Megint Párizst fenyegeti az Iszlám Állam

2015.11.21., 07:30
rendezés
  • Újabb támadással fenyegetik Párizst.
  • Brüsszelben terrortámadástól tartanak.
  • Barack Obama könyörtelen harcot ígért.
  • 19 áldozata van a bamakói túszdrámának.
  • Két támadót megöltek a hatóságok.

Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval!

EZ TÖRTÉNT PÉNTEKEN:

A VASÁRNAPI ESEMÉNYEKRŐL ITT ÍRUNK:

Origo
23:47

Csak katonák vannak az utcán

Szinte teljesen kiürült Brüsszel, az utcán katonák és újságírók vannak. A Twitterre feltöltött fotón látszik, hogy az utcai árusok is zárva tartják a bódéikat. 

Origo
23:00

Molenbeekből eltűnt az alkohol

Kezdetben jó hely volt, de végül kifejezetten intoleráns légkör alakult ki Brüsszel Molenbeek negyedében - írta meg a Politicónak tapasztalatait Teun Voeten, aki 2005-től 2014-ig lakott a kerületben. "Egyszer csak azt vettük észre, hogy a boltokból eltűnt az alkohol" - írta. Beszámolt arról is, hogy a férfiak odamentek azokhoz a nőkhöz, akik nem viseltek kendőt, és felszólították őket arra, hogy takarják el a hajukat. A férfi végül azért költözött el, mert őt is zaklatni kezdték az utcán. Előfordult, hogy át akarták téríteni az iszlámra - mondta.

Origo
22:40

Mellény volt Abdeslamon

Brüsszelben Salah Abdeslamot keresik, aki állítólag Skype-ot használva beszélt ismerőseivel korábban. Egy belga tévé megszólaltatta Salah Abdeslam sofőrjének ügyvédjét. Carine Couquelet elmondta, hogy ügyfelét Hamza Attounak hívják, és Belgiumba autózott Párizsból a támadás után Abdeslammal. A férfi látta, hogy Abdeslamon túl nagy kabát volt. A kabát alatt robbanószerekkel megrakott mellény volt. Azt is elmondta, hogy a rendőrök háromszor is megállították az autót, de elengedték őket.

Origo
22:13

Clinton ismerte az áldozatot

A tegnapi bamakói terrortámadásban meghalt Anita Datar, aki egy segélyszervezetnek dolgozott Maliban. A nő családjának részvétét fejezte ki Hillary Clinton, az amerikai demokraták elnökjelölt-aspiránsa. Clinton ismerte Datart, az önkéntesként dolgozó nő ugyanis Clinton külügyminisztersége alatt egyik tanácsadójának partnere volt - írja a The Guardian. A 41 éves Datar "Amerika legjobb részét képviselte" - mondta róla Hillary Clinton.

Origo
21:36

Leomló Eiffel-toronnyal fenyegetnek a terroristák

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legújabb videóján azzal fenyegetik Franciaországot, hogy a következő terrortámadás "rosszabb lesz, mint szeptember 11." A videón egy animáció is látható, ami a leomló Eiffel-tornyot ábrázolja. A videóból a Twitteren jelentek meg képkockák.

MTI
21:14

Felakasztottak két ellenzékit Bangladesben

Két ellenzéki vezetőt felakasztottak Bangladesben helyi idő szerint vasárnapra virradóra az 1971-es függetlenségi háború idején elkövetett emberiesség elleni bűntettek vádjával. 

A halálos ítéletet néhány órával azután hajtották végre, hogy Abdul Hamid elnök elutasította a kegyelmi kérvényüket - közölte az igazságügyminiszter.

MTI
21:13

Szerbia sem fogad gazdasági bevándorlókat

Szerbia meg fogja védeni saját érdekeit, és ha Magyarország, Szlovénia és Horvátország nem fogad gazdasági bevándorlókat, akkor Szerbia sem fog - mondta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, miután tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, aki uniós támogatást ígért neki.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökForrás: AFP/Andrej Isakovic

Vucic kiemelte, hogy országa tisztában van a migránsválság megoldása irányában teendő kötelességekkel, de ha az említett országok nem fogadnak gazdasági bevándorlókat, akkor azt Szerbia sem teheti meg, hiszen akkor minden terhet magára kellene, hogy vállaljon.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökeForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Szerbia nem emelt kerítést, és nem is fog - mondta. Donald Tusk pedig a tárgyalás után arról beszélt, hogy az EU külső határainak nem megfelelő ellenőrzése miatt néhány ország szigorít saját határellenőrzésén, és ezért nem is ítélhetjük el őket".

MTI
21:06

"Aki nem tért észhez, azt likvidáljuk"

Négyszáznyolcvannégy csecsen utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon, kétszázat közülük megöltek - közölte Ramzan Kadirov, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Csecsenföld elnöke.

Ötven embert, aki észhez tért, és megbánta, hogy arra az oldalra állt, hazahozattunk, az ott maradókat likvidáljuk" - mondta Kadirov. A hazatértek szerinte most "nagy segítséget nyújtanak a titkosszolgálatoknak" .

Mintegy 25 ezer külföldi harcolhat az Iszlám Állam oldalánForrás: Origo

Az orosz külügyminisztérium adatai szerint több mint 25 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán, arab, európai, volt szovjet köztársaságok - közöttük Oroszország - állampolgárai. A Szíriába utazott 2719 orosz állampolgár közül 116-ot megöltek, 73-an hazatértek, és bíróság elé állították őket, további 36 előzetesben van.

Origo
20:52

A pisilő kisfiú fittyet hány a terrorra

Máris megihlette a brüsszeli rendkívüli állapot Hervé Baudry-t, a híres belga rajzolót. A pisilő kisfiút ábrázoló rajzára azt írta: "senki nem akadályozhatja meg, hogy állva pisiljek".

MTI
20:41

100 kilométer magyar szögesdrót Macedóniának

Kerítés építéséhez szükséges anyagot és egyéb eszközöket ad Magyarország Macedóniának - derült ki a Magyar Közlönyből. Magyarország 100 kilométernyi pengésdrótot ad, továbbá védőkesztyűt, oszlopverőgépet, ujjlenyomat-olvasókat, számítógépet és digitális fényképezőgépeket.

Menekültek torlódtak fel a görög-macedón határonForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken közölte, hogy a macedón miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen arról biztosította Nikola Gruevszkit, hogy Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez, legyen szó technikai, pénzügyi segítségről vagy humán erőforrásról.

Csütörtökön a macedón sajtó már beszámolt róla, hogy a macedón-görög határon, Gyevgyelija közelében megkezdődött egy kerítés építése. A hadsereg szerint még csak előkészítik a terepet.

MTI
20:31

Pozsonytól kaphat segítséget Párizs

A szlovák védelmi tárca Párizs megkeresése alapján egyeztetésbe kezdett egy Franciaországnak nyújtandó esetleges katonai segítségnyújtásról. Franciaország előzőleg felkérte az EU tagországait, hogy segítsék az Iszlám Állam elleni harcát.

"A francia féltől megkaptuk az első megkeresést, ez egy általános igényt tartalmaz" - mondta Milos Koterec, a pozsonyi védelmi tárca államtitkára a tárgyalás után. Hozzátette: Szlovákia a vegyi, biológiai és radiológiai védelem terén tud felajánlásokat tenni.

Ugyancsak szóba jöhet, hogy robbanóanyag hatástalanítására szakosodott specialistákat, logisztikai erőket, különleges alakulatokat, valamint hírszerzési szakembereket ajánljon fel.

MTI
20:14

Brüsszel tiltott város az amerikai katonáknak

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága 72 órára minden katonának, tisztnek és civil, illetve szerződéses alkalmazottnak megtiltotta, hogy Brüsszelbe utazzon. Aki már a belga fővárosban van, attól azt kérték, hogy maradjon otthon vagy biztonságos helyen.

TRAVEL RESTRICTION: U.S. European Command (EUCOM) issued a travel restriction to #Brussels for the next 72 hours. ...

Posted by U.S. European Command (EUCOM) on Saturday, 21 November 2015

A felhívást a Facebookon és a Twitteren is közzétették.

Origo
20:04

Brüsszelben lehet a szökésben lévő terrorista

Salah Abdeslam Brüsszel környékén van, és felhívta ismerőseit - ezt maguk a férfi barátai mondták el az ABC News hírcsatornának. Abdeslam a Skype-ot használta a beszélgetéshez. A szökésben lévő terrorista azt mondta ismerőseinek, hogy Szíriába akar menni, az Iszlám Állam által ellenőrzött területre.

Salah Abdeslam testvére, Mohamed Abdeslam, akinek nincs köze a szélsőségesekhezForrás: AFP

Arról is beszélt, hogy a terrorszervezet európai tagjai haragszanak rá, mert nem tudta működésbe hozni a testére erősített robbanószerkezetet.

MTI
19:47

Kemény válaszra készül az ENSZ

Az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító terrorelhárítási határozatról szavaztak a képviselők az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, New Yorkban.

Az Iszlám Állam elleni fellépésről szavaztakForrás: MTI/AP/Bebeto Matthews
Origo
19:20

Kétmillióból kijött a terroristáknak a párizsi merénylet

Alig több mint kétmillió forintot, vagyis mintegy 7000 eurót költhettek a terroristák a múlt heti, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatra a Reuters számításai szerint. Ez 2 százaléka annak a félmillió dollárnak, amit az amerikai, 2001. szeptember 11-i támadásokra fordíthattak.

A párizsi támadásokhoz, a válogatás nélküli gyilkosságokhoz, a félelem- és zavarkeltéshez alig volt többre szükség, mint Kalasnyikov gépkarabélyokra és lőszerre, bérelt autókra és lakásokra, valamint robbanó övekre, és ezekre a nyolc elkövető viszonylag keveset költhetett.

130 ember halálát okozta a múlt heti párizsi támadássorozatForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A robbanó övek elkészítéséhez például elegendőek voltak különböző olcsó, alapvetően háztartási anyagokból előállítható elemek. A szükséges vegyi anyagok drogériákban beszerezhetők 5-10 euróért. A merénylők két lakást béreltek Párizsban, ennek a költsége 680 euró körül lehetett.

Áldozatok letakart holtteste az egyik lövöldözés helyszínén PárizsbanForrás: MTI/AP/Jacques Brinon

A merénylők által használt Volkswagen Polo, Seat Leon és Renault Clio gépkocsik bérleti díja 595 euróba kerül egy hétre. Egy Kalasnyikovot 300-700 euróért be lehet beszerezni az EU-ban az Europol szerint. A hozzá való 7,62-es kaliberű lövedékből pedig 2000 darab kerül 500 euróba az interneten.

Origo
19:05

Szanyi Tibor szerint Brüsszel nyugodt

A Facebookon kommentálta a brüsszeli készültséget Szanyi Tibor. A szocialista EP-képviselő azt írta, a főtér környékén szigorúbb az élet, metró tényleg nem jár, amúgy minden normálisan zajlik Brüsszelben.

A főtér környékén szigorúbb az élet, metro tényleg nem jár, amúgy minden normálisan zajlik Brüsszelben.

Posted by Szanyi Tibor on Saturday, 21 November 2015
Origo
19:01

Két emberre vadászik a belga rendőrség

Még legalább két embert keres a brüsszeli rendőrség. Egyiküknél olyan robbanóeszköz lehet, mint amilyet Párizsban használtak, írja a BBC.

Origo
18:59

A kávézók bezárását kérte a polgármester

A belga főváros polgármestere arra kérte a legmagasabb terrorfenyegetettségi szintű Brüsszel kávézóit és éttermeit, hogy este hatkor zárjanak be.

Origo
18:55

Tíz embert ölt meg egy merénylő Kamerunban

Legalább 10 embert megölt az öngyilkos merénylő Kamerun északi részén. Az elkövető feltehetően a Boko Haram tagja volt,írja a Reuters. A támadásban tucatnyian megsebesültek. A térségben a Boko Haram fegyverraktárakat létesített és követőket toborzott addig, amíg a kameruni kormányerők offenzívát nem indítottak az iszlamista szervezet ellen.

A Boko Haram ilyen videoüzenetekben küld fenyegetéseketForrás: AFP/Ho

A Boko Haram Nigériában hat éve egy iszlám állam létrehozásáért harcol, de Kamerunban, Csádban és Nigerben is követett el terrorakciókat. A Nigériával szomszédos államok is bekapcsolódtak a szervezet elleni harcba, a konfliktus pedig átcsapott a határokon. A harcok és a terror elől tízezrek menekültek el. Az Egyesült Államok katonákkal és utánpótlással segíti a Boko Haram elleni harcot.

MTI
18:51

Négy embert fogtak el Brüsszelben

Négy embert tartóztattak le Brüsszelben a rendőrség különleges egységei - számolt be a francia RTL. A négy ember egy gyanúsnak tartott kocsiban utazott. A hatóságok részleteket nem közöltek az őrizetbe vett emberekről.

MTI
18:37

Újabb fenyegetés: rosszabb lesz, mint 9/11

Egy héttel a párizsi terrorcselekmények után újabb támadásokkal fenyegette meg a francia fővárost az Iszlám Állam terrorszervezet a Twitteren és a szervezethez kötődő honlapokon megjelentetett videoüzenetében - közölte a La Libre Belgique című belga napilap.

A felvétel szerint a várható merényletek még a 2001. szeptember 11-i amerikai támadásoknál is sokkal rosszabbak lesznek. A hatperces videóban - amelynek a "Párizs romokban" címet adták - az összeomlott Eiffel-torony is látható - ezt a felvételt egy mozifilmből kölcsönözték.

Francois Hollande államfő sem érezheti magát biztonságban - ígérték a fenyegetőkForrás: AFP/Miguel Medina

Emellett a videó a francia csapatok szíriai bombázásainak és a párizsi terrorakcióknak a képsorait is felidézi. A videó végén megjelenő két férfi szóban is megerősíti a fenyegetést, mondván: Francois Hollande elnök többé nem érezheti magát biztonságban.

MTI
18:24

Obama: Sehol nem találnak menedékre

A muzulmán szélsőségesek sehol nem találnak menedékre - mondta Barack Obama amerikai elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének csúcstalálkozóján Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban.

Barack Obama és Najib Razak a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége csúcstalálkozójánForrás: MTI/EPA/Wallace Woon

A muzulmán többségű ország miniszterelnöke, Najib Razak pedig az Iszlám Állam terrorszervezetet az "új gonosz" jelzővel illette, amely szégyenbe hozza a muzulmán vallást, és arra kérte a világ vezetőit, hogy erőteljesen lépjenek fel a csoporttal szemben.

Folytatjuk a terrorhálózatok kiirtását. Nem engedjük, hogy ezek a gyilkosok menedékre találjanak" - ígérte még az amerikai elnök, hozzátéve: a világ lecsap a gyűlöletes ideológiákra, amelyek a terrorizmust táplálják.

Origo
18:10

A bangladesi elnök nem ismer kegyelmet

Két vezető ellenzékit akasztanak fel szombaton Bangladesben. Abdul Hamid, az államfő elutasította kegyelmi kérvényüket, és a kivégzés előkészítése megkezdődött, írja a Daily Mail. Mivel az elítélteket órákon belül felakaszthatják, a családtagok még meglátogathatják Ali Ahsan Mohamad Mudjahidet és Salahuddin Quader Chowdhuryt.

"Ez a vég", közölte az egyik ellenzéki ügyvédje. Az 66 és 67 éves ellenzéki politikusokat az 1971-es függetlenségi háborúban elkövetett tetteikért ítélték halálra. A vád szerint Chowdhury népirtást, Mujahid pedig háborús bűnöket követett el abban a fegyveres küzdelemben, amelyben Banglades elszakad Pakisztántól, és független állammá lett. A függetlenség után mindketten politikával kezdtek foglalkozni. Mujahid a legnagyobb bangladesi iszlamista párt második embere, Chowdhury pedig a fő ellenzéki erő, a Nacionalista Párt prominense, több ízben parlamenti képviselője is volt.

A helyi rendőrség egyik vezetője SMS-ben erősítette meg az AFP értesülését, hogy még szombaton felakasztják őket.

Origo
18:03

Káosz Görögországban

Elválasztják a Szíriából családdal érkező menekülteket a többiektől - például jemeniektől - a görög szigeteken, így az országban totális káosz alakult ki azokon a helyeken, ahová a migránsok érkeznek. A The Guardian a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezetre hivatkozva arról ír, hogy a családok különleges elbánásban részesülnek. A hatóságok megengedik nekik, hogy 24 órán belül továbbutazzanak Európa belseje felé. Az egyedül érkező szíreket, valamint a jemenieket és a szomáliaiakat viszont egy külön táborba viszik, ahol lassabb a regisztráció is. A legrosszabbul az irakiak és az afgánok jártak, mert azokban a táborokban, ahová őket viszik, csak fele annyi útlevélkezelő gép van, amint az egyedül érkező szírek táborában. Ezekben a táborokban nem is mindenkinek jut ágy, a nem Szíriából érkezők így kénytelenek a szabadban tölteni az éjszakát.

Origo
17:50

Figyelmeztetik az amerikaiakat Brüsszelben

Az USA belgiumi követsége arra figyelmeztette a Brüsszelben tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy maradjanak biztonságos helyen, jelentette a Fox News.

Origo
17:47

Menekülnek az orvosok a szíriai Aleppóból

A kórházak kevesebb mint harmada működik, az orvosok 95 százaléka pedig menekül a letartóztatások és a gyilkosságok elől a szíriai Aleppóban, áll a Physicians for Human Rights (PHR) jelentésében.

Aleppóban senkinek sem biztonságos - menekülnek az orvosok isForrás: NurPhoto/Cesare Quinto

Az emberi jogi szervezet szerint a szír kormányerők az elmúlt három évben 45-ször támadtak az egészségügyi létesítményekre. Jelenleg a lakosokra jutó orvosok száma nyolcszor kisebb, mint a polgárháború előtt volt.

Origo
17:36

Esküvő fegyveres katonák gyűrűjében

Brüsszelben ugyan kiürültek az utcák, leállt a metró, és az üzletek egy része is zárva van, ám az esküvők nem maradnak el. Egy ifjú pár fotóján azonban nem szokványos elem két, állig felfegyverzett katona.

Origo
17:20

Rendőri akció Londonban is

Három embert letartóztatott a rendőrség Londonban. A Scotland Yard közlése szerint autótolvajokat fogtak el, ugyanakkor arra nincs hivatalos magyarázat, hogy letartóztatásukhoz miért volt szükség jelentős erők, így helikopter és nagyszámú fegyveres bevetésére, valamint miért kellett lezárni az egész területet.

A Scotland Yard annyit közölt, hogy nem sokkal délután két óra előtt megállítottak egy járművet, utasait pedig - három férfit - gépjárműlopás gyanúja miatt letartóztatták. Ők jelenleg őrizetben vannak egy dél-londoni rendőrőrsön.

Origo
17:02

Brüsszelben azért áll a karácsonyfa

Terrorfenyegetettség ide vagy oda, Brüsszel főterén azért idén is felállították a hagyományos karácsonyfát. "Nem minden a sötétség és a végzet" - tweetelte ki valaki a képet.

A mostani események fényében érdemes visszaemlékezni arra, hogy 2012 decemberében az terjedt el a nemzetközi sajtóban, hogy a város főterén nem állítanak többé karácsonyfát, nehogy megsértsék a bevándorlók érzékenységét, ám kiderült, hogy csak álhírről volt szó.

MTI
16:55

Tüntetnek a menekültek a macedón határnál

Menekültek tiltakoznak, mert nem léphetik át a határt Macedónia és Görögország között a dél-macedóniai Gevgelija közelében.

A hatóságok csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be MacedóniábaForrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A határon feltorlódtak a bevándorlók, mert a macedón hatóságok csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országukba. 

MTI
16:31

Pánikszerű felvásárlás Brüsszelben

Pánik a húspultnál - ezzel a megjegyzéssel töltenek fel brüsszeliek képeket a szinte üresen kongó polcokról. A terrorveszély miatt sokan élelmiszert halmoznak fel.

MTI
16:27

Hat orosz halt meg a bamakói támadásban

Hat orosz állampolgár is meghalt az előző napi bamakói túszdrámában - erősítette meg az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy az áldozatok egy légi teherszállító vállalatnál dolgoztak.

Egy túszt menekítenek ki a biztonsági erők a szállodábólForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Moussa Bolly

A támadás idején tizenkét orosz állampolgár tartózkodott a Radisson Blu szállodában. Valamennyien a Volga-Dnyeper cég alkalmazottai voltak. Közülük hatot sikerült élve kiszabadítani.

Origo
16:27

Fotók Brüsszelből

A város szinte teljesen kiürült. A turisták helyét átvették a katonák, akik terepszínű ruhában járőröznek az utcákon. A múlt pénteki párizsi merényleteket elkövető terroristák közül többen is Brüsszelből érkeztek a francia fővárosba, a város Molenbeek nevű negyede az európai dzsihádisták főhadiszállása. A brüsszeli készültséget bemutató galériánkat itt nézheti meg.

MTI
16:24

Párizsra emlékeztek az úszók is

Úszósapkájával a párizsi merényletek áldozataira emlékezett egy minapi versenyen a férfi gyorsúszás francia sztárja, Florent Manaudou.

A sapkán olvasható latin felirat - Fluctuat nec mergitur, vagyis Hánykolódik (a hajó), de el nem süllyed - Párizs címerén szerepel, ahol a hajó a város szimbóluma. A mottó a terrortámadások óta az egység és a megfélemlíthetetlenség szimbóluma lett a franciák számára.

 

MTI
16:18

Lázár János Makót félti a bevándorlóktól

Meg kell védeni a makói térséget, ha a migránshullám a magyar–román határra tevődik át - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a makohirado.hu portálnak adott interjújában.

Megvédené a makói térséget a menekülthullámtól a miniszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Lázár János szerint ha Ausztria, Szlovénia és Horvátország határán megépülnek a biztonsági határzárak, van rá esély, hogy a makói térség kerül nyomás alá.

Beszerezték a kerítésépítéshez szükséges anyagot, felkészült a rendőrség és a honvédség, a szerb–magyar határtól a Marossal párhuzamosan pedig már elkezdődött az előkészítő munka - tudatta.

Origo
16:05

Kölyökkutyát küldenek az oroszok Párizsba

Egy kölyök németjuhászt küld az orosz belügyminisztérium Párizsba, miután a Diesel nevű francia rendőrkutyát terroristák lelőtték a Saint-Denis-ben. A tárca így fejezi ki együttérzését. A kiskutyát úgy hívják, hogy Dobrinya. Ez oroszból fordítva azt jelenti, hogy "jó".

Egy orosz rendőr kezében a Dobrinya nevű németjuhászForrás: MTI/AP/Az orosz belügyminiszté/-------------------
Origo
15:13

Gondolkodj hidegvérrel, és cselekedj bölcsen!

Gondolkodj hidegvérrel, és cselekedj bölcsen! Azt akarják, hogy pánikba ess - hirdeti az Iszlám Állam terroristáira utalva egy üzlet kirakatára írt felirat Brüsszelben, ahol jelenleg a legmagasabb, négyes szintű a terrorkészültség.

Origo
14:55

Putyin globális terrorellenes küzdelmet akar

Vlagyimir Putyin orosz elnök globális terrorizmus elleni küzdelmet sürgetett, miután a mali luxusszállodában iszlamista fegyveresek megöltek 19 embert, köztük hat oroszt.

Vlagyimir Putyin globális küzdelmet sürgetettForrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

A mali akció egy héttel követte a párizsi robbantásos merényletsorozatot, korábban pedig ugyancsak az Iszlám Állam vállalta magára az orosz utasszállító elleni bombatámadást, amiben 224 ember halt meg.

Origo
14:50

Növelik a katonák számát Afganisztánban

A NATO növeli a katonai jelenlétet az ázsiai országban. A háború sújtotta államban egyre nagyobb területeket von ellenőrzése alá az Iszlám Állam.

MTI
14:22

Mecsetfoglalást gyakoroltak az iráni gárdisták

A jeruzsálemi al-Aksza mecset izraeli erőktől való elfoglalását gyakorolta az iráni Forradalmi Gárda több ezer katonája - jelentette az iráni média. A hadgyakorlaton a katonák megrohamozták, és "felszabadították" a mecset másolatát.

Az al-Aksza mecsetForrás: AFP/Ahmad Gharabli

A mecset, amely a jeruzsálemi Templom-hegyen áll, és az iszlám egyik legszentebb helyének számít, idén a palesztinok és az izraeli hatóságok közötti vita középpontjában állt. Izrael cáfolta ugyan, de arab szervezetek szerint el akarja foglalni a Mecsetek terét, amely felett az izraeli-jordániai békemegállapodás szerint Jordánia rendelkezik.

Origo
14:22

"Megfojtjuk az Iszlám Államot"

"Megfojtjuk az Iszlám Államot Rakkában" - mondta Brett McGurk amerikai elnöki különmegbízott. A párizsi merényletsorozat sokkolta a közvéleményt. A terrorszervezet ellen felállított koalíció munkatársa szerint a franciaországi borzalmak a világ vezetőit a szélsőséges iszlamisták elleni összefogásra sarkallják.

A terrorakció után a nemzetközi katonai koalíció a bevetések számát fokozta az Iszlám Állam által elfoglalt területeken. Az IÁ szíriai főhadiszállása, Rakka elleni támadásokat arab és kurd csapatok is támogatják.

Origo
13:59

Lefújták a belga focimeccset

Nem rendezik meg a Lokeren–Anderlecht-futballmeccset. Egy, a párizsihoz hasonló támadástól tartanak a belga hatóságok. Lokeren város polgármestere döntött a mérkőzés lefújásáról.

MTI
13:47

Seehofer: Szíveslátás helyett józan ész

A szíveslátás politikája helyett a józan ész politikáját kell alkalmazni a migrációs válság kezeléséhez - mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a konzervatív CSU elnöke pártja müncheni kongresszusán.

Szerinte senkit nem lehet a képességeit meghaladó teljesítményre kötelezni, ezért a CSU-nak Németország utolsó bástyájaként küzdenie kell a menekültek beáramlásának korlátozásáért.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a CSU elnökeForrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Ez a törekvés nem ellentétes a keresztény világnézettel, a CSU politikájának alapjával - tette hozzá.
Kiemelte, hogy szeptember eleje óta több mint 500 ezer menedékkérő lépett be Bajorországba.

Origo
13:45

"Rendőrségi utasításra zárva"

"A föld alatti közlekedés vasárnap estig biztosan szünetel", mondja egy Brüsszelben élő magyar. A metróállomás bejáratánál francia nyelvű kiírás jelzi, hogy "rendőrségi utasításra az állomás zárva tart".

Origo
13:19

Terrorelhárítási gyakorlatot tartottak Belgrádban

Pajzs 2015 fedőnévvel átfogó terrorelhárítási gyakorlatot tartottak a szerb fővárosban szombaton, közölte az MTI. A gyakorlatban a rendőrség, a katonaság és a különleges egységek tagjai vettek részt. Túszmentő akciót, taktikai egyeztetést, a terroristák rejtekhelyének felderítését, valamint az elkövetők elfogását mutatták be a kivezényelt alakulatok.

Az akció fő helyszíne a Szerbia Palota volt, ahol a magas rangú külföldi vendégeket fogadja a szerb államvezetés. Emellett a vasútállomáson, a Belgrád melletti batajnicai repülőtéren, valamint a Duna-parton gyakorlatoztak.

Origo
13:13

Betiltották a tüntetéseket Párizsban

A francia kormány november 30-ig nem engedélyezi a tömegdemonstrációkat Párizsban, írja a Le Parisien francia lap.

Origo
13:10

Fegyvereket találtak

Lőfegyvereket találtak egy brüsszeli lakásban egy pénteki razzia során, jelentette be a belga rendőrség a mai napon. Egy gyanúsítottat a hatóságok előállítottak, aki kapcsolatba hozható a november 13-i párizsi terrorakcióval. Sem bombát, sem robbanómellényt nem találtak a házkutatás során.

Origo
12:43

Beköszöntött a tél a belga fővárosban

Rendőrök és katonák az utcákon. Egyre kevesebb ember merészkedik ki az otthonából. A boltok zárva tartanak, nincs metróközlekedés. Mindeközben elkezdett szállingózni a hó. Így néz ki Brüsszel 2015. november 21-én:

Origo
12:33

Háborús állapotok Brüsszelben

"Olyan a helyzet, mintha háború dúlna a szeretett városomban" - osztotta meg gondolatait a közösségi médiában egy brüsszeli lakos.

Origo
12:24

A párizsi ivóvízhálózat célpont lehet

Párizsban attól tartanak, hogy biológiai támadást intézhetnek az ivóvízhálózat ellen, írja az Aujourd'hui en France francia lap. Az Eau de Paris, a francia főváros ivóvízellátását biztosító vállalat kiemelt ellenőrzés alatt tartja az ivóvíztárolókat. Egy esetleges vegyi terrorakció hárommillió embert érintene.

 

Origo
12:00

Videó az orosz bombázásról

Origo
11:56

Segélyvonalat állított fel a belga kormány

Charles Michel belga kormányfő különleges biztonsági intézkedéseket vezetett be Brüsszelben. A legmagasabb szintű terrorkészültség miatt több rendezvényt töröltek a belga fővárosban. Megerősítették a rendőri jelenlétet a tömegközlekedésben. A kormány egy sürgősségi segélyhívó vonalat is felállított. Az 1771-es hívószám mostantól él.

 

Origo
11:50

Vegyszereket találtak

Vegyszereket és robbanóanyagot találtak a belga rendőrök péntek este egy molenbeeki akció során.

Origo
11:33

Hanggránát robbant

Nem bombát, hanem katonai hanggránátot robbantottak a boszniai hadsereg vezérkari főnökének autója előtt, közölte a belbiztonsági minisztérium ügynöksége, a SIPA. Anto Jelec tábornok pénteken délután egy Mostar közelében lévő alagútban észlelte a detonációt. A rendőrség helyszínelői megállapították, hogy a Salakovac alagútban nem pokolgép robbant - írja az avaz.ba.

A boszniai biztonsági erők fokozott készültségben vannak azóta, hogy szerdán Enes Omeragic – akiről feltételezik, hogy kapcsolatban állt a radikális vahabitákkal – egy szarajevói fogadóirodában két katonát megölt, majd otthonában egy kézigránáttal öngyilkos lett. A katonákat pénteken temették el.

Origo
11:11

Megalapozott gyanú

Charles Michel belga miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy "konkrét információkkal" rendelkeznek egy lehetséges Brüsszel elleni terrortámadásról. A kormány folyamatosan újraértékeli a helyzetet.

MTI
10:57

Kínai és orosz áldozatok

Kínai és orosz állampolgárok is vannak a mali főváros egyik luxusszállodájában végrehajtott pénteki terrorcselekmény halálos áldozatai között - jelentették be Pekingben, illetve Moszkvában. A véres túszdráma miatt Mali elnöke tíz napra szóló rendkívüli állapotot hirdetett ki, egyúttal bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt tartanak a nyugat-afrikai országban. Az iszlamista támadók 19 embert öltek meg. Korábbi közlésekben még 27 áldozatról volt szó.

Egy kiszabadult túszt kísérnek mali rendőrök a bamakói Radisson Blu szállodánálForrás: MTI/AP/Harouna Traore

 

Origo
10:55

Figyelmeztette a kormány a belga lakosságot

A belga kormány felhívást tett közzé, amelyben figyelmeztette a Brüsszelben és környékén élőket:

- kerüljék a zsúfolt köztereket, koncerttermeket,  bevásárlóközpontokat, vasútállomásokat,

- ne menjenek a repülőtérre,

- ne keltsenek rémhíreket,

- kövessék a hatóságok utasításait.

Origo
10:12

Katonák lepték el Brüsszelt

Fegyveresek járőröznek a belga főváros forgalmasabb közterein. Arra kérték a lakosságot, hogy kövessék a hatóságok utasításait. 

MTI
09:55

Még két elfogás

A török rendőrség két másik, szíriai férfit egy közeli országúton fogott el. Őket azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy az Iszlám Állam küldte őket Szíriából, hogy biztosítsák Ahmed Dahmani biztonságos átjutását a török-szíriai határon, és éppen találkozni készültek a marokkói származású belga férfival.

Origo
09:47

Elfogtak egy figyelőt

A török rendőrség őrizetbe vett egy marokkói származású belga férfit azzal a gyanúval, hogy ő lehetett az, aki az Iszlám Állam számára feltérképezte az egy hete Párizsban elkövetett terrortámadások kiválasztott helyszíneit - jelentette szombaton a Dogan török hírügynökség. A 26 éves Ahmet Dahmanit a tengerparti Antalya egyik luxusszállodájában vették őrizetbe.

Origo
09:24

Robbanó játék babák

Iraki síita muzulmánok vallási zarándoklatának útvonalán akart elhelyezni robbanószerrel megtöltött játék babákat az Iszlám Állam. A dzsihádista szervezet tervét megakadályozták a hatóságok. 18 babát lefoglaltak.

Origo
09:14

Konvojok a belvárosban

Teherautókon szállítottak katonákat az éjjel Brüsszelbe.

Origo
09:06

Katonák Brüsszelben

MTI
08:23

Elmaradhat a forduló

A belga nemzeti válságközpont azt ajánlotta a brüsszeli régió 19 települési önkormányzatának, hogy fontolják meg a nagyobb rendezvények lemondását. Javasolták továbbá azt is, hogy ezen a héten ne tartsák meg a belga első és második labdarúgóliga egyetlen mérkőzését se.

MTI
07:51

Párizsért, népünkért

Az orosz légierő "Párizsért" és "Népünkért" feliratokkal ellátott bombákkal támadta az Iszlám Állam szíriai hadállásait - derült ki az orosz védelmi miniszter tájékoztatásából.

?? ?????! ?? ?????!#????? #????? ??????? ? ??????? ? ???????? ??????? ????????? ???? ???????? ??????????? ??????? ?????...

Szerző: ?????????? ??????2015. november 20.

Az oroszok szíriai támadásairól itt írtunk részletesen.

MTI
07:45

Leáll a brüsszeli metró

A belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását, miután szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban. A nemzeti válságközpont hajnali bejelentése értelmében szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárják a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

MTI
07:44

Könyörtelenek leszünk

A malajziai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy a Maliban történtek újabb bizonyítékai annak a dühödt haragnak, ami a terrorizmusban rejlik. Közölte, megerősítik az Egyesült Államok és szövetségesei elszántságát, hogy megküzdjenek a terrorizmussal. Könyörtelenek lesznek a vele folytatott harcban - tette hozzá.

Barack ObamaForrás: MTI/AP/Susan Walsh
MTI
07:41

Zöld utat adott az ENSZ

Az Iszlám Állam és an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira.

MTI
07:30

Abbaoud is lőtt

A párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud használhatta a merénylők autójában talált három gépkarabély egyikét, amivel a kávéházak teraszán ülő emberekre adtak le lövéseket - közölte egy, a vizsgálathoz közel álló forrás. Abaaoud ujjlenyomatát azonosították a fegyveren.

Abdelhamid AbaaoudForrás: MTI/AP/Militant/Uncredited
MTI
07:28

Lefagy az élet

A belga Fenyegetésértékelési Elemző Testület felhívta a brüsszeli lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol nagyobb számban csoportosulnak emberek, ezek között említették a pályaudvarokat és reptereket, valamint a különböző zenei rendezvényeket, koncerteket, a közösségi közlekedési eszközöket, továbbá a nagy bevásárlóközpontokat.

MTI
07:27

Brüsszel szigorít

A legmagasabb, negyedik szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban, Brüsszelben, egy küszöbön álló veszélyre hivatkozva - közölte szombaton a Fenyegetésértékelési Elemző Testület. Brüsszel körzetében "nagyon komoly" a terrorfenyegetettség mértéke. Ez a szint közvetlen veszélyt is jelent.

Még több bejegyzés

Kapcsolódó anyagok: