Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 22. napjáról.

04:19
Ez az élő közvetítés véget ért

Percről percre közvetítésünket itt folytatjuk.

00:51
A britek szerint szállítási problémák miatt leállt az orosz invázió

Az orosz invázió logisztikai problémák miatt megakadt - közölte hírszerzési jelentésekre hivatkozva a brit védelmi minisztérium.

Szerintük Oroszország nehezen tudja ellátni frontvonalbeli csapatait élelmiszerrel és üzemanyaggal.

A közlemény szerint az ukrán ellentámadások arra kényszerítették az oroszokat, hogy katonákat csoportosítsanak át  saját utánpótlási vonalaik védelmére, ezzel pedig erősen korlátozzák az oroszok támadó potenciálját.

22:01
3810 embert mentettek ki Ukrajnából csütörtökön

Egy magas rangú tisztviselő szerint mintegy 3810 ember menekült el az országból csütörtökön. Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese azt mondta, Mariupolt körülbelül 2000-en hagyták el a nap folyamán – írja a Sky News.

21:47
WHO: 43 támadás történt az ukrán egészségügy ellen

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy Ukrajnában eddig 43 orosz támadás érte az egészségügyi intézményeket.

Tedros Adhanom, a WHO főigazgatója azt mondta: „Minden konfliktusban az egészségügy elleni támadások a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelentik".

21:22
Videók a lángokban álló hatalmas harkovi piacról

A térségben több légicsapás is történt, a harkovi Barabashova piacon hatalmas pusztítást okoztak az orosz támadások. Ez a világon a 14. legnagyobb piac, egyben Ukrajna legnagyobb piaca.

21:08
Ez nem az orosz nép háborúja- mondta Arnold Schwarzenegger

Hamis információkkal etetik az orosz népet az ukrajnai háborúról-- jelentette ki mikroblogján Arnold Schwarzenegger színész, aki Kalifornia állam republikánus kormányzója is volt. 

Arnold SwarzeneggerForrás: NORTHFOTO/X17online.com/X17online.Com

 

Kilencperces videóüzenetében az egykori hollywoodi sztár az orosz néphez intézve szavait arról beszélt: a Kreml "szándékosan hazudik arról, hogy az invázió célja Ukrajna megtisztítása lenne a náciktól". Egyben felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy állítsa le a háborút.
"Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, de nem is nacionalisták, vagy nácik" - mondta Schwarzenegger, felidézve, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is zsidó vallású.
"Ez nem az orosz nép háborúja" - tette hozzá az orosz támadásokra utalva. Schwarzenegger arra kérte az orosz állampolgárokat, hogy terjesszék a híreket az ukrajnai humanitárius katasztrófáról, a háború ellen tüntetőknek pedig azt üzente, hogy a világ szeme rajtuk van.
"A világ látta bátorságotokat. Tudjuk, hogy megszenvedtétek ennek következményeit. Ti vagytok az új hőseim" - fogalmazott a 74 éves volt színész és politikus.
"Életeteket, testi épségeteket, jövőtöket áldozták fel egy értelmetlen háborúban" - intézte szavait Schwarzenegger az orosz katonákhoz. Azt állította, hogy apja Ausztriában hasonló tapasztalatokat élt meg katonaként a második világháborúban.

20:48
Meghalt egy amerikai állampolgár Csernyihivben

A Csernyihivet ért orosz támadások halálos áldozatai között van egy amerikai állampolgár is. A személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg ő a háború második amerikai áldozata, miután a múlt héten Kijevben meghalt Brent Renaud amerikai újságíró.

20:19
Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette kapcsolatait Fehéroroszországgal

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felfüggesztette minden kapcsolatát a fehérorosz hatóságokkal arra hivatkozva, hogy az ország aktívan részt vesz Oroszország Ukrajna elleni agressziójában.

A 46 tagot számláló, strasbourgi székhelyű szervezet Miniszteri Bizottsága határozata szerint Fehéroroszországnak nem lesz joga arra, hogy részt vegyen az Európa Tanács ülésein, a szakbizottságok munkájában és minden más tevékenységében.

A felfüggesztés ugyanakkor nem sérti Fehéroroszországot mint a nemzetközi egyezmények szerződő felét megillető jogokat.

A Miniszteri Bizottság továbbá úgy döntött, hogy beszünteti a Fehéroroszországgal folytatott technikai együttműködést is, azonban fenntartja és erősíti kapcsolatait a fehérorosz civil társadalommal és az emigrációban élő ellenzékkel.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legszorosabb szövetségese maradt azt követően is, hogy Oroszország katonai támadást indított Ukrajnában.

Fehéroroszország szombaton azt közölte, öt alegységet küld a déli határhoz, hogy megakadályozza az ukrán csapatok betörését a területére. A helyi védelmi minisztérium szerint

mindez nem jelenti azt, hogy a fehérorosz hadsereg bármilyen formában részt venne az orosz hadműveletekben Ukrajna területén.

Ukrajna azonban azt feltételezi, hogy Fehéroroszország csatlakozni akar a harcokhoz Oroszország oldalán.

19:31
Katasztrofálisak az ukrán menekültek fogadásának körülményei Belgiumban

Bernard De Vos, a belgiumi francia nyelvű közösség gyermekjogi ombudsmanja a Vallónia-Brüsszeli Föderáció parlamentjében tartott beszédében azt mondta:

A menekültek kénytelenek a hidegben, mosdókat nélkülözve várakozni az elszállásolásra, ennél rosszabb körülményeket az ukrán határon sem tapasztaltam a múlt héten.

De Vos szerint a migrációs hullám kaotikus kezelése miatt a menekülteket kizsákmányolás veszélyezteti Belgiumban. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Belgiumba kerülő gyermekek iskoláztatásának megoldatlansága miatt is. Mint mondta, az oktatási szektor már így is túlterhelt, 20 fős osztályok vannak, miközben 8-10 fős osztályokban kellene a gyerekekkel foglalkozni.

„A lelki trauma csökkentése végett a menekült gyermekeknek a lehető leggyorsabban vissza kell kerülniük a társadalmi életbe, vagyis esetükben az oktatásba” - mondta.

Belgiumban eddig mintegy 11 ezer ukrán menekültet regisztráltak a hatóságok.

18:49
Felborult egy ukrán menekülteket szállító busz Litvániában

A baleset Pasvalysban történt. A busz 53 nőt és gyereket szállított a lengyel-ukrán határtól, Finnországba tartottak – írja a BBC.

A sofőr helyi idő szerint reggel 6 óra körül elvesztette az uralmát a busz felett, és felborultak. Legalább 10 ember megsérült, köztük gyerekek. Őket egy közeli kórházba vitték.

„Épp csak elaludtam, amikor felborult a busz. A lányom sikoltott, majd az unokámat kezdtük keresni, aki a sofőr közelében kötött ki. Szerencsére nem sérült meg" – nyilatkozta a busz egyik utasa.

18:17
30 ezren menekültek el Mariupolból

Az ostromlott dél-ukrajnai kikötővárosból eddig mintegy 30 ezer embernek sikerült elmenekülnie, azonban 350 ezren a városban maradtak.

17:46
Mariupol 90%-a megsemmisült az orosz légicsapásokban – videó

A helyi hatóságok szerint a város épületeinek 90%-át lerombolták az orosz erők.

Lesia Vasylenko ukrán képviselő azt írta a Twitteren, hogy a várost az égből pusztítják, majd megismételte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését a nyugati nemzetekhez, hogy vezessenek be repülési tilalmat az ország felett.

17:26
Élelmiszer-tároló létesítményeket lőttek szét az oroszok Kijevben – videó

Ez volt Ukrajna egyik legnagyobb élelmiszer-tárolója – írja a Sky News. A hatalmas kijevi létesítményben 50 ezer tonna élelmiszert tároltak, melyek Ukrajna egész területéről érkeztek ide.

Két orosz csapás azonban teljesen megsemmisítette az épületet. 12 munkás volt ekkor az épületben, de mind túlélték a támadást.

Egy másik közeli élelmiszer-tárolót is eltaláltak az oroszok, ukrán tisztviselők szerint szándékosan ezeket célozták.

17:01
Erdogan: Törökország házigazdája lehetne Putyin és Zelenszkij találkozójának

Recep Tayyip Erdogan török államfő orosz hivatali partnerével folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében felkínálta, hogy Törökország házigazdája lehetne Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának.

A török államfő hivatalának tájékoztatása szerint Erdogan közölte Putyinnal, hogy bizonyos kérdések rendezése személyes találkozót igényel.

A török államfő ezenfelül meggyőződését fejezte ki, hogy ilyen tanácskozás tartós tűzszünethez, illetve hosszú távú megoldáshoz vezethet Ukrajna és Oroszország konfliktusában.

Erdogan egyúttal hangsúlyozta a humanitárius folyosók fenntartásának fontosságát is Ukrajnában.
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön arról számolt be: Moszkva és Kijev egyaránt nyitott arra, hogy Törökország azon államok sorában legyen, amelyek biztonsági garanciákat nyújtanának az esetleges békemegállapodáshoz.

Cavusoglu a nap folyamán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt a nyugat-ukrajnai Lviv városában, miután szerdán Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével egyeztetett Moszkvában.

16:55
Felfüggeszti az Európai Űrügynökség az Oroszországgal közösen kidolgozott Mars-programot

Az Európai Űrügynökség a honlapján azt írta, felfüggesztik a Mars-programot, melyen a Roszkoszmosz orosz űrügynökséggel közösen dolgoztak. Mint írták, lehetetlen lenne folytatni az együttműködést a küldetésen, melynek célja további kutatások elvégzése a Mars felszínén.

Mélyen sajnáljuk az Ukrajna elleni agresszió emberáldozatait és tragikus következményeit

– írták.

A brit gyártású Rosalind Franklin Mars-járót szeptemberben indították volna útjára egy orosz rakétával, 8 hónappal később landolt volna a Mars felszínén orosz eszközök segítségével.

16:27
Sisakot és mellényt kapnak az ukrán újságírók az UNESCO-tól

Védőfelszerelést kapnak az ukrán újságírók az UNESCO-tól, valamint kiképzésben részesítik őket, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között folytathassák a munkájukat az országban, ezzel támogatva az információ szabad áramlását – írja a BBC.

Az UNESCO közlése szerint

125 golyóálló mellényből és sisakból álló szállítmányt küldenek.

A szervezet főigazgatója azt mondta: „Az újságírók nap mint nap az életüket kockáztatják Ukrajnában, hogy életmentő információkat juttassanak el a helyi lakosságnak, és tájékoztassák a világot a háborúról".

16:13
Legalább 21 halálos áldozata van a merefai támadásnak

Csütörtök hajnalban légitámadás érte a Harkov melletti Merefát. A rakéta egy iskolába és egy közösségi házba csapódott be - írja a Sky News.

A polgármester szerint 21 halálos áldozata van a támadásnak. Azt nem tudni, hogy gyerekek is vannak-e köztük.

16:03
Menczer Tamás: Újabb kamionok indulnak Ukrajnába a segélyszállítmányokkal - videó

Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre - írta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán.

A teljes hírt itt olvashatja.

15:50
Nőket és gyerekeket lőttek az orosz katonák

Niyara Mamontova és lánya jelenleg Hollandiában tartózkodnak, de menekültstátuszt kaptak az Egyesült Királyságban – írja a Sky News. Március 4-ig Harkovban voltak, ezután menekültek el az országból.

Rettenetes, amit átéltünk. Katonai repülőgépek szálltak a házunk felett, lebombázták az iskolánkat, megölték a szomszédainkat

– nyilatkozta a nő a lapnak.

A nő szerint az orosz erők szándékosan lakóházakat bombáznak, mint mondta, a keleten rekedt nők és gyerekek közül sokan ezért haltak meg.

15:30
Így állták el a civilek az orosz tankok útját Csernyihivben – videó
14