Az Európai Parlamentben szerdán plenáris vitát tartanak Magyarország helyzetéről. Az ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, a magyar érdekeket próbálja megvédeni.

17:07
Véget ért a plenáris vita

Frans Timmermans arról beszélt, hogy várják a kormány válaszát a kérdéses ügyekben. Ismét szóba hozta a nemzeti konzultációt, és szerinte Brüsszel a tények alapján áll. A vitáról azt mondta, hogy csak akkor tesznek jogi lépéseket, ha az alapszerződést megsértik. Vége a vitának.

17:04
Orbán: 16 évet voltam ellenzékben

Nem fogadjuk el azt a pozíciót, hogy ajándékot kapunk az uniótól - mondta Orbán. Az országot érintő autoriter tendenciákat illetően elmondta, hogy 16 évet volt ellenzékben, és amikor vesztettek, akkor vállalták az ellenzéki létet, majd visszaszerezték az emberek bizalmát - mondta a kormányfő. Sokan azt gondolják, hogy Magyarországon, ha nem a liberálisok vannak hatalmon, akkor nincs demokrácia. Az illiberális demokrácia az, amikor a liberálisok nincsenek hatalmon - zárta Orbán a felszólalását.

17:01
"A kötelező kvóta megbukott"

A baloldali és a zöld képviselők fel akarják szalámizni az Európai Néppártot. A migráció ügyében azt mondta, hogy a bajba jutott embereket nem szabad beengedni Európába. A kötelező kvótára építő politika megbukott, mert az áttelepítés nem működött - mondta Orbán. Az a pénz, amit az uniótól kapunk, az nem adomány. A kohéziós politikával mindenki jól jár, így a nettó befizetők haszonélvezők, amiről a biztosok is beszélnek - mondta Orbán.

16:59
Orbán: Mi a schengeni szerződést tartjuk be

Orbán Viktor viszontválaszában közölte, hogy Verhofstad a magyar választók helyett akar dönteni, de erre nekik nincsen szükségük. Pittella felszólalására azt mondta, hogy a migránsok nem Magyarországra akarnak menni, hanem Ausztriába és Németországba, mi valójában őket védjük. Mi a schengeni szerződést tartjuk be - tette hozzá.

16:57
"Orbán az iszlamizáció ellen van"

Egy független képviselő arról beszélt, hogy minden kormánynak joga megvédeni az embereket. Orbán az iszlamizáció ellen van, és Magyarországot megvédi azoktól az intézményes szervektől, amelyek a globalizációt akarják rákényszeríteni.

16:55
Lunacek is a hetes cikkelyt akarja

Egy másik politikus arról beszélt, hogy Magyarország esetében a bizottság bátrabb és határozottabb lesz. Lunacek osztrák zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy Orbán nem akar párbeszédet. Szerinte a hetes cikkelyt kell életbe léptetni Magyarország ellen.

16:51
Gál: Szégyenteljes volt Verhofstad felszólalása

Gál Kinga arról beszélt, hogy a mostani támadások mögött a migrációs magyar álláspont áll. A fideszes képviselő szerint a magyar markáns álláspontok vezettek a mai vitához. Szomorú és szégyenteljes, hogy Verhofstadt szégyenteljes felszólalását  még meg is tapsolták.

16:49
Sógor: A MOGYE ügye nem érdekli Európát

Frank Engel, az Európai Néppárt képviselője szerint a civil szervezetekről szóló törvény nem a civilekről szól. Ujhelyi István, az MSZP képviselője szerint szégyen, hogy Európa szégyenpadján vagyunk, ami szerinte hazaárulás. Leváltjuk Orbánt - tette hozzá. Sógor Csaba azt mondta, hogy a MOGYE esetében meg kellene alakulnia a magyar tanszéknek, ami máig nem történt meg, és ez a helyzet senkit sem aggaszt.

16:44
"Ez nem az akadémiai szabadságról szól"

Bocskor Andrea, a Fidesz képviselője szerint a CEU körüli hírverés nem az akadémiai szabadságról szól. Amikor az ukrajnai kétnyelvűséget éri támadás, akkor nem szólal föl Európa. A képviselő szerint hisztériakeltés van a Soros-egyetem körül.

16:42
Árulásról beszélt Jávor

Niedermüller Péter, a DK képviselője szerint a kormány fél, és a DK nem hagyja cserben az európai Magyarországot. Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője szerint a bizottság elárulta Európát.

16:38
Morvai: Nemet a tömeges migrációra

Morvai Krisztina azt mondta, hogy gátat kell vetni a tömeges migrációnak, amit a szabadság leple alatt próbálnak eladni.

16:37
"Köszönöm, Orbán úr"

Egy másik képviselő arról beszélt, hogy rá kell kényszeríteni Magyarországot, hogy tartsa be az alapértékeket. Magyarország ellenszegül a muszlim tömeges bevándorlásnak, és ellenszegül a baloldali szellemiségnek - mondta egy francia politikus. Köszönöm, amit Orbán úr tesz! - tette hozzá.  

16:33
A hetes cikkelyt is bevetné a zöld képviselő

Brutális támadás zajlik Magyarországon a nyíltan gondolkodók ellen - mondta egy másik baloldali képviselő. Egy zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy szisztematikusan rombolják szét a demokratikus alapjogokat Magyarországon, és a hetes cikkelyt életbe kell léptetni Magyarország ellen.

16:30
Visszavonatnák a civiltörvényt

Egy másik baloldali képviselő arról beszélt, hogy Orbánnak döntenie kell, hogy Európához, vagy Oroszországhoz akar-e tartozni. Egy baloldali szlovén képviselő a civilek elleni kampányt elképesztőnek nevezte. Arra kérte a magyar kormányt, hogy vonják vissza a civiltörvényt.

16:26
Salvini: Éljen a magyar szabadság

Matteo Salvini olasz képviselő (Északi Liga) is dicsérte a magyar kormány intézkedéseit. Tankokat akarunk odaküldeni - tette föl a kérdést. A politikus arról is beszélt, hogy a korábbi olasz elnök 1956-ban arról beszélt, hogy a szovjet tankok a békét őrzik meg Magyarországon. Lelkiismeretlen spekulánsok, mint például Soros, finanszírozzák az álmenekülteket. Salvini azt mondta, hogy éljen a szabadság, és a magyar szabadság.

16:24
Népszavazást akar Farage

Nigel Farage arról beszélt, hogy Brüsszelben azt akarják, hogy Magyarország úgy táncoljon, ahogy Brüsszelben fütyülnek. Ön úgy beszélt ma, mint egy nemzet vezetője - mondta Farage. Soha nem fogja megbocsátani Brüsszel Magyarországnak, hogy nem fogad be migránsokat - tette hozzá. Az európai szervezetek nem tűrik meg a nemzetállamokat. Arra kérte Orbánt, hogy tartson népszavazást az uniós tagságról.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
16:20
A Zöldek nyitott társadalmat akarnak Magyarországnak

Phillippe Lamberts szerint nem lehet Brüsszel és Moszkva közé egyenlőségjelet tenni. Úgy látja, a magyar törvények egy részét Putyin inspirálta. A Zöldek frakcióvezetője közölte, hogy nem szabad félni a civil társadalom erejétől. Magyarországnak jó a nyitott társadalom, és ez a magyaroknak lesz jó. A menekültekről azt mondta, hogy elképesztő, ahogyan Magyarországon bánnak velük. 

16:17
Gabriele Zimmer tiszteli Lukács Györgyöt

A GUE frakcióvezetője nagy tisztelettel van Lukács György irányába. Nem vagyok Soros barátja - tette hozzá. Úgy látja, egy olcsó manőverről van szó a CEU-törvény esetében. Ennek az egyetemnek az akadémiai élet középpontjának kell hogy maradnia - tette hozzá. A politikus a menedékkérőkkel kapcsolatos magyar pozíció felülvizsgálatát kérte.

16:13
Verhofstadt: Orbán csak támogatást szeretne

Verhofstadt elmondta, hogy Orbán megsérti az unió összes alapelvét. A magyar kormány nem kér az európai értékekből, csak a támogatást szeretné. Nem gondolja, hogy újra döntést hozzon? - tette föl a kérdést.

16:11
Könyvégetésről beszélt Verhofstadt

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakciójának a vezetője arról beszélt, hogy 1990-ben Orbán Viktor Macron-szerű politikát folytatott. Verhofstadt szerint a magyar kormányfő azóta eldobta a demokratikus értékeket. Mi a következő lépése? - tette föl a kérdést. Szerinte lehet, hogy Márai Sándor vagy Kertész Imre könyveit fogják majd elégetni a Kossuth téren.

13