Tovább keresik a belga hatóságok a párizsi merényletekkel kapcsolatba hozható Salah Abdeslamot, akinek bátyja egyike volt az öngyilkos merénylőknek. A 27 éves férfi most a legkeresettebb ember egész Európában. A magyar parlamentben Orbán Viktor elítélte a párizsi vérengzést, és a migráció biztonsági kockázataira hívta fel a figyelmet. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.

18:58
CIA-igazgató: A határzár lehetetlen

Az európai határok hermetikus lezárását a CIA főnöke lehetetlennek és igazságtalannak nevezte. John Brennan úgy vélekedett, nem szabad megengedni, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben a terroristák aláássák a nyugati értékeket és intézményeket. Hozzátette, hogy szerinte megfelelő módon ellenőrizni kell a migránsok áramlását. 

18:45
Egy északír punkzenekar fellép holnap Párizsban

Megtartja holnapra tervezett koncertjét a Stiff Little Fingers nevű veterán belfasti punkzenekar. Ezt az együttes tagjai jelentették be a Facebookon. Azt írták, hogy részvétet éreznek a párizsi terrortámadás áldozatai iránt, de nem mondják le a koncertet. "Észak-Írországban sokszor éreztük azt, hogy vagyunk fosztva a normális élet lehetőségétől, mert a politikai események miatt a zenekarok soha sem jönnek koncertezni" – írták. Szerintük ezért kell holnap megtartaniuk a saját bulijukat Párizsban. Észak-Írország fővárosában, Belfastban a 70-es, 80-as években rendszeresek voltak az összecsapások az IRA terroristái és a brit hadsereg csapatai között.

18:18
A brit védelmi miniszter bevetné a légierőt Szíriában

"Franciaország harca a mi harcunk is" - mondta Michael Fallon brit védelmi miniszter a BBC-nek. Szerinte országának újra kell gondolnia politikáját, és a brit légierő gépeinek Szíriában is bombázást kell kezdeniük. A britek jelenleg csak Irakban bombázzák az Iszlám Állam erőit. Michael Fallon azt mondta, hogy Franciaország jó döntést hozott, amikor fokozta támadásait a terrorszervezet ellen annak szíriai központjában, Rakkában.

Michael Fallon brit védelmi miniszterForrás: AFP/Roslan Rahman
17:55
A család nem sejtett semmit

Szabadulása után nyilatkozott Mohamed Abdeslam, akinek két testvére is a párizsi terroristák között volt. Egyik testvére, Brahim felrobbantotta magát a Comptoir Voltaire bárnál, másik testvére, Salah pedig szökésben van. Mohamedet a hétvégén letartóztatták, de vádemelés nélkül elengedték. Az újságíróknak azt mondta: sem ő, sem pedig a család nem tudja, hol van Salah, és fogalmuk sem volt arról, mire készültek.

„Teljesen normálisan viselkedtek még a támadás előtti hetekben is” – mondta a férfi, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. 

17:37
Iszlám Állam: Washington következik

Fenyegető videóban üzen az Iszlám Állam azoknak, akik részt vesznek az ellene folytatott hadjáratban.

A The Jerusalem Post Facebook-oldalán közzétett felvételen egy fegyveres szónok figyelmeztet társai körében:  "Esküszünk, ahogy Allah akaratából lesújtottunk Franciaország központjára, Párizsra, úgy Amerika szívére, Washingtonra is csapást mérünk!" 

ISIS threatens: After Paris, Washington is next

Szerző: The Jerusalem Post / JPost.com, 2015. november 16.
17:30
Kinyitottak a párizsi múzeumok

Három nappal a párizsi terrortámadások után ismét kinyitottak a múzeumok a városban. A Louvre és a Musée d’Orsay a rendkívüli állapot kihirdetése miatt tartott zárva a hétvégén. 

17:16
Fegyveres rendőrök a focimeccsen

Fegyveres rendőrök vigyázzák majd a rendet kedden a Franciaország–Anglia barátságos futballmérkőzésen a Wembley stadionban – jelentette be a rendőrség. 

17:07
Tizenkilenc ország halottai

A korábbi hírek arról szóltak, hogy tizenkét különböző ország állampolgárai haltak meg a párizsi terrortámadásokban. Francois Hollande francia elnök beszédében viszont azt mondta, 19 nemzet fiataljai vesztették életüket péntek késő este. 

17:03
Hollande a himnuszt énekelte

Francois Hollande a beszéde végén a képviselőkkel együtt elénekelte a francia himnuszt. 

16:58
Nem Aszad a legnagyobb ellenség

"Nem Bassár el-Aszad szíriai elnök, hanem az Iszlám Állam Franciaország legnagyobb ellensége" – erősítette meg beszédében Francois Hollande. 

"Egyetlen barbár sem fog minket megakadályozni abban, hogy úgy éljünk, ahogy akarunk. A terrorizmus soha nem fogja elpusztítani a Köztársaságot, mert a Köztársaság fogja elpusztítani a terrorizmust" – fejezte be beszédét az elnök. 

16:55
Hollande módosítaná az alkotmányt

Francois Hollande bejelentette azt is, hogy benyújt egy jogszabályt, amely engedélyezné, hogy újabb három hónappal meghosszabbítsák a rendkívüli állapotot az országban. Az elnök azt is mondta, hogy  a francia alkotmányt át kell írni válsághelyzetek esetére. Több pénzt is ígért a rendőröknek és a védelmi szerveknek.  

Francois Hollande három hónappal meghosszabbítaná a rendkívüli állapototForrás: AFP/Stephane De Sakutin

Hollande hamarosan találkozik az amerikai és az orosz vezetéssel is, hogy együtt dolgozzanak ki stratégiát az Iszlám Állam ellen.

16:54
CIA-igazgató: Lesz még merényletkísérlet

John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg. Azt is mondta, hogy ezt szerinte meg lehet akadályozni. A CIA igazgatója egy washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson beszélt erről. Véleménye szerint az Iszlám Állam azért "tekint külföldre", mert Irakban és Szíriában az Egyesült Államok és szövetségesei feltartóztatták a terrorszervezet lendületét.

16:44
Menedékkérőt tartóztattak le Németországban

Egy Németországban élő algériai férfi napokkal a párizsi merényletek előtt azt mondta két szíriai lakótársának, hogy "valami szörnyűség" történik majd a francia fővárosban, ezért a rendőrök most előzetes letartóztatásba helyezték – írja a Rheinische Post című német lap online kiadása. A 39 éves férfi egy menedékkérőket befogadó állomáson lakik Észak-Rajna–Vesztfália tartomány Arnsberg nevű településén. Lakótársai először nem vették komolyan az algériai férfi szavait, a támadások után viszont értesítették a menekülteket befogadó állomás vezetőjét, aki tájékoztatta a rendőrséget. Az algériai férfit tervezett bűncselekmény bejelentése elmulasztásának gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. A rendőrök most azt vizsgálják, hogy a férfi csak fontoskodott, vagy valóban tudott valamit. 

16:39
Még több repülőt küldenek Szíriába a franciák

Franciaország háborút visel – jelentette ki a francia elnök. Francois Hollande beszédében megerősítette, ez nem a civilizációk háborúja, mert a merénylők semmilyen civilizációt nem képviselnek. A francia elnök bejelentette azt is, hogy tovább harcolnak az Iszlám Állam ellen, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó csütörtökön útnak indul Szíriába. 

16:29
Putyin: A G20-ak közül is pénzelik az Iszlám Államot

Az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezetet pénzelő 40 ország között megtalálni a G20-csoport több tagját is – mondta az orosz elnök a törökországi G20-csúcstalálkozó után. A terrorszervezet finanszírozásában 40 állam vesz részt, köztük a G20 több országa"  – mondta Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin szerint többen is pénzelik a G20-ak közül a terrorszervezetetForrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport kétnapos beleki csúcstalálkozójának résztvevői a péntek éjszakai párizsi vérengzésre válaszul megállapodtak egy sor terrorellenes intézkedésben,  köztük abban, hogy együttműködnek a terroristák pénzügyi forrásainak elapasztása érdekében. 

16:24
Szír tervezés, belga végrehajtás, francia segítség

Beszédet tart Versailles-ban Francois Hollande. A francia államfő bejelentette: a párizsi terrortámadásokat Szíriában tervezték meg, és francia segítséggel, Belgiumból hajtották őket végre. 

16:06
Obama: Az Iszlám Állam a gonosz arca

A párizsi terrortámadásról is beszélt Barack Obama amerikai elnök a G20-ak csúcstalálkozóján.

Obama a G20-ak csúcstalálkozóján beszéltForrás: AFP/Mandel Ngan

„Sajnos, Párizs nincs egyedül. Láttunk borzalmas merényleteket Bejrútban, Ankarában, Irakban pedig rendszeresen” – mondta. 

Az amerikai elnök az Iszlám Államot a „gonosz arcának” nevezte, és arra kérte a világ országait, hogy még többen csatlakozzanak az ellene folyó harchoz. 

15:50
Boldog pillanatok a mészárlás előtt

A Bataclan klubban dolgozó fotós, Manu Wino közzétette képeit, amelyeket a mészárlás előtt készített az Eagles of Death Metal koncertjén. Azt írta, azért akarja, hogy lássák, mert túl sok barátja vesztette életét a szórakozóhelyen. 

15:42
Terrorizmus a vád

A Belgiumban eddig őrizetbe vett hét gyanúsított közül kettőt terrorizmussal vádolnak – közölte a belga szövetségi ügyészség. A vád szerint a két gyanúsított terroristatámadást vezetett és terrorista szervezet tevékenységében vett részt. Az ügyészség ismételten megerősítette, hogy a délelőtti molenbeeki razzia során senkit nem vettek őrizetbe. 

15:39
Bosszút hirdet az Anonymous

Háborút hirdetett az Anonymous nemzetközi hackercsoport az interneten közzétett egyik videóüzenetében az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, amely magára vállalta a 129 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi támadásokat. Az Iszlám Állam szélsőségesei "patkányok", és a hackercsoport le fogja vadászni őket – hangoztatta a videón egy Guy Fawkes-maszkot viselő férfi.

Háborút hirdettekForrás: Anonymous
23