Elnököt választott Amerika - kövesse élőben az Origón

2016.11.08., 09:16
rendezés

Donald Trumpot választották az Egyesült Államok 45. elnökévé. Hillary Clinton sima vereséget szenvedett. Az Origón egész éjszaka és reggel élőben követhette a választással kapcsolatos legfrissebb, legfontosabb és legérdekesebb híreket.

Origo
10:53

Theresa May is gratulált Trumpnak

Theresa May brit kormányfő gratulált a megválasztott amerikai elnöknek, és meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország „erős és közeli partner” marad.

Origo
10:49

Ezért veszített Clinton

A feketék, a latinók és a fiatalok nem mentek el kellő számban szavazni: ez is közrejátszott a demokrata elnökjelölt vereségében – derül ki a CNN összeállításából.

Forrás: AFP/Frederic J. Brown
MTI
10:32

A NATO főtitkára is gratulált a győzelemhez

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár gratulált Donald Trump republikánus párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

Az észak-atlanti szövetség vezetője közleményében hangsúlyozta, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában „kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni”, amelyben „az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha”.

„Az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is” – írta, és hozzátette, hogy bár a katonai szervezet határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, azonban sok még a tennivaló.

Origo
10:30

Juncker csúcstalálkozóra hívta Trumpot

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közösen gratulált Donald Trumpnak, és meghívták őt egy EU–Egyesült Államok-csúcstalálkozóra, amelyre reményeik szerint a lehető leghamarabb sor kerülhet.

Origo
10:26

Négy állam még mindig túl szoros

Az ABC News közölte, hogy nem ad ki több becslést, mert négy államban – New Hampshire-ben, Arizonában, Michiganben és Minnesotában – túlságosan szoros az eredmény.

Origo
09:57

Egy fal ledőlt, egy másik épül

A Twitteren többen is emlékeztetnek arra, hogy éppen 27 éve dőlt le a berlini fal, és az amerikaiak egy olyan elnököt választottak, aki egy másik falat akar építeni.

Origo
09:53

Trump-ellenes tüntetések kezdődtek

Több amerikai városban is Trump-ellenes tüntetések kezdődtek, többek között Oaklandben, Los Angelesben, Portlandben és New Yorkban.

 

Los Angelesben a Kaliforniai Egyetem több ezer hallgatója gyülekezik, és a tömeg egyre nő. Oaklandben tüzeket gyújtottak a tiltakozók.

Origo
09:50

CDU/CSU-frakcióvezető: Az értékközösség összeköt

Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel - hangsúlyozta Volker Kauder. A kormányzó német jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának.

A németeket „értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és „az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” - tette hozzá.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával „nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”.

Origo
09:41

Putyin gratulált Trump győzelméhez

Vlagyimir Putyin szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnök biztos benne, hogy a kétoldalú párbeszéd két egyenjogú fél kölcsönös tiszteleten alapuló és mindkét ország számára előnyös együttműködéséhez vezet – jelentette a TASZSZ.

MTI
09:38

Mogherini: Folytatódni fog az együttműködés

Az elnökválasztás eredményétől függetlenül folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között - hangsúlyozta szerda reggel Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

„Az Európai Unió és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét” - írta Twitter-üzenetében a főképviselő.

MTI
09:32

Martin Schulz észszerűséget remél Trumptól

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trumpnak. A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így „megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét”.

Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, és elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától.

A Trump által korábban tett, „aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az „észszerű együttműködés” – tette hozzá.

Origo
09:30

Duterte „melegen gratulált”

A Fülöp-szigeteki elnök „melegen gratulált" Donald Trumpnak – közölte az egyik minisztere. Rodrigo Duterte eszerint várja, hogy együttműködhessen az új amerikai adminisztrációval.

MTI
09:17

Szijjártó: Készen állunk az együttműködésre

A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból. 

Szijjártó Péter is gratulált TrumpnakForrás: MTI/Kkm/Szabó Árpád

A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.
Magyarország készen áll az együttműködésre - írta Szijjártó Péter.

MTI
09:15

Basescu: Ez az USAexit!

Traian Basescu volt román államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította szerda reggel Donald Trump valószínűsíthető győzelmét. "A brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy, ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook-oldalán a jobboldali politikus, aki tíz évig volt Románia elnöke.

Origo
09:05

Trump: Szeretem ezt az országot

Trump a kampánya vezetőinek is megköszönte a munkát, többeket odahívott az emelvényhez. A munka csak most kezdődik - mondta a politikus. Én szeretem ezt az országot - tette hozzá. 

Origo
08:58

Családjáról beszél Trump

A politikus megköszönte rokonainak a segítséget, hogy végig mellette álltak a kampányban. 

Forrás: AFP/Jim Watson
Origo
08:57

Az első hely a cél

Donald Trump szerint mindenkivel együtt kell az országot ismét az első helyre emelni. 

Origo
08:55

Köszönetet mondott Trump

Trump arról is beszélt, hogy a kormánynak az embereket kell szolgálnia, valamint hogy beteljesítik az amerikai álmot. Az újonnan megválasztott politikus azt ígérte, hogy mindenkit képviselni fog. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a kampányban. 

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla
Origo
08:52

Trump mindenki elnöke akar lenni

Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke gratulált Clintonnak. "Egy nagyon hosszú kampányidőszakon vagyunk túl, de ezután együtt kell működnünk az ország érdekében." Trump azt mondta, minden amerikainak az elnöke akar lenni, ez nagyon fontos neki. 

Origo
08:49

Orbán gratulált Trumpnak

Orbán Viktor gratulált Trumpnak.  

Origo Információ
08:48

Naggyá teszik Amerikát

Újra naggyá tesszük Amerikát - mondta Pence. Mindjárt Donald Trump beszél. 

Origo Információ
08:47

Pence: Ez egy történelmi este

Mike Pence azt mondta, ez egy történelmi este. Az új bajnokukat választották meg az amerikaiak - mondta Donald Trump alelnökjelöltje. Elsírta magát, hogy alelnökként szolgálhatja a hazáját, és hálát adott Istennek. 

MTI
08:44

A CNN szerint is Trump nyert

A CNN hírtévé szerint is Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnöknek a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.

MTI
08:43

Fox News: Trump győzött

A Fox News hírtévé szerint is Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnöknek a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.

Origo
08:43

NBC: Elismerte vereségét Clinton

Az NBC szerint is elismerte vereségét Hillary Clinton. 

Origo
08:41

Hillary elismerte vereségét

A CNN szerint Hillary Clinton felhívta Donald Trumpot, és elismerte vereségét.  

MTI
08:36

AP: Trump az elnök

Az AP szerint is Donald Trump az Egyesült Államok új elnöke. 

MTI
08:34

NPR: Donald Trump a 45. elnök

Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg az Egyesült Államok 45. elnökének - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió.

Origo
08:31

CNN: 257-215-re vezet Trump

A CNN győztesnek nyilvánította Wisconsinban Donald Trumpot. Így a republikánus jelöltnek 257 elektori szavazata van, míg Clintonnak 215. 270 elektori szavazat kell az elnökséghez. 

Forrás: AFP/Laura Segall
MTI
08:28

Bizonytalanság jöhet Amerikában

A kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, és nem tudni, milyen lesz a csapata, a szenátusi támogatottsága az új amerikai elnöknek, így egyelőre bizonytalanság lesz a jellemző - értékelték az amerikai elnökválasztás állását elemzők szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses, milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne. A külügyi intézet kutatója kiemelte, hogy most megnyílt egy világ a kívülállók számára. A "washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog", ami a politikai életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a "Trump-jelenség" egyszeri alkalom volt-e, vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak beleszólást.

Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője azt hangsúlyozta: nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Trump teljesen kívülálló a politikában, és ha ő nyer, a politikai szférában még tanulnia kell a mozgást. A Nézőpont elemzője szerint, ha Trump mégsem nyerne, olyan antielit mozgalom jöhet létre, amely átformálhatja az amerikai klasszikus politika képét. Kiemelte: komoly változások várhatók több területen, de ezekről egyelőre nem sokat tudni, mert a kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, elsősorban arról szólt, hogy mennyire tudják lejáratni egymást a jelöltek.

MTI
08:25

Válságülés Japánban

Rendkívüli ülést tart Japánban a pénzügyminisztérium, a tőkepiaci felügyelet (FSA) és a jegybank szerdán, hogy elemezze az amerikai elnökválasztás következtében kialakult piaci helyzetet. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy minden várakozással ellentétben Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást. A piacokat meglepte és sokkolta a körvonalazódó eredmény, így az ázsiai értékpapírpiacokon már végigsöpört a pánik első hulláma, és a határidős jegyzésekből az látszik, hogy Európában is súlyos mínuszokban indul a kereskedés.

Az Egyesült Államok számos japán vállalat számára létfontosságú piac. A jen felértékelődése miatt hónapok óta szenvedő japán vállalatok számára óriási csapás, hogy a válságok idején biztos menedéknek számító jen árfolyamát tovább erősítette a Trump várható győzelme miatti aggodalom.

MTI
08:21

Francia külügyminiszter: Trump személyisége sok kérdést vet fel

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök – hangsúlyozta szerdán Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az amerikai elnökválasztás körvonalazódó – Donald Trump republikánus párti elnökjelölt győzelmét előrevetítő – eredményére reagálva. Jean-Marc Ayrault szerint Trump valószínűsíthető győzelme és a milliárdos üzletember személyisége "sok kérdést" vet fel. A tárcavezető ugyanakkor hangsúlyozta: az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatoknak nem szabad gyengülniük.

Origo
08:17

Trump megérkezett a központba

A CNN tudósítása szerint Donald Trump megérkezett a New York-i választási központjába. 

Origo
08:15

93 százalékon áll Trump

Az 538.com szerint már 93 százalék az esélye annak, hogy Trump nyer. 

Origo
08:08

Le Pen már gratulált Trumpnak

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője Twitter-üzenetben gratulált Donald Trumpnak.  

Origo
08:06

Clinton nem ismerte el a vereséget

Hillary Clinton nem ismerte el a vereséget. A politikus nem ment ki a hívei elé beszédet mondani. New York-i idő szerint hajnali kettőkor, magyar idő szerint reggel nyolc órakor a kampányfőnöke állt ki beszélni. Azt mondta: "hosszú kampány volt, bár sokat kellett várni, de még tudtok várni. Minden szavazatot meg kell számolni, és minden szavazat számít", ezután mindenkit hazaküldött aludni, tehát a demokraták nem ismerték el a vereséget. 

John PodestaForrás: AFP/Jewel Samad
MTI
07:54

A házelnök már gratulált Trumpnak

Paul Ryan házelnök már gratulált Donald Trumpnak. A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45. elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratulált neki, és Mike Pence alelnökjelöltnek is.

Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt.

Origo
07:49

AP: Trump nyert Pennsylvaniában

A 538.com szerint az AP hírügynökség Trump győzelmét jelentette Pennsylvaniából. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag eldőlt a választás, és Trump lehet az új elnök. 

Trump támogatói ünnepelnek New YorkbanForrás: MTI/EPA/Michael Reynolds
Origo
07:39

AFP-szerző: Orbán szabad kezet kap

Peter Murphy, az AFP magyarországi tudósítója szerint Orbán Viktor szabad kezet kap majd, mivel az egyike volt azon kevés vezetőknek, akik kiálltak Donald Trump mellett az amerikai kampány ideje alatt – ezután nem lesznek bosszantó washingtoni kritikák. Minderről a Twitter-oldalán írt. 

Origo
07:34

New Yorkban is erősített Trump

A 538.com elemzése alapján kiderült, hogy New Yorkban Manhattant leszámítva mindegyik kerületben javított Donald Trump Mitt Romney 2012-es eredményéhez képest. Staten Islanden Trump nyerni tudott. 

Origo
07:32

305 elektora is lehet Trumpnak, de lehet, hogy napokig számolják

Wisconsinban, Michiganben és Pennsylvaniában is győzelemre áll Trump. Utóbbiban már 97 százalék a feldolgozottság és 48,7-47,7 az eredmény. Wisconsinban 89 százalék a feldolgozottság és 49,0-45,8 Trump előnye. Bármelyik percben bejelenthetik Trump győzelmét az amerikai tévék – és az is lehet, hogy nem merik a szoros eredmények miatt, és mindenki az újraszámolásokra vár. Ha ezeket mind Trump nyeri, több mint 300 elektora is lehet.

Origo
07:31

Republikánusoké a szenátus is

Pennsylvaniában az AP szerint hivatalosan is a republikánus szenátorjelölt győzött, így a szenátusban is republikánus többség lesz. 

Origo
07:28

CNN: Trump üzenete az egység lesz

A CNN forrásai szerint győzelmi beszédében Donald Trump olyan üzenetet küld majd, hogy egyesíteni akarja az országot, és azokhoz is szól, akik nem rá szavaztak. 

Donald Trump republikánus párti jelölt támogatói várnak az eredményekre és a beszédreForrás: MTI/EPA/Shawn Thew
Origo
07:26

Alaszka is Trumpnak áll

Alaszkában közel 30 százalékos feldolgozottságnál több mint 15 százalékponttal vezet Donald Trump. 

MTI
07:16

Orbán Balázs: Teljes a döbbenet

Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.

A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt. Megjegyezte: még nincs meg a biztos végeredmény, de innen már nagyobb meglepetés lenne, ha végül mégsem Trump nyerne.

Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem, vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen - jegyezte meg.

A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat. Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.

Origo
07:14

Nevada legalizálta a marihuánát

Nevadában az 538.com szerint legalizálták a marihuánát a kedden tartott népszavazás alapján. 54 százalék támogatta, hogy 21 év fölött lehessen a szerhez jutni.  

Origo
07:09

Így várják Donald Trump beszédét

Ami várhatóan a győzelmi beszéd lesz.

Origo
07:07

Nem Hampshire extrém módon szoros

Szó szerint néhány szavazat dönthet.

Origo
07:06

Ekkor nem kell számolgatni

Alaszkából egyelőre nem érkezett eredmény. Pennsylvaniában 97 százalékos feldolgozottságnál 48,6-47,8 arányban vezet Trump. Ha itt nyer, akkor máshol már nem kell számolgatni. 

Forrás: AFP/Dominick Reuter
Origo
06:57

Wisconsin dönthet

Könnyen lehet, ahogy a Fox News is megállapította, Wisconsin dönti el az elnökválasztást. Az államban várhatóan Donald Trump nyer. Legutóbb republikánusként Ronald Reagan tudott nyerni 1984-ben Wisconsinban.  

Origo
06:53

Eltűntek Clinton emberei

A demokrata kampányközpontból tudósító újságírók szerint fokozatosan eltűntek Hillary Clinton stábjának tagjai. Még a gyakornokokat sem látni. 

MTI
06:52

Erősödik a forint a dollárral szemben

A többi devizához hasonlóan jelentősen erősödött a forint a dollárral szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggelre az amerikai elnökválasztás következményeként. Reggel fél hétkor a dollárt 272,31 forinton jegyezték, azaz a dollár 1,61 százalékot veszített értékéből a keddi záráshoz képest.

MTI
06:49

Republikánus többség lehet a kongresszusban

Az amerikai szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is megőrizhetik többségüket a republikánusok a szerda hajnali részeredmények szerint. Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 223-ra csökken, de ez is elég, hogy  megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak. 

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence, és nem a demokrata Tim Kaine.

Origo
06:47

Megszólalt Barack Obama

Barack Obama videoüzenetet küldött a BuzzFeeden. Ebben azt mondja, hogy bármi történik ma éjjel, holnap is felkel a nap.  

Origo
06:41

Döntetlen is lehet még

Még az is lehet, hogy 269-269 elektori helyet szerez Clinton és Trump. Ehhez az kell, hogy Michigant, Pennsylvaniát, Maine-t és New Hampshire-t Clinton, Wisconsint, Alaszkát és Arizonát Trump nyerje. Ebben az esetben a republikánus többségű képviselőház Trumpot választja majd.  

Origo
06:38

77 százalék az esélye Trump győzelmének

A 538.com szerint jelenleg 77 százalék annak az esélye, hogy Donald Trump lesz az USA következő elnöke. 21 százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton. 

Origo
06:33

Három hely kell a többséghez

Három hely kell már csak a republikánusoknak, hogy többséget szerezzenek a szenátusban – derül ki a CNN összesítéséből. Jelenleg a republikánusoknak 48, míg a demokratáknak 46 helyük van. 

Origo
06:32

Megint Trump áll jobban New Hampshire-ben

Mire az előző posztot megírtuk, már fordult is az állás. Most pár szavazattal Trump vezet.

Origo
06:30

Clinton fordított New Hampshire-ben

Néhány tucat szavazattal, de most ő vezet.

Forrás: AFP/Don Emmert
MTI
06:29

Tokió is zuhan

Esett Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei-mutatója 2,23 százalékkal, 382,48 ponttal, 16788,90-re, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 2,26 százalékkal, 1332,64 pontra zuhant.

Origo
06:29

Akár egy elektoron is múlhat

Igaz, ehhez az kell, hogy Clinton fordítson New Hampshire-ben, Michiganben és Pennsylvaniában. Ha ezt a három államot, valamint Nevadát ő nyeri, Arizonát pedig Trump, akkor már csak Maine marad (Alaszka minden bizonnyal Trumpé). Maine-ben Clinton vezet, itt viszont megosztják az elektorokat. Kettőt kap az állam győztese, egyet-egyet pedig a két kongresszusi választási körzetben győztes jelölt. Ha az államot Clinton nyeri, 267 elektora lesz, Trumpnak pedig 269. Az egyik körzeti elektor szinte biztosan Clintoné - így a másik döntheti el a választást. 

MTI
06:28

Nevadában Clinton nyerhetett

A brit Guardian Nevadát Hillary Clintonnak adta, így 244-215-re vezet Donald Trump. 270 elektori helyre van szükség az elnöki poszt megszerzéséhez. 

MTI
06:24

Iowában is Trump győzött

Újabb csatatérállamban, Iowában aratott győzelmet Donald Trump – jelentette a CNN és a Fox News. A CNN összesített becslése szerint Trumpnak 238, Clintonnak 209 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-re és 209-re teszi Trump, illetve Clinton elektori szavazatainak számát.

Origo
06:16

Trump egyre jobban vezet Pennsylvaniában is

93 százalékos feldolgozottságnál 48,67–47,83-ra vezet Trump. Ez 2 530 585 szavazatot jelent 2 486 696-tal szemben.

Origo
06:12

Ők jelentették be, hogy elhagyják az országot, ha Trump nyer

Cher, Bryan Cranston (Breaking Bad), Amy Schumer, Chelsea Handler, Barbra Streisand, Lena Dunham.

Origo
05:58

Pezsgőbontás

Trump kampányközpontjában az egyik támogatója már pezsgőt bontott. 

Origo
05:56

Trump már 244-nél tart

Az ABC-nél 244 és az NBC-nél is 244 elektori szavazaton áll Donald Trump, így egyre közelebb van a Fehér Házhoz.   

Origo
05:51

A szenátusban is vezetnek a republikánusok

47–45-re vezetnek szenátusi választáson a republikánusok, nyolc helyről még nem érkeztek eredmények. 

Origo
05:45

Fox News: Trump áttörte a kék falat

Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok „kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre – jelentette a Fox News. A hírcsatorna szerint a 10 elektori szavazatot jelentő Wisconsin mellett Trump Iowában is szerzett 6 elektori voksot.

Így Trumpnak már 254 elektora van a republikánusokhoz húzó Fox News szerint, Clintonnak pedig 209. 

Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew
Origo
05:43

AP: Trump vezet

Az AP szerint Donald Trump 232, Hillary Clinton 209 elektori szavazaton áll. Nem eldöntött még 92 hely.  

Origo
05:41

Összeomlott a kanadai bevándorlási hivatal weboldala

Összeomlott a kanadai bevándorlási és állampolgársági hivatal weboldala az elnökválasztás éjszakáján – írja a Fortune. A kampány során sokan vicceltek azzal, hogy Trump győzelme esetén Kanadába költöznek, úgy tűnik, jó páran ezt komolyan gondolhatták.

Origo
05:41

Síró embereket látni a demokratáknál

A CNN szerint többen már a könnyeiket törölgetik a demokraták választási központjában. Senki nem mosolyog.

Origo
05:36

Trump már most jobban áll, mint Romney négy éve

Neki 206 elektora volt, Trumpnak már most tízzel több van.

Origo
05:34

Trump négy kulcsfontosságú államban vezet

Trump vezet New Hampshire-ben, Wisconsinban, Michiganben és Iowában is. 

Origo
05:34

Iowa is Trumpé

Egyre közelebb a győzelemhez Donald Trump.

Origo
05:32

Utah is Trumpé

Az előzetes felmérések szerint a független Evan McMullinnak is volt itt esélye. 

Origo
05:29

Egyre nagyobb a buli Trumpéknál

Már valódi partihangulat van Donald Trumpéknál, az emberei egymást ölelgetik, ahogy sorra jönnek a számukra jó hírek az egyes államokból - jelenti az NBC. 

Forrás: AFP/Mandel Ngan
Origo
05:28

Gyülekeznek a Trump-ellenes tüntetők a Fehér Háznál

Tüntetők a Fehér Ház előttForrás: AFP/Andrew Biraj
Origo
05:24

A New York Times szerint szinte biztosan Trump nyer

Már 95 százalék fölötti valószínűséggel neki adják az elnökséget. A Fivethirtyeight szerint 58 százalék esélye van annak, hogy ő nyer.

Origo
05:21

Clintonék ebben bíznak még

Clinton egyik közeli tanácsadója a CNN-nek azt mondta, hogy Wisconsint, Michigant és Pennsylvaniát meg kell nyerniük (most mindhárom államban Trump vezet, de nagyon szoros a verseny), ezen kívül még egy államot kell még nyerniük (Nevadára vagy New Hampshire-re gondolnak), és akkor ő lesz az elnök. 

Forrás: AFP/Jason Redmond
Origo
05:18

Trump egyre jobban áll

Megnyerte Észak-Karolinát és Nebraskát, Clintoné Oregon és Washington, ahogy ez várható volt. Ami hatalmas csapás lehet Clintonnak: Pennsylvaniában is fordított Trump, néhány ezer szavazattal vezet.

Origo
05:15

Észak-Karolina is Trumpé

Észak-Karolinát is megnyerte Trump. 93 százalékos feldolgozottságnál 51,1–46,1-re vezet

Origo
05:02

Kalifornia Clintoné

Kaliforniát és Hawaiit megnyerte Clinton, Idahót Trump. A Clinton-stáb arra készült, hogy ebben a percben – a kaliforniai zárással egy időben – elkezdődik az ünneplés. Most nagyon máshogy áll.

Origo
05:01

Katy Perry Clinton mellett

Katy Perry énekesnő is felszólalt a demokrata eredményvárón New YorkbanForrás: AFP/Kena Betancur
Origo
04:55

AP: Florida Trumpé

Az AP szerint Trump nyert Floridában. Hivatalos végeredmény még nincs.

Origo
04:54

Floridában legalizálták a marihuánát

Floridában elfogadták a marihuána legalizációját - írja a Florida Today. Az elnökválasztás mellett ugyanis összesen négy államban, Floridán kívül Arkansasban, Montanában és Észak-Dakotában erről is szavaztak kedden.

Florida ezzel az Egyesült Államok 26. állama, amelyben orvosi célra lehet füvet fogyasztani.

Origo
04:52

Két demokrata állam is Trumpé lehet

Wisconsinban 55 százalékos feldolgozottságnál 49,0–45,8-ra vezet Trump, Michiganben 45 százalékos feldolgozottságnál 48,4–46,5-re. Ha ezt a két államot megnyeri, gyakorlatilag biztos a győzelme.

Origo
04:50

Colorado és Virginia Clintoné

Virginia váratlanul szoros volt, de végül Hillary Clinton nyert itt. Coloradóban simábban győzött.

Origo
04:46

Így várja az eredményeket Trump csapata

Donald Trump és csapata feszülten figyeli az eredményeket a Trump-toronyban, New Yorkban.

Origo
04:46

Bajban lehet Clinton Wisconsinban

A Fivethirtyeight szerint Milwaukee-ból már beérkeztek a szavazatok, mégis hátrányban van. Ha Trump nyer itt, közel kerül a szükséges 270 elektorhoz.

Origo
04:33

Már Pennsylvania is szoros

51,0–45,6 Clintonnak 51 százalékos feldolgozottságnál

Origo
04:27

Trump megnyerte Ohiót

Trump megnyerte Ohiót. Az előzetes kutatások is ezt jósolták, de a győzelme jóval nagyobb a vártnál. 78 százalékos feldolgozottságnál 52–42-re vezet. 56 éve nem nyert elnökválasztást úgy senki, hogy elvesztette Ohiót.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla
Origo
04:26

Virginia tényleg meglehet Clintonnak

Virginiában a Fox News előrejelzésének megfelelően araszol előre Clinton. 87 százalékos feldolgozottságnál 48,2–46,7-re vezet. Ez azonban alapfeltétele a győzelmének, még New Hampshire-t, Michigant és Wisconsint is meg kellene fordítania, hogy ne veszítse el a választást. vagy az egyik helyett Észak-Karolinát, de ott 50,4–46,9-re Trump vezet 84 százalékos feldolgozottságnál.

Origo
04:26

Trumpé lehet Ohio

Az MSNBC már odaadta neki, a CBS-nél is azt valószínűsítik, hogy elviszi az itteni 18 elektort.

Origo
04:21

Pennsylvaniát tartja Clinton

41 százalékos feldolgozottságnál 52,6–44,0-ra vezet

Origo
04:18

Iowában korai Clinton-előny

Iowában 13 százalékos feldolgozottságnál 60-35-re Clinton vezet - itt Trump-győzelmet valószínűsítettek a felmérések, és az exit poll is ezt mutatja. Valószínűleg egyelőre a városi szavazatok érkeztek be, ezek Clintonnak kedveznek.

MTI
04:17

Beszakadt a pezó árfolyama

Csaknem 10 százalékkal esett szerda reggel a dollárral szemben a nyitva lévő ázsiai piacokon a mexikói pezó árfolyama arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztás több csatatérállamában Donald Trump vezet, vagy jobban szerepel a korábban vártnál.

A pezó azért reagál ennyire érzékenyen az eredményre, mert Trump egyik legfőbb ígérete az volt, hogy felmondja a Mexikót is érintő észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt,  és az Egyesült Államokban élő mexikóiak által hazautalt pénz megadóztatásával fogja fedezni az amerikai-mexikói határra ígért fal felépítését. 

Origo
04:16

Egy ide, egy oda

Hillary Clinton megnyerte Új-Mexikót, míg Donald Trump Missourit.

Origo
04:07

A Fox News szerint Virginia Clintoné

A Fox News szerint Hillary Clinton nyeri Virginiát. A többi csatorna még nem adta neki a végeredmény szempontjából nagyon fontos államot.

Origo
04:04

Floridában lehet, hogy újraszámlálás lesz

Ha ugyanis 0,5 százalékpontnál kisebb különbséggel nyer valamelyik jelölt, akkor kötelező újraszámolni a szavazatokat.

Origo
03:57

A New York Times szerint már Trump az esélyesebb

58 százalékra teszik az esélyét, hogy ő lesz az elnök. Nate Silver és a Fivethirtyeight viszont azt mondja, hogy 73 százalékos valószínűséggel Clinton lesz az elnök.

Várakozás a Time Square-enForrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez
Origo
03:54

Virginiában Clinton átvette a vezetést, de csak egy hajszállal

Virginiában 81 százalékos feldolgozottságnál Clinton átvette a vezetést 47,5-47,4-re

Origo
03:53

Csatatérállamok: ha így marad, Trump nyer

Trump vezet Floridában 95 százalékos feldolgozottságnál 49,0-47,8-ra, Virginiában 80 százalékos feldolgozottságnál 47,6-47,3-ra, Ohióban 61 százalékos feldolgozottságnál 53,0-42,6-ra, New Hampshire-ben 30 százalékos feldolgozottságnál 47,8-47,0-ra, Michiganben 20 százalékos feldolgozottságnál 49,5-45,4-re. Wisconsinban 24,7 százalékos feldolgozottságnál 50,2-44,7-re, Pennsylvaniában Clinton 57,6-39,2-re vezet 25 százalékos feldolgozottságnál, Coloradóban pedig 49,4-43,2-re 51 százaléknál.  

Origo
03:44

Találkozó a President és a Clinton utca sarkán

Gyülekeznek az emberek Brooklynban a Clinton és a President utca sarkán. 

Origo
03:44

Wisconsinban fej fej mellett

Wisconsinban 47,5–47,4 az eredmény Trump javára, itt még csak 17 százalék a feldolgozottság.

Origo
03:41

Két papírforma eredmény

Két papírforma eredmény: Connecticutban Clinton, Louisianában Trump nyert.

Origo
03:38

Virginiában feljött Clinton

Virginiában 48,8–48,1-re vezet Trump, 78 százalékos feldolgozottságnál.

Origo
03:36

Coloradóban Clinton vezet

Coloradóban 43 százalékos feldolgozottságnál 48,8–43,8-ra Clinton vezet. Itt mindenképpen nyernie kellene a választási győzelemhez.

Origo
03:32

Néma csend Clintonéknál, Trumpéknál ujjonganak

A demokraták választási partijának helyszínén néma csendben figyelik az eredményeket és a vártnál sokkal szorosabb versenyt. A republikánusoknál viszont ujjonganak, ahányszor olyan eredményt látnak, hogy Trump vezet valahol. 

Origo
03:31

Vonzó a turistáknak

A választások miatt kivilágított Empire State Building kiváló háttér egy turistafotóhoz. Az épületen folyamatosan vetítik a szavazás állásátForrás: AFP/@Eduardo Munoz Alvarez/Eduardo Munoz Alvarez
Origo
03:25

Michiganben is Trump vezet

15 százalékos feldolgozottságnál Michiganben is Trump vezet 48,6-46,3-ra. Itt az exit poll is döntetlent mutat. Ez is óriási meglepetés lenne.

MTI
03:21

Trump nekiesett a Bush családnak

Rádiós interjúban ostorozta kedd este Donald Trump a két volt elnököt, George H. Busht és fiát, George W. Busht, mert egyikük sem rá szavazott az elnökválasztáson. A két volt republikánus elnök a magát független konzervatívnak valló Evan McMullinre szavazott, és ezt a sajtó nyilvánosságra is hozta.

- Azt gondolom, hogy ez nagyon szomorú - mondta Trump, aki bírálta Massachusetts állam republikánus kormányzóját, Charlie Bakert és Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátort, mert ők is Evan McMullinre voksoltak. 

Origo
03:20

Virginiát a független szavazók vehetik el Clintontól

Ha Virginiát elveszti Clinton, az a független szavazók miatt lesz. Az exit poll szerint köztük 49–41-re Trump vezet. 48,8-46,2 az eredmény Trump javára 73 százalékos feldolgozottságnál. Óriási szenzáció lenne itt Trump győzelme, hiszen Clinton éppen azért választott virginiai alelnökjelöltet, hogy megnyerhesse az államot.

Origo
03:18

Clintonék szerint nem Florida dönt

Hillary Clinton szóvivője, Brian Fallon azt mondta az ABC-nek, hogy Florida fontos, de inkább abból a szempontból, hogy ha Trump elveszti, akkor nehezen szerez 270 elektort. De az sem elég neki, ha ott nyer, mert nyernie kell Ohióban, Észak-Karolinában és vagy Michiganben, vagy Pennsylvaniában – és abban nagyon bíznak, hogy utóbbi kettő demokrata marad.

Origo
03:16

Ohio: jelentős Trump-előny

Ohióban 47 százalékos feldolgozottságnál 51,5–44,4-re vezet Trump.

Origo
03:12

Virginia is szoros lesz

A CNN módosította a virginiai exit pollt. 7-8 százalék körüli Clinton-győzelem helyett döntetlen körüli eredményt várnak. Ha Trump megnyeri Virginiát, nagyot nő az esélye.

Origo
03:09

Florida Trumpnak áll

Floridában 92 százalékos feldolgozottságnál Trump 49,2-47,7-re vezet, de Miami északi részén nagyon alacsony a feldolgozottság – ott Clinton sokat hozhat.

Origo
03:07

Clinton nyerte New Yorkot

New Yorkot, a saját államát simán nyerte Clinton, a közép-nyugaton pedig a várakozásoknak megfelelően Trump nyer.

Origo
03:06

Trump vezet négy csatatérállamban

Különböző feldolgozottságnál ugyan, de Donald Trump három fontos csatatérállamban: Floridában, Ohióban, Észak-Karolinában és Virginiában is vezet. Ez eddig nagy meglepetés. Ugyanakkor Észak-Karolinában még nagyon alacsony a feldolgozottság Charlotte-ban, ez később kedvezhet Clintonnak. A legnagyobb veszteség egy virginiai vereség lenne Hillary Clintonnak.

Republikánus szimpatizáns szorít az eredményvárónForrás: AFP/Mandel Ngan
Origo
02:56

14 államban ér véget mindjárt a szavazás

Ezekben összesen 156 elektorról döntenek.

Origo
02:55

Clintonék nem adták fel Floridát, Trumpék félnek

Clintonék bíznak a floridai győzelemben, hiába vezet Trump. Olyan körzetek eredményei ugyanis még nem érkeztek meg, ahol várhatóan ő nyer majd.

Trump stábjából viszont azt mondták a CNN tudósítójának: ők félnek.

Origo
02:53

Ohióban is nagyon szoros

35 százalékos feldolgozottság után Ohióban 1 százalékponttal vezet Clinton.

Hillary Clinton demokrata párti jelölt támogatói az amerikai elnökválasztás eredményeinek alakulását figyelik egy kivetítőn New YorkbanForrás: MTI/EPA/Justin Lane
Origo
02:51

Nem véletlenül mentek ennyiszer Floridába

Hillary Clinton és Donald Trump összesen 25-ször látogatott a kampány alatt Floridába: Clinton 13-szor, Trump 12-szer. 

Origo
02:41

Virginiában Trump vezet

Meglepő eredmény jött Virginiából: 52 százalékos feldolgozottságnál Trump 50,3–44,7-re vezet. Ha Clinton itt veszít, nagy bajban lehet. Az exit poll továbbra is sima Clinton-győzelmet mutat itt.

Origo
02:41

Elkezdődtek a demokrata beszédek

A Javits Centerben, ahol a demokraták a választási partit tartják, Bill de Blasio New York-i polgármesterrel elkezdődtek a beszédek. Hillary Clinton egyelőre a Peninsula Hotelben várja az eredményeket a családjával.

Origo
02:37

A képviselőház republikánus többségű maradhat

Az NBC News és az ABC News előrejelzése szerint is a képviselőházban megmaradhat a republikánus többség, de néhány széket el fognak veszíteni.

Origo
02:36

Kivetítés az Empire State Buildingen

Az elnökválasztási eredményeket vetítik ki az Empire State Building épületére New Yorkban. Ha meglesz a győztes, akkor az ő portréja fog a város felett megjelenni.

Origo
02:30

Egy szenátori széket már elvettek a demokraták

Az elnökválasztás mellett a szenátus egyharmadát is újraválasztják, a demokraták célja az volt, hogy visszaszerezzék az ottani többségüket. Ehhez egy lépést megtettek, Illinois-ban ugyanis Tammy Duckworth megverte az eddigi szenátort, Mark Kirköt - ő volt az, aki nem volt hajlandó Trumpra szavazni, inkább ráírta David Petraeus volt CIA-igazgató nevét a szavazólapra. 

A demokratáknak öt helyet kell elvenniük a republikánusoktól a szenátusi többséghez, illetve ha Clinton lesz az elnök, akkor elég négyet (mert az alelnök a szenátus elnöke).

Origo
02:29

Floridában Trump növelte az előnyét

91 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump 48,8-48,1-re vezet Floridában

Origo
02:28

Szenátus: egyelőre nincs meglepetés

A szenátusi választáson egyelőre nincs meglepetés. 40-35-re a demokraták vezetnek, de mindenki hozza, amit kell neki.

Origo
02:25

Három csatatérállamban Clinton, egyben Trump vezet

Ohióban 30 százalékos feldolgozottságnál Clinton vezet 51,8-44,6-ra, Észak-Karolinában 54 százaléknál Clinton 51,7-45,8-ra, Floridában 88 százalékosnál Trump 48,6-48,4-re, New Hampshire-ben 6 százaléknál Clinton 53,4-41,5-re.

Origo
02:24

Trump egyelőre elégedett

Legalábbis a stábjától származó információk alapján az ABC azt jelenti, hogy "boldog az eddigi számokkal".

Origo
02:20

Exit poll: Pennsylvaniát hozhatja Clinton

A CNN exit pollja szerint Pennsylvaniában 50,5-46,0 közötti előnnyel nyerhet Clinton.

Origo
02:18

Eközben a Trump-toronynál

A rendőrök elküldtek egy mexikói zenekart a Trump-torony elől.

Origo
02:15

Megint néhány száz szavazat dönt Floridában?

Floridában 85 százalékos feldolgozottságnál 48,5-48,5, és Trump jön föl folyamatosan. Most 700 szavazattal vezet.

Origo
02:13

New Hampshire-ben kezdeti Clinton-előny

New Hampshire-ben 5 százalékos feldolgozottságnál Clinton 54-40-re vezet, de az exit poll döntetlenközeli eredményt mutat.

Origo
02:10

Észak-Karolinában továbbra is Clinton vezet

52 százalékos feldolgozottságnál Észak-Karolinában 51,9-45,7-re vezet Clinton.

Origo
02:08

Exit poll: hajszállal nyerhet Clinton Floridában

A floridai exit poll hajszálnyi Clinton-győzelmet mutat.

Origo
02:06

Floridában Clinton vezet, de csökken az előny

Floridában most 77 százalék a feldolgozottság, Clinton 1,1 százalékponttal vezet

Forrás: AFP/Don Emmert
Origo
02:05

Újabb szoros csaták

Pennsylvania, New Hampshire és Florida még eldönthetetlen. 

Origo
02:02

Újabb 9 állam dőlt el

16 újabb állam zárt, köztük Florida. Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island és Delaware Clintoné, Missouri, Oklahoma, Tennessee és Mississippi Trumpé. Florida eldönthetetlen.

Origo
02:01

Trump-torta

Donald Trump republikánus elnökjelöltről mintázott torta az eredményvárónForrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla
Origo
01:58

Michiganben sok baj volt

A Detroit Free Press szerint az egyik szavazókörben elromlott egy szavazatszámláló gép, egy másik körzetben pedig két órára leálltak a szavazógépek. Cantonban is leálltak a gépek, de ott három órára. Egy kisvárosban kisebb verekedés tört ki, miután egy Trump-szavazó férfi meglökött egy Clinton-párti nőt. Egy másik kisvárosban terepszínű ruhába öltözött Trump-támogatók fenyegették a szavazókat. 

Origo
01:57

Három csatatérállamban Clinton vezet

Észak-Karolinában 28 százalékos feldolgozottságnál Clinton vezet 49,7-48,0-ra, Floridában már 73 százalék: 49,8-47,4 Clintonnak. Ohióval együtt ez három csatatérállam, ahol Clinton vezet.

 

 

Origo
01:54

Ohióban kezdeti Clinton-előny

Ohióban 8 százalék a feldolgozottság, Clinton 55,0-41,5-re vezet. Ez nagyon korai eredmény még.

Origo
01:52

Dél-Karolina Trumpé lesz

A Fox News szerint Trump megnyerte Dél-Karolinát, a CNN szerint még nem. Meg fogja.

Origo
01:51

65 százalékos feldolgozottságnál Clinton vezet Floridában

Most 65 százalék feldolgozottságnál Clinton 49,1-48,1-re vezet Floridában

Origo
01:49

Clintonéknak tetszik Florida

Clinton egyik tanácsadója az ABC szerint azt mondta: nagyon jó érzéseik vannak Floridával kapcsolatban. A magas részvételi aránnyal indokolta optimizmusát. Ha Trump elveszti Floridát (és Észak-Karolinát), gyakorlatilag eldől a választás. 

Hillary Clinton hívei figyelik az eredményeketForrás: AFP/Don Emmert
Origo
01:47

Michiganben és Pennsylvaniában bíznak Trumpék

KellyAnne Conway, Trump kampánymenedzsere az ABC-n arról beszélt, hogy Michigant és Pennsylvaniát gondolják az előzetesen demokratának tippelt államok közül, hogy megnyerhetik. Azt is mondta, hogy Donald Trump akkor értékeli majd az eredményeket, ha már látja őket. 

Origo
01:42

Trump szomorú Bush miatt

Donald Trump egy rádióinterjúban azt mondta, szomorú, mert George W. Bush volt elnök nem rá szavazott (Bush szóvivője korábban azt mondta: egyik jelöltre se szavazott, azt a részt üresen hagyta a szavazólapon). De azt is mondta: ennek semmi jelentősége nincs.

Origo
01:41

A szavazatok felénél Trump vezet Floridában

52 százalékos feldolgozottságnál Trump 49,4-47,7-re vezet Floridában. 

Origo
01:38

Észak-Karolina is szoros

Észak-Karolina is szoros, itt 48,0-46,5 lehet az eredmény Clintonnak, ha jó az exit poll.

Origo
01:35

Exit poll: Ohio nagyon szoros lesz

A CNN exit pollja 47-47-et mutat egyelőre Ohióban. A férfiaknál 54-39-re Trump, a nőknél 54-41-re Clinton nyer, de több a női szavazó. Az elmúlt 56 évben mindig az lett az elnök, aki Ohióban nyert.

Origo
01:34

Készülődik a sajtó

Készülődnek a sajtó képviselői a republikánus eredményvárónForrás: AFP/2016 Getty Images/Chip Somodevilla
Origo
01:31

Nyugat-Virginia Trumpé

Nyugat-Virginiát, ahogy írtuk, már oda is adta mindkét nagy hírtévé Trumpnak. Eddig semmi meglepő.

Origo
01:31

Trump két beszédet is írt

Donald Trump egyik tanácsadóját, Apprentice című műsorának korábbi szereplőjét, Omarosa Manigault-t megkérdezték arról, hogy vereség esetén Trump elfogadja-e az eredményt. Azt mondta a Wall Street Journal szerint, hogy "mindkét jelölt két beszédet írt", egyet győzelem, egyet vereség esetére.

Origo
01:28

Most meg Clinton vezet Floridában

Most meg megint Clinton: 31 százalékos feldolgozottságnál 49,1-48,2 Clintonnak. Legközelebb 50 százalékos feldolgozottságnál mondunk eredményt Floridából, ha ilyen tempóban haladunk, ez perceken belül lesz.

Origo
01:25

Most Trump vezet Floridában

23 százalékos feldolgozottságnál már Trump vezet fél százalékkal Floridában. Az exit poll csak kettőkor jön. 

Origo
01:23

Országos 2 százalék: 55-41 Trumpnak

Országosan 2 százalékos feldolgozottságnál 55-41-re vezet Trump - 1,2 millió szavazatot kapott 920 ezerrel szemben. Ez azonban semmit nem jelent - az első államok hagyományosan a republikánusoknak kedveznek. 

Origo
01:22

Egymás mellett várja az eredményeket Trump és Clinton

Mindketten Manhattanben vannak, Donald Trump a Trump-toronyban várja az eredményeket a családjával, Hillary Clinton pedig a Peninsula Hotel egyik lakosztályában, szintén a családjával. Mintegy 150 méterre vannak egymástól.

A választási partik is közel lesznek:

Origo
01:19

Floridában kezdeti Clinton-előny

Egy csomó helyen még szavaznak, de jönnek az első eredmények Floridából is. Már 10 százalék a feldolgozottság: Clinton 48,3%-on, Trump 47,2%-on áll.

Origo
01:17

Tovább lehet szavazni

Legalábbis Észak-Karolina nyolc körzetében, ahol technikai problémák voltak a szavazással korábban. Két körzetben egy órával tolták el a zárást, a többiben kevesebbel - annyival, amennyi időre le kellett állniuk. 

Forrás: AFP/Logan Cyrus
Origo
01:15

Mindjárt újabb nagy csata jön

Negyedóra múlva újabb három államban zárnak a szavazókörök: Nyugat-Virginiát valószínűleg azonnal oda is adják a hírtévék Trumpnak (négy éve Romney 27 százalékkal nyert), Ohio és Észak-Karolina viszont csatatérállam. 

Origo
01:13

Az első szavazók nagy száma Clintonnak jó

Ahogy az előbb megírtuk, sokkal több az első szavazó, mint az eddigi választásokon. Most már azt is tudjuk, hogy ez nagyon rossz Trumpnak. A Fox News szerint 55 százalékuk Clintonra szavazott, és csak 37 százalék Trumpra.

Forrás: AFP/Bill Wechter
Origo
01:11

Az utolsó pillanatig kampányolnak

Hillary Clinton még ma is több rádióinterjút adott, hogy szavazásra buzdítsa a híveit Michiganben, Észak-Karolinában, New Hampshire-ben, Pennsylvaniában és Virginiában. Vagyis ezeket az államokat tartják a stábjában a legfontosabbnak. Az tény, hogy ha ezt az öt államot mind megnyeri, akkor nagy valószínűséggel ő lesz az elnök.

Origo
01:10

Sokkal több a demokrata Virginiában

Nem csoda a Clinton-előny Virginiában, a szavazók 41 százaléka volt regisztrált demokrata, 33 százaléka republikánus szavazó. Független 27, náluk 44-44-es döntetlen lett, ha hinni lehet az exit pollnak.

Origo
01:07

Exit poll: Virginiában Clinton vezet

Virginiát sem a Fox News, sem a CNN nem adta még oda senkinek. Az első exit poll szerint (ezt a CNN közölte honlapján) Clinton 51-43-as győzelemre áll.

Origo
01:02

Két állam Trumpé, egy Hillaryé

Trump már meg is kapta Kentuckyt és Indianát, Clinton pedig Vermontot. Így 19-3-ra vezet Trump.

MTI
00:59

Több az első szavazó

Sokkal magasabb az először szavazók hányada a mostani amerikai elnökválasztáson, mint a négy évvel ezelőttin. Akkor ugyanis a voksolók 9 százaléka mondta, hogy először szavazott elnökválasztáson, most 15 százalék - derül ki a Reuters és az Ipsos közvélemény-kutató felméréséből.

A kutatásuk szerint a szavazók 13 százaléka csak a kampány utolsó hetében döntötte el, kit támogat.Négy éve csak 9 százalékos volt a döntésüket a finisig halogatók hányada.

Origo
00:59

Halott is van a kaliforniai lövöldözésben

A Los Angeles Times szerint egy ember meghalt és legalább három megsebesült. A lövöldözőt még nem fogták el. 

Origo
00:50

Hillaryt is várják New Yorkban

Hillary Clinton érkezését is várják már a szimpatizánsok New YorkbanForrás: AFP/Brendan Smialowski
Origo
00:50

Kentucky, Indiana: 3 százalékos feldolgozottság

Kentuckyban 3 százalékos feldolgozottságnál 65,4-30,4-re vezet Trump, Indianában 69,8-26,5-re.

Origo
00:45

Mindjárt jönnek az izgalmak

Nemsokára, magyar idő szerint egy órakor hat államban befejeződik a szavazás: Indianában, Kentuckyban, Georgiában, Dél-Karolinában, Vermontban és Virginiában. Az első négy hagyományosan republikánus, Vermont hagyományosan demokrata állam, Virginia sokáig republikánus volt, de Obama mindkétszer megnyerte. Most pedig Clinton Tim Kaine virginiai szenátort választotta alelnökjelöltnek. Vagyis itt demokrata győzelem várható. Indiana a szenátusi versenyben is nagyon fontos. Sokáig úgy tűnt, a demokraták elveszik ezt a helyet a republikánusoktól, az utóbbi napokban azonban a republikánus Todd Young került előnybe. A szenátusban most 54-46 az arány a republikánusok javára, de ha vesztik Indianát, az egész szenátust elbukhatják. Young mindenesetre 2 százalékos feldolgozottságnál nagyon simán, 60-36-ra vezet.

MTI
00:42

Kenyában Clinton nyert

Elsöprő választási győzelmet aratott Hillary Clinton Donald Trump fölött – Kenyában. A csupán tréfából rendezett esemény egyik szervezője és főszereplője egy közismert kenyai humorista, Laurance Oyange volt. 

A választás nem országos volt, csupán Barack Obama apjának szülőfalujában rendezték, Nyangoma-Kogelóban.

Mindössze 105-en mentek el szavazni: 78 százalékuk Hillary Clintont támogatta,  11 százalék Donald Trumpra adta voksát, és ugyancsak 11 százalékos az érvénytelenül szavazók aránya.

Kenyai szavazók rádión hallgatják az eredményeketForrás: AFP/Tobin Jones
Origo
00:31

Indianában is kevés szavazat, nagy különbség

Indianában egyszázalékos feldolgozottságnál Trump 71,3%-on áll, Clinton 24,9-en, Johnson 3,8-on. Ez sem meglepetés: Trump alelnökjelöltje Mike Pence indianai kormányzó. Ráadásul négy éve Obama is simán kikapott itt (54-43-ra). 

Táblák az Indiana állambeli Elletsville-benForrás: Sputnik/Stringer
Origo
00:31

Lövöldözés miatt lezártak egy szavazókört

A kaliforniai Azusában kellett bezárni az egyik szavazókört, mert lövöldözés volt a közelben, a CNN úgy tudja, hogy legalább két ember megsebesült. 

Több lövést is lehetett hallani, a szavazásra várók menekülni kezdtek. Szemtanúk azt mondták, egy férfit láttak fehér ingben és golyóálló mellényben. A kint sorban állók közül sokan bemenekültek a szavazókörbe, majd bezárták az ajtót.

Origo
00:26

Nagy Clinton-előny a latinóknál, de nem biztos, hogy elég nagy

A Fox News szerint a latino szavazók között 38 százalék Clinton előnye. Ez nem rossz hír Trumpnak, mert Obama 44 százalékkal kapott több latino szavazatot, mint Romney. Persze, megint hozzá kell tenni, hogy ez még az exit pollban is részeredmény, hiszen a nyugati parton még négy és fél órát lehet szavazni.

Origo
00:26

Vigóra érdemes figyelni

1956 óta ugyanis mindig az nyerte az elnökválasztást, aki győzött Indiana állam Vigo nevű megyéjében. Hamarosan kiderül, idén ki nyert itt. 

Origo
00:22

Ahogy várható volt: Trump kapja az első szavazatokat

Kentuckyban nagyjából 10 ezer szavazat összeszámlálása után 72,7-24,6-ra vezet Trump. Ez nagyon alacsony feldolgozottság, de négy éve Romney is 23 százalékpont különbséggel verte Obamát. Szóval a nagy csatornák csak azért nem adják még oda az államot Trumpnak, mert az állam egy másik részén egy óráig még szavazhatnak. Biztosak lehetünk benne, hogy - közép-európai idő szerint - egy órakor meg fog történni. 

Trump-szimpatizánsok New YorkbanForrás: AFP/Dominick Reuter
Origo
00:17

Trump stábja pesszimista

A CNN-nek két, Trump-stábon belüli forrás is arról beszélt, hogy saját modelljeik szerint nem jön össze a győzelemhez szükséges 270 elektor. Azt is mondták, hogy maga Trump is aggódik, és folyamatosan kérdezgeti az embereit az eredményekről. 

Origo
00:12

Jönnek az első eredmények

Jönnek az első adatok. Trump fölénye óriási: 78,7-18,3-ra vezet. Ez darabra 3473-807, vagyis kb. 4000 szavazat. Végül 130 millió lesz. Vagyis több mint 30 ezerszer ennyi. 

Forrás: AFP/Rhona Wise
Origo
00:08

Fox News: Az utolsó napok nem változtattak meg semmit

Még egy érdekes exit poll adat. Azok közül, akik az utolsó napokban döntöttek, 42 százalék Clintonra, 42 százalék Trumpra szavazott. 

Origo
00:05

Észak-Karolina lehet a legszorosabb

Legalábbis a Clinton-stáb szerint, ezt mondták a CNN-nek. Abban viszont bíznak, hogy Michigant megnyerik. Mindkét államban rengeteget kampányoltak az utolsó napokban.

Origo
23:52

Az újságírók már várják Hillaryt

Az újságírók várakoznak a Jacob K. Javits Központban, New Yorkban, ahol később Hillary Clinton fog majd beszélni.

Origo
23:45

Kutyák az urnáknál

Amíg megérkeznek az első eredmények, addig nézze meg a BuzzFeed összeállítását kutyusokról, amelyek elkísérték a gazdájukat szavazni.

A kedvencünk a Stella nevű fehér labrador, ő San Franciscóban unta nagyon látványosan a voksolást.

Origo
23:45

Így néz ki a Clinton-stáb főhadiszállása

Origo
23:38

Mindjárt lesznek eredmények is

Éjfélkor Indiana és Kentucky egy részén befejeződik a szavazás. Ettől kezdve már részeredmények is jöhetnek. Egyelőre még nem kell izgalomra számítani, Kentuckyt nagyon simán, Indianát várhatóan simán nyeri Trump.

Origo
23:36

CNN: a szavazók 70 százaléka fehér

A szavazók 70 százaléka fehér, 12 fekete, 11 százalék latino, 4 százalék ázsiai - mondja a CNN, az exit pollokat ismertetve. Négy évvel ezelőtt ez 72-13-10-3 volt. 

Origo
23:23

Újabb kutatások: gazdaság, ISIS, viták, változás

A választók 52 százaléka szerint a gazdaság a legfontosabb kérdés, 52 százalék szerint rossz felé megy az ISIS elleni háború, és 63 százalék véleményét befolyásolták az elnökjelölti viták - ezeket a Fox News mérte. Csak 38 százalék akarja, hogy az elnök változást hozzon - ezt meg a CNN. A következő 40 percben még ez lesz, lassan jönnek az érdekes és közepesen érdekes szempontok.

Origo
23:21

Bush sem szavazott Trumpra

George W. Bush szóvivője a CBS-nek azt mondta, hogy sem a volt elnök, sem a felesége nem szavazott Trumpra, de Hillary Clintonra sem. A szavazólapnak ezt a részét egyszerűen üresen hagyták. 

Origo
23:15

CNN: 12 százalék az utolsó héten döntött

A CNN exit pollja szerint a szavazók 7 százaléka döntött az utolsó néhány napban, ezenkívül még 5 százalék az utolsó héten. 13 százalék októberben, 13 százalék szeptemberben, 62 százalék még régebben. Ezek az exit pollok persze értelemszerűen nem tartalmazzák azoknak a véleményét, akik még nem szavaztak, így a szavazókörből kifelé jövet nem tudtak válaszolni a kérdezőbiztosoknak.

Origo
23:13

Fox News: Clintont jobb főparancsnoknak tartanák

A Fox News elkezdte ismertetni az exit pollokat. Ezek még nem az eredmények, csak azt mutatják, a választóknak mi fontos.

Eszerint a választók 62 százalékát zavarja az, hogy Clinton külügyminiszterként a saját e-mailjét használta, 71 százalékát pedig Trump véleménye zavarja a nőkről. 42 százalék azért szavazott a jelöltjére, mert erősen bízik benne, 31-nek vannak fenntartásai, 25 pedig utálja a másik jelöltet. 49 százalék szerint Clinton, 46 szerint Trump lenne jobb főparancsnok

MTI
23:10

Így várják az eredményeket Budapesten

Így várják az elnökválasztás eredményeit az USA budapesti nagykövetségén. A rendezvényen Colleen Bell amerikai nagykövet mondott beszédet.

Az amerikai zászló süteményekbőlForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
22:53

Clinton elindult

Hillary Clinton konvoja rendőri felvezetéssel elindult New York Citybe, az eredményváró bulira. A hírtelevíziók helikopterről élőben közvetítik, ahogy a menet lassan halad.

Közben az eredményváró helyszínén az utolsó simításokat végzikForrás: AFP/Jewel Samad
Origo
22:47

Nagyon sokan szavaztak a választás napja előtt

Több mint 42 millióan éltek a korai szavazás lehetőségével idén, ez egymillióval több, mint négy évvel ezelőtt. 

Ha nem tudja, mit jelent a korai szavazás, kattintson ide.

Origo
22:25

Újabb republikánus szenátor utasította el Trumpot

Az illinois-i Mark Kirk után Lindsey Graham, Dél-Karolina republikánus szenátora is bejelentette, hogy nem Donald Trumpra szavazott. Grahamnek nyugodt estéje lesz, két éve választották meg újra már a harmadik ciklusára, még négy évig biztos a helye a szenátusban. Mark Kirk viszont januárban minden bizonnyal költözik Washingtonból, a fivethirtyeight szerint hivatalban lévő szenátorként kevesebb mint 3 százalék az esélye a győzelemre. 

Origo
22:21

Tesztelje tudását, amíg az eredményekre vár!

Hamarosan érkeznek az első eredmények, addig is töltse ki elnökválasztási kvízünket, amelyet itt talál.

Origo
22:08

Több helyen meghibásodott a szavazógép

Öt észak-karolinai körzetben gép helyett papíron szavaznak, mert meghibásodott a szoftver - jelenti a CNN. Utah államból is technikai problémákat jelentettek több helyről.

Origo
22:04

Kampányoltak a sztárok is

Rengeteg sztár kampányolt vagy Hillary Clinton, vagy pedig Donald Trump mellett. Itt elolvashatja, ki kit támogatott.

Madonna Clintonnak kampányoltForrás: Getty Images/2016 Noam Galai/Noam Galai
Origo
21:39

Egy republikánus szenátor nem volt hajlandó Trumpra szavazni

Illinois állam republikánus szenátora már júniusban bejelentette, hogy ő nem lesz hajlandó Donald Trumpra szavazni. Tartotta a szavát. Élve a lehetőséggel, hogy új jelöltet is rá lehet írni a szavazólapra, ő a volt CIA-igazgató David Petraeusra szavazott. Egyébként ezt is bejelentette már júniusban.

Origo
21:31

Mindent tud a két elnökjelöltről?

Tudta például, hogy Hillary Clinton fiatal korában republikánus volt? Vagy hogy Donald Trump hogyan szerezte a vagyonát? Portréinkból megtudhatja: Clintonét itt, Trumpét itt olvashatja.

Forrás: AFP
Origo
21:29

Trump már óvott, elutasították

Feljelentést tett egy nevadai szavazókör miatt Donald Trump. Azt kifogásolta, hogy az egyik szavazóhelyiségben engedték, hogy a hivatalos időn túl is szavazzanak. Ebben a körzetben sok a latino és a fekete szavazó, akiknél nagy fölénnyel vezet Clinton. A választási bizottság illetékese azt mondta, csak azokat engedték szavazni, akik még sorban álltak, ez pedig törvényes.

Óvásában Donald Trump azt kérte az illetékes választási bizottságtól, hogy a vitatott választási helyiségben leadott szavazatokat különítsék el, és ne adják hozzá a többi vokshoz, a választási eredmények esetleges későbbi vitatása miatt. Donald Trump a Fox Newsnak azt mondta: szerinte ahol elektronikusan szavaznak, ott a republikánusokra leadott szavazatok sok helyen demokratára változnak – írja az MTI. "Nem hiszem, hogy a választásnak ma éjjel vége lesz" – mondta, utalva arra, hogy nem fogja elismerni ma éjjel a vereséget (ha veszít). 

A CNN tudósítása szerint az illetékes bíróság elutasította Trump panaszát. 

Origo
21:28

Hatalmas sorok továbbra is

Sok helyen hosszú sorokban várnak az emberek, hogy bejussanak a szavazókörökbe.

New York CityForrás: AFP/Kena Betancur

 

Santa MonicaForrás: AFP/Frederic J. Brown

 

Santa MonicaForrás: AFP/Frederic J. Brown
Origo
21:22

Reuters/Ipsos: 90 százalék, hogy Clinton nyer

A Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint Hillary Clinton 303 elektort szerezhet, Trump pedig 235-öt, de Floridában, Michiganben, Észak-Karolinában és Ohióban nagyon szoros a verseny, és Pennsylvaniában is kicsi Clinton előnye. Ha viszont Clinton a három nagy állam (Florida, Michigan, Pennsylvania) bármelyikében nyer, akkor valószínűleg meglesz a győzelemhez szükséges 270 elektora. Ráadásul szoros a verseny a republikánusnak számító Arizonában is, Utahban pedig a független Evan McMullinnak is esélye van a győzelemre. 

Origo
21:05

Florida: Clinton vezet a korábban szavazóknál

A csatatérállamok közül Floridában lehet megszerezni a legtöbb elektort. A Politico szerint a korai szavazóknál Hillary Clinton áll jobban: körülbelül 90 ezerrel több demokrata szavazott az elmúlt  három hétben, mint amennyi republikánus. Ugyan ez mindössze 1,4 százalékpontnyi különbséget jelent, de mivel nagyon szoros verseny várható, akár ez is dönthet. 

Nem tudja, mit jelent a csatatérállamok kifejezés? Kattintson ide! Vagy azt nem érti, hogyan lehet korábban szavazni? Kattintson ide!

Szavazók FloridábanForrás: AFP/Rhona Wise
Origo
21:02

Változó különbséggel Clinton-győzelmet jósolnak

Ahogy már írtuk a 270towin.com utolsó jóslata 340-198-as Clinton győzelmet mutat. A fivethirtyeight.com 71,4 százalékos valószínűséget ad Clinton győzelmére, ha összeadjuk az elektorokat, akkor a térképből 323-215-ös eredmény jön ki. És Ohiót szerintük Trump nyeri – vagyis ebből Clinton elvesztheti Floridát, Észak-Karolinát és Nevadát vagy New Hampshire-t, még mindig ő az elnök. A legszorosabb eredményt a realclearpolitics.com összesítése mutatja, náluk drámai 272-266 a végeredmény Clinton javára. De itt már minden olyan állam Trump kezében van, amire néhány napja esélye volt, hogy megnyerje. 

Origo
20:56

Hillary Clinton szerint szoros lesz

A demokrata elnökjelölt szoros eredményre számít, a Twitteren továbbra is szavazásra buzdítja azokat, akik ezt még nem tették meg.

Origo
20:07

Floridában kirúgtak két szavazatszámlálót

Pompano Beachen rúgták ki a két szavazatszámlálót a Politico szerint. A rendőrök nem mondanak többet, csak annyit, hogy nem az előírásoknak megfelelően viselkedtek. 

Mester Mónika
19:31

Clinton lánya óvatosabb volt, mint Trump fia

Chelsea Clinton a Twitteren tudatta, hogy anyjára szavazott. Trump fiával ellentétben azonban ő nem fényképezte le a szavazólapot, csak üzent: "Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy rád szavazhattam, anya. Mint mindig, most is rendkívül büszke vagyok rád" - írta. 

--
18:39

Guam szigetén Clinton nyert, de ennek semmi jelentősége. Vagy mégis?

Guam a Mariana-szigetvilág egyik szigete a Csendes-óceán nyugati részén, és nem szövetségi állama, hanem külső területe az Egyesült Államoknak. A guamiak amerikai állampolgárok, de szavazatuk az elnökválasztáson nem számít, mert nincs képviseletük az elektori kollégiumban. Ugyanakkor a szövetségi törvényhozásba küldenek képviselőt. 

Noha az országos eredménybe nincs beleszólásuk, a guamiak döntésére mégis odafigyelnek az Egyesült Államokban. Az elmúlt évtizedekben ugyanis mindig az nyerte meg az elnökválasztást, aki Guamon győzött. 

A több mint 32 ezer szavazó 71,63 százaléka Hillary Clintonra voksolt. Trump 24 százalékot kapott. Valamivel több mint 4 százalék pedig egy harmadik jelölt, a szocialistának mondott Emidio Soltysik mellett tette le a voksát. 

Origo
18:08

Már minden államban szavaznak

Utolsóként Hawaiin is elkezdődött az elnökválasztás, ezzel minden államban szavaznak már. Vannak olyan államok, ahol hosszú sorokban várnak az emberek arra, hogy bejussanak a szavazókörökbe. A szabályok szerint mindenki, aki a hivatalos záráskor még sorban áll, leadhatja a szavazatát, addig nem zár be a szavazókör.

Origo
18:03

A Trump fiú Twitteréről eltűnt a szavazólap

Már nem elérhető a Twitteren Donald Trump fiának, Ericnek az a bejegyzése, amin a kitöltött szavazólapjáról készített fényképet osztott meg. New Yorkban továbbra is tilos lefényképezni a kitöltött szavazólapot. A szabálysértők akár ezer dolláros bírságot és egy év börtönt is kaphatnak.

Eric tweetje így nézett ki, mielőtt törölték:

Origo
17:47

Clinton próbababát játszott

Hillary Clinton és csapata úgy döntöttek, beszállnak a közösségi oldalakon terjedő próbababa-kihívásba (#mannequinchallenge).

Origo
17:41

Lehurrogták Trumpot

A tömegből sokan hurrogni kezdtek, amikor Donald Trump megérkezett, hogy leadja szavazatát.

Még sokkal erősebb volt a hurrogás, amikor távozott.

A távozásakor hallható reakciót talán az magyarázza, hogy a Guardian tudósítója szerint több mint egy órára lezárták a szavazókört Trump miatt, ez idő alatt akkora sor alakult ki az utcán, ami majdnem körbeérte a háztömböt. 

Origo
17:35

Így szavazott Trump

Origo
17:07

Trump is szavazott

Donald Trump feleségével, Melaniával együtt leadta szavazatát a manhatteni körzetben, ahol regisztrált, írja a Guardian.

Arra a kérdésre, hogy mit kampánycsapata mit hallott a csatatér-államokból, ahol a választás el fog dőlni, a következőt válaszolta: "Nagyon jó - minden nagyon jó. Általában véve egyszerűen minden nagyon jó."

Forrás: AFP/Mandel Ngan
Origo
17:03

Előrejelzés: Clinton fölényesen győz

A 270towin.com utolsó előrejelzése szerint az elnökválasztást Clinton fogja nyerni, méghozzá fölényesen: 340 elektori szavazata lesz Trump 198-ával szemben.

Origo
16:57

A két jelölt ugyanannyit csivitelt

Donald Trump (vagy legalábbis a kampánycsapata) intenzíven használta a Twittert, a kampány számos emlékezetes pillanata köthető a republikánus jelölt Twitteréhez. A kampány elején Clinton (vagy legalábbis kampánycsapata) alaposan le volt maradva, de végül a két jelölt átlagban majdnem pontosan ugyanannyit csivitelt a Socialbakers médiakutató elemzése szerint. Összesen mindketten ötezer tweetet tettek közzé, napi átlagban Clinton 418,8-at, Trump 417,8-at.

Origo
16:41

Közegészségügyi teherautók állnak sorfalat a Trump-toronynál

A Guardian amerikai tudósítója szerint a közegészségügyi hivatal (ez felelős a szemét elszállításáért, az utcák tisztán tartásáért és télen a hó eltakarításáért) 10 teherautója áll Manhattenben Trump toronyháza előtt.

Origo
16:27

Farage a brexithez hasonlította a választást

Nigel Farage, az euroszkeptikus brit UKIP párt volt vezetője, a brexitkampány egyik központi alakja a következőt írta ki a Twitter-oldalára: "Ez a brexitnap az USA-ban? Remélem."

Origo
16:01

Trump fia akár börtönt is kaphat a voksa miatt

Donald Trump középső fia, Eric is szavazott, a szavazólapjáról a Twitteren osztott meg képet az alábbi szöveggel: "Hatalmas megtiszteltetés az apámra szavazni! Kiváló munkát fog végezni az USA-nak!"

New Yorkban egyébként továbbra is tilos lefényképezni a kitöltött szavazólapot. A szabálysértők akár ezerdolláros bírságot és egy év börtönt is kaphatnak.

Origo
15:41

A tigris Clintont, a medve Trumpot választotta

A szibériai krasznojarszki állatkert dolgozói kíváncsiak voltak, hogy az állatok Hillary Clintont vagy Donald Trumpot választanák-e. Ezért friss hússal és hallal teli tököket tettek eléjük, egyiken az egyik, másikon a másik jelölt képmása, illetve neve szerepelt, írja a Reuters. Junona, a nőstény tigris a Clintont jelképező tököt választotta, míg Felix, a jegesmedve a Trumpot jelképezőt. 

Origo
15:12

Félmeztelenül tiltakoztak Trump ellen

Őrizetbe vettek két nőt, aki félmeztelenül tiltakozott abban a szavazóhelyiségben, ahol Donald Trumpnak voksolnia kell.

 

Origo
14:08

Clinton szavaz

Hillary Clinton a férje kíséretében érkezett szavazni. A többi jelen lévő választó hangos üdvrivalgással köszöntötte.

Hillary Clinton köszönti támogatóit, amikor megérkezik a New York állambeli Chappaqua egyik szavazóhelyiségéhezForrás: MTI/AP/Seth Wenig
Origo
13:37

Nem volt nagy elnök Barack Obama (Figaro-szavazás)

A Figaro francia konzervatív politikai napilap mai kérdése az volt az olvasókhoz: nagy elnök volt Barack Obama? A szokásosnál többen, 65 ezren szavaztak, és jelentős többségük, 60%-uk azt válaszolta: nem.

Forrás: AFP//Mandel Ngan
Origo
13:25

Trump élvezte a kampányt

„Úgy döntöttem, hogy Trumpra szavazok” – viccelődött a Fox News reggeli műsorában Donald Trump. A republikánus elnökjelölt „csodálatos folyamatnak” nevezte a kampányt, amelynek során megtanulta, milyen „fantasztikusak” az amerikaiak. Megismételte ugyanakkor, hogy „borzasztó pénz-, energia- és időpocsékolás” lesz, ha nem nyer.

Origo
13:11

Hosszú sorok a szavazófülkék előtt

A közösségi média tanúsága szerint igen aktívak az amerikai választók.

 

 

Origo
13:01

Clinton megcsinálta a Mannequin Challenge-et

Hillary Clinton és a stábja az utolsó kampánygyűlés után a különgépen megcsinálta a Mannequin Challenge-et, amikor mindenki mozdulatlanná dermed, míg valaki filmre veszi az egészet.

A felvétel felhívással zárul: "Ne állj mozdulatlanul. Szavazz ma."

Origo
12:40

Szavazásra buzdít a volt elnökjelölt-aspiráns

Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában is kinyitottak a szavazóhelyiségek. John Kasich ohiói kormányzó, aki maga is indult az elnökjelölti helyért, a Twitteren buzdította szavazásra az embereket.

Origo
12:36

Madonna Clinton mellett

Négy dalt énekelt el Madonna a New York-i Washington Square parkban, ahol arra buzdította az embereket, hogy szavazzanak Hillary Clintonra.

Forrás: Getty Images/2016 Noam Galai/Noam Galai
Origo
12:02

Hét államban megkezdődött a szavazás

New York, Connecticut, Indiana és Kentucky egyes részein, Maine, New Jersey és Virginia államban megkezdődött a szavazás.

Vermontban helyi idő szerint reggel ötkor nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

Origo
12:00

Most szavaz Clinton alelnökjelöltje

Tim Kaine megérkezett a richmondi szavazóhelyiséghez, hogy leadja a voksát.

Kaine pár perccel a szavazás kezdete előtt állt be a sorba.

Origo
11:13

Boots viszont Clintonra

Boots, a skóciai kecske Hillary Clintont hozta ki győztesnek. „Eddig mindig igaza lett" – állítja a tulajdonosa, Sue Zacharias.

Ostyáni János
11:01

Csánakja Trumpra szavaz

Az indiai Csennaiban egy haltól várják, hogy megjósolja az amerikai választás végeredményét. Csánakja szemmel láthatóan Trump-szimpatizánsForrás: AFP/Arun Sankar
Origo
10:38

Egymás közelében várják majd az eredményeket

Hillary Clinton és Donald Trump nem csupán egy városban, hanem egymástól alig másfél kilométeres távolságban, Manhattanben tölti a választás éjszakáját, ami precedens nélküli gondot okoz biztonsági szempontból.

Utoljára 1944-ben fordult elő, hogy mindkét jelölt – Franklin D. Roosevelt és Thomas Dewey – New Yorkban volt a választás éjszakáján, a II. világháború miatt azonban akkor visszafogott volt az ünneplés – emlékeztetett a Los Angeles Times.

Hillary Clinton a Javits Centerben tervezi a bulitForrás: Getty Images/2016 Getty Images/John Moore

A szeptember 29-i támadás óta fokozott készültség van New Yorkban, szövetségi tisztségviselők elmondták, hogy hírszerzési források lehetséges terrortámadás veszélyére figyelmeztettek az al-Kaida és az Iszlám Állam részéről.

Ötezernél több rendőr lesz az utcákon a választás éjszakáján, és tavaly óta a háromszorosára növelték a terroristaelhárító különleges egység létszámát is.

A biztonságiakat azonban nem csupán a terrorfenyegetés aggasztja, hanem a kiélezett kampány miatt feszült hangulat is. Félő, hogy a két elnökjelölt hívei egymásnak esnek, amire már vasárnap is volt példa.

Origo
10:15

Trump nem fényképezkedett

Clintonnal ellentétben Donald Trump és csapata nem fényképezkedett a hívekkel, miután hazaérkezett utolsó kampánygyűléséről – jelentette az AP tudósítója.

Ostyáni János
10:11

New Hampshire-ben már szavaznak

Forrás: AFP/Alice Chiche
Origo
10:09

Szokatlanul aktívak a latinók

Az eddigieknél sokkal aktívabbak a spanyol ajkú szavazók, Floridában rekordszámban adták le előzetesen a szavazatukat, ami Hillary Clinton malmára hajthatja a vizet.

Az AP jelentése szerint Floridában – amelyik kulcsfontosságú az elnökség megnyeréséhez – majdnem egymillióval több latino adta le előzetesen a szavazatát, mint 2012-ben. A szakértők szerint ők valószínűleg demokrata szavazók.

A spanyol ajkúak növekvő aktivitása magyarázza azt is, hogy olyan hagyományosan republikánus államok is ingataggá váltak, mint például Arizona.

Origo
09:50

Hillary Clinton megérkezett New Yorkba

A demokrata elnökjelölt repülőgépe helyi idő szerint hajnali fél négy előtt érkezett haza New Yorkba, ahol a CNN tudósítása szerint a leghűségesebb támogatói, barátai és Jon Bon Jovi várták.

Hillary Clinton várhatóan pár óra múlva szavaz.

Origo
09:21

Tom Brady is kiszállt Trump mögül?

Donald Trump a kampány során többször is büszkén emlegette, milyen jó barátja Tom Brady, a New England Patriots amerikaifutball-csapat négyszeres Super Bowl-győztes irányítója. Mi több, hétfőn este a New Hampshire állambeli Manchesterben tartott kampánygyűlésén azt is bejelentette, hogy Brady és a csapat vezetőedzője, Bill Belichik is rá szavazott az elnökválasztáson.

Brady barátjának tartja TrumpotForrás: AFP/Kevin C. Cox

Csak éppen megint nem mondott igazat, Brady ugyanis saját bevallása szerint még nem adta le a voksát. A kérdésre, kire fog szavazni, a brit Guardian tudósítása szerint azt felelte: „Majd jövő héten elárulom”.

Árulkodóbb, hogy a sportoló felesége, Gisele Bündchen topmodell az Instagramon egy kérdésre azt felelte három napja, hogy nem Trumpot támogatják.

MTI
08:54

Az utolsó felmérés Clinton győzelmét jósolja

A hétfő este nyilvánosságra hozott utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke. 

A Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatásának eredményei szerint Hillary Clinton 45:42 arányban vezet a közvetlen voksokat (tehát a polgárok közvetlen szavazatait) illetően, és az elnökséghez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektor támogatására számíthat.

Ezzel szemben Donald Trump várhatóan csupán 235 elektor bizalmát nyeri el. A republikánus elnökjelölt esélye - a felmérés szerint - attól függ, hogy hogyan teljesít majd Floridában, Pennsylvaniában és Michiganben. Ha e három állam közül kettőben veszít, akkor senki nem veheti el az elnökséget Clintontól.

Origo
08:43

Rapper vezette szavazni a koncertezőket

Chance, a rapper szombat este Chicagóban ingyenes koncertet adott, amelyet szokatlan módon fejezett be: egész autókaravánnal vezette a nézőket a szavazóhelyiséghez, hogy leadják idő előtti szavazatukat az elnökválasztáson – számolt be a CBS Chicago.

A „szavazóparádé” végigvonult a belvároson. Rendőrök kísérték a menetet, de semmiféle rendbontás nem történt.

Origo
08:37

A Nemzetközi Űrállomásról is érkezett szavazat

Shane Kimbrough jelenleg az egyetlen amerikai állampolgár, aki nem a Földön tartózkodik. Ő a Nemzetközi Űrállomáson adta le a szavazatát – erősítette meg a NASA az AP amerikai hírügynökségnek.

Az űrből való szavazást egy 1997-es texasi törvény teszi lehetővé. David Wolf űrhajós volt az első, aki élt ezzel a lehetőséggel még ugyanabban az évben. Az űrállomásról adta le a voksát Kate Rubins is, mielőtt október 30-án visszatért a Földre - számolt be a CBS News.

Még több bejegyzés