Donald Trumpot választották az Egyesült Államok 45. elnökévé. Hillary Clinton sima vereséget szenvedett. Az Origón egész éjszaka és reggel élőben követhette a választással kapcsolatos legfrissebb, legfontosabb és legérdekesebb híreket.

10:53
Theresa May is gratulált Trumpnak

Theresa May brit kormányfő gratulált a megválasztott amerikai elnöknek, és meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország „erős és közeli partner” marad.

10:49
Ezért veszített Clinton

A feketék, a latinók és a fiatalok nem mentek el kellő számban szavazni: ez is közrejátszott a demokrata elnökjelölt vereségében – derül ki a CNN összeállításából.

Forrás: AFP/Frederic J. Brown
10:32
A NATO főtitkára is gratulált a győzelemhez

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár gratulált Donald Trump republikánus párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Az észak-atlanti szövetség vezetője közleményében hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában „kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni”, amelyben „az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha”.

„Az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is” – írta, és hozzátette, hogy bár a katonai szervezet határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, azonban sok még a tennivaló.

10:30
Juncker csúcstalálkozóra hívta Trumpot

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közösen gratulált Donald Trumpnak, és meghívták őt egy EU–Egyesült Államok-csúcstalálkozóra, amelyre reményeik szerint a lehető leghamarabb sor kerülhet.

10:26
Négy állam még mindig túl szoros

Az ABC News közölte, hogy nem ad ki több becslést, mert négy államban – New Hampshire-ben, Arizonában, Michiganben és Minnesotában – túlságosan szoros az eredmény.

09:57
Egy fal ledőlt, egy másik épül

A Twitteren többen is emlékeztetnek arra, hogy éppen 27 éve dőlt le a berlini fal, és az amerikaiak egy olyan elnököt választottak, aki egy másik falat akar építeni.

09:53
Trump-ellenes tüntetések kezdődtek

Több amerikai városban is Trump-ellenes tüntetések kezdődtek, többek között Oaklandben, Los Angelesben, Portlandben és New Yorkban.

 

Los Angelesben a Kaliforniai Egyetem több ezer hallgatója gyülekezik, és a tömeg egyre nő. Oaklandben tüzeket gyújtottak a tiltakozók.

09:50
CDU/CSU-frakcióvezető: Az értékközösség összeköt

Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel - hangsúlyozta Volker Kauder. A kormányzó német jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának.

A németeket „értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és „az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” - tette hozzá.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával „nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”.

09:41
Putyin gratulált Trump győzelméhez

Vlagyimir Putyin szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnök biztos benne, hogy a kétoldalú párbeszéd két egyenjogú fél kölcsönös tiszteleten alapuló és mindkét ország számára előnyös együttműködéséhez vezet – jelentette a TASZSZ.

09:38
Mogherini: Folytatódni fog az együttműködés

Az elnökválasztás eredményétől függetlenül folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között - hangsúlyozta szerda reggel Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét” - írta Twitter-üzenetében a főképviselő.

09:32
Martin Schulz észszerűséget remél Trumptól

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trumpnak. A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így „megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét”.

Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, és elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától.

A Trump által korábban tett, „aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az „észszerű együttműködés” – tette hozzá.

09:30
Duterte „melegen gratulált”

A Fülöp-szigeteki elnök „melegen gratulált" Donald Trumpnak – közölte az egyik minisztere. Rodrigo Duterte eszerint várja, hogy együttműködhessen az új amerikai adminisztrációval.

09:17
Szijjártó: Készen állunk az együttműködésre

A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból. 

Szijjártó Péter is gratulált TrumpnakForrás: MTI/Kkm/Szabó Árpád

A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.
Magyarország készen áll az együttműködésre - írta Szijjártó Péter.

09:15
Basescu: Ez az USAexit!

Traian Basescu volt román államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította szerda reggel Donald Trump valószínűsíthető győzelmét. "A brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy, ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook-oldalán a jobboldali politikus, aki tíz évig volt Románia elnöke.

09:05
Trump: Szeretem ezt az országot

Trump a kampánya vezetőinek is megköszönte a munkát, többeket odahívott az emelvényhez. A munka csak most kezdődik - mondta a politikus. Én szeretem ezt az országot - tette hozzá. 

08:58
Családjáról beszél Trump

A politikus megköszönte rokonainak a segítséget, hogy végig mellette álltak a kampányban. 

Forrás: AFP/Jim Watson
08:57
Az első hely a cél

Donald Trump szerint mindenkivel együtt kell az országot ismét az első helyre emelni. 

08:55
Köszönetet mondott Trump

Trump arról is beszélt, hogy a kormánynak az embereket kell szolgálnia, valamint hogy beteljesítik az amerikai álmot. Az újonnan megválasztott politikus azt ígérte, hogy mindenkit képviselni fog. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a kampányban. 

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla
08:52
Trump mindenki elnöke akar lenni

Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke gratulált Clintonnak. "Egy nagyon hosszú kampányidőszakon vagyunk túl, de ezután együtt kell működnünk az ország érdekében." Trump azt mondta, minden amerikainak az elnöke akar lenni, ez nagyon fontos neki. 

08:49
Orbán gratulált Trumpnak
113