Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 18. napjáról. 

04:01
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

23:40
200 orosz katonai járművet kerítettek be és semmisítettek meg Melitopolban

Vitaly Kim, a mikolajivi terület kormányzójának közlése szerint 200 orosz katonai járművet kerítettek be és semmisítettek meg Melitopolban.

23:12
Kilenc humanitárius folyosón több mint 5550 embert evakuáltak

Több mint 5550 embert evakuáltak a frontvonalban lévő városokból - mondta Iryna Vereshchuk ukrán miniszterelnök-helyettes egy videónyilatkozatban.

Kilenc humanitárius folyosón keresztül evakuálták az embereket, a kijevi régió városaiból pedig 3950 embert evakuáltak - a Reuters szerint.

22:53
Elkezdték letiltani az Instagrammot Oroszországban

Úgy tűnik, hogy az Instagramhoz való hozzáférés Oroszországban több szolgáltatónál is korlátozták. A kormány a mai nap folyamán értesítette a felhasználókat, hogy a szolgáltatás nem lesz elérhető, miután a Meta, az Instagram anyavállalata úgy döntött, hogy Ukrajnában a felhasználóknak engedélyezi az oroszellenes üzenetek, például a "halál az orosz megszállókra" posztolását.

22:33
Minden eshetőségre felkészült a magyar honvédség

Szükség esetén képesek azonnal reagálni is, hogy távoltartsák a fegyveres konfliktust - írja a Mandiner.

A Magyar Honvédség katonái minden eshetőségre felkészültek és szükség esetén képesek azonnal reagálni annak érdekében, hogy Magyarországtól távol tartsák a fegyveres konfliktust, mert Magyarország nem sodródhat bele ebbe a háborúba, hiszen ez a magyar emberek érdeke"

– mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, amikor Kelet-Magyarországon szolgálatot teljesítő katonákat látogatott meg vasárnap.

Azt is mondta a Honvédelem.hu beszámolója szerint, hogy amennyiben a helyzet tovább eszkalálódik, és ha Nyugat-Ukrajnában a háborús helyzet még közelebb kerül hazánk határaihoz, akkor újabb erőket csoportosítunk hazánk keleti területeire, hogy gondolkodjunk hazánk és a magyar emberek biztonságáról."

22:06
Képen a megrongálódott épületek Ternivkában

A nyugat-ukrajnai Ternivkában, a Harkovtól mintegy 190 kilométerre délre fekvő városban épületek semmisültek meg - derül ki az ImageSat International vasárnap délután készített műholdas felvételéből. 

Forrás: Fox News
21:59
Az orosz hadsereg több kórházat megsemmisített és megrongált

Az orosz erők 7 kórházat teljesen megsemmisítettek további 104-et megrongáltak. Továbbá a háború kezdete óta 6 egészségügyi dolgozót is megöltek, míg további 12 embert súlyosan megsebesítettek - közölte Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

21:12
Oroszország a háború kezdete óta katonai felszerelést kért Kínától

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország katonai felszerelést kért Kínától az invázió kezdete óta - írja a The Guardian a Financial Times-ra hivatkozva.

Ez félelmet keltett a Fehér Házban, ugyanis ha Kína esetleg úgy dönt, hogy segít Oroszországnak, az aláássa az Ukrajna megsegítésére irányuló nyugati erőfeszítéseket.

Egy személy azt mondta,hogy az USA arra készül, hogy figyelmeztesse szövetségeseit a helyzettel kapcsolatban, miközben bizonyos jelek arra utalnak, hogy Kína esetleg Oroszország segítségére készül".

Más amerikai tisztviselők azt is elmondták, hogy vannak arra utaló jelek, hogy Oroszország kifogyóban van bizonyos típusú fegyverekből, ahogy az ukrajnai háború a harmadik hét kezdetéhez közeledik.

20:50
Több mint 800 embert vettek őrizetbe Oroszországban - videó

Több orosz városban is háborúellenes tüntetést tartottak vasárnap. A hatóságok 37 városban összesen 817 embert vettek őrizetbe - írja a BBC.

20:21
Oroszország a Nemzetközi Űrállomáson akar hagyni egy amerikai űrhajóst

A háborús szankciók miatti feszültség odáig fokozódott, hogy az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője azzal fenyegetett, hogy nem hozzák haza a Nemzetközi Űrállomásról Mark Vande Hei amerikai űrhajóst, aki a Szojuz-űrhajó legénységével együtt jutott fel az űrbe.

A teljes hírt itt olvashatja.

20:21
Hatalmas orosz bombát szedtek ki egy házból - videó

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat 2022. március 13-án közzétett egy videót, amelyen egy fel nem robbant OFAB 500-as légibombát távolítanak el egy házból az ukrajnai Csernyihivben.

20:19
Orosz járműkonvoj Fehéroroszországban

Ma egy nagy orosz katonai járművekből álló oszlopot észleltek Fehéroroszországban Gomel közelében.

20:16
Kiderült, mikor folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

Hétfőn online folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

A teljes cikket itt olvashatja.

20:14
Orosz bombázás Harkov mellett

Orosz repülőgépek bombákat dobtak a Harkiv melletti Dergacsi falura. Kigyulladt egy ajtógyár, és a közelben található az "Ecurie de Paris" istálló.

19:29
Kórházban volt az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sérült katonákat látogatott meg egy kórházban, és állami kitüntetéseket adott át nekik.

19:18
Helyreállították az áramellátást Csernobilban

Ukrajna atomenergiaügyi minisztériuma szerint helyreállították az áramellátást a csernobili atomerőműben - írja a BBC. Újra normál üzemmódben működnek a hűtőberendezések, és nincs szükség tartalék ellátásra.

Az atomerőművet az invázió első napján foglalták el az orosz csapatok. Ugyan már nincs aktív termelés az atomerőműben, de nem lehet magára hagyni, folyamatosan felügyelni kell. Az ott maradt dolgozók orosz felügyelet alatt végzik a munkájukat, a BBc úgy tudja, hogy nyugodt, de nehéz körülmények között, mivel korlátozott a hozzáférésük élelemhez és gyógyszerekhez.

18:48
Nem engedik be a humanitárius konvojt Mariupolba

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint eddig 140 ezer civilt sikerült evakuálni az ukrán háborús zónákból - írja a Sky News. Ebben benne van az a több ezer ember, akiket ma menekítettek ki a kijevi régióból.

Ugyanakkor az orosz csapatok ma sem engedték be az ostromlott Mariupolba a humanitárius konvojt. Holnap újra próbálkoznak.

18:20
Lebombáztak egy középiskolát Mikolajivban - videó

Lebombáztak egy középiskolát Mikolajivban. A teljes hírt itt olvashatja.

17:52
Fox News: Kijev elpusztítására készülhetnek az oroszok

Jack Keane, a Fox News stratégiai elemzője szerint az orosz csapatok Kijev bekerítésére készülnek, hogy utána lecsapjanak a városra. 

"Az a céljuk, hogy elpusztítsák a várost amennyire csak tudják, és lemészárolják az embereket, hogy megadásra késztessék Zelenszkij elnököt" - mondta az elemző.

17:33
Oroszország elismerte a Lviv melletti katonai támaszpont megtámadását

Oroszország elismerte a Lviv melletti katonai támaszpont vasárnapi megtámadását - írja a The Guardian. A Javoriv gyakorlótérhez kapcsolódik egy nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ is, és a hírek szerint külföldről érkezett fegyvereket és katonai eszközöket tároltak ott. A támadásban az orosz védelmi minisztérium szerint "nagy mennyiségű fegyver" semmisült meg és körülbelül 180 "külfödi zsoldos" halt meg. Hozzátették, hogy továbbra is támadni fogják a külföldről érkezett zsoldosokat.

14