Orbán Viktor az ország érdekeit védi az Európai Parlamentben

Események

Trócsányi László; Orbán Viktor; Rogán Antal;  TAJANI, Antonio
Brüsszel, 2017. április 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. Mögötte Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlamentben szerdán plenáris vitát tartanak Magyarország helyzetéről. Az ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, a magyar érdekeket próbálja megvédeni.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
41 bejegyzés
16:51
2017. április 26.

A magyar érdekek védelmében

Az Európai Parlamentben szerdán plenáris vitát tartanak Magyarország helyzetéről. Az ülésen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is, a magyar érdekeket próbálja megvédeni.

16:58
2017. április 26.

Így készült Orbán a vitára

17:00
2017. április 26.

Gulyás: Soros György intenzív lobbizásba kezdett

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán azt mondta, az elmúlt hetekben Soros György leplezetlen módon "intenzív lobbitevékenységbe kezdett" Brüsszelben. Gulyás megdöbbentőnek nevezte, hogy milyen sok európai parlamenti képviselő van közvetlen kapcsolatban Soros Györggyel, illetve az általa fizetett szervezetekkel.

17:18
2017. április 26.

Májusban szavaznak majd a magyar helyzetről is

Egy Magyarországot érintő állásfoglalást akar majd májusban elfogadtatni a szocialista pártok frakciója az Európai Parlamenttel. Egy lengyel képviselő szerint erre semmi szükség nincs, mert ez csak tovább mélyíti az ellentéteket az unióban, miközben Magyarország a saját hagyományait védi. Az EP-baloldali többsége elfogadta, hogy májusban szavazzanak a magyarországi helyzetről.

17:29
2017. április 26.

Timmermans fenyeget

Frans Timmermans szerint komoly aggályok vannak Magyarországgal szemben, és objektív tényállás alá akarják vonni a különféle ügyeket. Elmondta, hogy most egy szélesebb párbeszédet folytatnak. Timmermans szerint sokan úgy vélik, hogy be akarják zárni a Közép-európai Egyetemet a felsőoktatási törvény módosítása alapján. Ebben az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított a bizottság Magyarország ellen. Timmermans a civil törvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy abban az ügyben is eljárás indulhat.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
17:33
2017. április 26.

Előrelépésről beszélt a bizottsági alelnök

Timmermans az új menekültügyi szabályozás esetében is bizottsági lépéseket helyezett kilátásba. Magyarország mindig nyitott volt a párbeszédre, és korábban sikerült előrelépni több ügyben is, így például az idegengyűlölet ügyében. Az Állítsuk meg Brüsszelt illető kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az EU nem Brüsszelről szólt, hanem egy közös projekt - mondta Timmermans. A rezsicsökkentésről azt mondta, hogy Brüsszel az ellátásbiztonságra törekszik, míg az illegális migránsokat illetően az unió is a határok védelmét szeretné.

17:37
2017. április 26.

Érdekes állítást tett Timmermans

Timmermans arról is beszélt, hogy az NGO-k nem működnek együtt az embercsempészekkel. Az EU hatalmas mértékben támogatja a magyarországi munkahelyteremtéseket.

17:39
2017. április 26.

Párbeszéd

Timmermans arról is beszélt, hogy a római deklarációt nagyon nehéz összeegyeztetni az "Állítsuk meg Brüsszel" kampánnyal. A politikus örül neki, hogy vita van, és a félreértéseket párbeszéddel lehet eloszlatni. Ez az európai út - tette hozzá.

17:41
2017. április 26.

Orbán: A józan ész alapján vitázom

Orbán Viktor azt mondta, hogy azért jött el, hogy a vitában részt vegyen. A miniszterelnök lassan 30 éves képviselősége során nagyra becsülte a vitát. Mindig jobb döntések születnek a vitákból, mint az egyoldalú kinyilatkoztatások alapján. A korábbi EP-határozatok nem állták ki az idő próbáját, mint például a Tavares-jelentés. Ma a józan ész erejét próbálom alkalmazni ebben a vitában - tette hozzá.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
17:43
2017. április 26.

Sok sikert ért el Magyarország

Orbán Viktor kiemelte, hogy Soros Györggyel is vitája van a kormánynak. A vitában meg akarom védeni a hazámat, de a sikerekről is beszélni akarok. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Magyarország nem jutott Görögország sorsára, segély helyett mindenkinek munkát adunk. A teljes foglalkoztatottság a cél, és a költségvetési hiány is messze az uniós követelmények alatt van. Magyarország sikere egyben Európa sikere, butaság lenne, ha ideológiai különbségek miatt ez a tény nem kapna elég figyelmet.

17:45
2017. április 26.

Orbán: Hamis állítás, hogy be akarnánk zárni a Soros-egyetemet

A Soros-egyetemmel kapcsolatban azt mondta, hogy hamis vádak terjedtek az egyetem bezárásával kapcsolatban. Orbán szerint a valóság az, hogy a törvénymódosítás 28 külföldi egyetemet érint, átláthatóságot követel, és felszámolja a privilegizált helyzetet.

17:47
2017. április 26.

Ezért kér segítséget a kormány

A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy korábban is voltak hasonló kezdeményezések, és mindezt javasolja az uniós kormányoknak is. A kormány most a Brüsszelben képviselendő álláspontjához kéri az emberek segítségét. A magyar politika továbbá is az európai alapra épül, és ezért ért egyet a római nyilatkozattal. Orbán Viktor kijelentette, hogy számos tekintetben elégedetlen az unió működésével, szeretnénk a hibákat kiküszöbölni, és a bizalmat visszaadni.

17:49
2017. április 26.

Orbán: Sorosék évi egymillió migránst telepítenének be

Világosan és egyértelműen fogalmazunk, és nagy hibának tartjuk a kialakult uniós beszédmódot - mondta Orbán. A magyar kormány alapállása ellentétes a bizottság szándékaival, így a migránsok betelepítését is ellenezzük, kizárólag a magyar polgárok dönthetnek erről. Tény, hogy Soros György és NGO-i évi egymillió migránst akarnak Európába juttatni, ehhez pénzügyi tervet is bemutattak - mondta Orbán. 

17:51
2017. április 26.

"Nem Európa-ellenes a nemzeti konzultáció"

A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar kormány elutasítja a rezsicsökkentés eltörlését, valamint nem akarnak változtatást a közmunkát illetően. A jelenleg közös akarattal kialakított status quót védik, amit Magyarország elfogadott. A magyar konzultációt éppen emiatt nem lehet Európa-ellenesnek mondani - mondta Orbán. Tény, hogy Magyarország az erős nemzetek Európájában hisz. 

17:53
2017. április 26.

Orbán: Ezt akarjuk tudni a külföldi szervezetekről

Az amerikai mintát veszi át a magyar civiltörvény - mondta Orbán. Nagy kérdés, hogyan lehetne a tőkeerős külföldi lobbik tevékenységét átláthatóvá tenni. Nem akarunk mást, hogy az NGO-król tudni lehessen, milyen érdekek mentén szerveződnek. Orbán szerint a magyar kormány magatartása mindig annak mentén szerveződött, hogy a klub szabályait betartsák. Az elmúlt évek konfliktusait sikerült tárgyalással rendezni - tette hozzá.

17:54
2017. április 26.

Véget ért Orbán beszéde

A kormány azért dolgozik, hogy az unió elfogadottsága erős legyen Magyarországon. Az emberek csak akkor támogatják az EU-t, ha nyílt viták vannak, és beismerik, hogy az reformra szorul. Orbán arra kérte a képviselőket, hogy mérjenek egyenlő mércével.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
17:57
2017. április 26.

Több dolgot nem ért Manfred Weber

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a CEU diplomakiadása az elmúlt 25 évben nem volt probléma, és nem értik, hogy ezt az előnyt miért veszik el. Weber arra kérte Orbánt, hogy vegye majd figyelembe a bizottsági ajánlásokat. Weber Európa-ellenes hangulatkeltésnek nevezte a nemzeti konzultációt.

18:00
2017. április 26.

Weber: A román szociáldemokraták nem jöttek el vitázni

Az erős Magyarországhoz erős EU kell - mondta az EPP frakcióvezetője. Nem lehet Európával riogatni - tette hozzá. Orbán Viktor mindig tárgyalt, és reagált a kérdésekre, ezzel szemben a román szociáldemokraták nem jöttek el vitázni. A néppártiak vannak itt, és tárgyalnak egymással - mondta Weber.

18:03
2017. április 26.

Pittella teljesen kikelt magából

Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője hazugsággal vádolta a magyar kormányfőt, mivel ők az egyetemet és a kultúrát védik, nem csupán az egyetemről van szó. A politikus magából kikelve üvöltötte, hogy Magyarország miért utasította el 1500 menekült befogadását. Úgy látja, a szabadság elleni támadásról van szó.

18:04
2017. április 26.

Kizárást követelt Pittella

Pittella arra kérte az Európai Néppártot, hogy zárják ki a Fideszt.

18:08
2017. április 26.

"Soros a választási eredményeket is megváltoztatná"

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának a vezetője arról beszélt, hogy a civil társadalomnak is szüksége van struktúrára. A CEU-ról azt mondta, hogy évekig együttműködött velük, felfrissítették a szellemi életet, de egyértelmű ideológiai éllel bír. Soros György a választások eredményét is megváltoztatná - tette hozzá. Alaptalan egy-egy tagállamot pellengérre állítani, mivel vannak esetek, amikor az egyetemeken a más gondolkodásúak ellen fordulnak, miközben erről nem beszélt senki.

18:11
2017. április 26.

Könyvégetésről beszélt Verhofstadt

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakciójának a vezetője arról beszélt, hogy 1990-ben Orbán Viktor Macron-szerű politikát folytatott. Verhofstadt szerint a magyar kormányfő azóta eldobta a demokratikus értékeket. Mi a következő lépése? - tette föl a kérdést. Szerinte lehet, hogy Márai Sándor vagy Kertész Imre könyveit fogják majd elégetni a Kossuth téren.

18:13
2017. április 26.

Verhofstadt: Orbán csak támogatást szeretne

Verhofstadt elmondta, hogy Orbán megsérti az unió összes alapelvét. A magyar kormány nem kér az európai értékekből, csak a támogatást szeretné. Nem gondolja, hogy újra döntést hozzon? - tette föl a kérdést.

18:17
2017. április 26.

Gabriele Zimmer tiszteli Lukács Györgyöt

A GUE frakcióvezetője nagy tisztelettel van Lukács György irányába. Nem vagyok Soros barátja - tette hozzá. Úgy látja, egy olcsó manőverről van szó a CEU-törvény esetében. Ennek az egyetemnek az akadémiai élet középpontjának kell hogy maradnia - tette hozzá. A politikus a menedékkérőkkel kapcsolatos magyar pozíció felülvizsgálatát kérte.

18:20
2017. április 26.

A Zöldek nyitott társadalmat akarnak Magyarországnak

Phillippe Lamberts szerint nem lehet Brüsszel és Moszkva közé egyenlőségjelet tenni. Úgy látja, a magyar törvények egy részét Putyin inspirálta. A Zöldek frakcióvezetője közölte, hogy nem szabad félni a civil társadalom erejétől. Magyarországnak jó a nyitott társadalom, és ez a magyaroknak lesz jó. A menekültekről azt mondta, hogy elképesztő, ahogyan Magyarországon bánnak velük. 

18:24
2017. április 26.

Népszavazást akar Farage

Nigel Farage arról beszélt, hogy Brüsszelben azt akarják, hogy Magyarország úgy táncoljon, ahogy Brüsszelben fütyülnek. Ön úgy beszélt ma, mint egy nemzet vezetője - mondta Farage. Soha nem fogja megbocsátani Brüsszel Magyarországnak, hogy nem fogad be migránsokat - tette hozzá. Az európai szervezetek nem tűrik meg a nemzetállamokat. Arra kérte Orbánt, hogy tartson népszavazást az uniós tagságról.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
18:26
2017. április 26.

Salvini: Éljen a magyar szabadság

Matteo Salvini olasz képviselő (Északi Liga) is dicsérte a magyar kormány intézkedéseit. Tankokat akarunk odaküldeni - tette föl a kérdést. A politikus arról is beszélt, hogy a korábbi olasz elnök 1956-ban arról beszélt, hogy a szovjet tankok a békét őrzik meg Magyarországon. Lelkiismeretlen spekulánsok, mint például Soros, finanszírozzák az álmenekülteket. Salvini azt mondta, hogy éljen a szabadság, és a magyar szabadság.

18:30
2017. április 26.

Visszavonatnák a civiltörvényt

Egy másik baloldali képviselő arról beszélt, hogy Orbánnak döntenie kell, hogy Európához, vagy Oroszországhoz akar-e tartozni. Egy baloldali szlovén képviselő a civilek elleni kampányt elképesztőnek nevezte. Arra kérte a magyar kormányt, hogy vonják vissza a civiltörvényt.

18:33
2017. április 26.

A hetes cikkelyt is bevetné a zöld képviselő

Brutális támadás zajlik Magyarországon a nyíltan gondolkodók ellen - mondta egy másik baloldali képviselő. Egy zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy szisztematikusan rombolják szét a demokratikus alapjogokat Magyarországon, és a hetes cikkelyt életbe kell léptetni Magyarország ellen.

18:37
2017. április 26.

"Köszönöm, Orbán úr"

Egy másik képviselő arról beszélt, hogy rá kell kényszeríteni Magyarországot, hogy tartsa be az alapértékeket. Magyarország ellenszegül a muszlim tömeges bevándorlásnak, és ellenszegül a baloldali szellemiségnek - mondta egy francia politikus. Köszönöm, amit Orbán úr tesz! - tette hozzá.  

18:38
2017. április 26.

Morvai: Nemet a tömeges migrációra

Morvai Krisztina azt mondta, hogy gátat kell vetni a tömeges migrációnak, amit a szabadság leple alatt próbálnak eladni.

18:42
2017. április 26.

Árulásról beszélt Jávor

Niedermüller Péter, a DK képviselője szerint a kormány fél, és a DK nem hagyja cserben az európai Magyarországot. Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője szerint a bizottság elárulta Európát.

18:44
2017. április 26.

"Ez nem az akadémiai szabadságról szól"

Bocskor Andrea, a Fidesz képviselője szerint a CEU körüli hírverés nem az akadémiai szabadságról szól. Amikor az ukrajnai kétnyelvűséget éri támadás, akkor nem szólal föl Európa. A képviselő szerint hisztériakeltés van a Soros-egyetem körül.

18:49
2017. április 26.

Sógor: A MOGYE ügye nem érdekli Európát

Frank Engel, az Európai Néppárt képviselője szerint a civil szervezetekről szóló törvény nem a civilekről szól. Ujhelyi István, az MSZP képviselője szerint szégyen, hogy Európa szégyenpadján vagyunk, ami szerinte hazaárulás. Leváltjuk Orbánt - tette hozzá. Sógor Csaba azt mondta, hogy a MOGYE esetében meg kellene alakulnia a magyar tanszéknek, ami máig nem történt meg, és ez a helyzet senkit sem aggaszt.

18:51
2017. április 26.

Gál: Szégyenteljes volt Verhofstad felszólalása

Gál Kinga arról beszélt, hogy a mostani támadások mögött a migrációs magyar álláspont áll. A fideszes képviselő szerint a magyar markáns álláspontok vezettek a mai vitához. Szomorú és szégyenteljes, hogy Verhofstadt szégyenteljes felszólalását  még meg is tapsolták.

18:55
2017. április 26.

Lunacek is a hetes cikkelyt akarja

Egy másik politikus arról beszélt, hogy Magyarország esetében a bizottság bátrabb és határozottabb lesz. Lunacek osztrák zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy Orbán nem akar párbeszédet. Szerinte a hetes cikkelyt kell életbe léptetni Magyarország ellen.

18:57
2017. április 26.

"Orbán az iszlamizáció ellen van"

Egy független képviselő arról beszélt, hogy minden kormánynak joga megvédeni az embereket. Orbán az iszlamizáció ellen van, és Magyarországot megvédi azoktól az intézményes szervektől, amelyek a globalizációt akarják rákényszeríteni.

18:59
2017. április 26.

Orbán: Mi a schengeni szerződést tartjuk be

Orbán Viktor viszontválaszában közölte, hogy Verhofstad a magyar választók helyett akar dönteni, de erre nekik nincsen szükségük. Pittella felszólalására azt mondta, hogy a migránsok nem Magyarországra akarnak menni, hanem Ausztriába és Németországba, mi valójában őket védjük. Mi a schengeni szerződést tartjuk be - tette hozzá.

19:01
2017. április 26.

"A kötelező kvóta megbukott"

A baloldali és a zöld képviselők fel akarják szalámizni az Európai Néppártot. A migráció ügyében azt mondta, hogy a bajba jutott embereket nem szabad beengedni Európába. A kötelező kvótára építő politika megbukott, mert az áttelepítés nem működött - mondta Orbán. Az a pénz, amit az uniótól kapunk, az nem adomány. A kohéziós politikával mindenki jól jár, így a nettó befizetők haszonélvezők, amiről a biztosok is beszélnek - mondta Orbán.

19:04
2017. április 26.

Orbán: 16 évet voltam ellenzékben

Nem fogadjuk el azt a pozíciót, hogy ajándékot kapunk az uniótól - mondta Orbán. Az országot érintő autoriter tendenciákat illetően elmondta, hogy 16 évet volt ellenzékben, és amikor vesztettek, akkor vállalták az ellenzéki létet, majd visszaszerezték az emberek bizalmát - mondta a kormányfő. Sokan azt gondolják, hogy Magyarországon, ha nem a liberálisok vannak hatalmon, akkor nincs demokrácia. Az illiberális demokrácia az, amikor a liberálisok nincsenek hatalmon - zárta Orbán a felszólalását.

19:07
2017. április 26.

Véget ért a plenáris vita

Frans Timmermans arról beszélt, hogy várják a kormány válaszát a kérdéses ügyekben. Ismét szóba hozta a nemzeti konzultációt, és szerinte Brüsszel a tények alapján áll. A vitáról azt mondta, hogy csak akkor tesznek jogi lépéseket, ha az alapszerződést megsértik. Vége a vitának.