Túszdráma a belga határnál

2015.11.24., 06:46
rendezés
  • Fegyveresek tartanak fogva egy bankárt és a családját.
  • A rendőrök szerint a túszdrámának nincs köze a korábbi merényletekhez.
  • Lelőttek egy orosz vadászgépet Törökország felett a szíriai határnál.
  • A török azt állítják, nem tudták a gép nemzetiségét.
  • Moszkva nem tervez katonai válaszlépést.
  • Akciózott Budapesten a TEK.
  • Pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál és Athénban is.
  • Felrobbantottak egy buszt Tunéziában.
  • Salah Abdeslamot továbbra is keresik.

Kövesse az Origóval az eseményeket élőben!

Origo
22:11

Véget ért a francia túszdráma

A France 3 Nord szerint véget ért a túszdráma a belga határnál. A túszoknak nem esett baja, és biztonságban vannak.

Origo
22:03

A széf tartalmát akarták a túszejtők

Még nem ért véget a roubaix-i túszejtés, de néhány részlet kiderült róla. A francia sajtó szerint a tettesek - két vagy három fegyveres - este 7 óra előtt nem sokkal támadt a bankigazgatóra, és megparancsolták neki, hogy nyissa ki a széfet. A férfi a Crédit Municipal pénzintézetnek dolgozik. Az egyik túsz a felesége, és valószínűleg a gyermekei is vele vannak, de az utóbbi információt még nem erősítették meg hivatalosan. 

Origo
21:56

Tengerészgyalogos halt meg

Tengerészgyalogos volt az a katona, aki akkor halt meg, amikor a pilóták kimentésére küldött helikoptert megtámadták - írja a CNN. A tengereszgyalogosok az orosz haderő egyik elitalakulata, Szíriában a bázis védelme és a különleges műveletek végrehajtása a feladatuk. Részt vettek a Krím félsziget megszállásában is.

Origo
21:47

Visszatért a helyszínre

Miközben zajlik a túszdráma, a francia ügyészség azt közölte, hogy Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merénylők vezetője visszatért a támadások után visszatért az éttermekhez és kávézókhoz. Arra is talaláltak biuonyítékot, hogy a párizsi üzleti negyedben is támadásokat terveztek. Erről bővebben itt olvashat.

Origo
21:32

Ellentmondások a túszejtés sérültjeiről

A helyszínről folyamatosan tudósító lap, a La Voix du Nord azt írta: a legfrisebb információk szerint a roubaix-i túszejtésnek nincs sérültje. Korábban ugyanez a lap közölte, hogy többen is megsérültek. 

Origo
21:11

Nem terrorcselekmény

Az ABC hírügynökségnek is azt erősítették meg rendőrségi források, hogy a túszdráma egy félresikerült bankrablás következménye, nem pedig terrorcselekmény. 

Origo
20:56

Nincs köze a korábbiakhoz

Francia rendőrségi források szerint a túszdrámának nincs köze a korábbi terrorcselekményekhez.

Origo
20:52

Ellenőrző ponton állították meg

Az első jelentések szerint a fegyveres támadókat egy ellenőrző pontnál állították meg a rendőrök, de sikerült elmenekülniük. A környékbeliek este 7 körül hallottak lövéseket.

Origo
20:42

Egy családot tartanak fogva

A francia hatóságok azt sem zárják ki, hogy a belga határ melletti túszdráma valójában egy fegyveres rablási kísérlet, mivel egy bank igazgatóját és annak családját tartják fogva.

Origo
20:31

Túszdráma a belga határnál

Egy Roubaix nevű észak-franciaországi városból érkeznek nyugtalanító hírek. A Reuters szerint gyerekek is vannak a túszok között, lövések is eldördültek.

Origo
20:07

A NATO kiáll a törökök mellett

A NATO szolidaritást vállal Törökországgal, és kiáll az ország területi épsége mellett. Egyúttal azonban arra szólítja fel az érintett feleket, hogy az orosz vadászbombázó lelövése miatt kialakult "súlyos" helyzetben körültekintően járjanak el, és csökkentsék a feszültségeket - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Origo
20:03

A nap bejelentése!

A török hadsereg nem tudta, hogy milyen nemzetiségű repülőgépre lő - áll a törökök levelében, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsához juttattak el.

Origo
19:42

Van halottja a mentőakciónak

Két orosz Mi–8 típusú helikopter indult kiszabadítani a lezuhant Szu–24 repülőgép pilótáit. Szíriában azonban az egyik Mi–8-ast támadás érte, a helikopter megsérült, és a legénység egyik tagját megölték.

MTI
19:29

Videó a lövésről

Így rekonstruálták az oroszok a harci repülőgép lelövését.

 

MTI
19:13

Meg kell semmisíteni

Az Iszlám Állam komoly fenyegetést jelent, amelyet nem szabad eltűrni, és meg kell semmisíteni - mondta Barack Obama amerikai elnök a Francois Hollande francia államfővel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Obama hangsúlyozta, hogy Washington és Párizs között teljes az egység az elkövetők felelősségre vonása és a nemzetbiztonság kérdésében.

MTI
19:03

Súlyos a veszteség

A moszkvai és az ankarai értéktőzsde is súlyos veszteséggel zárt kedden, mert a befektetőket nyugtalanítja az Oroszország és Törökország között kialakult konfliktus. Oroszország tavaly 25 milliárd dollár értékben exportált árut, alapvetően földgázt Törökországba.

Origo
18:47

Obama: Jogos volt a gép lelövése

"Törökországnak joga van ahhoz, hogy megvédje légterét" - mondta Barack Obama amerikai elnök. Arról is beszélt, hogy Oroszországnak és Törökországnak tárgyalnia kell, hogy csökkentsék a feszültséget.

Origo
18:26

Moszkva nem tervez katonai válaszlépést

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz harci repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek "elkerülhetetlen következményei" lesznek - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában.

Origo
18:26

11 halott Tunéziában

A tunéziai belügyminisztérium közleménye szerint legalább 11 ember meghalt, amikor egy busz mellett robbanás történt. A Reuters úgy tudja, hogy terrortámadás történt. A robbanásban megsemmisült busz az elnök testőrségét szállította.

Origo
18:20

Fényképen a felrobbantott busz

Egy francia nyelvű, az észak-afrikai térség híreire szakosodott portál Twitter-oldalán jelent meg egy fotó a Tunéziában felrobbantott autóbuszról.

Origo
18:14

Akciózott Budapesten a TEK

Egy sorozatlövő fegyverekkel és egy robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogta el a Terrorelhárítási Központ két akcióban a múlt pénteken és szombaton. Úgy tudjuk, az akciókban páncélozott csapatszállítók is részt vettek. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ vezetője az m1 televíziónak nem árulta el, hogy a két külön akcióban elfogott csoportok tagjainak van-e közük egymáshoz, vagy terroristákhoz. Cikkünk a témában.

Origo
18:05

Robbantottak Tunéziában

Legalább hatan meghaltak abban a robbanásban, ami Tunézia fővárosában, Tuniszban történt - írja a Reuters. Az áldozatok egy buszban utaztak, ők az elnök testőrségének tagjai voltak - írja a BBC. 

Origo
17:50

Élhetnek a pilóták

"Törökország úgy tudja, hogy a lelőtt gép pilótái még életben vannak. Jelen pillanatban is azon dolgozunk, hogy a lázadók biztonságban átadják nekünk a katonákat" - mondta a Reutersnek egy meg nem nevezett török kormányzati hivatalnok. 

Origo
17:29

Kaukázusi fegyveresekre vadásztak

A lelőtt orosz gép pilótái Oroszország észak-kaukázusi részéről származó harcosokat próbáltak kilőni, ezért manővereztek a török-szíriai határ mentén - közölte az orosz védelmi minisztérium. Azt is elmondták, hogy próbáltak vészhívást indítani a török légvédelem irányába, de nem jártak sikerrel. "A védelmi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy megfelelő választ adjon erre az incidensre. A terrorellenes műveletek folytatódnak" - írja a védelmi minisztérium közleményében.

Origo
17:20

Megegyezést remélnek a németek

"Reméljük, hogy az érintettek tárgyalásokat kezdenek, és tisztában vannak azzal, hogy minden felelősséget nekik kell vállalniuk a saját tetteikért" - mondta a BBC szerint Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. A politikus azt is reméli, hogy a fejlemények nem befolyásolják a nemrég kezdődött tárgyalásokat Szíria jövőjéről.

Origo
17:02

Az amerikaiak szerint is volt figyelmeztetés

A török légierő 10 alkalommal figyelmeztette az orosz vadászbombázó pilótáit, mielőtt a gépet lelőtték volna - mondta Steve Warren, az Iszlám Állam elleni koalíciós hadműveleteket irányító központ amerikai szóvivője. Azt is elmondta, folyamatosan próbálják kideríteni, pontosan hol is volt a repülőgép, amikor a találat érte.

Origo
16:42

Egy helikoptert is vesztettek az oroszok

Tankelhárító rakétával lőttek ki egy földön tartózkodó orosz helikoptert a szíriai lázadók - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezetre hivatkozva a The Guardian. A szíriai polgárháborúból származó híreket nehéz ellenőrizni, de a korábban többször is valós információt közlő szervezet azt állítja, hogy a helikoptert korábban a lázadók kényszerítették földre úgy, hogy sérülést okoztak rajta. Rami Abdulrahman, a megfigyelő központ aktivistája azt mondta, hogy a támadásban nem sérült meg senki, mert a helikopteren tartózkodó 10 fő még a gép szétlövése előtt el tudta hagyni a fedélzetet.

Az interneten egy videó is van az akcióról, amit állítólag a lázadók töltöttek fel. A felvétel eredetiségét lehetetlen ellenőrizni. A videón egy olyan tankelhárító rendszer (TOW) látható, amit az USA adhatott a szíriai lázadók kezébe.

 

MTI
16:42

A terror miatt szigorítaná az MSZP a Btk.-t

Az MSZP a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetné.

Az MSZP-s Harangozó Tamás szerint a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés a célForrás: MTI/Földi Imre

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szerint erre azért van szükség, mert a Btk. általában az előkészületi, vagy már a megtörtént bűncselekményeket bünteti, de a terrorizmus éppen az a terület, ahol már a fenti, első lépéseknél is ott kell lennie az államnak.

Origo
16:30

Németországban keresik Abdeslamot

Rendőri akció indult kedden a Németország északnyugati részén fekvő Minden-Lübbecke járásban a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam elfogására. A helyi rendőrség közleménye szerint bejelentés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy Salah Abdeslam a járásban tartózkodhat. Eddig nem találtak erre utaló jeleket, de az akció még nem ért véget.

A rajtaütésről elsőként beszámoló Westfalen-Blatt című regionális lap azt írta, hogy a rendőrök a Rahden-Varl nevű településen kezdték keresni Abdeslamot, és egy szupermarket parkolójában őrizetbe vettek egy férfit, akinek kiléte egyelőre nem ismert.

Origo
16:29

Robbanószert talált a TEK

Robbanószert és sorozatlövőket talált a Terrorelhárítási Központ egy hétvégi akcióban. A TEK hat embert letartóztatott. Közleményükben azt írták, hogy kiemelten védett személyek biztonsága érdekében volt szükség az intézkedésre. 

Origo
16:26

Putyin szerint Törökország az olaj miatt ellenséges

A The Guardian idézett egy újabb részletet Vlagyimir Putyin sajtótájékoztatójából. "Régóta láthatjuk, hogyan megy hatalmas mennyiségű nyers és feldolgozott olaj az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről Törökország felé. A terrorszervezet így finanszírozza önmagát" - mondta Putyin. Szerinte Törökország annak ellenére "szúrta hátba" Oroszországot, hogy Amerikával korábban megállapodtak a Szíria felett végrehajtott manőverek biztonságáról. "Mint tudjuk, Törökországnak is támogatnia kellene a terrorizmus elleni harcot az amerikaiakkal koalícióban - mondta Putyin. - Ha viszont azt látjuk, hogy van egy terrorszervezet, amelyik milliárdokkal gazdálkodhat, ráadásul ott áll mögötte támogatóként egy egész állam, akkor megértjük, hogy honnan veszik a bátorságot kegyetlen gyilkosságaikhoz világszerte" - tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Origo
16:09

Egy helyi parancsnok megerősítette a pilóták halálát

"Mindkét pilóta meghalt. Bajtársaink a levegőbe lőttek, így haltak meg" - mondta Alpaslan Celik, a Szíriai Türkmén Brigád helyettes parancsnoka a Reuters jelentése szerint. A lázadó csapat vezetője azt is elmondta, hogy nála van az egyik ejtőernyő darabja. A pilóták katapultáltak, amikor a török repülőgépek lelőtték az orosz vadászbombázót, és ejtőernyővel ereszkedtek a föld felé.

Origo
15:59

Lavrov nem megy Törökországba

Holnap kellett volna kétoldalú tárgyalásokat folytatnia az országban, de lemondta az utazást. A török külügyminisztériumban először azt mondták, nincs változás a programban.

Origo
15:52

Lavrov eltanácsolja az oroszokat Törökországtól

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalosan is lemondta szerdai ankarai látogatását, és azt tanácsolja az oroszoknak, hogy kerüljék el Törökországot, ahol szerinte ugyanolyan a terrorveszély, mint Egyiptomban, és egyre emelkedik - számolt be a Sputniknews.

Origo
15:27

Erdogan összehívta a biztonsági tanácsát

Rendkívüli biztonságpolitikai ülésre hívta össze Recep Tayyip Erdogan török elnök a vezető tábornokokat, a hírszerzés irányítóit, a miniszterelnököt és fontosabb minisztereit – jelentette a CNN Turk.

Origo
15:15

Ankara tájékoztatja az ötök képviselőit

A török külügyminiszter magához kérette az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának – az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Franciaországnak, Kínának és Nagy-Britanniának – az ankarai képviselőit, hogy tájékoztassa őket a Szu–24-es lelövéséről.

Origo
15:07

Egészen közeli fotó az orosz gépről

Az AFP hivatalos Twitterén jelent meg egy fotó, amely közelről mutatja meg a rakéta becsapódása utáni pillanatot. Az orosz Szu–24-es repülőgépet a török-szír határon lőtték le török F–16-os repülőgépek. FRISSÍTÉS: Az  AFP szerint a fotó nem valódi, a Twitteren és a Yahoo.com oldalon is korrigálták az információt.

Origo
14:58

Davutoglu megvédte az akciót

"Nemzeti kötelességünk, hogy minden lehetséges eszközt bevessünk azok ellen, akik megsértik légi vagy földi határainkat" - mondta Ahmet Davutoglu, miután az ország légiereje lelőtt egy orosz repülőgépet.

Origo
14:53

Veszélyes pillanatokban vagyunk Tusk szerint

Hideg fejjel kell gondolkodnunk, és nyugodtnak kell maradnia mindenkinek ezekben a veszélyes pillanatokban, amikor lelőttek egy orosz repülőgépet - írta Twitterén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Origo
14:25

Putyin provokatív kérdést tett fel

"Azt akarják, hogy a NATO az Iszlám Állam szövetségese legyen?" - tette fel a kérdést sajtótájékoztatója végén az orosz elnök. Azt is mondta, hogy őt nem zavarja, ha "minden államnak vannak regionális érdekei", és Oroszország "ezeket mindig is tiszteletben tartotta". "Sosem fogjuk viszont hagyni, hogy olyan bűncselekmények történjenek, mint amilyen ma is történt" - tette hozzá. Azt is mondta, hogy reméli, a nemzetközi közösség megtalálja az utat a megerősödés felé, és együtt harcolnak majd a közös ellenség ellen.

Origo
14:24

Gyanús csomag Párizsban

Egy gyanús csomag miatt kiürítették Párizsban a Place de République-et, és lezárták a téren lévő metróállomást.

Az intézkedés azonban rövid ideig tartott, lassan újra megnyitják a teret.

Origo
14:22

Berendelték a török katonai attasét

Az orosz védelmi minisztérium berendelte a moszkvai török katonai attasét a lelőtt repülőgép ügyében.

Origo
14:11

Lelőttek egy orosz helikoptert is?

A Szabad Szír Hadsereg 1. tengerparti divíziója azt állítja, hogy lelőtt egy orosz helikoptert is a türkmén hegyekben egy TOW tankelhárító rakétával.

A hírt megerősíteni látszik a szír kormánypárti sajtó, amely arról számolt be, hogy egy orosz helikopter kényszerleszállást hajtott végre Latakiában – írta a brit Telegraph.

Ha ez igaz, akkor a rakétát valószínűleg az amerikaiak szállították.

Origo
14:06

Putyin óva inti Törökországot

„Jelentős következményei” lesznek az orosz gép lelövésének – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin.

Origo
14:04

Az oroszok szerint is F–16-os lőtte le a gépüket

Vlagyimir Putyin is elismerte, amit a törökök eddig is állítottak: török F–16-osról indított levegő-levegő rakéta lőtte le a Szu–24-est. Állítása szerint azonban Szíria fölött.

Origo
13:59

Putyin: Mintha hátba szúrtak volna

Megszólalt a lelőtt vadászgép ügyében Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök azt mondta, a gép elvesztése olyan volt, mintha kést döftek volna a hátába, amit a terroristák segítői hajtottak végre. Putyin szerint a pilóták semmilyen veszélyt nem jelentettek. 

Origo
13:57

Mindkét pilóta halott lehetett

A lázadók most már azt állítják, hogy az orosz vadászgép mindkét pilótája halott volt, amikor földet ért - írta a The Guardian. Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg. 

Origo
13:31

A kormánytól vár segítséget a francia szórakoztatóipar

A párizsi terrortámadások okozta károk kompenzálására 50 millió eurós kormányzati segítséget követel a francia szórakoztatóipar – számolt be az AFP. Fleur Pellerin kulturális miniszter a merényletek után négymillió eurót ígért, de ez kevés, hiszen például a koncertjegyek eladása 80 százalékkal csökkent, amihez hasonló zuhanást nem tapasztaltak a II. világháború óta.

Origo
13:27

Egy videón 15 év terrortámadásai

Egyetlen rövid videóba sűrítették a világon az elmúlt 15 évben végrehajtott összes terrortámadást: a 2000-től induló felvételen az is megkülönböztethető, hogy hány halálos áldozattal járt az adott támadás.

Origo
13:13

Berendelték az ankarai orosz nagykövetet

A török külügyminisztérium berendelte az ankarai orosz nagykövetet a lelőtt Szu-24-es ügyében – értesült a Bloomberg. A képviselet sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést a Sputniknewsnak.

Origo
13:08

Vadászok kísértek le egy utasszállítót

Berlinben két német vadászgép kíséretében szállt le egy utasszállító gép. A közösségi oldalakon azon spekulálnak, vajon egyszerű biztonsági intézkedésről van-e szó, és a vadászok Truong Tan Sang vietnami elnök gépét kísérték.

Origo
13:03

Rálőttek a pilótákra

A szíriai lázadó csoport, amelyik állítása szerint a kezében tartja az egyik orosz pilótát, azt állítja, hogy a másik már halott volt, amikor földet ért – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Dzsahed Ahmed, a Part Menti 10. Brigád szóvivője elmondta, hogy a Szu-24-es két pilótája megpróbált ejtőernyőjével úgy navigálni, hogy a szír kormányerők kezében lévő területen érjenek földet, de a brigád tagjai tüzet nyitottak rájuk.

Az egyiküket agyonlőtték, a másiknak a sorsáról egyelőre nem tudni semmi biztosat.

A csoport sokkoló videót is közzétett a halott pilótáról.

Origo
12:58

Még mindig keresik a pilótákat

Orosz helikopterek módszeresen átfésülik azt a területet, ahol a Szu-24-es lezuhant – jelentette a londoni székhelyű Syrian Observatory for Human Rights. Az orosz hadsereg a kutatás kezdete óta blokkolja a vezeték nélküli kommunikációt a területen.

Origo
12:56

Obamával tárgyal ma a francia elnök

Francois Hollande magyar idő szerint fél ötkor kezd tárgyalni a Fehér Házban Barack Obamával, és az előzetes tervek szerint egy órával később közös sajtótájékoztatót tartanak.

A francia államfő várhatóan igyekszik majd meggyőzni vendéglátóját, hogy alakítsanak ki szélesebb körű nemzetközi együttműködést az Iszlám Állam ellen Szíriában, az orosz gép mai lelövése azonban alaposan megnehezítheti Moszkva bevonását ebbe a koalícióba.

MTI
12:53

Rendkívüli NATO-tanácskozás

A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután a török–szír határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében - jelentették be Brüsszelben.

A tanácskozás 17 órakor kezdődik.

MTI
12:51

Kiutasítottak négy marokkóit

A terrorizmus internetes terjesztése miatt kiutasítottak Olaszországból négy, marokkói állampolgárságú migránst, akik évek óta Bologna közelében éltek és dolgoztak - jelentette be kedden az olasz belügyminisztérium.

Az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) régóta megfigyelés alatt tartotta a 30 és 40 év közötti marokkóiakat, akik az Iszlám Állam fegyvereseit és az öngyilkos merénylőket éltették az általuk működtetett és látogatott honlapokon, és útmutatásokat adtak erőszakos akciókhoz, valamint merényletek elkövetéséhez.

Origo
12:29

"Csak Törökország területét védtük"

Törökország már korábban nyilvánosságra hozta katonai szabályait, amelyek mentén eljár - hangsúlyozta a török kormány hivatalos közleményében. Álláspontjuk szerint nem egy ország ellen irányult a lépésük, hanem csak meg akarták védeni Törökország területét. 

Origo
12:17

Moszkva válaszlépésre készül

Az orosz parlament alsóházának (duma) alelnöke, aki egyben a külügyi bizottságnak is tagja, azzal vádolta meg Törökországot, hogy az Iszlám Államot támogatja. A Guardian moszkvai tudósítója szerint Nyikolaj Levicsev a Szu-24-es lelövését az orosz utasszállító elleni merénylettel hasonlította össze, és sürgette, hogy válaszképpen Oroszország állítsa le az összes törökországi repülőjáratot, és evakuálja valamennyi állampolgárát Törökországból.

Origo
12:08

Lavrov mégsem megy Törökországba?

Az Independent szerint Szergej Lavrov mégsem látogat holnap Törökországba. A november 25-i tárgyalásról már korábban döntöttek az oroszok és a törökök, Szíria helyzetét vitatták volna meg. 

Origo
11:59

Moszkva kitart az álláspontja mellett

A Kreml szóvivője megismételte azt az állítást, amely szerint a lelőtt orosz gép nem hagyta el Szíria légterét. Dmitrij Peszkov egyúttal türelemre szólított fel, mint mondta, ilyen „súlyos incidens” esetén nem szabad elhamarkodott ítéletet hozni az összes tény ismerete nélkül.

A Szu-24-es ügyében várhatóan még ma megszólal Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki Abdullah királlyal tárgyal – jelentette a Sputniknews.

Origo
11:50

A radar szerint átlépte a határt az orosz gép

A CNN Türk által kiadott radarfelvételek szerint megsértette az orosz gép a török légteret. 

Origo
11:24

Két török megsérült

Az orosz gép lehulló darabjai két török állampolgárt sebesítettek meg – állítja az Ulusal tévécsatorna.

Origo
11:19

Az orosz külügyminiszter holnap Törökországba megy

A november 25-i látogatásról már korábban döntöttek az oroszok és a törökök. A kétoldalú tárgyalásokat holnap megtartják, az előzetes terveknek megfelelően - írja a török külügyminisztériumtól származó forrásokra hivatkozva a Hürriyet angol nyelvű hírportálja.

Origo
11:15

Fémdetektorok a vasútállomásokon

December 20-áig fémdetektorral ellátott biztonsági kapukat helyeznek el azokon a peronokon, amelyekről Belgiumba indulnak a Thalys-szerelvények Párizsból és Lille-ből – jelentette be Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, aki a közlekedésért is felelős.

A brit Telegraph jelentése szerint hasonló biztonsági intézkedéseket vezetnek be Brüsszelben, Amszterdamban és Kölnben is.

Origo
11:11

Rosszul összerakott pokolgépet találtak Boszniában

Robbanószerkezetet találtak egy rendőrőrsnél Boszniában hétfő éjjel. A zavidovici rendőrségnél elhelyezett pokolgép nem robbanhatott fel, mert hiányosan volt összerakva, írja a boszniai Klix.ba hírportál. Mivel a rendelkezésre álló információk szerint a merényletkísérletnek köze lehet a terrorizmushoz, a nyomozást a boszniai főügyészség vette át.

Boszniában a rendvédelmi szervek fokozott készültségben vannak azóta, hogy egy vahabita kötődésű bosnyák egy fogadóirodában megölt két katonát. Néhány nappal később ismeretlenek egy alagútban hanggránátot dobtak a boszniai hadsereg vezérkari főnökének autójára.

Origo
11:08

Állítólag meghalt az egyik orosz pilóta

A CNN Türk úgy tudja, hogy a lelőtt orosz gép egyik pilótája a szíriai türkmén erők kezében van. Így értesült a Sky News arab nyelvű adása is, de tudomásuk szerint a másik pilóta életét vesztette. Ezt jelentette az al-Arabíja is.

Az internetre fotók és egy videó is felkerült, amelyek állítólag a halott orosz pilótát ábrázolják.

Origo
10:59

Videón a katapultáló pilóták

A Daily Sabah felvétele szerint sikerült katapultálniuk a pilótáknak, akik a lelőtt orosz gépet vezették. 

Origo
10:58

A NATO informálódik

"Kapcsolatban vagyunk a török hatóságokkal" - a BBC szerint csak ennyit mondott a NATO egyik szóvivője arról, hogy mit tesz a katonai szövetség azután, hogy a török hadsereg lelőtt egy orosz repülőgépet a török-szír határ közelében.

Origo
10:54

Orosz helikopterek keresik a lelőtt gép pilótáit

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint orosz katonai helikopterek keresik a szír-török határ közelében lelőtt Szu-24-es pilótáit. Az orosz védelmi minisztérium tudomása szerint a pilóták katapultáltak, a sorsuk egyelőre ismeretlen.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is arról számolt be szemtanúkra hivatkozva, hogy a pilótáknak sikerült elhagyniuk a zuhanó gépet.

Origo
10:54

Törökország is rendszeresen megsérti a légteret

Törökország azt állítja, hogy légtérsértés miatt lőtték ki az orosz vadászgépet, azonban ez egyáltalán nem számít ritka esetnek. Az Origo is megírta korábban, hogy októberben például 20 alkalommal sértették meg török gépek a görög légteret. A görög hatóságok által idén rögzített 1306 légtérsértésból 101-et a törökök követtek el, de tavaly ez a szám elérte az ezret is. A törökök azt állítják, hogy 10 alkalommal is figyelmeztették az orosz pilótákat, de nem reagáltak semmit. 

Origo
10:49

Két repülőgép közül lőttek le egyet

"Két repülőgép közelített a török határ felé, és figyelmeztetést kaptak, mielőtt az egyiket lelőtték" - mondta egy meg nem nevezett török forrás a Reutersnek. Hozzátette, hogy Törökországnak olyan információi is vannak, hogy légterét korábban többször is megsértették egymás után.

Origo
10:44

Lázadók lőttek az orosz újságírókra

Az rt.com újságírói sérültek meg a hétfői szíriai támadásban. A csoport Latakia tartományban, a kormányerők által ellenőrzött egyik falut hagyta el éppen, amikor a lázadók kezében lévő területről rakétaelhárító rakétával eltalálták az autójukat.

Ronam Koszarev agyrázkódást szenvedett, Szargon Hadaját pedig a hátán és a lábán sebesítették meg a srapnelek. A TASZSZ hírügynökség sajtókonvojban utazó tudósítója is a kezén sebesült meg – számolt be a portál.

A 2011 óta tartó szíriai háborúban többtucatnyi újságíró vesztette életét, és százak sebesültek meg közülük.

Origo
10:38

Kihívás a NATO-orosz konfliktus elkerülése

A NATO akár a kollektív védelemről szóló megállapodást is kész alkalmazni, ha Oroszország a légtérsértéseken kívül máshogy is Törökország területére téved. Ezt egy magas rangú amerikai NATO-diplomata mondta korábban az Origónak. Douglas Lute szerint kihívás, hogy a Nyugat Szíriában ne kerüljön konfliktusba Moszkvával.

MTI
10:38

Orbán Kínában is az EU-t félti

Európát megtámadták, további fenyegetéseknek van kitéve, mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban, Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján.

Orbán ViktorForrás: Origo

Felszólalásában kiemelte, hogy a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi EU-tagországra.

Nekünk, európaiaknak el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Origo
10:33

Az oroszok szerint a földről lőttek a törökök

Földről indított támadással lőtték ki az orosz repülőgépet a török fegyveres erők - állítja az orosz védelmi minisztérium. A törökök arról beszélnek, hogy F-16-os vadászgépeik pilótái többszöri figyelmeztetés után nyitottak tüzet az orosz gépre.

MTI
10:32

Gyújtogatás Németországban

Tűz volt a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Woldegkben egy társasházban, amelyben menedékkérők is laknak - közölte kedden a helyi rendőrség.

A tűz az épület pincéjében keletkezett, valószínűleg szándékos gyújtogatás miatt.Két embert füstmérgezés gyanújával kórházba vittek, a lakókat - köztük 10 menedékkérőt - ideiglenes szállásokra költöztették.

Origo
10:24

Latakia tartomány fölött lőtték ki a gépet

Latakia tartományban, egy Yamadi nevű falu közelében értek földet annak a vadászrepülőnek az égő roncsai, amelyet kedd reggel lőtt le a török hadsereg két F-16-os harci repülője. Ezen a területen a Hürriyet török hírportál szerint türkmének élnek sátortáborokban, akik Bassár el-Aszad csapatai elől menekültek a török–szír határ mellé. Ennek a csoportnak harcosai is vannak, akik a kormányerőkkel küzdenek. 

 

Origo
10:22

Két török vadászgép támadt a légtérsértő repülőre

A török légierő két F-16-os vadászrepülőgépéről lőtték ki a szíriai határ fölött manőverező harci repülőt - közölte a török elnöki hivatal. Török részről egyébként még nem erősítették meg, hogy a lelőtt repülőgép valóban orosz volt, bár orosz részről már bejelentették, hogy az ő gépüket lőtték le.

Origo
10:17

Tájékoztatja a NATO-t Törökország

A NATO-nak is beszámol a szír-török határ mentén tapasztalható "legújabb fejleményekről" a török kormány - közölte a török miniszterelnök hivatala. Törökország 1952 óta a NATO tagja.

Origo
10:13

Többször is figyelmeztettek a törökök

Öt perc alatt 10 figyelmeztetést kaptak a lelőtt gép pilótái - közölte a török hadsereg. 

Origo
10:10

Egy pilótát elfogtak

A lelőtt orosz repülőgép egyik pilótáját elfogták a Bassár el-Aszad ellen harcoló, lázadó türkmén fegyveresek, írja a CNN Türk hírtelevíziótól származó információkra hivatkozva a Hürriyet angol nyelvű hírportálja.

Origo
10:06

Orosz újságírókra támadtak Szíriában

Legalább három orosz újságíró megsérült, amikor rájuk támadtak Szíriában - jelentette gyorshírben a Sputniknews. Az újságírók autóját tankelhárító rakétával lőtték.

Az eset még tegnap történt, és az újságírók most már biztonságban vannak az orosz bázison – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

A sérülések nem súlyosak, egyikük sokkot kapott - számolt be az Itar-TASZSZ.

Origo
10:06

Az Easyjet törölte járatait

Január 6-ig törölte az egyiptomi Sarm-es-Sejk és az Egyesült Királyság között közlekedő járatait az Easyjet - írja a BBC

Origo
10:04

Figyelmeztették a pilótákat

A török hadsereg vezetői azt mondták, az orosz vadászgép pilótáit figyelmeztették, mielőtt a török F-16-osból kilőtték gépüket. 

Origo
09:59

A lelőtt gépet a hatvanas években fejlesztették

A Szuhoj Tervezőiroda a 60-as években fejlesztette ki a Szu-24 vadászbombázót. A NATO a "Fencer" ("Vívó") kódnevet adta a kétüléses, kéthajtóműves, változó szárnynyilazású repülőgépnek. A Szu-24 volt a Szovjetunió alapvető frontbombázója a 70-es és 80-as években. Exportálták is, és több szovjet utódállam is használja. Oroszországban a Szu-34 váltotta.

Egy felszálló orosz Szu-24-es a szíriai Khmeimim légi támaszpontonForrás: RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov
Origo
09:58

Egy sátortáborra zuhanhatott az orosz vadászgép

Latakia tartományban, egy Yamadi nevű falu közelében értek földet annak a Szu-24-es vadászrepülőnek az égő roncsai, amelyet kedd reggel lőtt le török hadsereg F-16-os harci repülője. Ezen a területen a Hürriyet török hírportál szerint türkmének élnek sátortáborokban, akik Bassár el-Aszad csapatai elől menekültek a török–szír határ mellé.

Origo
09:52

Az oroszok szerint nem sértett légteret a lelőtt vadászgép

Az orosz védelmi minisztérium közleményére hivatkozva azt írja a Sputniknews.com, hogy a török–szír határon lelőtt Szu-24-es nem sértette meg Törökország légterét. A gép szerintük 6000 méteres magasságban repült, a szíriai légtérben. Oroszország szeptember 30-a óta bombáz Szíriában, a beavatkozásra a polgárháború sújtotta Bassár el-Aszad elnök kérte az oroszokat.

Origo
09:50

Orosz repülőgépet lőttek le a törökök

A Sputniknews.com orosz hírportál azt írja, hogy egy Szu-24-es orosz vadászgépet lőttek le a török harci repülőgépek.

Videó felvételből kivágott, közeli kép a zuhanó géprőlForrás: turktime.com
Origo
09:47

Katapultáltak a pilóták

Egy szemtanú látta, hogy a zuhanó, égő repülőt ketten hagyták el ejtőernyőkkel. 

Origo
09:43

Légteret sértett a repülőgép a törökök szerint

A szír–török határ közelében lelőtt harci repülőgép megsértette Törökország légterét - legalábbis ezt mondták a hadsereg forrásai a Hürriyet hírportálnak.

Origo
09:37

A törökök lőtték le a vadászgépet Szíriában

A török Hürriyet angol nyelvű hírportálja azt írja, hogy török F-16-os vadászgépek lőtték le azt az egyelőre ismeretlen felségjelzésű harci repülőgépet, amelyik Szíriában zuhant le kedd reggel. A lap a török hadseregtől származó forrásokra hivatkozik.

Török F16-os egy NATO hadgyakorlat közbenForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Orhan Akkanat
Origo
09:12

Lezuhant egy vadászgép Szíriában

A török határ közelében lezuhant egy egyelőre ismeretlen felségjelzésű harci repülőgép. A zuhanásról a Hürriyet török hírtelevízió közölt felvételt.

Origo
09:10

A zöldek válaszokat akarnak

A belgiumi Zöld párt felszólította Charles Michel miniszterelnököt, hogy szólaljon fel a parlamentben, és tájékoztassa a képviselőket, milyen információk alapján engedélyezték az iskolák és a metró szerdai megnyitását. 

Origo
09:02

Dollármilliókat követelnek az "órás fiú" szülei

Összesen 15 millió dolláros kártérítés jár a 14 éves texasi "órás fiú" családjának azért, mert a gyereket terroristafenyegetésre hivatkozva megalázták az iskolában - állítják a szülők ügyvédei. A szudáni apától származó muzulmán iskolás egy tanórára vitt be házilag barkácsolt óraszerkezetet szeptember közepén, erre hitték azt a rendőrök, hogy robbanószerkezet. A témáról részletesen itt olvashat.

Origo
08:34

A szállodába akart hajtani az öngyilkos merénylő

A biztonsági erők tagjai rálőttek arra az autóra, amelyik be akart hajtani abba a Sínai-félszigeten lévő szállodába, ahol a választási bizottság tagjai tartózkodtak. A merényletben legalább három ember vesztette életét.

MTI
07:40

Francia-brit együttműködés

Francia-brit együttműködés várható Szíriában, de formálódik az európai szinten túlmutató ENSZ-fellépés is - mondta az M1 kedd reggeli műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa.

Gálik Zoltán szerint Nagy-Britannia az utóbbi négy évben háttérbe vonult Szíriában, a kérdés most az, hogy David Cameron kormányfő meg tudja-e szerezni a parlament támogatását, hogy bekapcsolódjanak a légicsapásokba.

MTI
07:27

Robbantás Egyiptomban

Pokolgép vagy -gépek robbantak kedd reggel egy szállodánál Egyiptomban, a Sínai-félszigeti el-Arís városban, legalább egy ember meghalt - jelentette az egyiptomi állami tévé.

A hotelban választási bizottsági tagok szálltak meg. A CBC egyiptomi műholdas hírtévé úgy értesült, hogy egy robbanószerrel megrakott teherautó robbant fel a szálloda bejáratához vezető úton. Azt egyelőre nem lehet tudni, hány áldozata van a támadásnak.

Egyiptomban hétfőn ért véget a második szabad parlamenti választások utolsó szakasza. A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett.

MTI
07:05

Pokolgép robbant Athénban

Hátizsákba rejtett pokolgép robbant kedd hajnalban Athén belvárosában a Görög Vállalkozók Szövetségének székháza előtt. A robbanás ablakokat tört be, de személyi sérülést nem okozott. 

A rendőrség feltételezése szerint valamelyik belföldi "gerillacsoport" tagjai lehettek az elkövetők.

MTI
06:45

Felkészültek egy biológiai támadásra

Felkészültek a magyar hatóságok egy esetleges biológiai terrortámadásra, a katasztrófavédelem például képes a veszélyes anyagokat azonnal felmérni, és napi több százezer liter ivóvizet biztosítani - írja keddi számában Magyar Idők.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a lapnak elmondta: egy vegyi támadás idején a hatóság azonnal képes lenne országszerte egyidejűleg beavatkozni terepjárókra szerelt mobillaborjaival, amelyek segítségével több ezer vegyi vagy sugárzó anyag gyorsan beazonosítható, ennek ismeretében pedig a lakosság védelmében a szükséges intézkedések is meghozhatók.

A Komondor névre keresztelt magyar páncélozott harcjármű belseje. A jármű különféle sugár- és vegyivédelmi felderítőknek, illetve egyéb rendvédelmi és katonai célokraForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
06:43

Nem ajánlják az utazást

A megnövekedett terrorveszély miatt az utazással kapcsolatos kockázatokról szóló, globális érvényű figyelmeztetést tett közzé a washingtoni külügyminisztérium az amerikai állampolgároknak címezve.

Az amerikai külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a szélsőségesek célpontjai közé tartoznak a sportesemények, a színházak, a szabadtéri vásárok, illetve a légi közlekedés létesítményei.A State Department rendszeresen tesz közzé utazási figyelmeztetést, tanácsol óvatosságot, körültekintést egyes konkrét, meghatározott országok vonatkozásában, ám a minisztérium honlapján most megjelent közlemény az egész világra vonatkozó terrorveszély-figyelmeztetést tartalmaz.

Origo
06:41

Nem lehet elbújni a neten

Az ISIS egy rendkívül jól kommunikáló, a digitális, online kommunikációs formákat is nagyon jól használó szervezet, a kibertérben is jól felkészült - mondta egy internetszakjogász az M1 aktuális csatornának hétfőn.

Ormós Zoltán véleménye szerint azonban a titkosszolgálatok minden eszközzel rendelkeznek, nem lehet százszázalékosan elbújni előlük az interneten. Lehet, hogy nem véletlenül hagyják a terrorszervezeteket abban a tévhitben, hogy el tudnak bújni - vélekedett.

Origo
06:40

Szíreket küldenek vissza

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország az elmúlt hónapokban számos olyan szír menekültet utasított ki, aki legálisan érkezett az ország határára, nem hagyva más megoldást neki, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget.

Origo
06:40

Az apahiány miatt radikalizálódhatnak

Az apa hiánya vagy meggyengült jelenléte meghatározó lehet abban, hogy egy fiatal szélsőségessé válik, és terroristaszervezetekhez csatlakozik - jelentette ki egy klinikai szakpszichológus az M1-en.

Rendes Kriszta véleménye szerint a hagyományos családmodellben az apa erőt sugároz, véd és korlátoz. Azok a fiatalok, akik ezeket a szabályokat nem tapasztalják meg, a családon kívül kezdik keresni azokat. Hozzátette: ilyen szociális háttér mellett fordulhat elő az, hogy egy Franciaországban vagy Angliában nevelkedett fiatal kiképzésre megy Szíriába, majd terroristaként tér vissza a szülőföldjére.

MTI
06:38

Vasárnap lesz a csúcstalálkozó

Csúcstalálkozót tart vasárnap az Európai Unió és Törökország Brüsszelben a migrációs kérdésekről - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Az Európai Tanács elnöke a vasárnap délután négy órakor kezdődő találkozót azzal a céllal hívta össze, hogy új lendületet adjunk kapcsolatainknak. és megállítsuk a migrációs áradatot.”A döntést az Európai Bizottság javaslata és az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetés előzte meg - tette hozzá.

Origo
06:32

Robbanóövet találtak

Egy öngyilkos merényletekhez használt, detonátor nélküli robbanóövet találtak Montrouge-ban, Párizs déli külvárosában hétfőn. 

A hétfői eseményeket itt olvashatja.

Még több bejegyzés