Salah Abdeslamot állították elő az akció során.

Egyelőre nem közölték, kit fogtak el BrüsszelbenForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
12:48
Az EP-ben holnap tartanak megemlékezést

Az Európai Parlament képviselői és alkalmazottai holnap 15:00-kor a plenáris ülésteremben egy rövid megemlékezésre gyűlnek össze a párizsi terrortámadások áldozataira emlékezve és kifejezve szolidaritásukat a francia polgárokkal és hatóságokkal.

A megemlékezést az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz vezeti. A megemlékezésre az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és a Tanács elnöke, Donald Tusk is meghívást kapott.

12:33
A rendőrség kéri: hagyják abba a közvetítést

A belga szövetségi rendőrség mindenkit arra kért a Twitteren, hogy saját biztonsága érdekében hagyja abban az élő közvetítést a brüsszeli razziáról. A helyi sajtó azt jelentette, hogy a helyszínen elfogták a merényletek fő gyanúsítottját. 

12:27
Párizsban megállt az élet

Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt heti párizsi merényletek áldozataira. A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek. Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.  

Emlékezők a Trocadero térenForrás: AFP/Kenzo Tribouillard
12:16
Zágráb garantálja, hogy nem történik terrortámadás

A bűnözőket meg kell különböztetni azoktól, akik a háború és a terror elől menekülnek, mindazonáltal nem zárható ki, hogy a balkáni útvonalon Nyugat-Európába igyekvő migránsok között potenciális terroristák is lehetnek - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter. Közölte, hogy bármelyik ország a támadások célpontjává válhat, ezért Horvátország is magasabb fokú biztonsági intézkedéseket vezetett be. "Zágráb nemcsak ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, hanem garantálni is tudja, hogy nem történik terrortámadás" - tette hozzá.

12:16
Megerősítették a litván határ védelmét

A párizsi merényletek miatt Litvániában megerősítették a határok ellenőrzését. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál alaposabb a határőrizet mind az EU belső, mind a külső határain. Több embert vezényelnek ki, és tüzetesebben ellenőrzik az okmányokat, csomagokat a repülőtereken és a határátkelőkön. 

A lengyel–litván határ 103 kilométer, a litván–lett határ pedig 588 kilométer hosszú, és az EU belső határát képezi. A területen 2007-ben, a schengeni övezet soron következő kibővülésével szűnt meg a schengeni tagországok közötti belső határ ellenőrzése. Azt nem közölték, meddig lesz érvényben a fokozott ellenőrzés.

12:14
Szigorították a migránsok ellenőrzését Szerbiában

Szigorították a migránsok biztonsági ellenőrzését a szerb–macedón határ melletti Presevóban, ahol az átvizsgálás után elvesznek minden fegyvernek minősülő tárgyat.

A szerbiai közszolgálati televízió hétfői beszámolója szerint vasárnap Presevóban 5300 embert vettek nyilvántartásba, hétfő reggel 9-ig pedig további 1600-at. A párizsi merényletek óta a migránsoktól minden fegyvernek minősülő tárgyat elkoboznak, a leggyakrabban ollót és konyhakést találnak náluk.

12:11
Bombariadó Brüsszelben

Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség hétfő délelőtt Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületébe, ahol információk szerint elfogták Salah Abdeslamot, majd az egyik épületben lévőket hangosbeszélőn keresztül felszólították, hogy működjenek együtt. 

A város egy másik részébe, nem messze az uniós intézményektől, pedig a tűzszerészeket riasztották bombafenyegetés miatt. A francia nyelvű belga közmédia tájékoztatása szerint a hatóságok egy gyanús járművet vizsgálnak. 

12:02
Elfoghatták Salah Abdeslamot

Az RTL rádió információi szerint Belgiumban, Brüsszel külvárosában elfogták a rendőrök Salah Abdeslamot. A hatóságok gyanúja szerint köze lehet a párizsi merényletekhez, ezért nemzetközi körözést adtak ki ellene. Az RTL úgy tudja, a rendőrök fegyvereket is találtak a lakásban.

11:50
Délben elnémul Európa

Az Európai Unió vezetői szombaton közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt kérték az európaiaktól, hogy hétfőn délben egyperces néma csenddel emlékezzenek a pénteki terrortámadás áldozataira.

Az Origo címlapja is egy percre elsötétedik.

11:48
Huszonhárman őrizetben

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve bejelentette: összesen 168 helyszínen razziáztak az éjjel, 23 embert tartóztattak le, 104 embert pedig házi őrizetbe helyeztek.  

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter és Manuel Valls kormányfő távozik a védelmi tanács ülésérőlForrás: AFP//Ian Langsdon
11:39
A törökök is megmondták

A The Guardiannek egy török forrás azt mondta, kétszer is szóltak a francia hatóságoknak Omar Ismail Mostefai miatt, de csak a terrortámadások után kérték el tőlük a férfi adatait. Mostefai 2013-ban lépett be Törökországba, de arról nincs dokumentum, hogy elhagyta az országot. 

11:25
Az amerikaiak nem tudtak a merényletekről

Az amerikai titkosszolgálat egy tisztje – az iraki figyelmeztetést nem kommentálva – kijelentette, hogy nem volt tudomásuk a nyugati kormányoknak címzett olyan fenyegetésről, amely elég konkrét lett volna ahhoz, hogy elejét vegyék a párizsi támadásoknak, ugyanakkor amerikai, francia és más nyugati kormányok már hónapokkal ezelőtt aggodalommal beszéltek az Iszlám Állam által ihletett esetleges támadásokról, amelyeket Szíriában harci tapasztalatokat szerzett fegyveresek hajthatnának végre. 

11:08
Az irakiak figyelmeztettek

Iraki titkosszolgálati tisztviselők egy nappal a 129 halálos áldozattal járó párizsi támadások előtt küszöbönálló merényletekre figyelmeztették az Iszlám Állam dzsihádista szervezet ellen az Egyesült Államok vezetésével harcoló szövetségeseket – tudta meg az AP amerikai hírügynökség.

Az irakiak nem szolgáltattak pontos részleteket arról, hogy mikor és hol lesznek ezek a támadások. Egy magas rangú francia biztonsági tisztviselő azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a francia titkosszolgálat rendszeresen, naponta kap ehhez hasonló üzeneteket.

11:02
A gyerekkori barátot keresik

Gyerekkori barátja a párizsi vérengzés feltételezett kitervelőjének és megrendelőjének, Abdelhamid Abaaoudnak Salah Abdeslam, aki ellen a párizsi vérengzés miatt a belga hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, és akit a francia rendőrség is köröz. A La Derniere Heure belga napilap internetes kiadása az ország első számú közellenségének nevezi Abdeslamot, akinek testvéreivel együtt szerepe lehetett a terrortámadásban, valamint tudatja, hogy a molenbeeki fivérek mindhárman francia állampolgárok is. 

Salah AbdeslamForrás: AFP/Dsk

Salah Abdeslam bátyja, a 31 éves Ibrahim az egyik azonosított párizsi öngyilkos merénylő. Abdeslamot kábítószer-kereskedelem és lopás miatt ismerték régebbről a hatóságok, majd Salahhoz hasonlóan Szíriában is járt. 

11:00
Így nézett ki a Bataclan a vérengzés után

Horrorisztikus fotó kezdett el terjedni az interneten. A képet állítólag a kommandósok készítették a Bataclan klubban, ahol 89 ember vesztette életét. 

24