Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 29. napjáról.

13:14
A Kreml megnevezte "a legaktívabb oroszellenes vezetőt"

A Kreml szerint Boris Johnson brit miniszterelnök a „legaktívabb" oroszellenes vezető - írja a RIA orosz hírügynökségre hivatkozva a The Guardian.

Ami Johnsont illeti, őt látjuk a legaktívabb résztvevőnek az oroszellenességért folyó versenyben. Ez külpolitikai zsákutcához vezet - mondta vele kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

13:01
Mentik a köztéri szobrokat Kijevben - fotó
Homokzsákokkal védik Dante Alighieri olasz költő, filozófus szobrát KijevbenForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda
12:39
Zelenszkij katonai segítséget sürget a NATO-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédét vetítették le a NATO-csúcson Brüsszelben.

A BBC azt írja, az ukrán elnök azzal kezdte beszédét, hogy elmondta, az elmúlt egy hónapban a "szörnyű pusztítás és a sötétség" napjait élik meg Ukrajnában, de az ország továbbra is kitart. Úgy fogalmazott, több ezer ember halt meg a háború kezdete óta, és milliók menekültek el otthonaikból más városokba vagy országokba az ostromlott településekről. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Ez a korábbi fotó Kijevben készült)Forrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal

Úgy folytatta, Oroszország ebben a háborúban tömegpusztító fegyvereket használ, a következmények pedig szemmel láthatóak - utalt itt a szinte teljesen megsemmisült Harkovra és Mariupolra. Azt is hozzátette, Oroszország láthatóan korlátlanul kihasználja minden arzenálját, célpontjai pedig gyakran lakóházak, kórházak vagy menedékhelyek.

Ezzel kapcsolatban megismételte: hogy Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háborúhoz, de a kéréseire egyelőre nem kapott érdemi választ. Ukrajna nem akar évekig háborúzni - mondta.

12:22
Térképen mutatjuk, meddig jutott az orosz hadsereg

Két új térkép is készült az ukrajnai háború jelenlegi állapotából. Az egyik új térképen az ukrán ellentámadások mértéke látható.

Míg a másik az orosz sereg március 15-e óta eltelt mozgását jelöli.

Az orosz csapatok előrenyomulásáról itt írtunk részletesebben

12:07
207 menekült gyerek elhelyezéséről gondoskodott a katasztrófavédelem

Egy nap alatt 337 menekült elhelyezését segítette a katasztrófavédelem; az orosz-ukrán háború kezdete óta összesen 7365 embernek segítettek. 

A BOK Csarnokban fogadják a menekülteket.Forrás: Nagy Boglárka

A katasztrófavédelem további munkájáról ebben a cikkben olvashatnak!

11:50
Újabb városra csaphattak le az oroszok

Legalább négy ember meghalt, köztük két gyerek, és hatan megsebesültek a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében fekvő Rubezsnoje városára mért orosz csapásokban – közölte csütörtökön Szergej Gaidai, a régió kormányzója.

Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma sokkal magasabb lehet, és hogy szerinte az oroszok foszforbombákat használtak – írja a Le Figaro.

11:36
Zelenszkij: Putyin villámháborúja kudarcot vallott

Volodimir Zelenszkij a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjút. Az ukrán elnök úgy fogalmazott, a kelet-ukrajnai Hosztomel, Volnovakha és Bucha városa "nem létezik többé, de a legfájóbb veszteséget az emberéletek jelentik".

Városainkat lerombolták, de mi a helyünkön maradunk (...) miközben az ellenség soraiban önbizalmukat veszítik, mi a szembeszállásból merített lelki erővel állunk ellen a bombázásoknak - mondta az ukrán államfő.

Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről KijevbenForrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtóhivatal

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin 48-72 órás villámháborút tervezett, de az orosz fegyveres erők szerinte egy hónap alatt több veszteséget szenvedtek, mint tíz év alatt Afganisztánban. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg "szabályok nélküli háborút" folytat, példaként említette többek között a bombatámadások érte 246 ukrajnai kórházat, amelyből tizenhárom teljesen lerombolódott.

Volodimir Zelenszkij megerősítette, hogy készen áll tárgyalóasztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, "mert mindannyiunknak szüksége van a békére". Feltételként szabta meg viszont azt, hogy Moszkva nem támaszthat ultimátumot Kijevnek.

Az ukrán elnök "lehetséges veszélynek" nevezte, hogy Fehéroroszország is támadást indít Ukrajna ellen, és hangsúlyozta azt is, hogy Ukrajnát végső esetben sem hagyja el.

"Az egyetlen félelmem az, hogy Európa egyik legnagyobb országát eltörlik a Föld színéről" - jelentette ki az ukrán elnök.

11:21
Kezdődik a NATO-csúcs - fotó
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (a harmadik sorban jobbról) a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
11:07
Lemondott egy ukrán miniszter

Lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter, Roman Lescsenko. Az okot egyelőre nem közölték - írja a Reutersre hivatkozva a Híradó.hu.

Roman Lescsenko 2020 decembere óta töltötte be ezt a tisztséget, és szerdán azt mondta, hogy a háború miatt idén több mint a felére csökkenhet Ukrajna tavaszi vetésterülete. Ez komoly élelmiszer-ellátási problémákat okozhat a világ más részein, mivel Ukrajna jelentős gabonaexportőr.

A parlamentnek valószínűleg már ma szavaznia kell a lemondás elfogadásáról.

10:58
Elraboltak egy ismert rendezőt az oroszok Herszonban

Elrabolták Olekszandr Kniga színházigazgatót – közölte Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter.

Szemtanúk szerint
KILENC OROSZ KATONAI JÁRMŰ ÁLLT MEG SZERDA KORA REGGEL AZ IGAZGATÓ HÁZÁNÁL.

A színházigazgatóról itt írtunk részletesebben

10:49
Videón az elfoglalt Izjum városa

Alig maradt valami a lebombázott házakból.

10:26
Újabb várost foglalhattak el az oroszok

Az orosz hadsereg bevette a Harkov megyében található Izjum városát - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint szerda este és éjszaka nagy pontosságú, nagy hatótávolságú tengeri és légi csapásokkal megsemmisítettek:

- 13 ukrán légvédelmi rendszert a Kijevtől délre fekvő Danilivka faluban,

- egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt a Donyeck megyében lévő Bahmut faluban

- és egy állomáshelyet Liszicsanszk városában.

A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka 60 ukrán katonai létesítményt, köztük két parancsnoki állást, a légvédelem pedig két drónt semmisített meg Haroiv és Sztara Markivka falu közelében. 

Konasenkov újabb dokumentumok bemutatását ígérte azokról a biolaboratóriumi kísérletekről, amelyeket Moszkva szerint a Pentagon finanszírozásából, katonai céllal folytattak Ukrajnában - írja az MTI.

10:13
Szijjártó Péter is megérkezett Brüsszelbe

Megérkeztünk a NATO-csúcsra. A mai nap célkitűzése: a NATO álláspontja maradjon érvényben - írta Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

10:06
Joe Biden megérkezett Brüsszelbe

Az amerikai elnök megérkezett Brüsszelbe, ahol a NATO, valamint a G7-ek és az Európai Unió csúcstalálkozóját tartják csütörtökön - írja a Sky News.

Sajtóértesülések szerint Boris Johnson brit miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő is megérkezett már a mai tárgyalássorozatra.

09:58
Utcaképek az ostromlott ukrán városokból - fotók
Egy férfi áll a romok között a 260 ezer lakosú Zsitomir egyik lerombolt iskolájábanForrás: AFP/Fadel Senna

 

Sorban állnak az emberek az ételért és a segélyszállítmányokért MariupolbanForrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

 

Tüzérségi támadás miatt megsemmisült lakóház HarkovbanForrás: MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange

Folyamatosan frissülő galériánkban még több képet láthatnak!

09:45
Közel ezer civil áldozata lehet már a háborúnak

Az ENSZ szerint  977 civil halt meg Ukrajnában, mióta Oroszország közel egy hónapja megtámadta az országot. Az áldozatok közül 81 kiskorú volt. 

09:33
Ukrajna: egy orosz hadihajó semmisült meg a bergyanszki kikötőben

Az ukrán hadsereg szerint egy orosz hadihajót semmisítettek meg a déli kikötővárosban. Az ukrán sajtó szerint egy orosz hajó elsüllyedt, két másik pedig lángokban áll, valamint egy lőszerraktárt és egy üzemanyagraktárt is eltaláltak.

A BBC egyelőre nem tudta hitelesíteni az információt.

09:26
Három ország repülési tilalmi övezetet akar

Az M1 értesülései szerint három balti ország - a lettek, litvánok, észtek - parlamenti határozatot fogadtak el arról, hogy felkérik a NATO-t, létesítsen repüléstilalmi övezetet Ukrajna légterében.

A REPÜLÉSTILALMI ZÓNA KIZÁRNÁ AZ UKRÁN LÉGTÉRBŐL A NEM NATO-KÖTELÉKBE TARTOZÓ RAKÉTÁKAT, HELIKOPTEREKET VAGY DRÓNOKAT.

A balti államok javaslatáról részletesebben itt írtunk

Légvédelmi rendszer UkrajnábanForrás: AFP
09:15
Tartalékosokat küldene a frontra Oroszország

A brit védelmi minisztérium csütörtöki jelentése szerint az orosz hadsereg jó eséllyel tartalékos katonákat és külföldi zsoldosokat küld a frontra, hogy így pótolja a veszteségeit.

09:03
A repüléstilalmi zóna teljes körű háborúhoz vezethetne

Egy háború Oroszország és a NATO között még több halált, szenvedést és pusztítást okozna - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Brüsszelben. Azt is hangsúlyozta, az észak-atlanti szövetség felelőssége ugyanakkor, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra.

Erről részletesebben ebben a cikkben olvashatnak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
24