Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 28. napjáról.

08:16
Putyin a világ vezetőivel találkozna

Vlagyimir Putyin is részt akar venni az októberben esedékes G20-as csúcstalálkozón, de több ország is jelezte, hogy szerintük ez nem alkalmas fórum arra, hogy megvitassák az orosz-ukrán háborút. Az orosz elnök mégis elmenne.

Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: AFP/Mikhail Klimentyev
08:09
Tűzszünetről állapodtak meg az egyik ukrán régióban

Tűzszünetről állapodtak meg az orosz ellenőrzés alatt álló Luhanszk régióban - írja a Sky News. A lépéssel arra törekszenek, hogy esélyt adjanak a civileknek a menekülésre.

07:48
Menekülőútnak használt hidat bombáztak le az oroszok

Lebombáztak egy hidat az oroszok, amely Csernyihivből Kijev felé vezetett, és amelyen eddig a civilek elhagyhatták a várost.

07:26
Ukrajna: volt katonákkal pótolja a veszteségeit Oroszország

Az ukrán hadsereg friss közleményében azt állítja, hogy Oroszország az egykori, de még harcképes katonáival próbálja pótolni a veszteségeit. Hírszerzésük szerint olyanokat keresnek, akik rendelkeznek valamennyi harci tapasztalattal - írja a BBC.

Az ukránok azt is hozzátették, szerintük az orosz katonák demoralizáltak, ezért, valamint az utánpótlási hiányosságok miatt nem haladtak előre, nem indítottak nagyobb támadásokat ezen a héten.

A BBC még nem tudta ellenőrizni ezeket az állításokat.

07:10
1638 menekültet fogadtak Budapesten

A BRFK közleménye szerint kedden 1638 menekültet, köztük 572 gyereket fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték át a BOK csarnokba, az új a humanitárius tranzitpontra.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 99 ember, köztük 72 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

06:30
Kizárhatják Oroszországot a G20-ból

Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek fontolgatják Oroszország esetleges kizárását a G20-akból – jelentette a Reuters. A hírügynökség azt is közölte, hogy Lengyelország kedden azt javasolta az amerikai tisztségviselőknek, hogy váltsák le Oroszországot a csoportban, és "pozitív választ" kaptak.

A G20-ak a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő csoportosulás, amelynek célja a globális gazdaságot érintő kérdések, köztük az éghajlatváltozás és a fejlődés összehangolása.

Egy ilyen lépés tovább növelné az Oroszországgal szemben érvényben lévő nyugati gazdasági szankciókat. Elemzők szerint azonban valószínűleg más kulcsfontosságú G20-országok is megvétóznák, köztük Kína, India és Szaúd-Arábia.

Elemzők azt jósolják, hogy a G7 tagállamai emiatt bojkottálhatják a G20-ak idei találkozóit – amiről állítólag figyelmeztették Indonéziát, a szervezet jelenlegi elnökét. Jakarta nem kívánta kommentálni az ügyet.

06:07
7000 orosz állampolgár maradt pénz nélkül Thaiföldön

Az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta nem tudtak készpénzt felvenni az ATM-ekből, és nem használhatták hitelkártyáikat a Thaiföldön pihenő orosz állampolgárok.

„Bankról bankra, ATM-ről ATM-re jártunk. 10-ből kilencszer hiába próbálkozunk, de azért sikerült némi készpénzt szereznünk. Van más módja is a pénzhez jutásnak, például a Western Union vagy a kriptovaluta, de ha valami egyik nap működött, az másnap már nem biztos" - mondta egy név nélkül nyilatkozó pár.

05:58
Az oroszok leromboltak egy csernobili labort

A csernobili atomerőművet megszálló orosz csapatok "kifosztottak és leromboltak" egy laboratóriumot a helyszínen - állítják ukrán tisztviselők. A csernobili központi analitikai laboratórium sok radioaktív hulladékot dolgozott fel. A mintegy hatmillió euróba kerülő laboratóriumban olyan értékes analitikai berendezések is voltak, amelyek Európában máshol nem voltak elérhetők.

05:53
Amerikai reakciók a Kreml-szóvivő kijelentésére

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint Moszkva nukleáris megjegyzései veszélyesek. Nem így kellene egy felelős atomhatalomnak cselekednie" - mondta újságíróknak. Kirby azonban hozzátette, hogy a Pentagon tisztviselői "semmit nem láttak, ami arra engedne következtetni, hogy változtatnunk kell stratégiai elrettentő magatartásunkon".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt közölte: Oroszország belbiztonsági koncepciója határozza meg a nukleáris fegyverek használatának lehetséges okait. Ilyen ok az, ha országának egzisztenciális veszéllyel kell szembenéznie.

05:43
Kedvezményekkel fogadhat menekülteket az Egyesült Államok

Az NBC News szerint a Fehér Ház már a héten bejelenti azt a tervet, amellyel Ukrajna legkiszolgáltatottabb menekültjeit segíti az Egyesült Államokba jutásban. A terv magában foglalja az ukrán aktivisták, újságírók és az LMBTQ-közösség tagjai kérvényeinek gyorsított feldolgozását. Azoknak a belépése is felgyorsul, akiknek családtagjaik élnek az Egyesült Államokban – közölték meg nem nevezett tisztviselők.

05:26
Két hét alatt 100 ezer tonna segély jutott be Ukrajnába

Csak az elmúlt két hétben több mint 100 ezer tonna humanitárius segélyt kapott Ukrajna - jelentette be hajnali videóüzenetében az ukrán elnök. Beszámolója szerint sikerült gyorsan szétosztani, de még több önkéntesre és még több adományra van szükségük.

A segítség összegyűjtésére és koordinálására létrehozták a help.gov.ua weboldalt, ahol a segíteni akarók megtudhatják, hol, hogyan, mivel tudnak épp segíteni a bajba jutott ukránoknak.

Ételosztás DnyipróbanForrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

Volodimir Zelenszkij kiemelte: folyamatosan segélyekre van szükségük, a hét minden napján, a nap 24 órájában.

05:08
Az ukrán elnök Kijevbe hívta a pápát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Ferenc pápával beszélgetett telefonon Ukrajna békekereséséről, a megszállók atrocitásairól, az ostromlott városokba vezető humanitárius folyosókról. Köszönetet mondott a katolikus egyházfőnek a háború elleni egyértelmű és határozott álláspontért és az Ukrajnáért mondott imáiért.

Meghívta, hogy látogassa meg hazáját ebben a sorsdöntő időben. Zelenszkij úgy fogalmazott: "Hiszem, hogy sikerül megszerveznünk ezt a fontos látogatást, amely egyértelműen támogatni fog mindannyiunkat, mindegyik ukránt."

05:03
Még százezer civil lehet Mariupolban

A mai állás szerint mintegy százezer civil él Mariupolban, embertelen körülmények között, teljes blokádban. Se étel, se víz, se gyógyszer. Állandó az ágyúzások és folyamatos a bombázás - mondta szerdai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Volodimir ZelenszkijForrás: Ukrán Elnöki Hivatal

Az ukrán elnök beszámolja szerint már több mint egy hete próbálnak stabil humanitárius folyosókat szervezni a mariupoliak számára, de szinte minden próbálkozásukat megzavarják az oroszok ágyúzással vagy közvetlen lövöldözéssel.

A humanitárius folyosók sem mindig biztonságosakForrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Kedden az egyik humanitárius oszlopot egyszerűen elfoglalták a megszállók Manhush közelében. A kimenekítésben részt vevők és a buszsofőrök fogságba estek. Minden nehézség ellenére 7026 mariupolinak kedden sikerült elhagynia a várost.

04:52
Botrányos béketárgyalásokról beszélt az ukrán elnök

Egy szerdára virradó éjjel tett videóüzenetében az ukrán elnök az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokról szólva "nagyon nehéznek" nevezte a folyamatot. Nagyon nehéz, néha botrányos, de lépésről lépésre haladunk előre" - fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette: a tárgyaló felek nap mint nap keményen dolgoznak.

04:50
Újabb szankciócsomag készül Oroszország ellen

Csütörtökön Brüsszelben a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóján a nyugati szövetségesek, "új szankciókat fognak bejelenteni Oroszország ellen", és megerősítik a már érvényben lévőket - jelentette be Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

A találkozóra pontosan négy héttel az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete után kerül sor. A csúcstalálkozón megvitatják Oroszország ukrajnai invázióját, a NATO-országok Ukrajnának nyújtott támogatását, valamint az Oroszországgal szembeni elrettentés és védelem további erősítését.

04:44
A német kancellár energiaembargót sürget

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Európa Oroszország elleni szankciói nem rövid távú intézkedések, hanem tartósan be kell rendezkedni a gazdasági szankciókra.

Olaf ScholzForrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

Hangsúlyozta, hogy Németországnak "a lehető leggyorsabban" és "a legnagyobb intenzitással" meg kell szüntetnie az orosz szén-, gáz- és olajimporttól való függőségét. "Európa - barátaival együtt - a valaha látott legkeményebb szankciókat indította el egy ilyen nagy ország ellen. A szankcióknak van is hatásuk az agresszorra, ugyanakkor mindent meg kell tennünk azért, hogy a hazai gazdaságfejlesztési lehetőségeket a legkevésbé érintsék" - mondta.

04:37
Zelenszkij felszólal a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül beszédet mond csütörtökön Brüsszelben a NATO-csúcson. A katonai szövetség vezetői és tagországai így közvetlenül hallhatnak arról, milyen súlyos helyzettel kell szembenéznie Ukrajna népének az orosz agresszió miatt.

Az ukrán elnök szóvivője az Interfax Ukrajnának azt mondta, hogy az elnök a konferencia során valamikor videós formában is megjelenik, de a részletek kidolgozása még zajlik.

04:30
Kiderült, mikor nyúlnának az atomhoz az oroszok

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország csak akkor használna nukleáris fegyvert, ha az ország egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe. „Van egy nyilvános belbiztonsági koncepciónk, amiben elolvashatóak a nukleáris fegyverek használatának lehetséges okai. Ilyen ok az, ha országunk egzisztenciális veszéllyel néz szembe" - közölte.

Dmitrij PeszkovForrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Szakértők szerint Peszkov nem mondott semmi újdonságot, csak a hivatalos orosz álláspontot ismételte meg, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy ez a "lebegtetés" feszültséget okoz az Egyesült Államokban - ami szintén az orosz taktika része.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 28-án, néhány nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt mondta, hogy különleges készültségbe helyezi Oroszország stratégiai nukleáris erőit.

44