Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 28. napjáról.

04:56
Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN A CIKKBEN írunk a továbbiakban.

00:55
Mariupol polgármestere elhagyta a várost

Mariupol polgármestere elhagyta a várost - írja a Sky News. Vadim Bojcsenko azt állítja, hogy továbbra is "tartja a kapcsolatot, hogy megmentse a lakosokat az orosz megszállóktól"

A kulcsfontosságú kikötőváros az orosz erők fontos célpontja volt, és az invázió kezdete óta naponta támadások érik.

22:14
Az oroszok eddigi vesztesége 40 ezer katona is lehet

A NATO friss jelentése szerint az orosz csapatoknak eddig akár 40 ezer katonája is meghalhatott, sebesülés miatt harcképtelenné vált vagy hadifogságba esett. 

A halottak számát 7 és 15 ezer közé teszik. Összehasonlításként: Afganisztánban 10 év alatt halt meg 15 ezer katona. 

21:59
4500 embert evakuáltak szerdán

Az ukrán hatóságok szerint 4500 embert sikerült evakuálni szerdán humanitárius folyosókon keresztül - írja a BBC. Közel 3000 ember közülük Mariupolból Zaporizzsja településre menekült Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint.

Evakuálásra váró helyi lakosok Mariupolban 2022. március 23-ánForrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov
21:51
A Pentagon szerint támadó helyett védekező pozíciót vettek fel az orosz csapatok Kijevnél

A Pentagon szerint az orosz csapatok Kijevtől északra támadó helyett védekező pozíciót vettek fel, máshol pedig elakadtak - írja a The Guardian. A Pentagon sajtótájékoztatóján jelen lévő újságírók szerint az ukrán csapatoknak sikerült visszaverniük az orosz haderőt, akik így több mérfölddel távolabb kerültek a fővárostól.

 Az is elhangzott, hogy az invázió kezdete óta Oroszország 1200 rakétát lőtt ki.

21:29
A Renault is felfüggeszti a munkát a moszkvai gyárában

A Renault újra felfüggeszti a munkát a moszkvai gyárában - írja a BBC. A cég egyszer már leállította a munkát a gyárban az orosz-ukrán háború kitörésekor, majd ezen a héten újrakezdték.

21:12
A Roszkomosz is csak rubelt fogad el

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója közölte, hogy az orosz űrvállalat ezentúl rubelben fog szerződni minden külföldi partnerével. A Pervij Kanal csatornán Rogozin elmondta, hogy már február 24-én, az Ukrajna ellen indított háború első napján megvitatta a pénzügyminisztérium képviselőivel devizabevételek kérdését, amelyeket az a Roszkoszmosz egyebek között hajtóművek és más csúcstechnológiai termékek szállításáért kap.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország nem hajlandó "kompromittált devizában" - így dollárban és euróban - elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól és áttér a rubelelszámolásra

20:51
Az EU egymilliárd euróra emelte az Ukrajnának nyújtott támogatását

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt a javaslatot, amellyel az EU további 500 millió euróval (mintegy 200 milliárd forint) összesen egymilliárd euróra egészíti ki az Ukrajnának nyújtott finanszírozását - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

Közölték: az Európai Békekeret (EPF) keretében elfogadott segítségnyújtási intézkedés lehetővé teszi az EU számára, hogy tovább támogassa az ukrán fegyveres erők képességeit az ország területi egységének és önállóságának védelme, valamint a polgári lakosság biztonságának szavatolása érdekében az orosz katonai agresszióval szemben.

Az intézkedések olyan felszerelések és eszközök - köztük egyéni védőeszközök, elsősegély nyújtására alkalmas készletek, üzemanyag, valamint katonai felszerelések - biztosítását finanszírozzák, amelyek halálos fenyegetéssel szemben nyújthatnak védelmet. A támogatási intézkedés időtartama 12 hónap.

Az uniós tanács közleményében leszögezte, Oroszország katonai agressziója Ukrajna ellen súlyosan sérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányának elveit, továbbá aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. "Oroszország és bűntársa, Fehéroroszország teljes felelősséggel tartoznik a háborúért, melynek felelőseinek felelniük kell az elkövetett bűncselekményeikért" - fogalmaztak.

Az Európai Unió követeli, hogy Oroszország hagyjon fel katonai akciójával, haladéktalanul és feltétel nélkül vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést Ukrajna egész területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi egységét, önállóságát és függetlenségét Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül - tették hozzá.

20:46
Magyarországon kaptak menedéket az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak családtagjai

Magyarországon kaptak menedéket az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak gyerekei és feleségeik - összesen kétszázan - Magyarország ungvári főkonzulátusa közreműködésével.

A ma Ungvárra érkezett ötven Donyeck megyei menekült több mint harminc órát utazott autóbusszal és vonattal Kárpátalja megyeszékhelyéig, ahonnan a késő délutáni órákban autóbuszokkal továbbszállították őket Záhonyba. Innen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérkre indultak, ahol a nemrég felújított idősotthonban szállásolják el a harci cselekmények övezetéből kimenekített nőket és gyerekeket.

A menekülteket fogadó Kuti László konzul elmondta, hogy a külképviselet állami szintű felkérést kapott, hogy "a donyecki térség katasztrófavédelmi munkatársainak a családtagjait menekítsük ki, biztosítsunk számukra ellátást, szállást és biztonságot Magyarországon."

A diplomata közölte, hogy immár a negyedik csoportot, összesen kétszáz főt sikerült megfelelő körülmények között elhelyezni. Kuti László hozzátette, hogy a nőknek és gyermekeknek minden segítséget megadnak, biztosítják az egészségügyi ellátásukat, jogi tanácsadást nyújtanak, sőt, szükség esetén munkavállalási lehetőséget is keresnek a menekülteknek.

Viktor Mikita, Kárpátalja katonai közigazgatásának vezetője kifejtette: a megye feladata az, hogy a külföldi partnerekkel köztük Magyarországgal együttműködve biztonságos körülményeket megteremtve fogadja a menekülésre kényszerülő nőket és gyerekeket. Így az Ukrajnában maradt férfi családtagoknak, jelen esetben a katasztrófavédelem munkatársainak nem kell aggódniuk szeretteik miatt - fogalmazott a kormányzó, megköszönve Magyarország támogatását.

20:36
Meghalt egy orosz újságíró Kijevben

Meghalt egy orosz újságíró egy kijevi rakétatámadásban. Az Újságírók Határok Nélkül szervezet szerint Oksana Baulina a független The Insidernek tudósított.

A The Guardian szerint az aktivista és videós újságíró Baulina éppen a kijevi Podolsky negyedben forgatott, ahol egy rakéta egy bevásárlóközpontba csapódott be. A támadásban egy másik civil is meghalt, az újságíróval tartó két ember megsérült, őket kórházba szállították.

20:26
Moszkva amerikai diplomatákat utasított ki

Bekérette az orosz külügyminisztérium az amerikai nagykövetség egyik magas rangú diplomatáját, akinek átadták az Oroszországból kiutasítandó amerikai diplomaták listáját, válaszul arra, hogy nem kívánatos személynek nyilvánították az orosz ENSZ-képviselet munkatársait. Erről a tárca sajtóosztálya adott ki tájékoztatást szerdán késő este.

"Az amerikai féllel határozottan közölték, hogy az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni bármilyen ellenséges fellépése határozott és megfelelő választ fog kapni" - állt a közleményben.
Február végén az Egyesült Államokból kiutasították az orosz ENSZ-képviselet 12 alkalmazottját és a világszervezet titkárságának egy tagját.

Az orosz külügyi tárca megjegyezte akkor, hogy mindez az ENSZ-titkárság nyilvánvaló beleegyezésével történik, és felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel a további eszkalációval.

20:04
Golyóálló mellényeket osztanak a harcok térségében dolgozó orvosoknak

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta 58 ukrán mentőautót vettek az orosz erők tűz alá, és hat egészségügyi alkalmazott vesztette életét, ezért golyóálló mellényekkel látják el közülük azokat, akik a harcok követlen közelében dolgoznak - közölte szerdán Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az UNIAN ukrán hírügynökség szerint.

A tárcavezető kifejtette, hogy szerdán átadták az első golyóálló mellényeket olyan mentősöknek, akik "golyózáporban mentik az ukránokat a harci cselekmények övezetének határvidékein". A miniszter előző nap nyilvánosságra hozta, hogy az országban a támadások következtében eddig 134 kórházban keletkeztek károk és kilenc romba dőlt - emlékeztetett az UNIAN. Ljasko ugyanakkor biztosított afelől, hogy egyelőre van elegendő egészségügyi dolgozó és gyógyszer Ukrajnában.

19:51
A NATO szerint 40 ezer katonát veszíthettek el az oroszok

A NATO szerint 40 ezer orosz katona halt meg, sérült meg, vagy került fogságba a négy hete tartó háború alatt - írja a Sky News. A szervezet 7000 és 15 000 közé teszi az elesett orosz katonák számát.

Összehasonlításképp közölték azt is, hogy Oroszország 15 000 katonát veszített el 10 év alatt Afganisztánban.

A becsléseket ukrán és orosz, valamint hírszerzési forrásokra alapozták.

19:34
Zaharova: Moszkva válaszolni fog Varsónak az orosz diplomaták kiutasítására

Moszkva "a megfelelő módon" fog válaszolni arra, hogy Varsó kiutasította 45 diplomatáját - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Lengyelország szerdán 45 orosz diplomatát minősített nemkívánatos személynek, kémkedéssel vádolva meg őket. A kiutasított személyeknek eltérő sürgősséggel, de legfeljebb öt napon belül el kell hagyniuk az országot. A távozó orosz külügyi alkalmazottak újakkal pótlását nem tervezik Varsóban.
Zaharova azt mondta, Varsó azért utasított ki ilyen nagyszámú diplomatát, hogy szándékosan akadályozza a Lengyelországból Oroszországba távozni szándékozó ukrajnai menekülteknek nyújtott konzuli támogatást. A szóvivő szerint a kiutasítottak száma meghaladja azokét, akik diplomata útlevéllel rendelkeznek a nagykövetségen.

Jevgenyij Ivanov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak elmondta, hogy a tárca szervezi a kiutasítottak hazajuttatásának logisztikáját. Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet a Rosszija 24-gyel közölte, hogy a képviselet a munkatársainak mintegy háromnegyedét veszíti el. Mint mondta, Lengyelország gyakorlatilag lenullázza a kapcsolatait Oroszországgal.

19:23
Mariupol polgármestere elhagyta a várost

Mariupol polgármestere, Vadim Boicsenko elhagyta a várost, de így is folyamatos kapcsolatban van a mariupoli hatóságokkal a civil lakosság evakuálása érdekében - írja a Sky News

18:55
Kijev környékét továbbra is ágyúzzák az orosz erők

Az ukrán fegyveres erők ostromgyűrűbe zárták Kijev megyében Irpiny, Bucsa és Hosztomel körül az orosz erőket, az orosz tüzérség viszont változatlanul folyamatosan lövi a településeket - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a bucsai városvezetésre hivatkozva.

A bucsai tanács hozzátette hivatalos Facebook-oldalán, hogy a megyében számos falvat megszálltak az oroszok, és humanitárius katasztrófa fenyeget ezeken a településeken.

Az ukrán rendőrség szerdán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékozatott, hogy Irpinyben a Kijev megyei rendőrezred hozzálátott a város megtisztításához a szabotőröktől, de elsősorban a helyi lakosok segítése és evakuálása a fő feladatuk. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök az UNIAN ukrán hírügynökség szerint közben a Facebookon azt írta, hogy az orosz tüzérség továbbra is folyamatosan lövi Irpiny lakónegyedeit. Szavai szerint a településen a lakóházak és a többemeletes épületek jelentős része megrongálódott vagy romba dőlt. Áldozatokról ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra adatokat.

Az ukrán légierő keleti parancsnoksága közölte, hogy Harkov megye fölött a légvédelem lelőtt újabb két orosz repülőgépet. A pilóták sorsa egyelőre ismeretlen.

Az ukrán állami vasúttársaság közlése szerint az orosz erők szerdán az a Donyeck megyei Ocseretine vasútállomását lőtték. A vasúttársaság szerint személyi sérülés nem történt.

A Harkov megyével határos oroszországi belgorodi régió kormányzója mindeközben az állította a Telegramon, hogy ukrán lövedék csapódott be az orosz régióban - jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szavai szerint egy faluban robbant a lövedék és vannak sérültek is, de pontos adatokat nem közölt. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy az említett oroszországi régióban az Ukrajna elleni háborúban részt vevő orosz csapataok állomásoznak.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen csaknem 16 ezer orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 103 orosz repülőgépet, 125 helikoptert, öt hadihajót, 525 harckocsit és 1590 egyéb páncélost.

18:44
Labdarúgó-Eb-t rendezne Oroszország

Oroszország a most érvényben lévő szankciók ellenére szeretné megrendezni a 2028-as vagy a 2032-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

A teljes hírt itt olvashatja.

18:24
Klicsko: Oroszország népirtást követ el Ukrajnában

"Oroszország népirtást követ el Ukrajnában" - állította Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy müncheni városi tisztségviselőkkel folytatott videókonferencián szerdán.

A korábbi profi ökölvívó bajnok városvezető arra kérte a müncheni hivatalnokokat: fejtsenek ki nagyobb nyomást a német szövetségi kormányra, hogy szakítson meg mindenfajta gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

"Oroszország minden egyes eurót és eurócentet a hadseregébe fektet" - hangsúlyozta Klicsko a kijevi testvérváros elöljáróinak.

Elpusztítják a polgári lakosságot. Elpusztítják az országunkat- tette hozzá Klicsko, aki szerint az orosz hadsereg által használt bombák 500 méteres körzetükben mindent elpusztítanak, ennek megfelelően inkább a polgári lakosság, semmint az ukrán hadsereg elleni fegyvernek lehet őket nevezni.

"Már meg sem tudjuk számolni a halottakat. Rémálom, ami itt történik" - tette hozzá.

18:05
Újabb 5000 páncéltörő fegyvert ad Svédország Ukrajnának

Újabb 5000 páncéltörő fegyvert ad Svédország Ukrajnának - jelentette be az ország védelmi minisztere. Svédország már korábban is adott 5000 páncéltörő fegyvert Ukrajnának, más hadi felszerelésekkel együtt - írja a The Guardian.

17:51
Molotov-koktélt dobtak Moszkvában a Kremlre - videó

Egy férfi Molotov-koktéllal támadta meg a Kreml épületét.

A teljes hírt itt olvashatja.

14