Élő közvetítésünk az ukrán-orosz konfliktus 14. napjáról.

  • Az orosz erők jelenleg is harcolnak az ukrán főváros északkeleti részén, de egyelőre nem sikerült jelentős előretörést elérniük. 
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukránok titokban a Donbasz elfoglalását készítették elő, ezt előzték meg a támadással.
  • Szerdán is humanitárius folyosókat nyitnak, több városoból evakuálják a civil lakosságot.
  • Az oroszok leválasztották az elektromoshálózatról a csernobili atomerőművet, az ukrán külügyminiszter szerint még két napig tudják a tartalékgenerátorok ellátni a létesítményt.
  • A háború kezdete óta először találkozik majd az ukrán és az orosz külügyminiszter csütörtökön Törökországban.
04:33
Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN A CIKKBEN folytatjuk a tudósításunkat.

23:53
Blinken:Putyin visszautasított minden segítséget az Egyesült Államoktól

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet - mondta szerdán, Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, a brit hivatali partnerével, Liz Trusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket biztosítsunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra és továbbment ezen a szörnyű úton" - fogalmazott Blinken.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta: nem érti mi a célja Moszkvának, ugyanis "az ukránok megmutatták, hogy nem fogadnának el semmilyen bábkormányt, amelyet Putyin megpróbálna beiktatni a megválasztott ukrán kormány leváltása után."
"Ha egy ilyen bábkormányt próbál hatalomra juttatni az orosz erők Ukrajnában tartásával, az egy hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezet" - tette hozzá Blinken.

23:14
Pentagon: szó sem lehet arról, hogy vadászgépeket szállítson a NATO Ukrajnának

Az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon visszautasította, hogy MIG-29-es repülőgépeket ajánljon fel Ukrajnának - írja a Sky News.

A Pentagon kijelentette, hogy ellenez minden olyan tervet, amely szerint a NATO-tagországok vadászgépeket szállítanának Ukrajnának, és "nagy kockázatúnak" minősítette a kezdeményezést. Néhány napja Blinken, amerikai külügyminiszter még elgondolkodtatónak nevezte az ötletet, a lenygelek pedig tegnap jelezték, készek felajánlani a gépeket.

John Kirby, a Pentagon sajtófőnöke azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy a lépés eszkalációnak minősül, és "jelentős" reakciót válthat ki Oroszországból.

21:15
A francia kormány nem támogatja Ukrajna gyorsított uniós felvételét

Franciaország nem támogatja, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban csatlakozzon az EU-hoz - jelentette az AFP az elnöki hivatalból származó információk alapján.

A gyorsított eljárást Zelenszkij ukrán elnök követelte. A francia elnöki hivatal szerint pozitív politikai üzenetet küldtek, de semmilyen különleges eljárás nem képzelhető el. A tárgyalásokat nem lehet felgyorsítani, mert minden tagjelöltnek meg kell felelni a gazdasági és egyéb követelményeknek. Az ukrán gazdaságnak (ahogy a szintén csatlakozni szándékozó grúz és moldáv gazdaságnak) kellően erősnek kell leni a csatlakozáshoz.

21:09
Az orosz külügyminiszter megérkezett a béketárgyalásra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megérkezett a dél-törökországi üdülőhelyre, Antalyába – közölte a Reuters hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva.

Csütörtökön az ukrán külügyminiszterrel, Dmytro Kulebával tárgyal.  Ez lehet az első tárgyalásuk azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Ukrajna tűzszünetet, az orosz csapatok kivonulását és minden humanitárius kérdés megoldását követeli.

Az oroszok ukrán semlegességet és a NATO-tagság elvetését követelnek.

20:13
40 ezer civilt evakuáltak Ukrajnában

Ukrajnának egy nap alatt több tízezer civilt sikerült evakuálnia, annak ellenére, hogy Harkovban és Mariupolban összeomlottak a humanitárius folyosók - írja a Sky News.

Oroszország hat ukrán régióban 12 órás tűzszünetet fogadott el szerdán, amely a tervek szerint helyi idő szerint este 9 órakor ért véget. 

Korábban Ukrajna azt közölte, hogy civilek elhagyhatták az északkeleti Szumi várost, a kijevi régió egyes részeit és a dél-ukrajnai Enerhodart.

A tűzszünet azonban kudarcot vallott Harkovban és Mariupolban, miközben az ágyúzás folytatódott.

Ennek ellenére az ukránok szerint 40 000 embernek sikerült elmenekülnie, a terv 100 ezer volt. 

19:25
Oroszország elismerte, hogy termobárikus fegyvereket használ Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium elismerte a TOS-1A fegyverrendszer alkalmazását Ukrajnában, amely a termobárikus - más néven vákuum -  rakéták erejét hasznosítja - írja a Sky News.

Ezek kétlépcsős típusú robbanószerek, amelyek a környező levegő oxigénjét használják fel magas hőmérsékletű robbanás létrehozásához.

18:05
Felfüggesztették az orosz és fehérorosz karatésok versenyzési jogát

Felfüggesztette az orosz és fehérorosz karatésok versenyzési jogát a sportág nemzetközi szövetsége (WKF).

A szerdai döntés azonnali hatállyal, visszavonásig érvényes, és összhangban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásával, amelyet már számos sportági szövetség követett az oroszok ukrajnai háborúja nyomán.

A versenyzőkön túl a hivatalos tisztségviselőkre is vonatkozik az ítélet, amelyet az ukrajnai helyzet további megfigyelése követ.

Antonio Espinós, a WKF elnöke hangsúlyozta: a karatés család egységesen kiáll a "szörnyűséges történések ellen", döntésük pedig nem a sportolók vagy tisztségviselők ellen szól, hanem a sportági közösség védelmére, és az olyan értékek ápolására, mint a tisztelet és a becsület.

18:03
London fontolóra vette légvédelmi eszközök szállítását Ukrajnának

A brit kormány fontolóra vette könnyű légvédelmi eszközök szállítását Ukrajnának - mondta szerdán Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A kormány ugyancsak szerdán törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében bűncselekménynek minősülne orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen.

Wallace a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia eredeti célkitűzése kétezer könnyű páncéltörő fegyver szállítása volt Ukrajnába, de az orosz fegyveres erők fokozódó agressziója nyomán ezt megtoldotta további 1615 ilyen fegyverrel, így a jelenlegi szállítási kontingensben 3615 könnyű páncéltörő eszköz van.

Ben Wallace hozzátette: London hamarosan kis mennyiségű Javelin páncéltörő rakétát is átad az ukrán haderőnek.

A brit védelmi miniszter szerint London megvizsgálja STARStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek szállításának lehetőségét is.

Úgy fogalmazott: jóllehet Oroszország továbbra sem érte el az ukrán légtér teljes ellenőrzését, védelmi eszközökkel biztosítani kell, hogy az ukrán légierő gépei repülhessenek és visszaverhessék az orosz légierő támadásait.

Wallace hangsúlyozta: ezek az eszközök beleillenek a védelmi célú fegyverrendszerek kategóriájába, és a brit kormány e szállítmányokat úgy méretezi, hogy ne jelentsenek stratégiai léptékű eszkalációt.

17:12
Soltész: Már 616 millió forint érkezett a segélyvonalra

Már 616 millió forint támogatás érkezett a Híd Kárpátaljáért Program által működtett 1350-es segélyvonalon keresztül az ukrajnai menekültek megsegítésére - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Barabáson.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, hangsúlyozta, hogy ez az elmúlt évtized legnagyobb támogatási összege és a magyar emberek segítőkészségének a jele. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pénzadományok mellett elsősorban tartós élelmiszerre, pelenkára, gyermekgondozási eszközökre van szükség,

Beregsurány, 2022. március 8. Az ukrán-orosz háború elől Ukrajnából menekülő emberek ellátására összegyűjtött adományokat pakolják a beregsurányi polgármesteri hivatalnál az ott kialakított segítségponton, 2022. március 8-án. MTI/Balázs AttilaForrás: MTI/Balázs Attila

amelyeket a segélyszervezetekhez, illetve az ukrán határ mentén, Aranyosapátiban kialakított, pénteken megnyíló segélyraktárba juttathatnak el az adományozók.

16:59
2,8 millió forintért árulnak csirkefalatokat Moszkvában

A McDonald's tegnap jelentette be, hogy bezárja éttermeit Oroszországban.

16:45
Videó a lebombázott gyerekkórházról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren megosztott egy videót, ami a poszt szerint a bombázás után készült a kórházban. 

16:34
Lebombáztak az oroszok egy gyerekkórházat Mariupolban

Megsemmisült a mariupoli gyermekkórház az orosz bombatámadások következtében.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

16:31
Kétmilliárd eurós támogatási csomagot hagyott jóvá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

Kétmilliárd euró értékű támogatási csomagot hagyott jóvá szerdán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az ukrajnai háború károsultjainak és a menekülteket befogadó országoknak.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint a csomagból folyósítandó támogatások rövid időn belül hozzáférhetővé válnak az ukrajnai vállalkozások számára.

A támogatási formák közé tartozik a törlesztési kötelezettségek halasztása és átstrukturálása, a kereskedelemfinanszírozás, beleértve az üzemanyagimporthoz nyújtandó támogatást, sürgősségi likviditásfinanszírozás partnerintézmények bevonásával, valamint az ukrán hatóságok támogatása a sürgősen szükségessé váló reformok bevezetésében, például azonnali törvényalkotási és szabályozói intézkedések végrehajtásában.

Az Ukrajnával szomszédos, menekülteket befogadó országok számára a program egyik fő eleme az energiaellátás biztonságát szolgálja, egyebek mellett sürgősségi energiahordozó-vásárlások finanszírozásával az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező import esetleges kiesésének pótlására.

Az EBRD támogatási csomagjából jut a menekülteket ellátó községi helyhatóságok szolgáltatásainak finanszírozására, kereskedelemfinanszírozásra, valamint likviditáspótlásra a befogadó országok kis- és közepes vállalkozásai számára is.

A csomagot szerdán hagyta jóvá a londoni pénzintézet igazgatótanácsa.

16:24
Holttestek az utcán, tömeges evakuálások Ukrajnában

Az Associated Press fotósai az Ukrajna elleni háború 13. napján készített megrázó képei azt mutatják, hogy a háború eddig milyen hatalmas áldozatokat követelt az ország lakossága és infrastruktúrája ellen.  A megrázó videófelvétel ITT tekinthető meg.

Ukrán katonák 2022. március 9-én a Kijevtől keletre fekvő Brovary városon kívüli orosz állások felé néznekForrás: AFP/Aris Messinis
16:14
Oroszország elismerte, hogy sorkatonák is részt vettek az ukrajnai harcokban

Az orosz védelmi minisztérium ma elismerte, hogy "néhány" sorkatona is részt vett az ukrajnai konfliktusban, miután Vlagyimir Putyin elnök többször is tagadta ezt.

Az orosz elnök szerint csak hivatásos katonákat vetettek be.

A védelmi minisztérium közleménye szerint néhány utánpótlást biztosító egységben szolgáló sorkatona fogságba esett, de mára már minden nem hivatásos állományt kivontak a harci zónákból - írja a Sky News.

16:11
Térképen mutatjuk a humanitárius folyosókat

Ukrajna és Oroszország hat ukrajnai városban tűzszünetben állapodott meg, hogy lehetővé tegyék a csapdába esett civilek evakuálását. 

Humanitárius folyosók UkrajnábanForrás: BBC
16:00
Többórás sorok alakultak ki a román-magyar határon

A román határrendészet honlapján elérhető online figyelőrendszer (politiadefrontiera.ro/ro/traficonline) mind a kamion-, mind a személyforgalomban többórás várakozást jelez a forgalmasabb határátkelőhelyeken.

A Pete-Csengersima határátkelőhelyen hat sávon léptetik ki a személygépkocsikat, két és fél óra a várakozási idő. A Csanálos-Vállaj határátkelőhelyen négy sávon folyik a személygépkocsik kiléptetése, egy óra a várakozás; az Érmihályfalva-Nyírábrány határátkelőhelyen három sávon egy óra a várakozás; a Bors II.-Nagykereki autópálya-határátkelőhelyen négy sávon másfél óra; a Bors-Ártánd határátkelőhelyen öt sávon két óra; a Nagylak II.-Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen három sávon két óra a várakozás. A Nagylak-Nagylak országúti átkelőhelyen negyven percet kell várakozni.

A háború kezdetétől szerda hajnalig 319 969 ukrán lépett be Romániába, és ebből 234 369 fő el is hagyta az országot. Többségük Magyarország felé utazott tovább.

15:54
Németország nem küld harci repülőgépeket Ukrajnának

Németország közölte, hogy nem küld harci repülőgépeket Ukrajnának, miután az Egyesült Államok elutasította Lengyelország ajánlatát, hogy egy németországi amerikai támaszponton keresztül szállítsa orosz gyártmányú MiG-29-es repülőgépeit Ukrajnának - írja a BBC.

Olaf Scholz kancellár szerint Németország mindenféle felszereléssel, beleértve a fegyvereket is, ellátta Ukrajnát, de szerinte "a harci repülőgépek biztosan nem tartoznak ebbe".

15:11
Izjum városából nem tudták evakuálni a civileket

Az ukrajnai Izjum városából nem tudták evakuálni a civileket az orosz ágyúzás miatt - közölte Oleh Synehubov regionális kormányzó - írja a The Guardian.

A tervek szerint ma a hat humanitárius folyosó egyikeként Izjumból Lozovába menekítették volna a civileket, de Synehubov kormányzó szerint a város bejáratánál még mindig várakoznak a buszok.

Hozzátette, hogy a Vöröskereszt segítségével tárgyalások folynak az oroszokkal, hogy megkezdődhessen az evakuálás.

14