Az Európai Parlamentben szerdán plenáris vitát tartanak Magyarország helyzetéről. Az ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, a magyar érdekeket próbálja megvédeni.

16:08
"Soros a választási eredményeket is megváltoztatná"

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának a vezetője arról beszélt, hogy a civil társadalomnak is szüksége van struktúrára. A CEU-ról azt mondta, hogy évekig együttműködött velük, felfrissítették a szellemi életet, de egyértelmű ideológiai éllel bír. Soros György a választások eredményét is megváltoztatná - tette hozzá. Alaptalan egy-egy tagállamot pellengérre állítani, mivel vannak esetek, amikor az egyetemeken a más gondolkodásúak ellen fordulnak, miközben erről nem beszélt senki.

16:04
Kizárást követelt Pittella

Pittella arra kérte az Európai Néppártot, hogy zárják ki a Fideszt.

16:03
Pittella teljesen kikelt magából

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője hazugsággal vádolta a magyar kormányfőt, mivel ők az egyetemet és a kultúrát védik, nem csupán az egyetemről van szó. A politikus magából kikelve üvöltötte, hogy Magyarország miért utasította el 1500 menekült befogadását. Úgy látja, a szabadság elleni támadásról van szó.

16:00
Weber: A román szociáldemokraták nem jöttek el vitázni

Az erős Magyarországhoz erős EU kell - mondta az EPP frakcióvezetője. Nem lehet Európával riogatni - tette hozzá. Orbán Viktor mindig tárgyalt, és reagált a kérdésekre, ezzel szemben a román szociáldemokraták nem jöttek el vitázni. A néppártiak vannak itt, és tárgyalnak egymással - mondta Weber.

15:57
Több dolgot nem ért Manfred Weber

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a CEU diplomakiadása az elmúlt 25 évben nem volt probléma, és nem értik, hogy ezt az előnyt miért veszik el. Weber arra kérte Orbánt, hogy vegye majd figyelembe a bizottsági ajánlásokat. Weber Európa-ellenes hangulatkeltésnek nevezte a nemzeti konzultációt.

15:54
Véget ért Orbán beszéde

A kormány azért dolgozik, hogy az unió elfogadottsága erős legyen Magyarországon. Az emberek csak akkor támogatják az EU-t, ha nyílt viták vannak, és beismerik, hogy az reformra szorul. Orbán arra kérte a képviselőket, hogy mérjenek egyenlő mércével.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
15:53
Orbán: Ezt akarjuk tudni a külföldi szervezetekről

Az amerikai mintát veszi át a magyar civiltörvény - mondta Orbán. Nagy kérdés, hogyan lehetne a tőkeerős külföldi lobbik tevékenységét átláthatóvá tenni. Nem akarunk mást, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen érdekek mentén szerveződnek. Orbán szerint a magyar kormány magatartása mindig annak mentén szerveződött, hogy a klub szabályait betartsák. Az elmúlt évek konfliktusait sikerült tárgyalással rendezni - tette hozzá.

15:51
"Nem Európa-ellenes a nemzeti konzultáció"

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar kormány elutasítja a rezsicsökkentés eltörlését, valamint nem akarnak változtatást a közmunkát illetően. A jelenleg közös akarattal kialakított status quót védik, amit Magyarország elfogadott. A magyar konzultációt éppen emiatt nem lehet Európa-ellenesnek mondani - mondta Orbán. Tény, hogy Magyarország az erős nemzetek Európájában hisz. 

15:49
Orbán: Sorosék évi egymillió migránst telepítenének be

Világosan és egyértelműen fogalmazunk, és nagy hibának tartjuk a kialakult uniós beszédmódot - mondta Orbán. A magyar kormány alapállása ellentétes a bizottság szándékaival, így a migránsok betelepítését is ellenezzük, kizárólag a magyar polgárok dönthetnek erről. Tény, hogy Soros György és NGO-i évi egymillió migránst akarnak Európába juttatni, ehhez pénzügyi tervet is bemutattak - mondta Orbán. 

15:47
Ezért kér segítséget a kormány

A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy korábban is voltak hasonló kezdeményezések, és mindezt javasolja az uniós kormányoknak is. A kormány most a Brüsszelben képviselendő álláspontjához kéri az emberek segítségét. A magyar politika továbbá is az európai alapra épül, és ezért ért egyet a római nyilatkozattal. Orbán Viktor kijelentette, hogy számos tekintetben elégedetlen az unió működésével, szeretnénk a hibákat kiküszöbölni, és a bizalmat visszaadni.

15:45
Orbán: Hamis állítás, hogy be akarnánk zárni a Soros-egyetemet

A Soros-egyetemmel kapcsolatban azt mondta, hogy hamis vádak terjedtek az egyetem bezárásával kapcsolatban. Orbán szerint a valóság az, hogy a törvénymódosítás 28 külföldi egyetemet érint, átláthatóságot követel, és felszámolja a privilegizált helyzetet.

15:43
Sok sikert ért el Magyarország

Orbán Viktor kiemelte, hogy Soros Györggyel is vitája van a kormánynak. A vitában meg akarom védeni a hazámat, de a sikerekről is beszélni akarok. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Magyarország nem jutott Görögország sorsára, segély helyett mindenkinek munkát adunk. A teljes foglalkoztatottság a cél, és a költségvetési hiány is messze az uniós követelmények alatt van. Magyarország sikere egyben Európa sikere, butaság lenne, ha ideológiai különbségek miatt ez a tény nem kapna elég figyelmet.

15:41
Orbán: A józan ész alapján vitázom

Orbán Viktor azt mondta, hogy azért jött el, hogy a vitában részt vegyen. A miniszterelnök lassan 30 éves képviselősége során nagyra becsülte a vitát. Mindig jobb döntések születnek a vitákból, mint az egyoldalú kinyilatkoztatások alapján. A korábbi EP-határozatok nem állták ki az idő próbáját, mint például a Tavares-jelentés. Ma a józan ész erejét próbálom alkalmazni ebben a vitában - tette hozzá.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
15:39
Párbeszéd

Timmermans arról is beszélt, hogy a római deklarációt nagyon nehéz összeegyeztetni az "Állítsuk meg Brüsszel" kampánnyal. A politikus örül neki, hogy vita van, és a félreértéseket párbeszéddel lehet eloszlatni. Ez az európai út - tette hozzá.

15:37
Érdekes állítást tett Timmermans

Timmermans arról is beszélt, hogy az NGO-k nem működnek együtt az embercsempészekkel. Az EU hatalmas mértékben támogatja a magyarországi munkahelyteremtéseket.

15:33
Előrelépésről beszélt a bizottsági alelnök

Timmermans az új menekültügyi szabályozás esetében is bizottsági lépéseket helyezett kilátásba. Magyarország mindig nyitott volt a párbeszédre, és korábban sikerült előrelépni több ügyben is, így például az idegengyűlölet ügyében. Az Állítsuk meg Brüsszelt illető kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az EU nem Brüsszelről szólt, hanem egy közös projekt - mondta Timmermans. A rezsicsökkentésről azt mondta, hogy Brüsszel az ellátásbiztonságra törekszik, míg az illegális migránsokat illetően az unió is a határok védelmét szeretné.

15:29
Timmermans fenyeget

Frans Timmermans szerint komoly aggályok vannak Magyarországgal szemben, és objektív tényállás alá akarják vonni a különféle ügyeket. Elmondta, hogy most egy szélesebb párbeszédet folytatnak. Timmermans szerint sokan úgy vélik, hogy be akarják zárni a Közép-európai Egyetemet a felsőoktatási törvény módosítása alapján. Ebben az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított a bizottság Magyarország ellen. Timmermans a civil törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy abban az ügyben is eljárás indulhat.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
15:18
Májusban szavaznak majd a magyar helyzetről is

Egy Magyarországot érintő állásfoglalást akar majd májusban elfogadtatni a szocialista pártok frakciója az Európai Parlamenttel. Egy lengyel képviselő szerint erre semmi szükség nincs, mert ez csak tovább mélyíti az ellentéteket az unióban, miközben Magyarország a saját hagyományait védi. Az EP-baloldali többsége elfogadta, hogy májusban szavazzanak a magyarországi helyzetről.

15:00
Gulyás: Soros György intenzív lobbizásba kezdett

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán azt mondta, az elmúlt hetekben Soros György leplezetlen módon "intenzív lobbitevékenységbe kezdett" Brüsszelben. Gulyás megdöbbentőnek nevezte, hogy milyen sok európai parlamenti képviselő van közvetlen kapcsolatban Soros Györggyel, illetve az általa fizetett szervezetekkel.

14:58
Így készült Orbán a vitára
23