Európában továbbra is nagy a készültség. A franciák vegyi fegyver bevetésétől tartanak, a németek többsége fenyegetve érzi magát.

  • Hollande parancsot adott a légitámadások fokozására
  • A miniszterelnök szerint a menekültválságot is kihasználták a terroristák
  • A merényletek kitervelője a nemzetközi körözés ellenére jutott be Európába 
  • Szigorítanák az útlevél-ellenőrzést a schengeni övezet külső határán.
  • A francia miniszterelnök szerint nem zárható ki, hogy vegyi fegyvert is bevetnek a terroristák.
  • A Lőkösházán elfogadott dzsihádistát Nagy-Britanniába viszik.
  • Az Iszlám Állam Rómában is robbantott volna, az FBI öt terrorgyanús személyt azonosított.
  • Abdelhamid Abaaoudot megölték
  • Kövesse velünk az eseményeket élőben!
06:49
Keményen beszólt a menekülteknek Ben Carson

Veszett kutyákhoz hasonlította csütörtökön a szíriai menekülteket az amerikai Alabama állambeli Mobile-ben egy kampányrendezvényen Ben Carson, aki a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.

06:13
Elfogtak egy terrortámadást tervező férfit

A svéd rendőrség csütörtökön egy menekültközpontban őrizetbe vett egy terrortámadást tervező iraki férfit, akit már két napja kerestek országszerte, nem sokkal a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényleteket követően.

00:19
Vaklárma volt a riasztás

A rendőrség saját Twitterén erősítette meg, hogy végül nem találtak semmit az elhagyott autóban a Baker Street metrómegállónál Londonban. 

00:08
Nem régóta hívő az önrobbantó nő

Hasna Aitboulahcen alig egy hónapja viselt muzulmán kendőt, azt megelőzően kifejezetten világi életet élt - írja a Daily Mail. A lap egy olyan fotót is talált a nőről, amelynek eredetijén látszik a mellbimbója (a közzétett fotón kitakarták ezt a testrészét).

00:00
Már nyitva a metróállomás

A Baker Street metróállomás közelében tettek ártalmatlanná kontrollált robbantásal egy elhagyott, gyanús járművet a rendőrök. Az állomást az akció idejére kiürítették, de azóta már újra használhatják a közlekedők - mondta az AFP-nek a metrót üzemeltető cég szóvivője.

23:54
Robbanás volt Londonban

Egy elhagyott, gyanús jármű közelében robbantottak a rendőrök. A rendőrség "ellenőrzött robbantásról" beszél. Előtte egy metróállomást is kiürítettek. 

23:43
Csak arabul beszéltek, ezért lettek gyanúsak

Osztrák és norvég útlevéllel érkeztek, de csak arabul beszéltek azok a férfiak, akiket tegnap tartóztattak le az olasz rendőrök az észak-olaszországi Bergamo repülőterén. Később kiderült, hogy a 19 és a 30 éves férfiak szír állampolgárok, és hamis útleveleket használtak. Máltára akartak utazni. Olasz sajtóhírek szerint egyikük mobilján tegy fotót is találtak, amin egy harminc év körüli férfi látható géppuskával a kezében. A Guardian tudósítója rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy más, az Iszlám Állammal kapcsolatba hozható fotókat is találtak a telefonon a rendőrök.

23:06
Csöndben voltak a Bataclan sérültjei

A földi pokolba érkeztek a kommandósok, amikor bejutottak múlt pénteken a Bataclan koncertterembe - mondta az NBC amerikai hírtelevíziónak az akciót vezető rendőr. A férfit Jeremy álnéven említik a riportban. A kommandós elmondta, hogy kísérteties csönd fogadta őket, mikor behatoltak a koncertterembe, mert aki még élt, az sem mert megszólalni. A terroristák ezután elbarikádozták magukat egy szobában, túszaik is voltak. A koncertteremben fekvő sérültek egy idő után segítséget kértek a kommandósoktól, akik viszont nem láthatták el a sérülteket, amíg a terroristák a teremben voltak. "Ez nehéz helyzet volt" - mondta parancsnok. Arról is beszélt, hogy tárgyalni próbáltak a terroristákkal, de azok csak Franciaország szíriai beavatkozását emleették. A kommandósok végül betörték az ajtót, egy páncélozott pajzs mögött. A terroristák látták, hogy nem menekülhetnek. Ekkor egyikük felrobbantotta magát, a másik pedig ugyanerre készült, de még időben lelőtték.

Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelébenForrás: MTI/EPA/Yoan Valat
22:35
Az FBI nem tart új Párizstól

Egyelőre nincs információ arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a párizsihoz hasonló terrortámadást készítenének elő szélsőségesek - mondta James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója. Ettől függetlenül az FBI emelte a készültség szintjét. 

22:09
A marokkói titkosszolgálat segített

Marokkóból érkezett használható információ Franciaországba arról, hogy a múlt pénteki merényletek főszervezője még Párizsban lehet - írja rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség. A francia hatóságok egészen november 16-ig azt hitték, hogy Abdelhamid Abaaoud Szíriában van.

21:44
Maradnak a gépfegyveres rendőrök

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerint hozzá kell szokniuk az embereknek Magyarországon a megerősített rendőri jelenléthez. A gépfegyverrel felszerelt rendőrök "hosszabb ideig" az utcákon maradhatnak. a TEK főigazgatója az ATV-n beszélt arról is, hogy A magyar muszlimok közössége "higgadt, nyugodt" nincs jele a radikális eszméknek.

21:37
Megszólalt Houellebecq

A botrányhős francia író, Michel Houellebecq szerint a francia kormány nem tudta teljesíteni legalapvetőbb kötelességét, a francia állampolgárok megvédését. Szerinte nem csak Francois Hollande és kormánya követett el hibákat, hanem

évtizedek rossz döntései vezettek a katasztrófához.

A rendőrség költségvetésének csökkentése, a határok elvault szimbólumként való kezelése szerinte mind hozzájárult a terroristák sikeréhez. Arról is beszélt a Guardian tudósítójának, hogy tisztelni kell a francia fegyveres erőket, és "le kell nézni" a "balos morális példabeszédeket" a menekültek befogadásáról. Szerinte a problémákat közvetlen demokrácia bevezetésével kell megoldani.

Az író nemrég pont egy Guardian-interjúban vallotta azt, hogy nem gyűlöli az iszlámot, de fél tőle. Az írónak nemrég jelent meg egy botrányt kavaró, Behódolás című könyve arról, hogyan kebelezi be az iszlám vallás Franciaországot. 

Michel HouellebecqForrás: AFP/Gabriel Bouys
21:23
A francia gépek belehúznak

Francois Hollande az Iszlám Állam szíriai állásainak intenzívebb bombázását rendelte el - közölte a francia elnöki hivatal. Az Elysée-palota hivatalos Twitterén is beszámoltak a döntésről.

21:09
A külügy nem változtatna az eljáráson

Az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársa videóüzenetben magyarázza, hogy szerintük miért hatásos a szíriai menekültek ellenőrzése. A háborús övezetből az Egyesült Államokba érkezőket az összes belépőnél szigorúbban ellenőrzik már most is - mondja Simon Henshaw a videóban. Az amerikai képviselőház több kormánypárti képviselő támogatásával megszavazta a további szigorításokat, de Obama elnök korábban kijelentette, hogy vétózni fog.

21:04
A menekültáradatot használták

Manuel Valls francia miniszterelnök a BBC tudósítása szerint arról beszélt, hogy a támadók közül néhányan a menekültválságot használták arra, hogy "beszivárogjanak" Franciaországba. "A fenyegetés valós" - fogalmazott a BBC szerint Manuel Valls.

21:00
Semmit sem tudnak Abdeslamról

A francia hatóságok nem tudják, hogy a múlt pénteki, párizsi támadások még szökésben lévő elkövetője Franciaországban van, vagy esetleg Belgiumban. Erről Manuel Valls miniszterelnök beszélt. Azt sem tudni, hogy Salah Abdeslam más csoportokkal is kapcsolatban állt-e azon kívül, amelyik a pénteki merényletet elkövette. 

20:24
Korlátoznák a menekültek befogadását

Az amerikai képviselőház elfogadta a szíriai menekültek befogadásának korlátozásáról szóló törvényt. A képviselők közül 298-an szavaztak arra, hogy szigorított ellenőrzés nélkül nem szabad Szíriából érkező menekülteket beengedni az Egyesült Államokba, és csak 137-en mondták azt, hogy nem kell változtatni a rendszeren. Obama elnök pártjából is sokan a republikánusok mellett szavaztak a szigorítás érdekében. Jonathan Karl, az amerikai ABC News tudósítója szerint ez "vétóbiztos" többség. A törvénynek még át kell mennie a szenátuson - itt a republikánusok vannak többségben, szóval valószínűleg meglesz a többség. Obama elnök többször mondta már azt, hogy ha elé kerül a törvény, azt nem írja alá. 

20:05
Sokan vágynak a seregbe

Franciaországban megugrott a hadseregbe jelentkezők száma - írja a Le Monde. A múlt pénteki támadások előtt naponta nagyjából ötszázan adták be felvételi kérelmüket, azóta ez a szám 1500-ra nőtt. Hollande elnök már a Charlie Hebdo című szatirikus lap szerkesztőségének januári megtámadása után eldöntötte, hogy növeli a hadsereg létszámát. A tavalyi 10 ezerhez képest idén 15 ezer új katona felvétele volt a cél, jövőre pedig 16 ezer újoncot akartak felvenni az eredeti tervek szerint.

Katonák is voltak tegnap a Saint-Denis kerületben végrehajtott akció helyszínénForrás: AFP/Thomas Samson
19:32
Görögországnak nincsenek bizonyítékai

A görög belügyminiszter nem tud róla, hogy a múlt pénteki párizsi merényletek kitervelésével gyanúsított Abdelhamid Abaaoud valaha is Görögországban járt volna. A minisztérium szerint erre nincs bizonyíték. Charles Cazeneuve mai sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy a pénteki támadás után kaptak értesítést a francia titkosszolgálatok arról, hogy a terrorista Európában van, és felbukkanhatott Görögországban. A francia hatóságok korábban azt hitték, hogy Abaaoud Szíriában van.

19:21
Obama felhívta az elnököt

Telefonon beszélt egymással Francois Hollande francia elnök és Barack Obama az USA elnöke. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök ismét részvétet nyilvánított. Egyetértettek abban is, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet el kell pusztítani - olvasható az amerikai elnöki hivatal közleményében.

17