Tovább keresik a belga hatóságok a párizsi merényletekkel kapcsolatba hozható Salah Abdeslamot, akinek bátyja egyike volt az öngyilkos merénylőknek. A 27 éves férfi most a legkeresettebb ember egész Európában. A magyar parlamentben Orbán Viktor elítélte a párizsi vérengzést, és a migráció biztonsági kockázataira hívta fel a figyelmet. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.

01:03
A hétfői események összefoglalója

Még nem kapták el a szökésben lévő merénylőt, de Franciaország bombázta az Iszlám Állam állásait. Orbán Viktor szerint van összefüggés a terrorizmus és a menekültválság között, a francia elnök viszont továbbra is befogadná a menekülteket. Összefoglalónk a hétfői nap történéseiről itt olvasható.

23:50
Vaklárma volt a Harvardon

Az összes egyetemi épültetet átvizsgálták az amerikai Harvard egyetemen, bombát nem találtak - jelentette be az intézmény honlapján. A korábban lezárt épületeket újra megnyitották. Az egyetem korábban e-mailben kapott fenyegetést: egy ismeretlen azt állította, hogy robbanószerkezetet helyezett el több épületben. Az e-mail küldőjét még keresik.

23:36
Fegyverkezésbe kezdenek a britek

A brit kormány több milliárd fonttal többet költ az elkövetkező években kiadásokra - közölte hétfőn este David Cameron. A pénzből kétszeresére emelik a légierő drónjainak számát, új harci repülőgépeket szereznek be, és a jelenlegi parlamenti időszak végéig kétmilliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik a hadsereg különleges alakulatainak fejlesztésére fordított összeget.

Anyahajóról száll fel egy brit HarrierForrás: AFP/US NAVY
23:19
A francia nagykövetség köszönetet mondott

"Köszönetet mondunk minden magyarnak, aki a november 13-i merényletek után kifejezte Franciaországgal való együttérzését: a magyar hatóságoknak, közéleti személyiségeknek és minden magyar állampolgárnak, aki üzenetével, virággal és az áldozatok emlékére gyújtott gyertyával tett tanúbizonyságot támogatásáról." Ez a közlemény jelent meg a budapesti francia nagykövetség honlapján.

23:15
Házi őrizetet kaphatnak a Szíriából hazatérők

Azoknak a francia állampolgároknak, akik Szíriából térnek haza, házi őrizetbe kellene vonulniuk arra az időre, amíg a hatóságok megvizsgálják hátterüket - közölte francia kormányzati forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség. 

22:55
Strasbourgban keresték a merénylőt

Rövid időre lezártak egy társasházat a franciaországi Strasbourg Neudorf nevű külvárosi negyedében, miután egy lakó azzal hívta fel a rendőrséget, hogy látta a még menekülő párizsi merénylőt. Száleh Abdeszlamot azonban nem találták a helyszínen, a nagy erőket megmozgató rendőrségi akció véget is ért.

22:50
Amerikai államok mondanak nemet

Bár korábban 200 szíriai menekültet befogadtak idén, Michigan államban leállítják a programot. A BBC beszámolója szerint Rick Snyder kormányzó azt mondta, hogy a biztonsági eljárásokat felül kell vizsgálni, és amíg ez nem történik meg, nem fogadnak be több Szíriából érkező menekültet. Michigan állam kormányzójáéhoz hasonló döntést hozott korábban Alabama állam vezetője. Ezekben az államokban is bejelentették, hogy felfüggesztik a szíriai menekültek befogadását: Texas, Louisiana, Indiana, Arkansas, Massachusetts, Ohio, Arizona, Mississippi, Iowa, Illinois, Észak-Karolina, Wisconsin és New Hampshire. Az USA külügyi szóvivője azt mondta, a tagállamoknak nem biztos, hogy jugukban áll felfüggeszteni a programot.

22:20
Párizsról beszélt a Pegida is Drezdában

Ismét ezrek vettek részt hétfő este a németországi Drezdában a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésén. A résztvevők száma nem változott lényegesen az utóbbi három tüntetéshez képest. Német hírportálok beszámolói szerint a hétfő esti tüntetés főszónoka arról beszélt, hogy a párizsi merénylet "háború a demokrácia ellen". Szerintük ez a háború annak a bevándorlási politikának a következménye, amely "meghív hozzánk a miénktől merőben különböző kultúrájú embereket". A szónok hozzátette: gyengeelméjű, aki nem veszi észre, hogy összekapcsolódik az iszlám, a terror és a "jelenlegi menekültpolitika".

22:10
Kerry: Mind párizsiak vagyunk

John Kerry amerikai külügyminiszter megérkezett Párizsba, hogy vezető politikusoknak fejezze ki gyászát, és találkozzon a francia fővárosban lévő nagykövetség munkatársaival. "A történelem tanulsága, hogy Párizs ennél sötétebb időket is túlélt már" - mondta a politikus. A fények városában nem aludtak ki a fények - tette hozzá. A párizsi amerikai nagykövetséget ma éjjel a francia trikolór színeivel világítják majd meg.

22:00
Két épület tiszta

Négy épületből kettőben befejeződött a bombakeresés az amerikai Harvard egyetemen, a hatóságok nem találtak robbanószerkezetet. Az átvizsgált épületeket megnyitották. Az egyetem másik két egységében még folytatják a keresést - írja honlapján az intézmény.

21:26
Merkel meccsen tüntet

Angela Merkel a helyszínen tekinti meg kedden Hannoverben a Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen. A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön. A világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw szerint a szabadság és a demokrácia jelképe, illetve üzenete lesz a keddi Németország-Hollandia barátságos mérkőzés.

21:21
Nem keresnek merénylőt az olaszok

Az olasz hatóságok bejelentették, hogy beszüntették egy francia állampolgár és egy fekete színű Seat Ibiza típusú személyautó körözését az észak-olaszországi térségben. A torinói idegenrendészet parancsnok-helyettese közölte, nincs bizonyíték arra, hogy a körözött férfi és gépkocsi átlépett volna a francia-olasz határon és olasz területen tartózkodna. Francia források szerint a szóban forgó Seat autót már Párizs közelében megtalálták.

20:39
Szerbiában rekedhetnek a menekültek

Hétfő éjjel ülésezik a szerb nemzetbiztonsági tanács, mert Szlovénia és Ausztria bejelentette határaik lezárását. Határzárat fontolgat Macedónia is, jelentette az RTS szerb közszolgálati televízió.

20:36
Nemzeti színek az Eiffel-tornyon

Nemzeti színű kivilágítást kapott a hétfőn újra megnyílt Eiffel-torony Párizsban. A francia nemzeti lobogó kék-fehér-piros színei hétfő, kedd és szerda este fogják megvilágítani a leglátogatottabb francia turistalátványosságot. Az Eiffel-tornyot a szükséges biztonsági intézkedések ellenőrzése és kiegészítése után hétfő délután nyitották meg újra a nagyközönség számára. 

20:19
Folytatják a keresést

Egyelőre nem találtak bombát az amerikai Harvard egyetemen, a hatóságok folytatják a kutatást - olvasható az intézmény legújabb közleményében. Az egyetem korábban e-mailben kapott bombafenyegetést. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a fenyegetés megalapozott - írták az egyetem honlapján. Keresik azt is, hogy honnan érkezett a fenyegetés.

20:05
Hollande befogadná a menekülteket

A francia államfő elengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió folytassa a szíriai és iraki menekültek befogadását a párizsi merényletsorozat után is. Francois Hollande köztársasági elnök ezzel a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak válaszolt, amely azt kéri, hogy Franciaország zárja le a határait a migránsok előtt. "Ezeknek az országoknak (Szíriának és Iraknak) a lakóit, mégpedig az Iszlám Állam által ellenőrzött területen élőket mártírrá tették, ők menekülnek. Ennek a terrorrendszernek az áldozatai" - mondta Francois Hollande a francia kongresszus előtt elmondott beszédében Versailles-ban. "Ezért életbevágó, hogy Európa méltósággal fogadja azokat, akiket megillet a menekült státus, és visszaküldje azokat, akiknek nem jár" - tette hozzá.

19:53
Éledezik Párizs

 Az Origo párizsi tudósítója annak járt utána, ki hogyan élte meg a támadások utáni első munkanapot.

19:44
Bombafenyegetést kapott a Harvard egyetem

Nyomozók jelentek meg az amerikai Harvard egyetemen, miután az intézményt valaki bombatámadással fenyegette meg. Az egyetem saját weboldalán és a Twitteren is hírt adott a fenyegetésről. Azt írják, hogy az intézmény területére csak korlátozásokkal lehet belépni, több épületet pedig kiürítettek. Az épületek átvizsgálása jelenleg is zajlik, és akár órákig is eltarthat.

19:34
Orbán: Magyarország mindent megtett

"A mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt" - mondta Orbán Viktor az m1 televízióban. Hozzátette, hogy Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges. Szerinte Magyarország alapvető kötelezettségeinél még többet is vállalt, mert a kormány az országhatárokon túlra is küldött rendőri és határőrizeti egységeket. A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is "ezen a vonalon haladt", nem kell megváltoztatnia gondolkodását - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a parlamentbenForrás: Origo
19:05
EU-külügyminiszter: kötelességünk megvédeni a menekülteket

Nem szabad összemosni a menekültválságot a terrorfenyegetéssel, mert a kettő összekeverése nagyon veszélyes - mondta az uniós külügyminiszterek tanácskozását követően Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője. Az olasz politikus szerint azokat, akik ugyanazon fenyegetés elől menekülnek, amellyel Európa is kénytelen szembenézni, kötelességünk megvédeni. "Attól félek, hogy az európai társadalmak azt fogják gondolni, a sokszínűség veszélyt jelent, mert gyengébbek leszünk miatta. Valójában a sokszínűségtől való félelem pusztíthatja el belülről társadalmainkat" - fogalmazott Federica Mogherini.

13