• Reggel 8 óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret. A főügyész szerint öngyilkos merénylő robbantott. 
  • Nem sokkal később robbanás volt az uniós negyed közepén található Maalbeek metróállomáson. 
  • A belga egészségügyi miniszter szerint a két helyszínen összesen 31 ember halt meg, és 250-en megsérültek. 
  • A brüsszeli magyar konzulátus megerősítette: két magyar sérült van. 
  • A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára. 
  • A belga kormány a legmagasabb szintre, négyesre emelte a terrorkészültséget.
  • A rendőrség több helyen is razziázik, az egyik házkutatás során vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg Brüsszelben.
23:37
"Ez nem a paradicsom, ez pokol"

"Azért vagyok itt, hogy megemlékezzek az áldozatokról, és megmutassam, hogy az országunk együttérző, demonstráljam azt, hogy a belső konfliktusaink ellenére egységesek vagyunk a borzalmakkal szemben" - mondta egy 22 éves egyetemista a Brüsszel központjában kialakult spontán megemlékezésen.

Egy másik résztvevő, egy algériai férfi "szomorúnak és sokkolónak" nevezte a történteket, és kifejtette, hogy szerinte határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba.

Ez nem a paradicsom, ez a pokol - mondta.

23:18
Még mindig akcióznak a rendőrök

Még mindig tart a rendőri akció Brüsszelben, a város fölött rendőrségi helikopterek köröznek - jelentette a BBC tudósítója. Két rendőrségi járművet is látott, amely maszkos rendőröket szállított, akik talán a különleges erők tagjai lehettek.

22:55
Nem várható szárazföldi fellépés az ISIS ellen

Teljesen átalakulhat a belga titkosszolgálat a brüsszeli merényleteket követően, de feltehetően változtatásra lesz szükség az európai uniós információáramlásban is. Szárazföldi katonai fellépés továbbra sem várható az Iszlám Állam ellen. Részleteket itt olvashat

22:44
A miniszterelnök is csatlakozott

A belga miniszterelnök, Charles Michel is csatlakozott a Brüsszel központjában kialakult spontán megemlékezéshez - írja a BBC.

22:29
Hivatalos: 31 halottja van a támadásoknak

A brüsszeli támadásoknak 31 halálos áldozata és 250 sérültje van - mondta Maggie De Block belga egészségügyi miniszter a VTM csatornának. 

11-en a repülőtéren, 20-an pedig a Maalbeek metróállomáson vesztették életüket.

22:15
Poggyászokba rejtették a bombát

Poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket a terrortámadások elkövetői - közölte Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere.

Taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak - mondta a belga politikus.

A merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.A két robbantó életét vesztette. A harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség, a sötét hajú férfi kiléte egyelőre ismeretlen.

22:08
Csütörtökön nyithat ki a reptér

Szerdán biztosan zárva lesz a brüsszeli Zaventem repülőtér - írták a Twitteren. A légikikötőt csütörtökön nyithatják meg újra.

22:01
Az áldozatokra emlékeznek

Több százan emlékeznek Brüsszel központjában a támadás áldozataira.

21:54
Tudták, hogy nagy a mozgolódás

A hatóságok tudtak arról, hogy Németországon át Franciaországig "nagy a mozgolódás" radikális körökben, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra - mondta Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornán.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a keddi események hatására a legmagasabb fokozatúra emelték az ország védelmi szintjét, ami azt jelenti, hogy minden rendőrt és katonát mozgósítottak.

21:47
Rendőrségi helikopterek köröznek

Rendőrségi helikopterek köröznek Brüsszel Schaarbeek nevű kerülete felett. Belgiumban több helyen razziáznak a hatóságok.

Rendőrségi helikopter Schaarbeek felettForrás: AFP/James Arthur Photography/James Arthur Gekiere
21:35
400 millió euró a terror elleni harcra

Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terrorizmus ellen folytatott küzdelem kiadásainak - jelentette ki kedden Koen Geens belga igazságügyi miniszter az RTBF közszolgálati tévécsatorna műsorában.

A miniszter kifejtette, eddig 400 millió eurót különítettek el az ilyen jellegű kiadásokra.

21:32
A spanyolok erősítik a repterek védelmét

Spanyolország megerősíti repülőtereinek védelmét, de a terrorvédelmi készültség szintjét megtartja jelenlegi, a legmagasabb előtti fokozaton - jelentette be az ügyvezető spanyol kormány belügyminisztere.

Jorge Fernández Díaz azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottság nem látta indokoltnak fokozni a készültséget, mivel a legmagasabb szint aktiválását olyan esetekre tartják fenn, amikor az ország elleni, küszöbön álló támadásról szereznek tudomást. A döntés sokakat érint, hiszen Spanyolországban a következő napokban a húsvéti ünnepi nagyhét miatt megnövekedett utasforgalomra számítanak a légi közlekedésben.

21:23
Bakondi: Magyarországon nincs terrorfenyegetés

Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.

Bakondi György szerint a brüsszeli események nincsenek összefüggésben Salah Abdeslam múlt pénteki letartóztatásával, mert a véghezvitt terrorcselekmények nagyobb felkészülést és szervezést igényeltek.  A felderítést pedig nehezíti, hogy a terrorista szervezetek "mély konspirációban" működnek, kvázi titkosszolgálati módszereket alkalmazva.

21:09
Belga színekben az Eiffel-torony is
Forrás: AFP/Lionel Bonaventure
20:56
Navracsics: Szerdán ülésezik az EB

Szerdán tárgyal az Európai Bizottság a brüsszeli merényletekről – közölte az Origóval Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A politikus egész nap az Európai Bizottság épületében volt, biztonsági okok miatt ugyanis csak délután hagyhatta el. Részleteket itt olvashat

20:40
Juncker ma este belga

Szolidaritás Belgiummal. Ma este belga vagyok - írta a Twitteren Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

20:36
Belga nemzeti színekben a víztorony

A brüsszeli robbantások áldozatainak emlékére belga nemzeti színekkel világították ki a Nagyerdei Víztornyot és a Nagyerdei Stadiont Debrecenben.

Belga nemzeti színekben a Nagyerdei VíztoronyForrás: MTI/Czeglédi Zsolt
20:23
Abdeslam is részt vett volna a támadásokban

A keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - írja a Politico rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben, és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

20:07
Lövések az amszterdami pályaudvaron

Figyelmeztető lövéseket adott le a holland rendőrség Amszterdamban egy előállítás során - közölte a rendőrség hivatalos Twitter-üzenetében kedden.

Az információk szerint az amszterdami rendőrség három gyanúsított előállítása és letartóztatása során kényszerült leadni a figyelmeztető lövéseket a város központi pályaudvarán.

A rendőrség szóvivője további részleteket nem osztott meg üzenetében, így nem tudni, hogy az intézkedésnek köze volt-e a keddi brüsszeli vagy a novemberi párizsi terrortámadások miatt folytatott nyomozásokhoz.

19:40
Vegyi anyagot is találtak

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.

113