Tovább keresik a belga hatóságok a párizsi merényletekkel kapcsolatba hozható Salah Abdeslamot, akinek bátyja egyike volt az öngyilkos merénylőknek. A 27 éves férfi most a legkeresettebb ember egész Európában. A magyar parlamentben Orbán Viktor elítélte a párizsi vérengzést, és a migráció biztonsági kockázataira hívta fel a figyelmet. Franciaország bombázni kezdte az Iszlám Állam fellegvárának tartott Rakkát. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.

15:21
Csehországban is járt az egyik terrorista

A pénteki párizsi merényletekkel összefüggésbe hozott egyik ember – öt és hét éve – kétszer is átutazott Csehországon – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában, miután tárgyalt a cseh biztonsági szolgálatok vezetőivel. A kormányfő bejelentette, hogy a hatóságok kiszélesítik a cseh–szlovák határ megfigyelését.

15:16
Olaszországba menekülhetett az egyik terrorista

Az olasz hatóságok egy francia állampolgárt és egy fekete színű, Seat Ibiza típusú személyautót köröznek a Franciaországgal határos Piemont tartományban. A feltételezések szerint a párizsi merényletek egyik elkövetőjéről lehet szó. Az olasz hatóságok nem erősítették meg azt a sajtóinformációt, miszerint a feltételezett terrorista által vezetett Seat a francia–olasz határátkelőként ismert Ventimigliánál lépett be Olaszországba. 

15:04
Videón Orbán teljes beszéde

Brüsszelt is hibáztatta a párizsi merénylet miatt a miniszterelnök a parlamentben. Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elhangzott: az életformánk van veszélyben. 

Itt a teljes videó Orbán Viktor beszédéről. 

Orbán Viktor szerint a kötelező kvóta meghívó a menekülteknekForrás: Origo
14:46
Charlie Hebdo: Ne imádkozzatok Párizsért

Párizsnak üzent az Instagramon a Charlie Hebdo egyik karikaturistája. A szatirikus lap – ahol januárban tíz újságírót végeztek ki a terroristák – rajzolója azt írta: "Barátaim a világ minden tájáról. Köszönjük, hogy imádkoztok Párizsért, de nincs szükségünk több vallásra. A hitünk a zenében van! Csókok! Élet! Pezsgő és öröm – Párizs az életről szól."

14:35
Vaklárma volt a bombariadó

Nem találtak bombát Brüsszel uniós negyedében. Korábban lezárták az uniós intézmények környékét, és elterjedtek a hírek, hogy robbanószerkezetet találtak. Azóta kiderült, hogy vaklárma volt. 

14:18
Támadással fenyegetőzött az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam egy hétfőn közzétett videóüzenetben arra figyelmeztetett, hogy a szíriai légicsapásokban részt vevő országok Franciaország sorsára fognak jutni. A dzsihádista szervezet egyúttal támadást helyezett kilátásba Washingtonban.

"Mi azt mondjuk a keresztes hadjáratban részt vevő államoknak, hogy Franciaországéhoz hasonló nap vár rájuk, ha Isten is úgy akarja, mivel ahogy mi Franciaország központját megtámadtuk Párizsban, esküszünk, hogy Amerikára is lecsapunk a központjában, Washingtonban" - hangsúlyozta egy férfi az interneten megjelent felvételen. A Reuters brit hírügynökség szerint egyelőre nem erősítették meg a videó hitelességét.

14:17
Véget ért a brüsszeli razzia

Brüsszel Molenbeek negyedének polgármestere bejelentette, hogy véget ért a rendőrségi razzia. Az akcióban senki nem sérült meg, és senkit nem vettek őrizetbe. A rendőrök Salah Abdeslamot keresték, de őt nem találták meg.

Véget ért a brüsszeli razziaForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
14:13
Katonai beavatkozásról egyeztettek a külügyminiszterek

A terroristacsoportok elleni összehangolt katonai beavatkozás, valamint a diplomáciai lépések szükségességéről beszéltek az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésére érkező politikusok az újságíróknak. Kiemelték: a szélsőséges csoportok és vezetőik felkutatása közös európai ügy.

14:12
A törökök figyelmeztettek

Törökország kétszer is figyelmeztette Franciaországot az egyik merénylő személyével kapcsolatban a 129 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi támadások előtt – közölte egy magas rangú török kormányzati tisztségviselő hétfőn. Az első figyelmeztetést 2014 decemberében, a másodikat 2015 júniusában továbbították Párizsnak.

14:05
Merkel kimegy a meccsre

Angela Merkel a helyszínen tekinti meg kedden Hannoverben a Németország–Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzést, ezzel is demonstrálni kíván a terror ellen. A kancellár mellett a tervek szerint a német kormány több minisztere is ott lesz a VIP-tribünön.

14:00
Az ISIS csokival ünnepel

A BBC tudósítója szerint az Iszlám Állam tagjai édességet osztogatnak Irakban és Líbiában, így "ünneplik" a párizsi merényleteket. 

13:59
Orbán a Parlamentben

Itt már nem terrorveszélyről, hanem valóságos terrorról van szó  – emlékeztetett a pénteki eseményekre a Parlamentben Orbán Viktor, aki szerint tény, hogy ahol sok a bevándorló Európában, ott nő a bűnözés, a nemi erőszak, a gyilkosság. Mindez veszélyt jelent az életformánkra, a szokásainkra és a hagyományainkra – mondta a kormányfő.  Nem mindenki terrorista, aki a menekültekkel érkezett, de egy is sok, belegondolni is rossz, hogy Magyarország területén hány terrorista ment át, ennek ideje véget vetni.

Orbán Viktor felszólalásáról és az arra érkezett reakciókról itt írtunk részletesen. 

Orbán Viktor: A kvóta meghívó a menekülteknekForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
13:54
Nem emeltek vádat Salah bátyja ellen

Vádemelés nélkül szabadon engedte a rendőrség Mohamed Abdeslamot. A férfi egyik testvére öngyilkos merénylőként vett részt a párizsi merényletekben, másik testvérét, Salahot pedig most is keresik. Délelőtt hatalmas razziát tartottak Brüsszelben, hogy kézre kerítsék, de a terrortámadás egyik fő gyanúsítottja még időben meglépett

33