Merényletsorozat, halottak Brüsszelben

2016.03.22., 09:02
rendezés
  • Reggel 8 óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret. A főügyész szerint öngyilkos merénylő robbantott. 
  • Nem sokkal később robbanás volt az uniós negyed közepén található Maalbeek metróállomáson. 
  • A belga egészségügyi miniszter szerint a két helyszínen összesen 31 ember halt meg, és 250-en megsérültek. 
  • A brüsszeli magyar konzulátus megerősítette: két magyar sérült van. 
  • A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára. 
  • A belga kormány a legmagasabb szintre, négyesre emelte a terrorkészültséget.
  • A rendőrség több helyen is razziázik, az egyik házkutatás során vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg Brüsszelben.
Origo
23:37

"Ez nem a paradicsom, ez pokol"

"Azért vagyok itt, hogy megemlékezzek az áldozatokról, és megmutassam, hogy az országunk együttérző, demonstráljam azt, hogy a belső konfliktusaink ellenére egységesek vagyunk a borzalmakkal szemben" - mondta egy 22 éves egyetemista a Brüsszel központjában kialakult spontán megemlékezésen.

Egy másik résztvevő, egy algériai férfi "szomorúnak és sokkolónak" nevezte a történteket, és kifejtette, hogy szerinte határozottabban kellene fellépni a radikális imámok ellen, akik azt hangoztatják, hogy ártatlan emberek meggyilkolásával be lehet jutni a paradicsomba.

Ez nem a paradicsom, ez a pokol - mondta.

Origo
23:18

Még mindig akcióznak a rendőrök

Még mindig tart a rendőri akció Brüsszelben, a város fölött rendőrségi helikopterek köröznek - jelentette a BBC tudósítója. Két rendőrségi járművet is látott, amely maszkos rendőröket szállított, akik talán a különleges erők tagjai lehettek.

Origo
22:55

Nem várható szárazföldi fellépés az ISIS ellen

Teljesen átalakulhat a belga titkosszolgálat a brüsszeli merényleteket követően, de feltehetően változtatásra lesz szükség az európai uniós információáramlásban is. Szárazföldi katonai fellépés továbbra sem várható az Iszlám Állam ellen. Részleteket itt olvashat

Origo
22:44

A miniszterelnök is csatlakozott

A belga miniszterelnök, Charles Michel is csatlakozott a Brüsszel központjában kialakult spontán megemlékezéshez - írja a BBC.

Origo
22:29

Hivatalos: 31 halottja van a támadásoknak

A brüsszeli támadásoknak 31 halálos áldozata és 250 sérültje van - mondta Maggie De Block belga egészségügyi miniszter a VTM csatornának. 

11-en a repülőtéren, 20-an pedig a Maalbeek metróállomáson vesztették életüket.

Origo
22:15

Poggyászokba rejtették a bombát

Poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket a terrortámadások elkövetői - közölte Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere.

Taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak - mondta a belga politikus.

A merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.A két robbantó életét vesztette. A harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség, a sötét hajú férfi kiléte egyelőre ismeretlen.

Origo
22:08

Csütörtökön nyithat ki a reptér

Szerdán biztosan zárva lesz a brüsszeli Zaventem repülőtér - írták a Twitteren. A légikikötőt csütörtökön nyithatják meg újra.

Origo
22:01

Az áldozatokra emlékeznek

Több százan emlékeznek Brüsszel központjában a támadás áldozataira.

Origo
21:54

Tudták, hogy nagy a mozgolódás

A hatóságok tudtak arról, hogy Németországon át Franciaországig "nagy a mozgolódás" radikális körökben, de arról nem volt tudomásuk, hogy Brüsszelben készülnének terrortámadásra - mondta Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornán.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a keddi események hatására a legmagasabb fokozatúra emelték az ország védelmi szintjét, ami azt jelenti, hogy minden rendőrt és katonát mozgósítottak.

Origo
21:47

Rendőrségi helikopterek köröznek

Rendőrségi helikopterek köröznek Brüsszel Schaarbeek nevű kerülete felett. Belgiumban több helyen razziáznak a hatóságok.

Rendőrségi helikopter Schaarbeek felettForrás: AFP/James Arthur Photography/James Arthur Gekiere
MTI
21:35

400 millió euró a terror elleni harcra

Belgium elég gazdag ország ahhoz, hogy ne szabjanak felső határt a terrorizmus ellen folytatott küzdelem kiadásainak - jelentette ki kedden Koen Geens belga igazságügyi miniszter az RTBF közszolgálati tévécsatorna műsorában.

A miniszter kifejtette, eddig 400 millió eurót különítettek el az ilyen jellegű kiadásokra.

MTI
21:32

A spanyolok erősítik a repterek védelmét

Spanyolország megerősíti repülőtereinek védelmét, de a terrorvédelmi készültség szintjét megtartja jelenlegi, a legmagasabb előtti fokozaton - jelentette be az ügyvezető spanyol kormány belügyminisztere.

Jorge Fernández Díaz azt mondta, hogy a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottság nem látta indokoltnak fokozni a készültséget, mivel a legmagasabb szint aktiválását olyan esetekre tartják fenn, amikor az ország elleni, küszöbön álló támadásról szereznek tudomást. A döntés sokakat érint, hiszen Spanyolországban a következő napokban a húsvéti ünnepi nagyhét miatt megnövekedett utasforgalomra számítanak a légi közlekedésben.

MTI
21:23

Bakondi: Magyarországon nincs terrorfenyegetés

Bakondi György szerint Magyarországon nincs terrorfenyegetés, de a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért is rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.

Bakondi György szerint a brüsszeli események nincsenek összefüggésben Salah Abdeslam múlt pénteki letartóztatásával, mert a véghezvitt terrorcselekmények nagyobb felkészülést és szervezést igényeltek.  A felderítést pedig nehezíti, hogy a terrorista szervezetek "mély konspirációban" működnek, kvázi titkosszolgálati módszereket alkalmazva.

Origo
21:09

Belga színekben az Eiffel-torony is

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure
Origo
20:56

Navracsics: Szerdán ülésezik az EB

Szerdán tárgyal az Európai Bizottság a brüsszeli merényletekről – közölte az Origóval Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A politikus egész nap az Európai Bizottság épületében volt, biztonsági okok miatt ugyanis csak délután hagyhatta el. Részleteket itt olvashat

Origo
20:40

Juncker ma este belga

Szolidaritás Belgiummal. Ma este belga vagyok - írta a Twitteren Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

MTI
20:36

Belga nemzeti színekben a víztorony

A brüsszeli robbantások áldozatainak emlékére belga nemzeti színekkel világították ki a Nagyerdei Víztornyot és a Nagyerdei Stadiont Debrecenben.

Belga nemzeti színekben a Nagyerdei VíztoronyForrás: MTI/Czeglédi Zsolt
MTI
20:23

Abdeslam is részt vett volna a támadásokban

A keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - írja a Politico rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.

A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben, és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

MTI
20:07

Lövések az amszterdami pályaudvaron

Figyelmeztető lövéseket adott le a holland rendőrség Amszterdamban egy előállítás során - közölte a rendőrség hivatalos Twitter-üzenetében kedden.

Az információk szerint az amszterdami rendőrség három gyanúsított előállítása és letartóztatása során kényszerült leadni a figyelmeztető lövéseket a város központi pályaudvarán.

A rendőrség szóvivője további részleteket nem osztott meg üzenetében, így nem tudni, hogy az intézkedésnek köze volt-e a keddi brüsszeli vagy a novemberi párizsi terrortámadások miatt folytatott nyomozásokhoz.

MTI
19:40

Vegyi anyagot is találtak

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során kedden Brüsszelben - jelentette a VRT helyi közszolgálati televízió.

A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a házkutatást a főváros Schaerbeek nevű negyedében folytatták le.

Origo
19:20

Belga király: Mély gyászba merültünk

Belgium mély gyászba merült, és soha nem lesz olyan, mint március 22. előtt - mondta Fülöp belga király, aki köszönetet mondott a mentőalakulatoknak. 

Origo
19:07

Kihaltak Brüsszel utcái

"Este gyertyát gyújtunk azokért, akik ma reggeli útjukról nem értek haza. Mindenki szomorú, és fél attól, hogy nincs vége ennek a borzalomnak" - mesélte az Origónak egy Brüsszelben élő magyar nő. Bár a vonatok és buszok többsége délután négy órától újra jár, és a városi tömegközlekedés is kezd beindulni, azt mondta, alig vannak emberek az utcán. Ők is kerülik a helyszíneket, és otthonról, a hírekből tájékozódnak. "Nagy könnyebbség volt látni, hogy a barátaink megosztották a Facebooknak köszönhetően, hogy biztonságban vannak, mi is így üzentünk haza, hogy jól vagyunk."

Origo
19:05

Razziáznak a belga rendőrök

A belga miniszterelnökkel együtt Frederic Van Leeuw, a belga szövetségi ügyész is sajtótájékoztatót tartott, utóbbi több részletet is megerősített a merényletekkel kapcsolatban. 

- Két helyen támadtak a terroristák, két robbanás volt a Zaventem repülőtéren, egy a Maalbeek metróállomáson.

- "Nagyon valószínű", hogy a merényletekkel összefüggésbe hozott három férfi közül kettő részt vett a támadásokban. A képen szereplő harmadik embert aktívan keresik a belga biztonsági erők. 

- Az Iszlám Állam vállalta a támadásokért a felelősséget, de egyelőre ez még nem bizonyított, csakúgy mint a novemberi párizsi merényletekkel való kapcsolat. 

- Több razzia is folyamatban van Belgiumban.

- A szemtanúkat jelenleg is kihallgatják, és továbbra is keresik azokat, akik a robbanások idején jelen voltak. 

- Több robbanást is lehetett hallani a reptéren, ezek azonban a hatóságok által kontrollált robbantások voltak. 

Frederic Van Leeuw további információkat nem akart elárulni a nyomozás érdekeire hivatkozva. 

Origo
18:54

Könnyeivel küszködött a belga miniszterelnök

Sajtótájékoztatót tartott Charles Michel belga miniszterelnök, aki hivatalosan is bejelentette, hogy háromnapos gyászt tartanak Belgiumban. Belgium minél előbb vissza akar térni a normális élethez, a terroristák elleni harc pedig határok nélküli, amelyet közösen kell vívni - fogalmazott könnyekkel a szemében a belga miniszterelnök.

Origo
18:43

A szerdai járatokat is törölte a Brussels Airlines

A keddi brüsszeli robbantások miatt szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines - közölte Hardy Mihály, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője. A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el. A Lufthansa-csoporthoz tartozó cég korábban azt közölte, hogy akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes.

Origo
18:30

Tíz kilométeres sor a belga határon

A belga-holland határon tíz kilométeres sor alakult ki, a rendőrök ugyanis egyesével átvizsgálják az autókat. 

MTI
18:28

Elfogták az Iszlám Állam 10 tagját a törökök

A brüsszeli robbantásos merényletért felelősséget vállaló Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet tíz tagját, köztük egy robbanóövet viselő harcost fogott el a török haderő a szíriai határon.

A harcosok a délkelet-törökországi Gaziantep tartományban próbáltak átjutni Szíriából Törökországba.

MTI
18:26

Hazaküldték két belga atomerőmű dolgozóit

Hazaküldték a Doel és Tihange települések mellett található atomerőművek működéséhez nem nélkülözhetetlen dolgozókat a belga hatóságok kérésére - közölte az atomlétesítményeket üzemeltető Engie francia cég.

Jelezték, a belga atomerőművek egy ideig így, csökkentett, a hétvégi műszakok szintjének megfelelő létszámmal fognak üzemelni, hogy ezzel is megakadályozzák jogosulatlan személyek esetleges bejutását a létesítményekbe.

MTI
18:24

Terrorveszélyt hirdettek Csehországban

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki kedden délután Csehországban a brüsszeli robbantások miatt - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután Milan Chovanec belügyminiszterrel együtt a rendőrség és a biztonsági szolgálatok vezetőivel megvitatta a kialakult helyzetet.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfőForrás: AFP/John Thys

A brüsszeli robbantások következtében már kora délelőtt Csehországban készültségbe helyezték a biztonsági szerveket és a rendőrséget, és azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát. Milos Zeman államfő jelezte, egyetért az intézkedésekkel.

MTI
18:20

A civilizáció, a vallás és az EU ellen irányult

A brüsszeli terrorcselekmény egyszerre irányulhatott a nyugati civilizáció, a nyugati vallás és az Európai Unió ellen - véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense. Kis-Benedek József kiemelte: a merénylet jól összehangolt, megtervezett művelet volt, de nem váratlan.

A szakember szerint az Európai Uniónak szóló üzenet, hogy az EU központjának közelében hajtották végre a merényleteket. Mindemellett a bosszú is közrejátszhatott a brüsszeli robbantásokban, hiszen az elmúlt időszakban Salah Abdeslam mellett több terroristát is elfogtak Belgiumban.

Origo
18:12

Röntgenfotón a sebesültbe fúródott repesz

Ugyan hivatalos források továbbra sem erősítették meg, hogy a Brüsszelben felrobbantott egyik bombába szögeket is rejtettek a merénylők a nagyobb romboló hatás miatt, de erre utal egy, az egyik sebesültről készült röntgenfotó.

MTI
18:07

Elemzők: Erősödhet az idegengyűlölet

Londoni stratégiai elemzők helyzetértékelése szerint EU-szinten is számos negatív következménye lehet a brüsszeli merényletnek. Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni részlege szerint az európai közvélemény egyre inkább úgy érzékeli, hogy az EU vezetése nem tudja ellenőrzése alatt tartani a kontinenst fenyegető terrorveszélyt.

Az elemzők szerint e merényletek várhatóan még tovább erősítik a menekültválság miatt egyébként is terjedő idegengyűlölő és bevándorlásellenes érzelmeket az EU-ban.

Sebesült férfi a brüsszeli Zaventem repülőtéren, miután ott kettős robbantás történtForrás: MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava

Valószínűsíthető az is, hogy ezekre az érzelmekre "rácsapnak" a radikális jobboldali pártok. Ez növelni fogja az uniós kormányokra nehezedő nyomást,  és korlátozza a szakpolitikai mozgásterüket az EU válságainak kezelésére.

Origo
18:06

Menekültek nélkül is bevetnék a magyar katonákat

Támogatta és tárgysorozatba vette a Fidesz a Jobbik honvédelmi törvénnyel kapcsolatos javaslatát, miszerint a terrorkészültség 2-es fokozatának elrendelésekor automatikusan bevethető a Honvédség. Jelenleg a katonaság alkalmazására csak a tömeges migráció okozta válsághelyzet ad lehetőséget.

Egy brüsszelihez hasonló merényletsorozat után hiába emelné a terrorkészültséget Orbán Viktor, ha a tragédia nem társul tömeges bevándorlással, a hadsereg kénytelen lenne a laktanyákban maradni" - mondta Mirkóczki Ádám jobbikos politikus az Origónak.

Origo
17:59

Razziáznak a belga rendőrök

Brüsszel Schaerbeek kerületében razziáznak a rendőrök, a gyanú szerint innen indíthatták a támadásokat - írja a Telegraph. 

Origo
17:51

Szerdán már kinyitnak az iskolák

Belgiumban szerdán újra kinyitnak az iskolák - jelentette be Hilde Crevits flamand oktatásügyi miniszter, aki szerint nem kell tartani újabb támadástól.

A tavaly novemberi párizsi terrortámadás után napokig zárva tartottak az iskolák és az óvodák Belgiumban.

MTI
17:48

Virágokat vitt a Demokratikus Koalíció

Vadai Ágnes és Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnökei is részt vettek a Belga Királyság magyarországi nagykövetségénél tartott megemlékezésen.

Vadai Ágnes és Varju LászlóForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
17:48

Könnyekben tört ki az EU főképviselője

Könnyekben tört ki jordániai sajtótájékoztatóján Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A politikust a brüsszeli terrortámadásról kérdezték az újságírók, amikor elérzékenyült. 

MTI
17:41

Ne a menekültekre zúduljon a harag

Az ENSZ egyik menekültügyi tisztségviselője arra intett kedden, hogy a brüsszeli terrorcselekmények miatti haragnak nem szabad a Szíriából menekülőket sújtania.

A brüsszeli robbantások miatti düh nem irányulhat a szíriai belháború, vagy a térségben másutt dúló harcok elől menekülők ellen - mondta Amin Awad, a világszervezet közel-keleti és észak-afrikai irodájának szíriai menekültekért felelős koordinátora.

MTI
17:32

Szögek lehettek az egyik bombában

A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - adta hírül a VTM belga közszolgálati televízió, ám az információit hivatalosan nem erősítették meg.

A brüsszeli repülőtér a robbanás utánForrás: AFP/John Thys

A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Origo
17:31

Merkel: Megtaláljuk és megbüntetjük a kitervelőket

Angela Merkel német kancellár a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy a belga hatóságokkal együttműködve megtalálják és megbüntetik azokat, akik kitervelték a brüsszeli merényleteket. 

Origo
17:23

A brüsszeli reptér szerdán is zárva tart

brüsszeli Zaventem repülőteret szerdán még biztosan zárva tartják - mondta Arnaud Feist, a repülőtér vezérigazgatója. A menetrend szerinti járatokat átirányítják a charleroi-i, a liége-i és a hollandiai ostende-i légikikötőkbe.

 

Origo
17:20

Így néz ki most a párizsi városháza

A párizsi városháza ablakaiba belga zászlókat raktak ki a franciák, így fejezik ki együttérzésüket a brüsszeliekkel.

Origo
17:14

Tíz perccel kerülte el a robbanást Schiffer András

"Rengeteg katona volt a reptér előtt, és belül is nagyon sokan vannak, kétszer is átvizsgáltak minket. Késést egyelőre nem jeleztek nekünk" - mondta Schiffer András LMP-s politikus Brüsszel másik repteréről, a Charleroi-ról. A politikus gépe nagyjából tíz perccel a zaventemi reptéren történt robbanás után érkezett meg kedden délelőtt, Schiffer jelenleg a charleroi-i reptéren várakozik a fél nyolcas, Budapestre induló gépére. 

Origo
17:12

Szijjártó: Ha teheti, senki se utazzon Brüsszelbe

Aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe – jelentette be Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter. A politikus elmondta, a magyar delegációk sem utaznak szerdán a belga fővárosba. Mindkét magyar sérültet meg kellett műteni, de állapotuk stabil – mondta Szijjártó. 

MTI
17:09

Bosszú a merénylet Abdeslam őrizetbe vétele miatt?

Az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, amelyek célpontjai repülőterek és vasútállomások voltak - mondta az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője.

A veszélyről az iraki tisztségviselők korábban tájékoztatták az európai országokat,  de "akkoriban Brüsszel még nem volt a tervek része". Az informátor szerint az Iszlám Állam dzsihádistái "Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt" szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.

Mint arról az Origo is beszámolt, Abdeslamot, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottját és az Iszlám Állam európai csoportjának egyik feltételezett vezetőjét múlt pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben vette őrizetbe a belga rendőrség.

Origo
17:06

Juncker szerint Európa a célpont

Őszinte részvétét fejezte ki a brüsszelieknek, a sebesülteknek és az áldozatok hozzátartozóinak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus úgy fogalmazott: Brüsszelt érte támadás, ugyanakkor egész Európa célponttá vált. 

Jean-Claude JunckerForrás: AFP/Frederick Florin


"Ezek az események hatással vannak ránk, de nem rémítenek meg minket. Folytatjuk munkánkat azért, hogy együtt szembenézzünk a  terrorfenyegetettséggel, és európai megoldásokat találjunk a mindannyiunkat érintő kérdésekre" - írta.

MTI
17:03

Renzi közös biztonsági szövetséget sürget

Egységes európai "paktumot" sürgetett a biztonság és a védelem érdekében Matteo Renzi olasz miniszterelnök az olasz nemzetbiztonsági tanács ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Az olasz kormányfő hangsúlyozta, hogy a terrorizmus fenyegetése globális, a gyilkosok azonban helyiek",  vagyis az európai városok peremein nőttek fel, és itt bújnak meg.

Matteo Renzi közös megoldást sürgetettForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Matteo Renzi úgy fogalmazott, Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi "struktúrát" kell létrehozni.

MTI
17:01

Netanjahu: Teljes pusztulásunkat akarják

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a párizsi, az isztambuli, a San Bernardinó-i, a keddi brüsszeli merényletek és az Izrael ellen naponta ismétlődő támadások egyazon támadásnak a részei,  „amely mindannyiunk elpusztítását célozza, és ami ellen közösen kell küzdenünk” – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió kedden. 

Benjámin Netanjahu szerint összefüggés van a terrortámadások közöttForrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Szavaival az izraeli kormányfő kapcsolatot teremtett a brüsszeli merényletsorozat és az Izrael ellen fél éve tartó legújabb palesztin erőszakhullám között az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Tanács (AIPAC) konferenciájára küldött keddi videoüzenetében.

Netanjahu az izraeli médiában is ismertetett beszédében elítélte a terrorakciót, részvétét fejezte ki a brüsszeli áldozatok családtagjainak, és kijelentette, hogy a terroristáknak nem voltak orvosolatlan sérelmeik, hanem „teljes pusztulásunkat akarják”.  „Legalapvetőbb követelésük, hogy eltűnjünk – közölte Netanjahu –, de ez nem fog megtörténni” – mondta.

Origo
16:57

Kihaltak a brüsszeli utcák

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője már elhagyta az Európai Parlament épületét. Tájékoztatása szerint nincsen nagy forgalom a városban, a külső részeken teljesen üresek az utak, gyalogosok egyáltalán nincsenek. Úgy tűnik, teljesen komolyan vették a miniszterelnök szavait a városban élők, hogy ne menjenek az utcákra.

 

Molnár Csaba azt is elmondta az Origónak, hogy míg az Európai Parlament környékén és a belvárosban láttak rendőröket, katonákat, addig a külső városrészekben már nem. A repülőtér teljesen le van zárva, így a korábbi terveivel ellentétben biztosan nem tud majd Budapestre repülni kedden.

Origo
16:56

Beszédet mond a belga király

A belga királyi palota bejelentette, hogy Fülöp király kedd este hétkor beszédet mond, amelyet minden belga televíziós csatorna közvetíteni fog. 

Origo
16:53

Két vonalon is újraindult a metróközlekedés

Újra jár a 2-es és a 6-os metró Brüsszelben, a többi vonalon azonban még továbbra is szünetel a forgalom. 

Origo
16:47

Fehér ruhás férfit keresnek

Most már a belga rendőrség is kiadta azt a fotót, amelyen a brüsszeli merényletek egyik feltételezett elkövetője látható. Arra kérik a lakosságot, hogy aki valamit tud a fehér ruhás férfi tartózkodási helyéről, vagy bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen. A biztonsági kamera felvételén látható két másik férfi személyazonossága egyelőre ismeretlen. 

Origo
16:43

Több gyereket is ápolnak a leuveni kórházban

A Telegraph szerint 11 embert kezelnek a leuveni kórházban, közülük "három-négy" lehet a gyerek. Súlyos roncsolódással is szállítottak ide betegeket, feltehetően a bomba sebesítette meg őket vagy a robbanás után keletkező törmelékek. Volt olyan, akinek amputálni kellett a lábát. 

Origo
16:33

Fidesz: A bevándorláspárti politika életeket követel

A terror és a bevándorláspárti politika európai polgárok életét követeli - közölte a Fidesz-frakció. Közleményében a képviselőcsoport tudatta, a brüsszeli terrortámadás-sorozat nem az első jele annak, hogy Európában valami végképp megváltozott.

Az illegális bevándorlás és a bevándorláspárti politika terrort hozott Európába,  a bevándorláspárti politika az európai polgárok mindennapi biztonságát fenyegeti, és európai polgárok életét követeli - zárult a közlemény.

Origo
16:29

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a brüsszeli merényletekért - írta a BBC. Ezt a terrorista szervezethez közel álló Aamák hírügynökség jelentette. 

 

MTI
16:21

Erdő Péter: Imádkozzunk a békéért

Részvétét nyilvánította Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a merényletek áldozatainak és családtagjainak. A bíboros a szervezet honlapján angol, olasz, francia és német nyelven megjelent közleményében fejezte ki együttérzését.

- A szenvedés óráiban felhívok mindenkit arra, hogy ne engedje eluralkodni magán a félelmet, és imádkozzon a békéért Európában, a Közel-Keleten és szerte a világban - írta Erdő Péter.

Origo
16:21

A német muszlimok is elítélték a terrortámadást

 A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) mélységesen elítélte a Brüsszelben elkövetett merényletsorozatot.

Allah nem hagyja büntetlenül ezt a gaztettet, és haragja lesújt majd a támadókra"

- mondta Aiman Mazyek, a tanács elnöke.

Origo
16:19

Végzetükbe futottak az áldozatok

Egy szemtanú arról beszélt a BBC tudósítójának, hogy több áldozat a végzetébe futott a repülőtéren. Amikor ugyanis felrobbant az első bomba, pontosan abba az irányba kezdtek el rohanni, ahol a második pokolgép működésbe lépett.

MTI
16:13

Erdogan: közös fellépésre van szükség

Írásos nyilatkozatban ítélte el a brüsszeli támadásokat Recep Tayyip Erdogan. A török elnök szerint nincs különbség a terrorszervezetek között, legyenek azok a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei vagy a brüsszeli merényletek végrehajtói.

- A merénylet azt mutatja, hogy együttes fellépésre van szükség a terrorizmus ellen - mondta Erdogan.

Origo
16:11

Rajzok a betonon

A brüsszeliek a Place de la Bourse téren krétával üzeneteket rajzolnak a betonra, így fejezik ki szolidaritásukat az áldozatokkal. 

Origo
16:09

Csomagba rejtett pokolgép

Csomagba rejtett pokolgép robbanhatott a brüsszeli repülőtéren - állította egy névtelenséget kérő amerikai biztonsági szakértő az AP hírügynökségnek. Az is ezt a verziót erősíti, hogy az áldozatok többsége lábsérülésbe halt bele. 

Pintér Mónika
16:07

Jóváírják a roamingot

A Brüsszelben történtekre tekintettel mindhárom magyar mobilszolgáltató jóváírja a március 22-i roamingdíjat tízezer forint értékig ügyfelei számára. Hiszen sokan kezdtek azért telefonálni, és SMS-t küldeni, hogy kapcsolatba lépjenek szeretteikkel, vagy segítséget kérjenek. Minden magyar felhasználó, aki belga hálózatot használ, az díjmentesen megteheti március 23. reggeléig.

MTI
16:07

Növelik a rendőri védelmet a britek

A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.

David Cameron szerint Nagy-Britanniában is igencsak valós a terrorfenyegetettségForrás: AFP/Khalil Mazraawi

- A brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek - mondta David Cameron, aki szerint Nagy-Britanniában is "igencsak valós" a terrorfenyegetettség.

Origo
16:06

Három mormon sebesült

Három mormon misszionárius is súlyosan megsérült a zaventemi merényletben - közölte a mormon egyház. Mindannyian Utah államból érkeztek, és Párizsban teljesítettek szolgálatot. Negyedik társuk csak azért nem sebesült meg, mert már áthaladt a biztonsági ellenőrzésen. 

MTI
16:02

Ingyen lehet jegyeket átfoglalni a légitársaságoknál

Több légitársaság, így a magyar hátterű Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak.  

Utasok távoznak a brüsszeli Zaventem repülőtérről, miután ott kettős robbantás történtForrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

A Wizz Air közlése szerint azok, akik utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, ha lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes.

A Lufthansa azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is.

Origo
16:00

Háromnapos nemzeti gyász

Háromnapos nemzeti gyászt jelentett be Jan Jambon belga belügyminiszter. A politikus este Charles Michel miniszterelnökkel együtt ellátogat a Zaventem repülőtérre is. 

Origo
15:56

Fotón a feltételezett merénylők

A dh.be belga bulvárújság nemrég fotót közölt az állítólagos merénylőkről. A képen két férfi látszik, amint kocsikat tolnak a zaventemi repülőtéren. A lap azt állítja, hogy a képet a biztonsági kamerák készítették nem sokkal a merénylet előtt. A lap állítását a belga rendőrség is megerősítette.

Origo
15:44

Amerika a belgákkal van

Barack Obama amerikai elnök együttérzéséről biztosította Brüsszelt, aki Kubából üzent a belga népnek:

"Le tudjuk és le is fogjuk győzni azokat, akik az ártatlanok testi épségét veszélyeztetik." 

Origo
15:36

Az Audi felfüggeszti a termelést

Felfüggeszti a termelést brüsszeli gyárában az Audi - írja az Auto News. A belga kormány korábban azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon. Erre reagált a cég vezetése 2500 dolgozójuk biztonságának érdekében.

Origo
15:31

A középső kocsi robbant

Részleteket közült a brüsszeli közlekedési vállalat a Maalbeek állomáson történt terrortámadásról. Az STIB szerint a három kocsiból álló szerelvény éppen a közeli Arts-Loi állomás felé indult, amikor a középső kocsiban megtörtént a robbanás. A kocsi ekkor még az állomás területén volt, ezért a vezető azonnal megállította a szerelvényt, majd evakuálta az utasokat.

A Maalbeek metróállomás bejárata nem sokkal a támadás utánForrás: AFP/Seppe Knapen
Origo
15:23

Kiürítik az Európai Bizottságot

Délután négykor evakuálja az Európai Bizottság épületét a brüsszeli rendőrség. Az alkalmazottakat eddig arra kérték, hogy maradjanak az irodákban, de a rendőrök végül úgy döntöttek, mindenkit hazaküldenek, majd szobáról szobára átvizsgálják a helyszínt. 

MTI
15:21

Reagált a Hezbollah

Európát a szíriai és közel-keleti "tűz perzseli", és ez megmagyarázza az ultraradikális dzsihádista csoportok által jelentett egyre nagyobb fenyegetést - áll a Hezbollah libanoni szélsőséges síita szervezet közleményében, amelyet a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokra válaszul adott ki.

Origo
15:17

Újra lehet vonattal közlekedni Brüsszelben

Délután négy órától újra megnyitják a brüsszeli Déli (Bruxelles Midi) és az Északi pályaudvart - közölte a belga rendőrség. A két vasútállomáson nem sokkal a reggeli terrortámadás után állították le a vonatforgalmat.

A központi pályaudvar továbbra is zárva tart a belga fővárosban.

Origo
15:14

A fideszes Gulyás Gergely festménnyel üzent

A Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely is reagált a brüsszeli terrortámadásokra. A XVI. századi barokk festő, Paolo Veronese Európa elrablása című festményét posztolta. Olaj, vászon, 1580.

Veronese, Európa elrablása

Közzétette: Gulyás Gergely – 2016. március 22.
MTI
15:13

Paksot is őrzi a TEK

A rendőrséget erősíti, annak munkáját segíti a teljes készültségbe helyezett Terrorelhárítási Központ (TEK) – közölte a szervezet főigazgatója az állami hírtévén. Hajdu János elmondta, hogy a Magyarország területére ideiglenesen kihirdetett kettes terrorfokozat miatt a TEK-esek fokozottan vannak jelen azokon a közterületeken, amelyeket a rendőrség eddig is védett, így a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a pályaudvarokon és a belvárosban. A TEK a stratégiai csomópontokat is őrzi a jövőben, így például a paksi atomerőművet – tette hozzá. 

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerint a rendőrséget erősítik a terrorelhárítókFotó: origo
Origo
15:13

Belga zászló a Downing Streeten is

Origo
15:09

Közös választ adna Szél Bernadett

Egész Európát támadták, választ is közösen kell adnunk - reagált Facebook-posztjában a brüsszeli támadásokra Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Mély megrendüléssel értesültem a ma reggeli brüsszeli terrortámadásokról. Szeretném részvétemet kifejezni minden áldozat...

Közzétette: Szél Bernadett – 2016. március 22.
MTI
15:08

Kasich émelyeg a vérontástól

Az elnökjelöltségért küzdő John Kasich ohiói kormányzó ugyancsak részvétét fejezte ki közleményében. Hangsúlyozta, hogy csakúgy, mint minden amerikai, ő is émelyeg a vérontástól, amit a robbantások okoztak Brüsszelben. Elmondta, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek újból el kell kötelezniük magukat a terrortámadások célpontjává vált demokratikus értékek mellett, amelyek politikai rendszerük alapját képezik. 

John Kasich is részvétét fejezte kiForrás: AFP/2016 Getty Images/Andrew Burton
MTI
15:02

Ted Cruz: Koordinált támadás volt

Ted Cruz republikánus elnökjelölt-aspiráns a terrortámadásra reagálva Facebook-oldalán részvétét nyilvánította Brüsszel lakosainak. A szenátor úgy vélte, hogy a robbantások nem különálló incidensek, hanem radikális iszlamista terroristák koordinált támadásairól van szó. Cruz kijelentette, hogy a radikális iszlám háborúban áll azokkal, akik nem fogadják el szélsőséges nézeteit. Azt mondta, hogy ha novemberben elnöknek választják meg, legyőzi a radikális iszlámot. 

Ted Cruz is elítélte a brüsszeli merényleteketForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Origo
15:02

Kiürítették a párizsi főpályaudvart

Gyanús csomag miatt kiürítették a párizsi Gare du Nord pályaudvart - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva a CNN. Erről a pályaudvarról indul Londonba az Eurostar vonat is. A tűzszerészek már a helyszínen vannak. 

MTI
15:01

Ferenc pápa "vak erőszakról" írt

Elítélte "az oly sok szenvedést okozó vak erőszakot" Ferenc pápa a keddi brüsszeli robbantásokat követően a Jozef De Keselnek, Malines-Brüsszel érsekének küldött részvétüzenetében. A katolikus egyházfő imában emlékezett meg a terrorista támadások áldozatairól, és együttérzését fejezte ki a halottak családtagjainak.

Origo
15:00

Obama is megszólal

Közép-európai idő szerint három órakor megszólal a Kubában lévő Barack Obama amerikai elnök is a brüsszeli robbantásokkal kapcsolatban. 

Origo
15:00

Távmunkát kér az Európai Parlament

Az Európai Parlament arra kérte alkalmazottjait, hogy szerdától ne menjenek be az irodáikba, hanem dolgozzanak otthonról. 

Origo
14:59

Orbán Viktor videója a terrortámadásról

A terror minden formáját elutasítjuk. // We reject every form ...

A terror minden formáját elutasítjuk. // We reject every form of terror.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. március 22.
Origo
14:57

Lábsérülésbe haltak bele az áldozatok

Zaventem repülőterén az áldozatok nagy része lábsérülésbe halt bele - mesélte egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek. Ez nagy valószínűség szerint arra utal, hogy egy földre helyezett csomag robbant fel a terminálon. 

"Öt halottat segítettem kicipelni, mindannyiuknak leszakadt a lába" - mondta a csomagellenőrzésnél dolgozó Alphonse Youla. A férfi arról is beszélt, hogy az első robbanás előtt egy férfi arabul kiabált, a detonáció pedig olyan erejű volt, hogy leszakította az álmennyezetet. 

MTI
14:52

Az Együtt is elítélte a merényletet

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja közleményben ítélte el a brüsszeli terrortámadásokat, amelyek során, a párt szerint, nemcsak a belgákat, nemcsak az Európai Uniót, de az egész nyugati civilizációt érte brutális támadás. Az Együtt bízik abban, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legrövidebb időn belül megállapítják a tettesek kilétét, felderítik indítékaikat, és az európai közösség megfelelő válaszlépéseket lesz képes tenni. 

Origo
14:49

Túlterhelődött a mobilhálózat Brüsszelben

Ha segítséget kérne, sürgősségi számot hívna, vezetékes telefonon tegye: a mobilhálózatok jelenleg túlterheltek Brüsszelben - ajánlja a CrisisCenterBrussel Twitter-csatorna.

MTI
14:46

KDNP: Ez egy Európa elleni újabb támadási kísérlet

Döbbenetes és elszomorító, ami Brüsszelben történt. Először is az áldozatok családjainak fejezzük ki részvétünket, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk. Azt sem szabad azonban elhallgatnunk, hogy ez egy Európa elleni újabb támadási kísérlet, erre utal, hogy a robbantások mind szimbolikus helyszíneken történtek. A további támadásokat csak összefogással lehet kivédeni - mondta Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője.

MTI
14:40

PM: Nincs mentség a terrorra

A Párbeszéd Magyarországért álláspontja szerint nincs mentség a terrorra. Az ellenzéki párt elítélte a terrortámadások elkövetőit, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. A PM felszólította a kormányt, hogy „hangulatkeltés nélkül” tegyen meg mindent a magyar sérültek ellátásáért.

Origo
14:39

Segítenek a brüsszeli taxisok

A belga taxisok szövetsége arra kérte tagjait, hogy segítsenek a bajbajutottakon, és vigyék őket ingyen haza. 

Origo
14:37

Pelczné Gáll Ildikó mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek

Tájékoztatok minden kedves ismerőst és aggódó barátot, hogy jól vagyok, kollégáimmal együtt az EP épületéből figyeljük megrendülten a tragikus eseményeket – olvasható Pelczné Gáll Ildikó legfrissebb Facebook-bejegyzésében. Szeretném őszinte részvétemet kinyilvánítani az ártatlanul elhunyt áldozatok hozzátartozóinak, a sebesülteknek mielőbbi gyógyulást kívánok – közölte a fideszes EP-képviselő. 

Tájékoztatok minden kedves ismerőst és aggódó barátot, hogy jól vagyok, kollégáimmal együtt az EP épületéből figyeljük...

Közzétette: Pelczné Dr. Gáll Ildikó – 2016. március 22.
Origo
14:37

Polgármester: 20 halott, 106 sérült a metróban

Korai még arról beszélni, pontosan hány áldozatot követelt a reggeli merényletsorozat - jelentette be a brüsszeli polgármester. Yvan Mayeur megerősítette a sajtótájékoztatóján, hogy Maalbeek metróállomásán húsz ember halt meg, és 106-an megsebesültek, de úgy fogalmazott, hogy a szám még tovább nőhet. 

Origo
14:36

Brüsszel megbénult

A magyar állami tévé helyszíni tudósítója a brüsszeli autópálya-körgyűrű szélén bőröndöket vonszoló, poggyászkocsikat toló, a város felé igyekvő embereket látott. Nincs tömegközlekedés, és összeomlott a mobilhálózat is.

Origo
14:35

Szíria: A merényletsorozat a Nyugat elhibázott politikájának a következménye

A szír külügyminisztérium közleményben ítélte el a brüsszeli repülőtéren és metróállomáson elkövetett merényletsorozatot. A minisztérium viszont kiemelte, hogy

a mostani támadás a nyugati államok eddigi elhibázott közel-keleti politikájának a következménye. 

A szír külügy képviselője szerint a Nyugat túl toleráns volt eddig a terrorizmussal szemben.

Origo
14:25

Fel nem robbant pokolgépet találtak

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt - jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek.

Origo
14:21

Segítséget kérnek a nyomozásban

Az alábbi táblán azt kérik a szemtanúktól, hogy akinek van fotója vagy felvétele a brüsszeli robbantásokról, küldjék el, és segítsék a nyomozást. 

Origo
14:15

Evakuálták az egyik belga atomerőmű dolgozóit

Az Aachentől 70 kilométerre található tihangei atomerőmű dolgozóit is evakuálták a belga terrortámadás után. 

Origo
14:11

Hivatalos: 34 halott Brüsszelben

Hivatalosan is 34-re emelkedett a brüsszeli merényletsorozat halálos áldozatainak száma. Maggie de Block egészségügyi miniszter bejelentette: a zaventemi repülőtéren 14 ember halt meg,  és 81-en megsérültek. A belga tömegközlekedési társaság legújabb hivatalos adatai szerint Maalbeek állomáson 20 ember életét követelte a támadás, és 55 ember sérült meg. Közülük tízen kritikus állapotban vannak. 

Sérült férfi a zaventemi repülőtérenForrás: MTI/AP/Grúz közszolgálati mé/Ketevan Kardava
MTI
14:08

A belga hatóságok számíthattak a támadásra

Nem érte váratlanul a belga hatóságokat a keddi brüsszeli merényletsorozat, számítottak arra, hogy bosszú követi Salah Abdeslam letartóztatását – írta a Der Tagesspiegel című német lap a hírportálján német biztonsági körökre hivatkozva. Az újság egy másik, még a brüsszeli támadások előtt készült jelentésében azt írta, hogy Abdeslam Németországban is tervezhetett terrortámadást. 

A tavaly novemberi párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottjaként számontartott francia állampolgár múlt pénteki letartóztatása után belga illetékesek jelezték, hogy terroristák újabb támadásokkal válaszolhatnak – tájékoztatták német források a Der Tagesspiegelt. Hozzátették, a keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. Értékelésük szerint a németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására.

Origo
14:08

Zárva vannak az óvodák Brüsszelben

Bezárták az óvodánkat - írta az Origónak egy Brüsszelben élő magyar férfi. Azzal indokolták a lépést, hogy így biztonságban vannak a gyerekek. 5 óra körül mehetnek majd értük, de akkor is átvizsgálják majd az érkező szülőket.

Holnap otthon maradok, így a fiam is velem lesz. Távmunkában dolgozom majd - válaszolta kérdésünkre az apuka.

Origo
14:07

Újabb támadásoktól tartanak

Didier Reynders belga külügyminiszter szerint félő, hogy több terrorista még mindig szabadlábon van Brüsszelben.

Origo
14:02

Felrobbantják a gyanúsított hátizsákját

Zaventemben még mindig tart a helyszínelés, a hatóságok hamarosan felrobbantják a gyanúsított hátizsákját - jelentette a belga sajtó. A maalbeeki metróállomáson is kisebb robbanásokat lehetett hallani. 

Origo
13:56

Két lengyel, egy brit sérült

A lengyel külügyminisztérium azt közölte, hogy két lengyel állampolgár is megsérült a brüsszeli terrortámadásban. Mindketten kórházban vannak, állapotuk kielégítő. A brit külügyminisztérium eközben arról tájékoztatta a sajtót, hogy egy brit állampolgár van a sérültek között. 

Origo
13:54

Mégis maradt a királyi család

A belga királyi család a Twitteren közölte, hogy helytelenek voltak azok a sajtóinformációk, amelyek szerint evakuálták őket Brüsszelből. 

Origo
13:45

Megérkeztek a halottaskocsik

Több halottaskocsi érkezett Zaventem repülőterére - jelentette a helyi sajtó.

Origo
13:40

Fenyegetés egy egyetemen

"Fenyegetést" kapott a flamand nyelvű brüsszeli szabadegyetem (Free University of Brussels), ezért az intézmény vezetősége arra kérte a diákokat és a tanárokat, hogy azonnal menjenek be az épületbe, és maradjanak is ott. 

MTI
13:38

Kövér elítélte a barbár pusztítást

Határozottan elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrorista merényleteket Kövér László házelnök a belga képviselőház és szenátus vezetőjének írt levelében, és részvétét fejezte ki a magyar Országgyűlés nevében is. A Siegfried Bracke-nak, a belga képviselőház elnökének és Christine Defraigne-nek, a szenátus elnökének írt levélben az áll: Kövér László mély megdöbbenéssel értesült a Brüsszelben reggel elkövetett terrorista merényletekről, amelyek ártatlanok életét követelték, és sokakat sodortak végveszélybe. 

Kövér László is elítélte a belgiumi támadástForrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Az emberi élet védelme és a szolidaritás jegyében határozottan elítéljük a barbár pusztítást és a semmilyen céllal nem igazolható értelmetlen cselekedeteket” – fogalmazott a házelnök. Kövér László a magyar Országgyűlés és saját nevében részvétét fejezte ki „Belgium népének”, és levelében kérte, hogy tolmácsolják együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek.

MTI
13:37

Egyetért a Jobbik és az MSZP

Az MSZP és a Jobbik egyetért azzal, hogy a brüsszeli robbantások miatt átmenetileg emelték a Magyarországon érvényben lévő terrorfokozatot - közölték az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista és jobbikos tagjai a testület zárt ülése után.

Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő felhívta a figyelmet: nem tudni, hogy nem követnek-e el bárhol hasonló cselekményt.A testület szocialista alelnöke, Harangozó Tamás pedig kiemelte, hogy a kettes terrorkészültségi fokozat néhány napig lehet érvényben.

Origo
13:35

Kérjük, ne posztoljon semmit

A belga belügyminisztérium arra kért mindenkit, hogy ne posztoljon a jelenleg is zajló rendőrségi akciókról Brüsszelben. 

MTI
13:33

Buszokkal viszik el a reptérről az utasokat

Rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a brüsszeli Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat - közölte Schiffer András, az LMP társelnöke, aki reggel óta, a terrortámadások miatt a helyszínen vesztegel.

Az LMP-s politikus a megtámadott repülőtéren rekedtForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az utasokat Zaventem városába viszik.

Az LMP-s politikus arra számít, hogy este hazarepülhet innen Budapestre. Beszámolt arról is, hogy a magyar állandó képviselet ugyan felvette velük a kapcsolatot, de csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani, mivel az egyik robbantás a képviselet épületének közelében történt.

Origo
13:32

Részvétüket fejezték ki a menekültek

Az Idomeni menekülttáborban egy migráns kisfiú egy papírlapot tart a magasba, amelyen a részvétét fejezi ki a brüsszeli terrortámadás miatt.

Origo
13:30

Hollande: Minden titkosszolgálati adatra szükség lesz

A horror lánca kapcsolja össze Brüsszelt és Párizst – mondta Francois Hollande egy sajtóeseményen. A francia elnök teljes támogatást ígért a belga kormánynak. Azt is hangsúlyozta, hogy a terroristák ellen vívott háborúban Európának mindent meg kell tennie – és a titkosszolgálatoknak is meg kell osztaniuk egymással az adataikat.

MTI
13:29

Kósa Lajos a magyar sérültekről beszélt

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerint a testület zárt ülésén szó esett a brüsszeli robbantásokról, amelyeknek két magyar sérültje is van. Ők Brüsszelben dolgozó magyar kormányalkalmazottak - erősítette meg az Origo korábbi információját.

Kósa LajosForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A politikus szerint kiderült az is:

fokozza a terrorveszélyt, hogy illegális bevándorlók ellenőrizetlenül, tömegével áramlanak be az Európai Unió területére.

Origo
13:25

Akcióban a pisilő kisfiú

A közösségi oldalakat ellepték a Brüsszel jelképének számító pisilőkisfiú-szobor, a Manneken Pis terrorhelyzetre aktualizált változatai, mint például ez:

Origo
13:22

Véradásra kérik a brüsszelieket

Véradásra szólították fel a brüsszelieket a belga hatóságok. A kórházakban rengeteg a súlyos sérült, de nincs számukra elég vér.

Origo
13:21

Nem a check-in-pultnál történt

Közleményt adott ki az American Airlines, amelyben közölték, hogy a zaventemi robbanás nem az ő check-in-pultjuknál történt. 

Origo
13:20

Törökország elítéli a merényletet

Törökország elítéli a Brüsszelben történt robbantásos merényleteket - mondta a török miniszterelnök Ankarában. Ahmet Davutoglu részvétét fejezte ki Belgium kormányának és az áldozatok családjainak.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Emlékeztetett, hogy a terrorizmus globális problémává vált, Törökországban nagy a feszültség, miután az elmúlt hónapokban több robbantásos merényletet is elkövettek az ország nagyvárosaiban.

Origo
13:18

Házkutatások Brüsszelben

Házkutatásokat tartanak több helyszínen is Brüsszelben - értesült az RTBF hírtelevízió. A rendőrök a reggeli merényletsorozat elkövetőinek társait keresik. 

Origo
13:16

Twitteren jön a segítség Brüsszelben

Twitteren ajánlják fel segítségüket a rászorulóknak a brüsszeliek: az "ikwilhelpen" (segíteni akarok!) hashtag alatt írhat, aki tárgyi adománnyal vagy egy fuvarral támogatná a merényletek miatt az utcán rekedt civileket, vagy akár szállást adna nekik egy éjszakára - írja a honlapján a BBC.

Origo
13:07

Evakuálták a királyi családot

A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint evakuálták a belga királyi családot Brüsszelből. 

MTI
13:05

Ünnepelnek az Iszlám Állam hívei

Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat; a milícia maga nem adott ki közleményt a támadásokkal kapcsolatban. "Úgy látszik, az Iszlám Államban harcoló testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben.

"A minap elfogták Salah Abdeslamot, ma már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

Origo
13:01

Kalasnyikov a reptéren

A belga RTBF hírtelevízió információi szerint egy Kalasnyikovot találtak a zaventemi repülőtér indulási oldalán a helyszínelők. 

Origo
13:00

A magyar állandó képviselet munkatársa sérült meg

A brüsszeli terrortámadás egyik sérültje a magyar állandó képviselet munkatársa - erősítette meg az Origo információját a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium. Jelenleg könnyű sérülésekkel kórházban ápolják. 

Origo
12:52

Szlovén diplomata is megsérült

Egy szlovén uniós diplomata is megsérült a Maalbeek metróállomáson történt robbantásban - jelentette be Karl Erjavec szlovén külügyminiszter. A diplomata nevét nem árulta el, csak annyit, hogy éppen munkába ment, amikor a detonáció történt. Jelenleg kórházban van, állapota nem életveszélyes. 

MTI
12:51

Nincs spanyol áldozat

A spanyol belügyminisztérium rendkívüli ülést hívott össze kedd délutánra, hogy értékelje, kell-e emelni az ország terrorvédelmi készültségén – mondta el Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök a TVE közszolgálati televízió délelőtti műsorában telefonon nyilatkozva. 

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is elítélte a támadásokatForrás: AFP/Cesar Manso

„Amikor a terror lesújt, lesújt mindannyiunkra” – fogalmazott a kormányfő, kifejezve Spanyolország szolidaritását és részvétét Belgiumnak a reggel végrehajtott brüsszeli robbantásos támadások miatt, amelyekben az eddig ismertté vált hivatalos adatok szerint 15 ember vesztette életét. A spanyol kormány eddigi információi szerint a halálos áldozatok és és sebesültek között nincsenek spanyolok – mondta a kormányfő. 

Origo
12:49

Obamát már értesítették

A Kubában hivatalos látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnököt értesítették a brüsszeli merényletsorozatról - közölte a Fehér Ház. Donald Trump, a rebublikánus elnökjelöltségért induló milliárdos reakciója viszont csak annyi volt: "zárjuk le a határokat". 

Origo
12:42

26 áldozat az első összesítés szerint

Az első hivatalos nyilatkozatok alapján készített összesítés szerint a brüsszeli támadássorozatban 26-an vesztették életüket, 11-en a repülőtéren, 15-en a metróállomáson, a sebesültek száma pedig 136.

Egy túlélőt látnak el a mentősökForrás: AFP/Emmanuel Dunand
Origo
12:39

Trump: Az USA-nak okosnak kell lennie

„Emlékeztek, milyen gyönyörű és biztonságos hely volt Brüsszel? Hát már nem az, egy másik világ! Az USA-nak ébernek és okosnak kell lennie!” – közölte Donald Trump, a republikánus párt legesélyesebb elnökjelöltje a Twitter-oldalán. 

Origo
12:38

Hollande: Európát támadták meg

"Lehet, hogy a merénylet Brüsszelben történt, de a támadás egész Európa ellen irányult" - mondta Francois Hollande francia elnök a merényletekről. 

Origo
12:38

11 halott és 81 sebesült a brüsszeli reptéren

A legújabb információk szerint tizenegyen vesztették életüket, és 81-en sebesültek meg a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett terrortámadásban - közölte Maggie De Block belga egészségügyi miniszter.

MTI
12:36

Duda: Európa alapértékeit vették célba

A kedd reggeli brüsszeli támadások ártatlan embereket és Európa alapértékeit vették célba – írta Andrzej Duda lengyel államfő a Fülöp belga királynak címzett gyásztáviratban, hangsúlyozva, hogy a terrorizmusra közös európai választ kell adni. Duda a lengyelek részvétéről és imáiról biztosította a belga királyt. „A teljességgel indokolatlan erőszak láttán szolidárisan kell megvédenünk civilizációnkat” – írta a lengyel elnök. 

Andrzej Duda lengyel államfő (balra) is elítélte a merényleteketForrás: MTI/Kovács Tamás

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke részvéttáviratában leszögezte: a terror tetteit nem szabad eltűrni. Részvétet nyilvánított a lengyel külügyminisztérium is, a tárca honlapján közzétett közlemény szerint a lengyel konzuli szolgálat jelenleg vizsgálja, nem voltak-e az áldozatok között lengyelek.

„A brüsszeli támadások megerősítették a közös európai biztonság fontosságát” – hangsúlyozta a sajtónak kedd délben nyilatkozva Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes. „Mindenekelőtt a migránsok tíz- és százezreinek Európába való beáramlását kell stabilizálni és rendszerezni” – állapította meg.

Origo
12:35

Vér borította az embereket

"Az emberek sokkos állapotban jöttek ki a repülőtér épületéből a robbanás után. Mindenük véres volt. Mi kint voltunk, és egyből tudtuk, hogy ez egy támadás. Sokan futni kezdtek, mi elbújtunk egy sarok mögött" - mondta az RT-nek Rob Verreykken szemtanú. Arról is beszélt, hogy tudott beszélni az épületből kifelé jövő emberekkel. "Volt, aki látott embereket a földön feküdni lábak és más testrészek nélkül" - mondta Verreykken.

Origo
12:32

TEK-esek a Kossuth téren

Teljes készültségbe helyezték a Terrorelhárítási Központ állományát, a műveleti egységek megjelentek a legforgalmasabb közterületeken, például a budapesti Kossuth térenFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
12:31

Pokrócokat és vizet kérnek

A belga Ring TV közleményt adott ki, amelyben arra kérik a Zaventem környékén lakókat, hogy hozzanak pokrócokat, ételt, vizet és alapvető gyógyszereket a helyi tornaterembe, ahol krízisközpontot állítottak fel. 

Origo
12:27

Félárbócon az uniós zászló

Félárbócra engedték az uniós zászlókat az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben. 

Origo
12:27

Mesterházy: Újfent ártatlanok haltak meg

Egyelőre nem tudunk sokat arról, hogy mi történt Brüsszelben, de újfent ártatlanok haltak meg, és az elkövetők öngyilkos merénylők voltak – olvasható Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő legfrissebb Facebook-bejegyzésében. „Magyar politikusok, honfitársaink is dolgoznak/élnek ott, ezért őszinte aggodalmamat szeretném kifejezni párttól, vallástól és hovatartozástól függetlenül mindazokért, akik Belgiumban vannak” – írta az MSZP volt elnöke, aki azzal zárta bejegyzését: „Az élet a legdrágább kincs”.

Mesterházy Attila is részvétét nyilvánítottaFotó: Origo
MTI
12:21

Páncélozott járművek Ferihegyen

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárművei a Liszt Ferenc repülőtér parkolójánál 2016. március 22-én, miután a reggeli brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
MTI
12:19

Holland miniszterelnök: Senki ne utazzon Belgiumba

A brüsszeli robbantások miatt Mark Rutte holland kormányfő azt tanácsolta kedden országa állampolgárainak, hogy ne utazzanak Belgiumba. A miniszterelnök elmondta, hogy megerősítették a repülőterek és a vasútállomások védelmét Hollandiában, és fokozott ellenőrzéseket léptettek életbe. Az amszterdami Schiphol repülőtéren megforduló utasok számos járatkésésről és erős rendőri jelenlétről számoltak be.

Origo
12:16

TEK-esek járőröznek a Kossuth téren

A Terrorelhárítási Központ fegyveresei járőröznek a Kossuth téren, a Parlament és a metrókijárat környékén.

A TEK fegyveresei jelentek meg a Kossuth térenFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
12:16

Fidelitas: Ez Európa sötét napja

A Fidelitas is részvétét nyilvánította a brüsszeli áldozatok családtagjainak. 

Európa sötét napja. Isten nyugosztalja az értelmetlen terror áldozatait, részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjának és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek!

Közzétette: Fidelitas – 2016. március 22.
Origo
12:15

Tizenöt halott a maalbeeki állomáson

A belga közlekedési hatóság hivatalosan is megerősítette, hogy 15 ember halt meg a Maalbeek állomáson történt robbantásban, és 55-en megsérültek. 

Origo
12:13

"Megtörtént, amitől tartottunk"

"Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára" - mondta Charles Michel belga kormányfő. Mint mondta, tisztában vannak vele, hogy "sok a halott, és sokan megsebesültek" a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Charles Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. 

Higgadtságot és szolidaritást kértForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Origo
12:10

A külügy is részvétét fejezi ki

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenéssel fogadta, és a leghatározottabban elítéli a brüsszeli merényleteket. A tárca közleménye szerint a terror minden fajtája elfogadhatatlan, a terror semmire sem lehet válasz, és semmivel sem indokolható". Együttérzünk Belgiummal, az áldozatok családjaival, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk - zárul a közlemény.

Origo
12:10

Páncélosok tartanak a repülőtér felé

Az alábbi képet Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke tette ki a Facebook-oldalára. A képen az látható, hogy páncélos járművek tartanak a Liszt Ferenc repülőtér felé. 

Amikor páncélozott járművek haladnak el az otthonodtól alig 200 méterre, nos akkor valami nagyon nincsen rendben.

Közzétette: Stummer János – 2016. március 22.
Origo
12:07

Strache a bevándorlást hibáztatja

„Megint megbosszulták magukat az EU-s politika hibái. Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a felelőtlen tömeges bevándorlásnak az arab világból, a radikális iszlamisták a menedékjog leple alatti beáramlásának, a párhuzamos és ellentársadalmak támogatásának és az EU-s nyitott határoknak” – idézi a Mandiner.hu cikke Hans-Christian Strache, a radikális Osztrák Szabadságpárt elnöke reakcióját a brüsszeli terrortámadásokra. 

Entsetzt und wütend! Unsere Gedanken sind bei den Familien der Opfer von Brüssel! Ich hoffe, dass es den belgischen...

Közzétette: HC Strache – 2016. március 22.
Origo
12:03

A rendőrség lezárja a metrórobbantás helyszínét

Egyre nagyobb területet zár le a belga rendőrség a maalbeeki metróállomás környékén, ahol délelőtt a harmadik robbantás történt.

Origo
12:02

Az iszlám közösség is elítélte a merényletet

A Magyar Iszlám Közösség, mint eddig mindenkor, mélységesen elítél minden terrorcselekményt, legyen az Isztambulban, vagy éppen Brüsszelben. Reménykednek ezen Európában működő terrorista sejtek mihamarabbi felszámolásában és példás megbüntetésükben. Őszinte részvétüket fejezik ki Belgium népének, és szolidárisak minden terror sújtotta országgal.

Origo
12:01

Belga színekben az Eiffel-torony

Este a belga zászló színeivel világítják ki a párizsi Eiffel-tornyot - közölte az emlékmű üzemeltetője. 

Origo
12:00

Az Iszlám Államra gyanakszik Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció elnöke a brüsszeli támadások hatására azt írta a Facebookra: a terrorra "kemény és erős Európa a válasz".

Gyurcsány Ferenc egyébként azt valószínűsíti, hogy az Iszlám Állam követte el a támadássorozatot.

A terrorra kemény és erős Európa a válasz. Kevesebb nemzetállami önzés, nagyobb közös erő. Jól döntöttünk, amikor a...

Közzétette: Gyurcsány Ferenc – 2016. március 22.
Origo
11:57

Videó a metróevakuálásról

Az egyik utas videóra vette, ahogy evakuálják az embereket a brüsszeli metróból a robbantás után.

Origo
11:53

Korán kell kiérni a Wizz Airhez

A merényletekkel és zaventemi repülőtér lezárásával kapcsolatban kapcsolatban a Wizz Air az alábbi közleményt adta ki:

„A Wizz Air Brüsszel-Charleroi-ba tartó és onnan induló járatai jelenleg menetrend szerint repülnek, azonban a megszigorított repülőtéri biztonsági intézkedések miatt a Brüsszel-Charleroi-ból induló utasoknak azt tanácsoljuk, hogy az indulási idő előtt legalább 5 órával érjenek ki a repülőtérre. A járatokról pontos információt a Wizz Air mobilappján keresztül vagy a társaság honlapján kaphatnak. Azok az utasok, akik úgy döntenek, hogy ma, 2016. március 22-én nem utaznak Brüsszel-Charleroi-ba, visszakapják a repülőjegyük árát, vagy lehetőségük van díjmentesen átfoglalni utazásukat későbbi időpontra."

Origo
11:53

A Fidesz EP-képviselői nem voltak a támadások közelében

A Fidesz-KDNP néppárti delegációjának egyetlen tagja sem volt a reggeli merényletsorozat közelében – tudta meg az Origo. A párt képviselői közül jelenleg valaki az Európai Parlamentben, brüsszeli otthonában, vagy éppen Magyarországon van. Az EP-be jelenleg képviselői igazolvánnyal be lehet menni, de a biztonsági szervek azt tanácsolják, hogy senki se hagyja el az épületet. 

Origo
11:52

Már biztos, hogy öngyilkos merénylet

A rendkívüli sajtótájékoztatón a belga főügyész ismét megerősítette, hogy öngyilkos merénylő robbantott a Zaventem repülőtéren. A halottak pontos számáról azonban még ő sem tudott információt adni. 

Origo
11:52

Katonai rendészek a Stadionoknál

A budapesti metróállomásokon és környékükön megerősítették a védelmet azután, hogy Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: kettes fokozatúra emelték a terrorfenyegetettségi szintet.

Katonai rendészek Budapesten, a Stadionok metrómegálló környékénForrás: Origo
Origo
11:50

Belga kormányfő: Külföldi halottak is vannak

Charles Michel belga miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy még mindig nem tudják pontosan, hány áldozatot követelt a reggeli merényletsorozat. A politikus megerősítette, hogy többen meghaltak, köztük külföldi állampolgárok is. Charles Michel mindenkit türelemre és óvatosságra kért. 

MTI
11:43

Berlin elítélte a merényletet

A német kormány több tagja elítélte a brüsszeli merényleteket, a külügyminisztérium pedig fokozott óvatosságra intette a belga fővárosban tartózkodó németeket.

Peter Altmaier kancelláriaminiszter a Twitter-oldalán azt írta, hogy a terroristák soha nem nyerhetnek",Heiko Maas igazságügyi miniszter pedig ugyancsak a Twitteren azt írta, "fekete nap Európa számára".

Origo
11:39

Nem súlyos a magyar sebesültek állapota

A külgazdasági és külügyminiszter jelenlegi információi szerint nem súlyos a brüsszeli merényletsorozat két magyar sebesültjének állapota. Mint mondta, a belga hatóságok közvetlenül az érintett nemzetek nagykövetségeivel közlik a sérültekkel kapcsolatos információkat. Szijjártó Péter szerint nem kérdéses, hogy nőtt az európai terrorfenyegetettség.

Origo
11:39

Még nem tudni, hányan haltak meg a metróban

A brüsszeli rendőrség megerősítette, hogy vannak halálos áldozatok a metróban, de arról nem adtak információt, hány ember életét követelte a Maalbeek állomáson elkövetett merénylet. 

Mentősök egy sebesültet visznek hordágyon a brüsszeli Maalbeek nevű metróállomásonForrás: MTI/AP/Virginia Mayo
Origo
11:35

Térképen a merényletek helyszínei

Két bomba robbant a zaventemi repülőtéren, egy pedig az uniós negyed központjában. Térképünkön jól látszik, milyen közel van Maalbeek az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületéhez. 

Forrás: Origo
Origo
11:35

Orbán: Elővigyázatos lépéseket tettünk

Miután helyreáll a teljes kommunikáció Brüsszellel, akkor tudunk dönteni arról, meddig kell magasabb terrorkészültségben tartani a magyar biztonsági erőket - mondta Orbán Viktor.

Origo
11:34

Orbán részvétét fejezte ki

Orbán Viktor megerősítette, hogy eddig két magyar sérültje van a brüsszeli merényleteknek, egyiküknek nem súlyosak a sérülései. Fel kell lépni a terroristákkal szemben és erősíteni kell a belbiztonsági együttműködést - mondta a kormányfő. Szijjártó Péter ezzel szemben úgy fogalmazott: "egyikük sérülése sem súlyos".

Origo
11:34

Francia rendőrök a határon

Franciaország újabb 1600 rendőrt küld a belga határra a merényletek miatt - jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. 

Origo
11:33

A katonaságot is kivezényelték a maalbeeki metróhoz

 A maalbeeki metróállomáshoz érkeznek a mentők és a katonai járművek.

MTI
11:28

Figyelmeztetett a tallinni külügy

A brüsszeli robbantások miatt a tallinni külügyminisztérium azt tanácsolta kedden az észt állampolgároknak, hogy ne utazzanak a belga fővárosba. „Figyelmeztetést adtunk ki, amelyben azt tanácsoljuk, hogy tartózkodjanak a brüsszeli utaktól. Most fokozott a fenyegetettség szintje ebben a városban” – mondta Sandra Kamilova külügyi szóvivő a TASZSZ hírügynökségnek.

Origo
11:27

Készültségben a TEK

Készültségbe helyezte a Terrorelhárítási Központ állományát a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató. A TEK fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, a műveleti egységek pedig megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is.

Origo
11:25

Még mindig a hangárban várakoznak a budapesti gép utasai

Egyelőre nem érkeztek meg azok a buszok, amiknek a reggel 8 óra 20 perckor Budapestről érkező repülőgép utasait kellene elszállítaniuk a Zaventem repülőtérről - mondta a reptéren várakozó Schiffer András, az LMP társelnöke az Origónak. A Brussels Airlines légitársaság szóvivője mondta, hogy buszok mennek majd az utasokért.

Origo
11:23

Lépett a Facebook

A Facebook beüzemelte a "safety check" szolgáltatást: azok, akik Brüsszelben élnek, így jelezhetik ismerőseiknek, hogy biztonságban vannak. 

MTI
11:21

Összeül a nemzetbiztonsági bizottság

A brüsszeli robbantások miatt szerda délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. Molnár Zsolt azt mondta: a Brüsszelben történtekről és azok magyarországi vonatkozásairól kérnek tájékoztatást.

Origo
11:21

Párizsban válságstábot hívtak össze

Francois Hollande francia elnök válságtanácskozást hívott össze a párizsi Elysée-palotába. Az ülésen részt vesz Manuel Valls francia miniszterelnök, Jean-Marc Ayrault külügyminiszter, Bernard Cazeneuve belügyminiszter és Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

Origo
11:21

New Yorkban is óvatosak

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint a rendőrség New Yorkban is megerősítette a biztonsági intézkedéseket. 

Origo
11:19

Holnap indulnának haza

Az Origo elért egy Brüsszelben tanuló magyar egyetemistát. Azt mondta: elmaradnak a mai óráik, leállt a közlekedés. Csoporttársaival együtt azon aggódik, hogy a terveik szerint holnap haza tudnak-e utazni.

Origo
11:18

Donald Tusk is megszólalt

Közleményt adott ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A politikus azt írta: elborzasztották a robbantások, és legmélyebb részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak. 

MTI
11:18

Belga ügyészség: Terrortámadás történt

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.

Origo
11:17

Sérültek a brüsszeli metróban

Sérültet ápolnak a Maalbeek metróállomáson, ahol szintén robbantottakForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy a metróban vannak-e halálos áldozatok, a VRT belga közszolgálati televízió értesülése szerint nincsenek, de többen megsebesültek.

MTI
11:17

Áder: Belgium számíthat Magyarországra

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak a halálos áldozatokat követelő kedd reggeli brüsszeli robbantások miatt. Az államfő részvéttáviratában azt írta: mély megrendüléssel értesült a keddi brüsszeli robbantásokról, amelyek számos ártatlan ember életét követelték. 

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött a belga királynakForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Magyarország népe és a magam nevében ezúton fejezem ki őszinte részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felgyógyulást kívánok a brutális merényletek sebesültjeinek” – közölte. A köztársasági elnök hangsúlyozta: a kedd reggel elkövetett „kegyetlen gaztettek” ismételten felhívják a figyelmet a terrorizmus elleni következetes fellépés és az ezt célzó nemzetközi összefogás szükségességére.

Áder János arról biztosította a belga királyt, hogy az értelmetlen és embertelen pusztítás ellen, az emberi értékek védelmében fellépő erők a továbbiakban is számíthatnak Magyarország elkötelezett támogatására.

Origo
11:16

Kocsmában kezelik a könnyű sérülteket

Rémisztő pillanatokról számoltak be a szemtanúk a maalbeeki metróállomáson.

„A szerelvény éppen elhagyta az állomást a Schuman felé, amikor hirtelen egy nagyon hangos robbanást hallottunk” – mondta a 32 éves Alexandre Brans a The Guardiannek. Az állomáson azonnal óriási pánik tört ki.

A mentőalakulatok egy közeli kocsmában állították fel a központjukat, a könnyű sérülteket is ott kezelik. 

Origo
11:12

Magyar nagykövet: Két magyar sérült meg

Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövet is megerősítette az Origo korábbi információját, miszerint két magyar sérült meg a reggeli merényletsorozatban. 

Origo
11:09

Akadozik a segélyvonal

A belga belügyminisztérium krízisközpontjának telefonszámát csak nehezen lehet felhívni. A szövetségi hivatal azt kéri a telefonálóktól, hogy csak szükséges esetben hívják a 1771-es telefonszámot.

MTI
11:08

Páncélozott járművek tartanak Ferihegyre

A brüsszeli robbantások miatt Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter. Pintér Sándor azt mondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

Origo
11:06

Göndöcs: Az utcán is érezni lehetett a robbanást

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást – nyilatkozta a belga fővárosból az állami televíziónak Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maalbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

Göndöcs Zsigmond – aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe – azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar.

Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

Origo
11:00

Az MSZP elnöke megrendült

Mély megrendüléssel értesültem azokról a barbár támadásokról, amelyek ma reggel történtek Brüsszelben. Borzasztó érzés l...

Közzétette: Tóbiás József – 2016. március 22.

 

Origo
11:00

Két magyar sérült van

Két magyar sérültje van a brüsszeli terrortámadásnak – közölte az Origóval a brüsszeli konzuli osztály vezetője. Információink szerint egy férfi és egy nő sérült meg a reggeli merényletsorozatban. Jelenleg kórházban ápolják őket.

MTI
10:59

Szigorítanak a repterek

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a holland, svéd és angol repülőtereken is. Hollandiában a terrorfenyegetettség szintje továbbra is a legerősebb alatt egy fokozattal van. A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket egy idő után Amszterdamba irányították át. A Hollandiából Belgiumba tartó vonatok menetrendjében késésre kell számítani - közölte a holland vasúttársaság.

Origo
10:57

Főügyész: Öngyilkos merénylet volt

A belga főügyész megerősítette, hogy a zaventemi repülőtéren öngyilkos merénylet történt. 

Origo
10:53

Putyin is részvétet nyilvánított

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a belga uralkodónak a "barbár" támadások miatt. 

Origo
10:52

Halálos áldozata is van a metrórobbantásnak

Halálos áldozata is van a brüsszeli metróállomáson történt robbantásnak - közölte az AFP rendőrségi forrásra hivatkozva. 

Forrás: AFP/Seppe Knapen
Origo
10:51

Az American Airlines személyzete biztonságban

Az American Airlines hivatalosan bejelentette, hogy minden munkatársa biztonságban van. Az első zaventemi robbantás a légitársaság check-in-pultja közelében történt. 

 

MTI
10:51

Lezárták az alagutakat

Biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben - közölte rendőrségi forrásra hivatkozva a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap.

Origo
10:49

A Liberálisok is elítélték a merényletet

A Liberálisok szerint kedden gyalázatos merénylet történt Brüsszelben. A párt a leghatározottabban elítéli az „Európa fővárosa” és ezáltal az egész európai közösség ellen elkövetett támadást, a terrorizmust, amelyre semmilyen körülmények között nincs, nem lehet mentség, és ami nem maradhat következmények nélkül.

Origo
10:48

Tűzszerészek a prágai metróban

A brüsszeli robbantások hírére Csehországban is azonnali hatállyal megerősítették a nemzetközi repülőterek és a prágai metró biztonságát. Tűzszerészek jelentek meg a prágai Václav Havel repülőtéren, valamint a prágai metró állomásain is. További intézkedéseket egyelőre nem terveznek.

Origo
10:45

Segítenek a brüsszeli szállodák is

Egy brüsszeli szálloda a posztjában azt írta: szívesen látnak mindenkit, aki nem tud hazamenni. A hotelben ingyenes wifihozzáférést és kávét is kapnak. 

Origo
10:44

Köszönetet mondanak a katonáknak

A brüsszeliek a Twitteren köszönik meg a védelmet a várost ellepő katonáknak.

MTI
10:44

Biztonságban vannak az EB dolgozói

Biztonságba helyezték kedden Brüsszelben az Európai Bizottság (EB) teljes személyzetét a belga fővárosban történt robbantások miatt – közölte Twitter-profilján a bizottság személyzeti vezetőjének helyettese. A bizottság arra kérte az alkalmazottakat, hogy maradjanak otthonukban, illetve irodájukban, ahol éppen vannak.

A bizottság irodáihoz közel lévő Európai Parlament azonban zavartalanul működik tovább - közölte az EP szóvivője. Ennek ellentmond, hogy Roberto Gualtieri, a gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a merényletek miatt felfüggesztették az éppen folyó bizottsági meghallgatást.

Origo
10:43

Ellenőrző pont Ferihegyen

Ellenőrző és átengedő pontot állít fel a rendőrség a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál, megerősítik a Liszt Ferenc Repülőtéren a közterületi rendőri jelenlétet, illetve az előtéri és az utasbiztonságot, továbbá a tűzszerészszolgálatot, amelynek munkáját robbanóanyag-kereső kutya segíti.

Origo
10:41

Legalább 15-en sérültek meg a metrórobbantásban

Az AFP szerint legalább 15 sérültje van a maalbeeki metróállomásnál történt robbantásos merényletnek.

Origo
10:41

Ujhelyi kocsival ment, szerencséje volt

Az MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István is tudatta, hogy jól van. Mint a Facebookra írta, szerencséjére autóval utazott.

Kivételesen kocsival indultam Brüsszelbe. Egy egész éjszakai vezetés után, hallva a híreket már nem bánom...

Közzétette: István Ujhelyi – 2016. március 22.
Origo
10:40

Reggelig zárva marad Zaventem

Holnap reggel hat óráig egészen biztosan zárva marad Zaventem - írta honlapján a repülőtér igazgatósága. 

MTI
10:39

Schiffer a robbanás után szállt le

Schiffer András, az LMP társelnökének járata reggel 8 óra 20 perc körül landolt, pár perccel a robbanást követően. A politikus gépe - amely utolsóként szállt le a brüsszeli reptéren - váratlanul már a kifutópályán megállt, ekkor közölték az utasokkal, hogy a repteret lezárták. Az LMP társelnöke azt mondta, egy ideig semmilyen információhoz nem jutottak arról, mikor hagyhatják el a gépet. Később, 10 óra 20 perc körül egy biztonsági zónába vitték őket. Nagyobb poggyászaikat a fedélzeten kellett hagyniuk - mondta Schiffer András.

Utasokat evakuálnak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérrőlForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Origo
10:38

Rendkívüli intézkedések Szlovákiában

Szlovákiában rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be a belügyminisztérium, erősítik a rendőri jelenlétet a közterületeken, főként a közlekedési csomópontokban, repülőtereken, vasúti és autóbusz-pályaudvarokon, illetve a bevásárlóközpontokban és minden olyan helyen, ahol jelentős számban fordulnak meg emberek. Robert Fico ügyvezető miniszterelnök összehívta a kormány nemzetbiztonsági tanácsát.

Origo
10:37

Így őrzik az Európai Bizottság épületét

Négyes fokozatú a terrorkészültség Brüsszelben, az Európai Bizottság épületét is katonák védik.

MTI
10:37

Gyertyagyújtást tart a DK

A Demokratikus Koalíció a brüsszeli terrorcselekmények áldozataira emlékezve gyertyagyújtást tart kedd délután a belga nagykövetségnél.

MTI
10:36

Törölték a zaventemi járatokat

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. Ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

Origo
10:35

Megszólalt az Európai Parlament elnöke

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Twitteren részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és arra kért mindenkit, hogy kövesse a hatóságok utasításait. 

Origo
10:32

Felfüggesztették a vonatközlekedést

Nem indulnak és érkeznek vonatok a brüsszeli Déli pályaudvarra (Brussels Midi). A vasúttársaság azt tanácsolja az utasoknak, hogy halasszák el tervezett utazásaikat.

Origo
10:27

A repülőgépen rekedtek a magyarok

Nem hagyhatták el az utasok azt a Budapestről érkező repülőgépet, ami a robbantás idején szállt le Zaventem repülőterén - mondta az Origónak a járatot üzemeltető Brussels Airlines sajtószóvivője. A földön lévő gépet az utasokkal együtt egy biztonságos hangárba vontatják, onnan buszokkal szállítják majd el az utasokat. A szóvivő azt mondta, hogy a buszok a szállodákhoz viszik az utasokat. 

A magyarok a gépen rekedtek, biztonágos hangárba vontatják a járművetForrás: Origo
Origo
10:26

Halottak lehetnek a metróban is

A belga VRT hírügynökségre hivatkozva a BBC és a The Guardian is azt írta, hogy akár tíz halott is lehet a Maalbeek metróállomáson. 

Origo
10:24

Ingyenwifi Brüsszelben

A belga Telenet hálózat bejelentette, hogy ingyenes wifi hotspotokat telepít, hogy a repülőtéren ragadt utasok tudjanak kommunikálni a családtagjaikkal. 

Origo
10:24

Evakuálták a pályaudvarokat, de a vonatok még járnak

Evakuálták a brüsszeli pályaudvarokat. A vonatközlekedést még nem függesztették fel.

Origo
10:23

Brüsszelben van? Írja meg, mit lát

Brüsszelben van? Esetleg ott volt valamelyik merénylet helyszínén? Írjon a hirugyelet@origo.hu-ra. 

Káosz a brüsszeli repülőtérenForrás: Dj_Ike - Instagaram
MTI
10:22

Charleroi nem zárt be

Nem tudni, mikor nyitják meg a robbantások miatt lezárt brüsszeli Zaventem repülőteret, így az sem, mikorra áll helyre a menetrend szerinti légi forgalom a belga és a magyar főváros között - mondta a Budapest Airport szóvivője. Hardy Mihály közölte: a Brüsszeltől mintegy hatvan kilométerre lévő Charleroi légikikötőjét nem érinti a lezárás, oda útban van a Wizzair egyik járata.

Origo
10:20

Nem működik a mobilhálózat

Az Euronews brüsszeli tudósítója szerint nem működnek a mobilhálózatok a belga fővárosban. 

Origo
10:20

Készültség Rómában

A legmagasabbra emelték a készültségi szintet Rómában, a Leonardo da Vinci Nemzetközi Repülőtéren, és összeült a nemzetbiztonsági tanács. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó–Brüsszel járat Liege-ben landolt. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincs repülőgépe a brüsszeli légikikötőben. 

Készültség RómábanForrás: AFP
Origo
10:19

Molnár Csaba: Nincs pánik Brüsszelben

Gyakorlatilag üres az Európai Parlament épülete, és azt le is zárták, így nem is engedik ki a bent lévő képviselőket – mondta Molnár Csaba, a DK EP-képviselője az Origónak. Az EP történetének legszigorúbb terrorkészültségét rendelték el a parlamentben - mondta a politikus. Molnár Csaba arról is beszélt, hogy pánik nincsen a városban, mivel a miniszterelnök felszólítására rengetegen otthon maradtak.  

Molnár Csaba: Nem lehet kijönni az EP-bőlFotó: Origo
Origo
10:16

Fokozott ellenőrzés Budapesten

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly azt mondta, az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. A pályaudvarokon már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

Origo
10:14

A teljes tömegközlekedési hálózat leállt

A belga közlekedési vállalat bejelentette, hogy a teljes tömegközlekedést leállították. Brüsszelben a metrók, a villamosok és a buszok sem járnak. Evakuálták a pályaudvart is. 

Origo
10:09

Nem tudni magyar áldozatról

Az Origo nem hivatalos információi szerint nincs magyar áldozata a brüsszeli terrorcselekménynek.

Origo
10:03

Már 13 halottról tudnak

A Reuters és a belga VRT hírügynökség is úgy tudja, hogy a Zaventem repülőtéren 13 ember halt meg, és 35 sebesült van. 

MTI
10:02

Szigorítás a párizsi repülőtéren

Megerősítették kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére.

Origo
10:02

Nincs pánik, de mindenki feszült

Az Origo egyik Brüsszelben élő olvasója azt mondta, hogy az Evere városrészből indult villamossal, azon utazva hallotta a robbanás hírét. „Nincs pánik, de mindenki feszült. Hallani a szirénázó autókat, rendőröket, mentőket” - mondta. „A munkában is mindenki a tévét nézi. A húsvét miatt sokan haza akartak repülni. A városban számos külföldi dolgozik, ők még nem tudják, mi lesz a hét második felére betervezett útjaikkal."

Origo
10:00

A magyar képviselő jól van

Szanyi Tibor EP-képviselő a Facebookon jelezte, hogy úgy tűnik, biztonságban van.

Minthogy nem tudom az összes telefonhívást fogadni, ezúton jelzem, hogy az EP épületében vagyok, remélhetőleg biztonságban.

Közzétette: Szanyi Tibor – 2016. március 22.
Origo
10:00

Kiérkeztek a bombaszakértők

Kiérkeztek a Maelbeek-i metróállomásra a bombaszakértők.

Origo
09:57

Bezárták a múzeumokat is

A metró és a repülőtér mellett bezárták az összes múzeumot is - jelentette a belga média. 

Origo
09:57

Kettes fokozatú készültség Magyarországon

Magyarországon kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el Pintér Sándor a brüsszeli terrortámadás után – tudta meg az Origo. A terrortámadás magyar vonatkozásairól bővebben itt olvashat. 

Origo
09:56

Menekítik ki az utasokat a metróból

Az Arts-Loi metróállomásnál menekítik ki az utasokat. Az állomás közel található az Európai Bizottság épülete.

Origo
09:55

Maalbeek központi helyszín

Maalbeek metróállomás az uniós negyed közepén van, mindössze tíz percre az Európai Parlamenttől és az Európai Bizottságtól, szállodákkal körülvéve. Ezen a térképen jól látszik, hogy merre található.

Origo
09:51

Senki ne hagyja el az épületet

Az Európai Unió munkatársait arra kérték, hogy maradjanak otthon, vagy ha már bementek dolgozni, ne hagyják el az épületeket. 

MTI
09:51

Halottak a metróban

Halálos áldozatai is vannak a Maalbeek brüsszeli metróállomáson történt robbanásnak - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) egyik dolgozójára hivatkozva az EFE spanyol hírügynökség.

Origo
09:50

Öngyilkos merénylet lehetett

Origo
09:47

Sérültek a maalbeeki állomáson is

Érkeznek a fotók a maalbeeki metróállomásról is, ahol az első hírek szerint szintén bomba robbant. Az AP hírügynökség szerint többen megsérültek. 

MTI
09:45

Füst az uniós intézményeknél

Lezárták az összes metróállomást kedd reggel a belga fővárosban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is.

Origo
09:43

A légitársaság egyelőre nem kommentál

Nem tudunk konkrét információval szolgálni a budapesti járat utasaival kapcsolatban - mondta az Origónak Kim Daenen, a Brussels Airlines sajtószóvivője. Budapestről reggel fél hétkor indult a légitársaság járata Brüsszel Zaventem repülőterére, és a Flightradar adatai szerint 08.15-kor le is szállt. Megerősítette, hogy Zaventem repülőteret lezárták.

Origo
09:42

Bombákat találtak

A belga Het Laatste Nieuws helyszíni beszámolója szerint bombákat találtak a repülőtéren. A robbantás helyszínét teljesen kiürítették.

Origo
09:41

Videón a maalbeeki robbantás

A Sky News élő közvetítésén jól látszik a maalbeeki metróállomás körüli füst és káosz is. 

Origo
09:39

A budapesti járat rendben megérkezett

A brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti. A belga légügyi irányító központ tájékoztatása szerint a biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói és a prágai gép.

Origo
09:39

Így történhetett a robbanás

A francia média szerint a két reptéri robbanás között csak percek teltek el, nem sokkal reggel 8 előtt. Az egyik az indulási oldalon, a másik pedig közel az egyik kifutópályához (más források szerint magán a kifutópályán) történt. A detonációban leomlott egy álmennyezet is. Egyelőre az is kérdéseket vet fel, hogyan juthatott robbanószerkezet a kifutópálya mellé, ahova elvileg senki nem juthatott be a repülőtér személyzetén kívül. 

 

MTI
09:38

Belgium teljes terrorkészültségben

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter.

Jan JambonForrás: AFP/Laurie Dieffembacq
Origo
09:36

Szigorítanak a németek is

A brüsszeli terrortámadás után megerősítették az ellenőrzést a frankfurti repülőtéren is. 2500 rendőrt vezényeltek ki Németország legnagyobb légikikötőjébe.

Origo
09:36

Videón a maalbeeki robbantás

Az alábbi videón látható a maalbeeki robbantás: 

Origo
09:33

RTBF: Tíz halott lehet

A belga RTBF televízió kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy legalább tíz ember meghalt, harminc pedig megsebesült. 

Forrás: Rami Alnajjar - Twitter
MTI
09:33

Meredeken esnek a nyugati börzék

Meredek eséssel reagáltak az európai tőzsdék a brüsszeli robbantások hírére. Valamennyi vezető részvényindex egy százalék körüli mínuszban járt fél tíz körül.

Origo
09:33

Leállt a metróhálózat

Lezárták a teljes brüsszeli metróhálózatot - közölte a brüsszeli közlekedési vállalat. 

MTI
09:32

Orbán Viktor megdöbbent

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együttérez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt mondta: a kormányfő azonnali és folyamatos tájékoztatást kért az illetékes külügyi, rendvédelmi és terrorelhárítási szervek vezetőitől. Az esetleg szükségessé váló intézkedésekről ezek alapján születhet döntés.

Origo
09:31

Belga rendőrség: Legalább egy halott

A belga rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a repülőtéren legalább egy ember meghalt, de valószínűleg emelkedik az áldozatok száma. 

Origo
09:30

Szigorítások Budapesten

A brüsszeli események miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is. Az Origo egyik olvasója jelezte, hogy a felszállás előtt darabokra szedték a filmes fényképezőgépét Ferihegyen.

Origo
09:28

Robbanás a metróban

Most érkezett a hír, hogy robbanás volt Maalbeek metróállomáson is, a belvárosban. Az állomás körülbelül 10 percre van az Európai Bizottság és az Európai Parlament épületétől. 

Origo
09:27

Négyes fokozatú terrorriadó

A Le Soir francia lapnak megerősítették, hogy négyes, azaz a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Zaventemen. Érdekesség, hogy a decemberi brüsszeli terrorriadó alatt Zaventemen csak hármas fokozatú volt a riasztás. 

Origo
09:23

Terrortámadás történhetett

A belga média szerint a hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket. 

Romokban a brüsszeli repülőtérForrás: Jef Versele/Facebook
Origo
09:21

A robbanás előtt leszállt egy magyar gép a reptéren

A polgári repülőgépek útvonalát figyelő Flightradar adatai szerint egy Budapestről induló repülőgép leszállt a robbanás előtt a Zaventem repülőtéren. A Brussels Airlines repülőgépe reggel fél hétkor indult a magyar fővárosból, és 08.15-kor szállt le Brüsszelben. Kerestük a légitársaság sajtóosztályát, egyelőre nem tudtunk elérni senkit.

Origo
09:18

Zaventem vagy Charleroi, mi a különbség?

Brüsszel környékén két nemzetközi repülőtér van. A nagyobb Zaventem, ez mindössze fél órára van a várostól, itt történtek a robbanások. A légikikötő nagyobb járatokat fogad, Budapestről a Brussels Air járata megy ide. Charleroi a másik repülőtér, ez kisebb, és messzebb van a várostól. Ide a WizzAir járatai mennek.

Origo
09:18

Amszterdamba terelik át a repülőket

A Brüsszel felé tartó repülőket Amszterdamba terelik át a flightradar24.com adatai szerint.

Origo
09:15

Senki ne menjen a repülőtérre

A brüsszeli repülőtér Twitter-oldalán azt írják: senki ne menjen Zaventemre, minden járatot töröltek, az egész repülőteret lezárták. 

Origo
09:15

Egy gép van csak a brüsszeli légtérben

A flightradar24.com adatai szerint jelenleg egyetlen repülőgép van Brüsszel légterében. A Jet Time légitársaság gépe Koppenhágából tart Tenerifére. 

Forrás: flightradar24.com
Origo
09:13

A kifutóra terelik az utasokat

A repülőtéren a kifutóra evakuálták az utasok többségét. 

Origo
09:11

Pár napja fogták el Abdeslamot

A november 13-i párizsi terrortámadások fő gyanúsítottját pénteken fogták el Brüsszel Molenbeek negyedében. A hatóságok szombaton "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén vádat emeltek Salah Abdeslam ellen. A férfit egy gyanús pizzarendelés buktatta le. Didier Reynders belga külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy Abdeslam a párizsi merényletek után újabb terveket szőtt Brüsszelben, és fegyverekhez is hozzáférhetett.

Origo
09:08

Ellentmondó adatok a halottakról

A belga média azt írja, hogy egy halott van, más források viszont 11 áldozatról tudnak. Annyi biztos, hogy legalább 25 ember súlyosan megsérült. 

Origo
09:06

Így néz ki a terminál épülete

Az utasok a Twitterre töltöttek fel képeket a robbanás után. 

Origo
09:05

Magyar járat is van kint

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről reggel 6.33-kor szállt fel a Brussels Airline kora reggeli járata. Ez pont fél 8 körül ér a Zaventemre, amikor a robbanás történt. Egyelőre nem tudni, leszállt-e. 

--
09:02

Lövéseket is hallottak

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy arab kiabálást és lövéseket is hallottak a robbanás előtt.

--
09:01

Videó a robbanás pillanatairól

A Twitterre feltöltöttek egy videót a robbanás utáni pillanatokról. Az emberek futva menekülnek a reptér épületétől. Az épületből füst gomolyog, az ablakok betörtek.

--
08:59

Több halott, sok sebesült

Kora reggel két robbanás történt a brüsszeli Zaventem reptér egyik épületében. Azt egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt. A BBC úgy tudja, többen meghaltak és sokan megsebesültek

Még több bejegyzés