Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 19. napjáról.

04:19
Ez a közvetítésünk itt véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről ITT írunk a továbbiakban.

23:08
Az ukrán kormány szerint, több mint 4000 embert evakuáltak hétfőn a háborús zónából

A Sky news forrása alapján: Ukrajnában hétfőn több mint 4000 embert evakuáltak a háború sújtotta városokból hét humanitárius folyosón keresztül - mondta a miniszterelnök-helyettes. 

Irina Verescsuk elmondta, hogy három másik humanitárius folyosó nem működött. Azzal vádolta az oroszokat, hogy a kijevi térségben civilekre lőttek.

Oroszország tagadta, hogy civilekre lőtt volna.

21:45
Amerikai-kínai tárgyalás volt Rómában Ukrajnáról

Az ukrajnai háborúról tárgyalt egymással hétfőn Rómában Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jang Csie-csi, a kínai Központi Külügyi Bizottság vezetője.

A Fehér Ház hétfőn este kiadott közleménye szerint lényegi eszmecsere folyt az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja ügyében. A két tárgyaló fél "kiemelte az Egyesült Államok és Kína közötti kommunikációs csatornák változatlan nyitottságát".

A Fehér Ház közleménye előtt Ned Price, amerikai külügyi szóvivő azt közölte: a találkozón az amerikai küldöttség közvetlenül felvetette és "nagyon egyértelműen" aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Washington szerint Kína támogatást nyújt Oroszországnak.

A több mint 7 órán keresztül tartó tárgyalásokon Jake Sullivan jelezte, hogy komoly következményei lesznek Kína nemzetközi kapcsolataira nézve - beleértve az Egyesült Államokat, európai szövetségeseit és a csendes-óceáni térséget -, ha az ukrajnai háború idején Peking folytatja Oroszország támogatását.

Sullivan még vasárnap, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: már tudattuk Pekinggel, hogy nem maradunk tétlenek és egyetlen országnak sem hagyjuk, hogy kompenzálja Oroszország gazdasági szankciók miatti veszteségeit.

21:30
Horvát kormányfő: Volt bomba a Zágrábban lezuhant drónon

Volt bomba a csütörtök este Zágrábban lezuhant drónon, a további nyomozás pedig azt akarja kideríteni, hogy ki indította el a rakétát Horvátországba, tévedés, szabotázs vagy szándékosság volt-e mögötte - közölte Andrej Plenkovic, horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján.

A pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát főváros területén, a Jarun tó térségében. A területet még aznap éjjel lezárták, személyi sérülés nem történtForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Azt is hozzátette, hogy az eset után beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, aki felajánlotta segítségét a horvát légtér védelmének biztosítása érdekében.

A horvát kormány tavaly májusban döntött arról, hogy Franciaországtól tizenkét, Dassault Rafale F3R típusú, használt vadászgépet vásárol. Ezek egymás után, 2024-től érkeznek meg Horvátországba.

Hétfőn délután Zoran Milanovic horvát államfő légvédelmi rendszer kiépítését sürgette.

21:14
Olaszország elsőként küldött segélyt Ukrajnának a romániai logisztikai központon keresztül

Olaszország elsőként küldött segélyt Ukrajnának a romániai humanitárius logisztikai központon keresztül, a két ország pedig "a továbbiakban is szorosan együttműködik az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek elhárításában" - jelentette be Bogdan Aurescu, a román diplomácia vezetője hétfőn Bukarestben, miután Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel tárgyalt.

Közös sajtóértekezletükön Aurescu elmondta: a Suceaván létrehozott logisztikai központba március 9-én - a központ megnyitásának napján - érkezett meg az első négy kamion abból a 26 teherautónyi gyógyszer-szállítmányból, amellyel Olaszország segíti az ukrán hatóságokat.

Románia és Olaszország a háború elől menekülők segítésében is együttműködik: a román hatóságok több mint kétezer olasz állampolgár evakuálásában vállaltak szerepet.Aurescu köszönetet mondott Olaszországnak azért, hogy a Romániába küldött, nyolc Eurofighter Typhoon vadászgéppel és 130 katonával részt vesz a NATO keleti szárnya védelme és elrettentő képessége erősítésében.

Luigi Di Maio úgy értékelte: Olaszország és Románia közös családhoz tartozik, egységről és szolidaritásról tesz tanúbizonyságot.

Romániába több mint 410 ezer ukrán állampolgár érkezett a háború kezdete óta. Többségük továbbutazott, de 75 ezren Roméniában maradtak, közülük csaknem 30 ezer a kiskorú.

21:09
Videón, ahogy egy rakéta becsapódik az utcán Kijevben

A Twitteren tettek közzé egy felvételt, amely azt mutatja, ahogy egy rakéta becsapódik az utcán Kijevben, mindössze néhány méterre egy járkókelőtől. 

20:59
Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát

Szlovákia kiutasít három, Oroszország pozsonyi nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomatát - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva hétfőn.

A szlovák külügy a döntést azzal indokolta, hogy Pozsony megítélése szerint a három diplomata a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott. A külügyminisztérium továbbá közölte: döntését a szlovák hírszerzési forrásokból származó információk alapján hozta meg.

A három érintett diplomatának 72 órán belül el kell hagynia Szlovákia területét.

– Ez az indokolatlan akció nem marad válasz nélkül – idézte az orosz külügyminisztérium válaszát a TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn este.

20:50
Klicsko: Így néz ki Putyin Ukrajna elleni háborúja - videó

Több videót is közzétett a Twitter oldalán Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a fővárost ért károkat bemutatva. Az egykori nehézsúlyú profi ökölvívó azt írta, hogy Putyin Nagy-Oroszország álma, Ukrajna rémálma.

20:44
Zelenszkij szerdán az amerikai kongresszushoz intéz beszédet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint szerdán online kapcsolással felszólal az amerikai kongresszus előtt - jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a demokraták szenátusi többségi frakcióvezetője közlésére hivatkozva.

Az ukrán államfő a felszólalását várhatóan közép-európai idő szerint 14.00 órakor kezdi.

A francia hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a kongresszus több demokrata párti és republikánus képviselője sürgeti Joe Biden amerikai elnököt, hogy adjon erőteljesebb választ az Egyesült Államok nevében az Ukrajna elleni orosz támadásra.

Múlt szerdán az amerikai kongresszusban a politikusok - ritka egyetértésben elfogadták, hogy Washington 13,6 milliárd dollárnyi segéllyel támogassa Ukrajnát és az Egyesült Államok európai szövetségeseit. Az összeg többi között lehetővé teszi Ukrajnának, hogy megvédje elektromos hálózatait, küzdjön a kibertámadások ellen és védelmi fegyvereket szerezzen be. A segélycsomag tartalmaz 2.6 milliárd dolláros, humanitárius célokra fordítandó segítséget, és több mint egymilliárd dollárt a háború elől menekülők ellátására.

Az ukrán elnök egyébként már többször fordult videókapcsolat révén amerikai kongresszusi politikusokhoz.

20:30
Kreml: Putyin nem kapott felkérést, hogy telefonon egyeztessen Zelenszkijjel

Vlagyimir Putyin még nem kapott felkérést, hogy telefonon egyeztessen Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel - közölte a Kreml. A BBC azt írja, hogy korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője nem zárta ki a két vezető esetleges egyeztetését.

Volodomir Zelenszkij, ukrán elnök korábban személyes találkozóra hívta Putyint, mondván, ez lenne az egyetlen módja a háború befejezésének.

Peszkov arról is beszélt, hogy nem folynak egyeztetések Joe Biden és Putyin esetleges találkozójáról.

20:15
Éhínségorkán alakulhat ki a háború miatt az ENSZ-főtitkár szerint

"Éhínségorkán" alakulhat ki számos országban az ukrajnai háború következtében - figyelmeztetett hétfőn António Guterres, ENSZ-főtitkár.

Ukrajna lángokban áll, és az országot éppen most tizedelik meg a világ szeme láttára – fogalmazott. Majd hozzátette: minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy elkerüljük az éhínségorkánt és a világélelmezés összeomlását.

A főtitkár szerint az ukrán és az orosz mezőgazdasági termékek blokádja miatt a háború következményei várhatóan a legszegényebbeket sújtják majd a legkeményebben, és a politikai bizonytalanság és a zavargások csíráit hintik el az egész világon.

A politikus megjegyezte, hogy a gabonaárak máris meghaladták a 2012-es arab tavasz és a 2007-2008. évi éhséglázadások szintjét.

Negyvenöt afrikai és kis jövedelmű ország importálja a gabonaszükséglete legalább egyharmadát Oroszországból és Ukrajnából, tizennyolc - közöttük Burkina Faso, Egyiptom, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Libanon, Líbia, Szomália, Szudán és Jemen - pedig az 50 százalékát - közölte az ENSZ-főtitkár. Ismételten szorgalmazta az ukrajnai harcok mielőbbi beszüntetését.

Az ENSZ hétfőn válságcsoportot hozott létre az ukrajnai háborúnak a globális élelmiszer- és energiapiacra gyakorolt hatásai kezelésére. A főtitkár bejelentette, hogy az ENSZ további 40 millió dolláros segélyt nyújt a központi humanitárius segélyalapjából Ukrajnának.

20:11
Megsérült a Fox News egyik munkatársa Kijev közelében

Megsérült a Fox News egyik munkatársa miközben Kijev közeléből tudósított. A hírt élőben olvasták be az America Reports című műsorban.

Ahogy John Roberts elmondta, még nagyon kevés részlet ismert, de a helyszínen lévő munkatársaik mindent megtesznek, ho több információt szerezzenek a történtekről. 

Később kiderült, hogy a csatorna tudósítója, Benjamin Hall sérült meg és kórházba került.

A BBC cikkében emlékeztet, hogy korábban az 50 éves Brent Renaud amerikai újságírót és filmrendezőt lőtték le, miközben Irpiny közelében forgatott.

19:59
ENSZ-főtitkár: Meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát

Meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát - hangsúlyozta hétfőn, az ukrajnai háború kapcsán António Guterres ENSZ-főtitkár, lehetségesnek nevezve egy esetleges atomháború perspektíváját is.

A világszervezet székhelyén újságíróknak nyilatkozva a főtitkár "hátborzongató fejleménynek" nevezte az orosz nukleáris erők készültségi szintjének emelését. Emiatt szerinte a nukleáris konfliktus lehetősége - amely korábban elképzelhetetlen volt - visszatért a lehetőségek világába.

Guterres az orosz hadsereget okolta a legtöbb polgári áldozat halála és az elpusztított polgári létesítmények nagy része miatt. De kijelentette, hogy továbbra is ellenzi az Ukrajna fölötti repülési tilalmi övezet létrehozásét, amely növelné a NATO-erők és Oroszország közötti nyílt konfrontáció kockázatát.

Az ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki a donyecki incidensről szóló sajtóértesülések kapcsán.– Álláspontunk igen világos: a polgári személyek és polgári infrastruktúra elleni bármilyen támadás sajnálatot vált ki – szögezte le.

Előzőleg Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője az orosz médiának nyilatkozva bejelentette, hogy legkevesebb húsz ember életét vesztette és 28 megsebesült Donyeck belvárosában egy lelőtt, Tocska-U típusú, orosz álláspont szerint ukrán rakéta szilánkjainak becsapódása következtében. Az ukránok ezt követően jelezték: a rakétát szerintük "csakis Oroszország" lőhette ki.

19:42
Az ukránok szerint az oroszok csak mutatóban engedtek ki 160 autót Mariupolból

Elégedetlenségének adott hangot Mariupol evakuálása kapcsán Irina Verescsuk, az ukrán megfogalmazás szerint "ideiglenesen megszállt területek" reintegrációjáért felelős miniszter az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint.

Szerinte ugyanis az orosz erők csak mutatóban engedtek ki a stratégiai fontosságú kikötővárosból 160 személyautót, azt a látszatot keltve, mintha teljesen megnyitották volna az evakuációs folyosót. Közölte, hogy ez mindössze 600-700 embernek adott lehetőséget az elmenekülésre, miközben 300 ezren laknak a városban.

– Követeljük, hogy a lakosok konvojban hagyhassák el Mariupolt úgy, ahogy azt az északkelet-ukrajnai Szumi, illetve a Kijev környéki települések lakói megtehették – hangsúlyozta a tárcavezető. A miniszter szavai szerint már két napja Bergyanszkban rostokol egy több teherautóból álló humanitárius segélykonvoj és 24 evakuációs busz, amelyek azóta sem tudnak bejutni Mariupolba.

Nem engedik át a buszokat és semmilyen humanitárius szállítmányt. Oroszország ismét cinikusan hazudik a folyosó megnyitásáról – állította a politikus.

18:22
Egy TV-tornyot ért támadás, kilenc ember meghalt

Legalább kilenc ember meghalt és kilencen megsérültek egy TV-torony elleni támadásban Rivne régióban - írja a The Guardian a helyi kormányzó közlése alapján.

Vitaliy Koval azt írta a közösségi oldalán, hogy még mindig vannak emberek a romok alatt.

17:49
Fel nem robbant aknákat robbantottak az oroszok a zaporizzsjai atomerőműnél

Fel nem robbant aknákat robbantottak fel az orosz katonák a kelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél közvetlenül az 1-es számú energiablokk mellett - közölte az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat a Telegram üzenetküldő portálon. A robbantások idejére  a nukleáris létesítmény személyzete elhagyta a munkaterületet.

Az Enerhoatom kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy az atomerőmű területén a háttérsugárzás szintje megváltozott-e a robbantások után. A vállalat hangsúlyozta, hogy jelenleg a Roszatom orosz vállalat tizenegy képviselője van jelen a zaporizzsjai atomerőműben, ezért "nyilvánvaló, hogy az erőmű területén a lőszerrobbantásokat az ő közvetlen részvételükkel hajtják végre".

– Az orosz konszern ezzel megsért minden nukleáris és sugárbiztonsági nemzetközi szabályt és követelményt – szögezte le az Enerhoatom.

17:43
Szüneteltetik az ukrán-orosz tárgyalásokat

Felfüggesztették keddig az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokat - közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon.

A tisztségviselő szavai szerint "technikai szünetet" tartanak - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Podoljak korábban azt közölte, hogy hétfőn újabb tárgyalási fordulót tartanak a felek, majd később számolt be a Twitteren, hogy a tárgyaló delegációknak az alcsoportokban "bizonyos definíciókat tisztázniuk kell", és emiatt szünetet tartanak.

Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a tárgyalások folytatódnak. A hétfői tárgyalások kezdete előtt posztolt videóüzenetében Podoljak leszögezte, hogy az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából.

– Csakis ezután beszélhetünk bármiféle szomszédi kapcsolatokról és politikai rendezésekről – tette hozzá.

Podoljak azt is írta a Twiterren, hogy "nehéznek" tartja a kommunikációt az orosz féllel. Szavai szerint a felek hétfőn "már módosított álláspontokkal" kezdték el az online tartott megbeszélést. Kijelentette: a két küldöttség közti nézeteltérések fő oka, hogy jelentősen különböző a két ország politikai rendszere.

– Ukrajnában nyílt párbeszéd zajlik a politikai vezetés és a társadalom között és konszenzusra törekszenek, míg Oroszországban ultimátumokkal nyomják el saját társadalmukat – állította a tisztségviselő.

17:43
Riasztották a magyar Gripeneket egy gyanús repülőgép miatt

Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfő kora délutáni egy Belgrád-Moszkva útvonalon haladó, szerb lajstromjelű, civil Airbus A-319-es repülőgép miatt - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A közlemény szerint a belgrádi irányítótorony olyan információt közölt a polgári légi irányítással, amely szerint a repülőgép fedélzetén bomba van.

A gépet a magyar-szlovák határnál visszafordították, miközben a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a Magyar Honvédség Gripenjeit, amelyek rövid időn belül azonosították a szerb A-319-es repülőgépet, és biztosították annak kikísérését Magyarország légteréből, Szerbia irányába.

A magyar Gripen géppár addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép le nem szállt Belgrádban - írták.

17:40
Orosz védelmi tárca: Sikerült erővel megnyitni a humanitárius folyosókat Mariupolnál

Sikerült likvidálni az ukrán erők Mariupol külvárosában lévő fő állásait, ami lehetővé tette a lakosság tömeges kimenekítésének megkezdését - jelentette ki Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

A tábornok szerint az orosz különleges erők által támogatott donyecki "népi milícia" megsemmisítette a "nacionalisták" legtöbb lőállását a Mariupol peremén lévő lakónegyedekben, ami lehetővé tette, hogy közép-európai idő szerint 13 órától humanitárius folyosók nyíljanak meg a civilek számára, és megkezdődhessen "a neonácik által hosszú ideig túszul ejtett lakosság tömeges evakuálása".

Mizincev szerint az orosz oldalon 200 autóbuszból négy gépkocsioszlopot állítottak össze, amelyből 50 már megérkezett Mariupolba, ahová 450 tonna humanitárius segélyt, egyebek között gyógyszert szállítottak. A tábornok azt mondta, hogy a város összes lakosát, aki erre kifejezi igényét, ideiglenes szálláson tudják elhelyezni, ahol orvosi és pszichológusi segítséget kaphatnak.

A donyecki "népi milícia" 2022. március 7-én tett bejelentést az Azovi-tenger partvidéke legnagyobb településének teljes bekerítéséről. Orosz források szerint a városban az ukrán Azov radikális nacionalista ezred fegyveresei élő pajzsként használják a polgári lakosságot és civil létesítmények fedezékébe állítják a nehézfegyvereiket.

Mizincev tábornok hétfőn azt állította, hogy az ukrán városokban a nacionalisták által túszul ejtett lakosság nem a Nyugattól, hanem Oroszországtól vár védelmet, amelyet szerinte alátámaszt az orosz félhez intézett, több millió evakuálási segélykérés. Közlése szerint több mint 15 millió ukrán állampolgárt továbbra is szoros kapcsolatok fűznek Oroszországhoz.

Hozzátette, hogy az orosz védelmi tárca értesülései szerint Ukrajnában a területvédelmi zászlóaljak csaknem hétezer külföldi állampolgárt tartanak túszul.

17:24
Az ukrán főváros egy apokaliptikus film egyik képkockájára hasonlít

Kijev egy apokaliptikus film egyik képkockájára hasonlít - ezt mondta Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter a Twitteren.

Az orosz csapatok az elmúlt napokban folyamatosan közeledtek Kijev felé.

14