Az egész világot megdöbbentette a britek döntése arról, hogy kilépnek az unióból. A leadott voksok 52 százaléka állt a kilépés mellett. A font és a londoni tőzsde a hírre azonnal beszakadt, a brit pénz harmincéves mélypontra esett. David Cameron brit miniszterelnök bejelentette lemondását. A kilépéspártiak vezetője, Boris Johnson szerint az Egyesült Királyságnak nem kell kapkodnia a kilépéssel, de az EU vezetői azt nyilatkozták, hogy a bizonytalanság senkinek sem jó, minél előbb el kell kezdeni a válópert, vagyis a kilépési tárgyalásokat. Az EU szinte minden vezetője arról beszélt, hogy a brit szavazás után újra kell gondolni az uniót. Skócia és Észak-Írország többsége a maradás mellett szavazott, újra az asztalra került egy népszavazás Skócia függetlenségéről, illetve Észak-Írország Írországhoz való csatlakozásáról.

20:43
Cameronék eljátszották az EU-tagságot

Egy rugalmasabb Európai Unióról szóló tervezetet kíván bemutatni a német és a francia külügyminiszter az Európai Unió alapító tagjainak szombaton - derült ki pénteken diplomáciai forrásokból, miután Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre (Brexit) szavazott.

Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető a ZDF német állami televíziónak adott interjújában azt rótta fel a brit kormánynak, hogy könnyelműen eljátszotta EU-tagságát. Emlékeztetett arra, hogy a referendum a David Cameron pénteken visszalépett brit konzervatív miniszterelnök pártján belüli vitákra vezethető vissza.A kabinet Európa sorsával játszott és veszített" - mutatott rá Steinmeier.

A német külügyminiszter nem számol az EU-n belüli esetleges láncreakcióval. "Nem ismerek olyan európai államot, amely ezt az utat járná be" - mondta.

Steinmeier arra figyelmeztetett, hogy az európai közösségnek "sem hisztériába és túlzott aktivizmusba, sem sokkos bénultságba nem szabad süllyednie". Úgy vélte, a referendum következményeként az EU-nak intenzívebben kellene foglalkoznia a biztonságpolitikával, a menekült- és bevándorlási politikával, valamint a foglalkoztatási és gazdaságpolitikával.

20:16
Putyin szerint ők nem avatkoztak be

Oroszország sohasem avatkozott be a brit népszavazás ügyébe, azzal kapcsolatban nem hangoztatott semmiféle véleményt, ezért ezzel kapcsolatban bármely minősítés a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Taskentben.

Az elnök David Cameron brit kormányfőnek arra a kijelentésére reagált, amely szerint "Putyin boldog lesz", ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Az orosz vezető szerint ez inkorrekt kísérlet volt a brit közvélemény befolyásolására", amely azonban így sem ért célt.

"Véleményem szerint senkinek sincs joga ahhoz, hogy - főleg a szavazást követően - valamiféle orosz álláspontról beszéljen. Ez nem más, mint a politikai kultúra alacsony szintjének megnyilvánulása" - fogalmazott Vlagyimir Putyin.

"Véleményem szerint nagyon korrekt magatartást tanúsítottunk, ügyeltünk arra, hogy semmilyen módon ne befolyásoljuk ezt a folyamatot, erre kísérletet sem tettünk" - nyilatkozott.

20:03
Folytatni kell az integrációt

Az európai integráció érdekében végzett együttműködés folytatását ígérték pénteken a német, olasz, francia és luxemburgi házelnök, miután Nagy-Britannia az EU-ból való kilépésre (brexit) szavazott.

Norbert Lammert német házelnök francia, olasz és luxemburgi kollégájával tanácskozott a referendumot követően és a négy politikus megállapodott abban, hogy "szorosan kitart az Európai Unió történelmi vívmányai mellett" - derül ki a német parlamenti elnök hivatalának közleményéből. Emellett a házelnökök megegyeztek abban is, hogy szorosan egyeztetnek majd a Nagy-Britannia kilépéséről folytatandó tárgyalásokon.

19:41
A háta mögött beszélnek majd Cameronról az EU kormányfői

A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó huszonhetek informális tanácskozására is sor fog kerülni az európai uniós állam- és kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján - írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetőknek küldött pénteki meghívólevelében.

A Nagy-Britannia uniós tagságáról kiírt csütörtöki népszavazás negatív kimenetelére való tekintettel a referendum politikai következményei lesznek elsősorban a kétnapos csúcstalálkozó középpontjában - olvasható a levélben.

Donald Tusk fontosnak tartotta, hogy a bennmaradó tagállamok vezetői David Cameron brit kormányfővel, de nélküle is megvitathassák a történteket és a következő lépéseket.

Mint írta, kedden huszonnyolcas körben tárgyalnak az uniós állam-, illetve kormányfők, a szerdai napon azonban már csak a bennmaradók maradnak majd Brüsszelben, hogy a britek kilépésének következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek.

A szerdai ülésnapon nem kizárólag Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről lesz szó, a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.

19:28
Észt miniszter: Putyin pezsgőt bont

Észtország egyik vezető politikusa szerint Nagy-Britannia megkezdte Európa széttördelését, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig "pezsgőt iszik örömében".

Margus Tsahkna - aki a hárompárti észt kormánykoalícióban a szociális ügyek minisztere - fogalmazott így pénteken, miután biztossá vált, hogy Nagy-Britannia "kinépszavazta" magát az Európai Unióból.

"Európa megroppantja saját magát, nincs szükség ehhez tankokra" - mondta a konzervatív nemzeti Pro Patria-Res-Publica (IRL) nevű párt elnöke.

18:59
A franciák harmada menne a britek után

A franciák 35 százaléka szeretné, ha országa kilépne az Európai Unióból, 54 százalék pedig a bent maradást támogatja - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss felmérésből.

A felmérés szerint a pártkötődés nélkülieknek 61, a jobboldali tábor 75, míg a baloldali szavazóknak 76 százaléka szavazna Franciaország uniós tagságának megmaradása mellett, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást.

A Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják.

A Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.

18:50
Britek sírtak Brüsszelben

Sokkal, szomorúsággal és könnyekkel reagáltak a Brüsszelben dolgozó és lakó britek pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (brexit) eredményező népszavazásra.

Miközben a világ pénzügyi piacai esésbe kezdtek és az európai politikusok megdöbbentek a referendum eredményének hallatán, komor hangulat uralkodott el a Brüsszelben lakó briteken, akiknél munkahelyük jövője kérdésessé vált.

Egy brit nő könnyekre fakadt péntek reggel, mikor gyerekeit vitte egy brüsszeli iskolába, egy másik brit pedig "teljes tragédiáról" beszélt a döntés kapcsán. "Nem tudjuk megjósolni, mit tettünk a gyerekeinkkel. Szomorú vagyok" - tette hozzá a 30 éve Brüsszelben dolgozó brit.

Nagy-Britannia kilépése általánosságban megfosztja a briteket attól a lehetőségtől, hogy az Európai Unió intézményeiben dolgozhassanak, hiszen ennek előfeltétele az uniós állampolgárság, így ha valaki elveszíti utóbbit, felmondással szembesülhet, vagy azzal, hogy nem hosszabbítják meg szerződését.

Néhány brit fontolóra vette, hogy belga állampolgárságért folyamodik, hiszen már jó ideje él az országban, míg mások európai házastársuk révén azok állampolgárságát vehetik fel.

A britek  Brüsszelben a köztisztviselői állások mindössze 4 százalékát töltik be, annak ellenére, hogy Nagy-Britannia az EU lakosságának 12 százalékát teszi ki. Ez általánosságban a britek rossz idegennyelv-tudására vezethető vissza.

18:38
Sarkozy új európai szerződést akar

Nicolas Sarkozy volt francia államfő olyan új európai szerződést szorgalmazott pénteken a Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (brexit) eredményező népszavazást követően, amely többek között a külső határok ellenőrzésének megerősítését és az Európai Unió bővítési folyamatának leállítását is előírná.

"A brit nép választott és a józan ész azt diktálja, hogy kimondjuk, az elutasításnak ezt az érzését sok francia és sok más európai is osztja. Amit kimondott a brit nép, azt más népek is kimondhatják Európában. Nem tehetjük meg, hogy ezt nem vesszük tudomásul" - fogalmazott a volt köztársasági elnök.

A volt elnök azt kérte, hogy az európai állam- és kormányfők döntsenek olyan új európai szerződés kidolgozásáról, amely "megmutatná a kontinens népeinek, hogy Európa eltökélt abban, hogy a sorsát kézbe veszi".

Nicolas Sarkozy öt pillért javasolt az új szerződéshez: Európa külső határai ellenőrzésének megerősítését, az eurózóna gazdasági kormányának beindítását, az EU kompetenciáinak mintegy tíz stratégiai pontban való meghatározását és a korábbiaknál jobb intézményi működést. A volt elnök szerint Európa bővítésének folyamatát pedig egyértelműen le kell állítani egy újabb döntésig, mert Törökországnak nincs helye" az EU-ban.

18:14
A brexit és a gyarmatosítás

Az iráni Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnoka szerint a britek megfizetnek "a gyarmatosítás éveiért és az emberiség elleni bűneikért" azzal, hogy csütörtökön kiszavazták magukat az Európai Unióból.

Az AP idézte Haszan Róháni iráni elnök egyik munkatársának véleményét is a brit kilépésről. Hamid Abutalebi "erős földrengésnek" minősítette a szavazás eredményét, "az Európai Unió dominósorában az első eldőlő darabnak" titulálta.

18:09
Berlin és Párizs kétsebességes EU-t tervez

Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS) úgy nyilatkozott, Európának most iránymutatásra van szüksége, Németország és Franciaország ezért pedig különösen felelősséggel tartozik.

Ennek fényében Steinmeier és francia kollégája, Jean-Marc Ayrault szombaton Berlinben közös tervezetet kíván terjeszteni az EU négy további alapító tagorszűgának - Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország - külügyminiszterei elé.

A dokumentumban egy olyan "rugalmas Európa" tervét vázolták fel a tárcavezetők, amely több teret adna azoknak a partnerországoknak, aki az integráció további lépéseit nem akarják vagy nem tudják véghezvinni.

"Németország és Franciaország sajnálattal veszi tudomásul, hogy a brit nép az EU-ból való kilépés mellett döntött" - idézte a tervezetet a FAS. A brexitre tekintettel közös kötelesség azon dolgozni, hogy hasonló fejlemény Európa más részein ne ismétlődhessen meg" - szögezte le a francia és a német külügyminiszter.

A két ország a tervezetben saját magát olyan "sorsközösségként" határozta meg, amely a kül- és belbiztonság terén, a menekültpolitika, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás területén is európai megoldásokat szorgalmaz.

A külügyminiszterek úgy vélték, a tanácstalanság és a tétlenség ugyanolyan keveset használ az EU-nak, mint az, ha egész egyszerűen napirendre tér az európai közösség a történtek felett.

17:12
A törökök szerint az EU szétesésének folyamata megkezdődött

Binali Yildirim török miniszterelnök azt mondta, hogy Az Európai Uniónak alaposan át kell gondolnia a csütörtöki brit népszavazás eredményét.

A miniszterelnök-helyettes Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "az Európai Unió szétesésének folyamata megkezdődött. Nagy-Britannia hagyta el elsőként a hajót"

A török gazdasági miniszter viszont hangsúlyozta, hogy Ankara továbbra is fenntartja, sőt megerősíti gazdasági kapcsolatait Londonnal, és a britek döntése nem érinti Törökországnak az Európai Unióval való viszonyát sem. 

16:43
A magyar nagykövetség folyamatos tájékoztatást ígér a kint élőknek

A londoni magyar nagykövetség folyamatosan tájékoztatja majd a kint élő magyarokat a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséből adódó helyzetről - mondta a nagykövet az állami tévének.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közlése szerint a kint élő magyaroknak most nincs teendőjük. Várhatóan bonyolult és évekig tartó folyamat kezdődik, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tárgyalási folyamat végén a magyarok "a legkedvezőbb pozícióban" legyenek - hangsúlyozta.

16:36
Százezrek akarnak új népszavazást

Több mint 100 ezer brit írta alá azt a parlamenti petíciót, amely szerint a brexitszavazást addig kellene ismételni, amíg legalább 60 százalékkal nyer valamelyik oldal, legalább 75 százalékos részvétel mellett. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően döntenie kell arról, hogy vitára bocsájtja-e a petíciót. A beadvány annyira népszerű, hogy sokáig elérhetetlen volt, az aláírók száma másodpercről másodpercre nő. Az Egyesült Királyságban főleg a fiatalok elégedetlenek a népszavazás eredményével, a nemazénnevemben és a mittettünk hashtag elárasztotta az internetet.

16:32
Az IMF zökkenőmentes átmenetet szorgalmaz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felszólította Nagy-Britanniát és az Európai Uniót, hogy működjenek együtt a brit uniós tagság zökkenőmentes megszüntetésének érdekében.

16:04
Navracsics: Jelentős veszteség érheti Nagy-Britanniát

A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás területén jelentős veszteség érheti Nagy-Britanniát az unióból történő kilépés miatt - jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős tagja pénteken Szegeden.

A politikus egy a Szegedi Tudományegyetemen rendezett fórumon azt mondta, a brit egyetemek, kutatóintézetek óriási haszonélvezői voltak az integrációnak, jelentős források áramlottak a szektorba. Fontos, hogy a kialakult kutatói együttműködések továbbra is gyümölcsözőek legyenek - tette hozzá.

15:47
Az EU vagy megváltozik, vagy meghal

"Az EU épületét helyre kell állítani, emberségesebbé és igazságosabbá téve, de Európa a közös otthonunk és jövőnk" - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján. Szerint a "világnak szüksége van Európára, az általa képviselt szabadságra, demokráciára és békére".

A brexitet üdvözlő Matteo Salvini az Északi Liga ellenzéki párt vezére kijelentette, a brit népszavazás eredménye megerősítette, hogy az európai népek lelkiismerete erősebb a bankárokénál. "Európa most végre megszabadulhat az Európai Uniótól" - mondta Matteo Salvini sajnálatát fejezve ki, hogy az olasz alkotmány nem teszi lehetővé a nemzetközi  megállapodások népszavazással való módosítását. Luca Zaia az Északi Liga politikusa, Veneto tartományi elnöke azonban máris bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtés indítását kezdeményezi az Olaszország és az EU közötti egyes megállapodások felülvizsgálatára.

Az euroszkeptikus ellenzéki párt 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke Luigi Di Maio szerint "az EU vagy megváltozik, vagy meghal".

15:46
A Mol-vezér sem ért egyet a brexittel

Ezernél több brit és külföldi üzleti vezető, köztük a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója közös felhívásban foglalt állást Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.

Az 1285 vállalati vezetők cégei összesen 1,75 millió alkalmazottat foglalkoztatnak. A vállalatok között szerepelnek a BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari csoport, az EasyJet és a Ryanair légitársaság, a BASF vegyipari konszern, a BMW autógyár, a BP olajipari konglomerátum, a Barclays óriásbank, a Virgin vállalatcsoport és a Rolls-Royce ipari csoport. Aláírta a felhívást Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is.

Levelük szerint az üzleti vállalkozásoknak és alkalmazottaiknak óriási előny, hogy részesei lehetnek a világ legnagyobb, belső határok nélküli egységes piacának, ha viszont Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, akkor elölről kellene kezdeni a kereskedelmi kapcsolatok kiépítését az 500 milliós piaccal.

Ez nemcsak az exportőröknek okozna kárt, hanem annak a többszázezer kis- és középvállalatnak is, amelyek e cégekkel együttműködnek.
A The Timesban közölt felhívás messze a legnagyobb ilyen kezdeményezés volt.

15:38
Obama: A különleges kapcsolat megmarad

Nagy-Britannia az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese marad, akárcsak az EU – jelentette ki Barack Obama. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington tiszteletben tartja a brit nép döntését. A különleges amerikai-brit kapcsolat megmarad, Nagy-Britannia NATO-tagsága fontos alapköve marad az amerikai kül-, biztonsági és gazdaságpolitikának.

15:37
A G7-ek nyugtatgatnak

A világ hét legfejlettebb országát – köztük Nagy-Britanniát is - tömörítő G7-csoport pénzügyi vezetői azt ígérték, hogy folytatják az egyeztetéseket, és a helyzetnek megfelelően továbbra is együttműködnek.

Közleményükben azt bizonygatták, hogy a brit gazdaság és pénzügyi szektor lendületben marad, a brit hatóságok jól felkészültek a népszavazás következményeinek kezelésére.

15:37
Hiába ígértek álomkedvezményeket a fapadosok

Az EasyJet tudomásul veszi a csütörtöki népszavazás eredményét, amelyen az Egyesült Királyság szavazóinak többsége az Európai Unióból való távozás mellett voksolt. A légitársaság bizakodó és abban hisz, hogy a döntés nem lesz lényeges befolyással stratégiájára, képes hosszútávon is fenntartani bevételei növekedését, és osztalékot tud fizetni részvényeseinek.

A Ryanair is a brexit ellen kampányoltForrás: Philip Hollis for Ryanair

A Ryanair hiába ígért óriási kedvezményeket a brexit ellen szavazóknak, a fapados ajánlatai nem érdekelték a brit nyugdíjasokat.


Hogy olcsóbbak lesznek-e a repülőjegyek, arról itt olvashat bővebben.

16