Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 30. napjáról.

15:43
Videó a lebombázott mariupoli színház romjairól

Az alábbi felvételen az látszik, milyen volt a színház belseje a támadás előtt és után.

A bombázásban körülbelül 300 ember halt meg. 

15:20
Az ENSZ szerint több mint 1000 civil áldozata van a háborúnak

Az ENSZ becslése szerint 1081 civil halálos áldozata van a háborúnak, és 1707 civil sérültje - írja a BBC. Hozzátették, hogy a valós számok ennél nagyobbak lehetnek, mivel Ukrajna ostromlott területeiről nehezebb pontos információkhoz jutni.

14:48
Kiéheztetheti Európát az orosz-ukrán háború

Nemcsak Európa, de Afrika és a Közel-Kelet élelmezése is nagyban függ az orosz és az ukrán exporttól, mondta a francia elnök, aki súlyos válságra számít a következő egy-másfél évben.

Ukrajna és Oroszország ugyanis jelentős szereplői a gabonaiparnak, ezért kell felkészítenünk magunkat az ellátmányok drágulására. Egy olyan élelmiszerválság elé nézünk, amire még nem volt precedens - mondta Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek találkozója után, amit a Telex szemlézett.

14:04
Erdogan: Közel az orosz-ukrán megegyezés

A török elnök szerint a főbb pontokban közeledik az orosz és az ukrán fél álláspontja - írta a Fox News.

Recep Tayyip Erdogan szerint az alábbi témákban közel van a megegyezés: Ukrajna semlegessége (vagyis, hogy ne legyen a NATO tagja), a demilitarizálás és kölcsönös biztonsági garanciák, az orosz fél által „nácitlanításnak" nevezett eljárás, valamint az orosz nyelv használata Ukrajnában.

13:47
Befogadóközpont Debrecenben, a háború menekültjeinek

Befogadóközpontot alakított ki az orosz-ukrán háború kitörése miatt otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteknek a Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány Debrecenben.

Az intézmény pénteki megnyitóján Kiss Ábel Lukács, az intézmény igazgatója elmondta: a debreceni Erdőspusztán, a Vekeri-tó mellett található Dorcas Kemping és Konferenciaközpont területén megnyílt befogadóközpontban kétszáz menekültet tudnak ellátni hosszabb távon, családonként átlagosan 1-3 hónapon keresztül, ez szükség esetén meghosszabbítható.

13:30
Tömegsírokat találtak Mariupolban

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi csoportjának vezetője pénteken közölte, hogy a megfigyelők egyre több információt kaptak az ukrajnai Mariupol bekerített városában lévő tömegsírokról, köztük egy olyanról, amelyben a jelek szerint 200 holttest van - írta a The Guardian.

Egyre több információt kapunk az ott lévő tömegsírokról - mondta Matilda Bogner újságíróknak videokapcsolaton keresztül Ukrajnából, hozzátéve, hogy a bizonyítékok egy része műholdfelvételekről származik.

Műholdfelvétel megsemmisült lakóépületekről Mariupolban, március 22-énForrás: MTI/AP/Maxar Technologies
12:58
Káosz Csernyihivben, humanitárius folyosót kér az ukrán miniszterelnök-helyettes

Humanitárius folyosót kér szombatra Csernyihivben az ukrán miniszterelnök-helyettes - írta a The Guardian. 

Az Ukrajna Szálloda egy orosz légicsapást követően Csernyihivben március 12-énForrás: MTI/EPA/Szerhij Sztarodavnij

A portál szerdai tudósítása szerint 150 ezer ember esett csapdába a városban;napok óta nincs áram, a városban már fosztogatnak, káosz uralkodik.

12:41
Amerikai-orosz összecsapás egy ukrán településen - videó

Amerikai önkéntesek kiszorították az orosz csapatokat az ukrán településről, a videó már ezután készült: 

12:14
Egészségügyi központot ért rakétatalálat Harkovban, többen meghaltak

Négy ember meghalt, többen megsérültek, amikor orosz rakétatalálat ért egy harkovi egészségügyi központot, írta a BBC. Az orosz erők sikertelenül próbálják bekeríteni Harkovot, elemzők szerint kevés a lőszerük.

11:50
Harkovot lövik az oroszok - videó
11:35
Képek a 30. napja tartó háborúról

Az Origo képösszeállítása a 30 napja tartó háborúról.

11:22
Csütörtökön 1200 ukrajnai menekültnek segítettek a BOK Csarnokban

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 1233 menekülőnek segítettek, az éjszakát 168 ember töltötte ott.

Menekültek a BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitpontonForrás: Nagy Boglárka

Bővebben erről ITT olvashat!

11:19
Több helyen hátrál az orosz hadsereg

Néhány orosz katonai egység megkezdte a visszavonulást egyes területekről, miután súlyos veszteségeket szenvedett - közölte az ukrán hadsereg pénteken kora reggel közzétett helyzetjelentésében. Egyes orosz egységek az orosz határ mögé vonultak vissza, miután elvesztették személyzetük több mint felét - állította az ukrán vezérkar.

Az ukrajnai orosz invázió második hónapjába lépve a két fél közötti frontvonalak gyakorlatilag befagytak - mondta Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik főtanácsadója.

A vezérkar szerint az orosz egységek folytatják Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv és Szumi nagyváros ostromát, és a jelek szerint az orosz csapatok új támadásra készülnek a Harkiv környéki Izjumban is.

11:13
Lövöldözés a Csernobili atomerőmű környékén

Több jelentés az egykori csernobili atomerőmű közelében történt lövöldözésekről számol be.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi az ukrán nukleáris szabályozó hatóságtól származó információkra hivatkozva azt mondta, hogy az orosz erők ukrán ellenőrzőpontokat lőttek Szlavutics városában.

Ez veszélybe sodorja a lezárt atomerőmű biztonságát szavatoló személyzet otthonait és családjait, valamint az alkalmazottak további váltását - közölte. A tüzérségi támadást más források nem erősítették meg.

A hét elején arról érkeztek jelentések, hogy a volt atomerőmű körüli lezárt területen tüzek égnek. Több tüzet eloltottak a csernobili zárt zónában, de néhány továbbra is ég - közölte szerda este a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Grossi elmondta, hogy a hét tűzfészekből négyet eloltottak.

10:59
Csavarokat is ragasztottak a taposóaknához - videó

Ukrán taposóaknát hatástalanít egy orosz katona az alábbi videóban: 

10:38
Háromszáz ember halt meg a mariupoli színházat ért bombatámadásban

300 ember halt meg a mariupoli színházat ért orosz bombatámadásban - írta a BBC ukrán tisztviselőkre hivatkozva. A színházat, ahol óvóhely is működött, a múlt szerdán érte találat. 

A színház az orosz támadás utánEyePress News / EyePress via AFP)

Eddig azért nem közöltek számadatot a halálos áldozatokról, mert a romok és a folyamatos bombázás miatt nehéz volt azt ellenőrizni, írta a portál.

Az oroszok tagadták, hogy szándékosan bombázták volna az épületet.

10:25
Az eddigi orosz veszteségek számokban

Az ukrán védelmi minisztérium szerint a háború kezdete óta 15 800 orosz katonát öltek meg, megsemmisítettek 108 repülőgépet, 124 helikoptert, 530 tankot, 72 üzemanyag-szállítót, 72 drónt, de 1597 páncélozott személyszállítót, 1033 egyéb járművet és négy hajót is. 

10:00
Harkov lakosságának fele elmenekült, fogy a városban az élelmiszer

Harkov város lakosságának mintegy fele elhagyta a várost, de a hátramaradottak számára fogy az élelmiszer - írta a Sky News. 

Főleg az idősek maradtak, sokan közülük járni sem tudnak - mondta Hanna Spitsyna, a Vöröskereszt munkatársa.

Sor egy harkovi üzlet előtt március 23-ánForrás: MTI/EPA/Vaszilij Zlobszki

 

Harkovot az orosz erők az invázió kezdete óta ostromolják, a bombázás miatt az emberek metróállomásokon és pincékben kerestek menedéket. 

09:45
Orbán Viktor Magyarország érdekeit tartja szem előtt

Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország érdekeit tartja szem előtt, amikor arról beszél, hogy ki kell maradnunk a háborúból, és nem engedi, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Menczer Tamás megerősítette a magyar álláspontot: "mi ki akarunk maradni ebből a háborúból, nem akarunk belesodródni, éppen ezért nem szállítunk fegyvereket és nem küldünk katonákat sem a háborús konfliktusba".

09:28
135 ukrán gyerek halt meg a háború kezdete óta

135 ukrán gyermek meghalt, 184 pedig megsebesült az orosz támadás kezdete óta - írta a BBC az Ukrán Főügyészségre hivatkozva. 

Két gyerek a luhanszki Rubizny városban halt meg az orosz támadások következtében, a donyecki régióban két gyerek, egy hat- és egy 13 éves sebesült meg az orosz bombázásokban. 

A főügyészség tájékoztatása szerint három tinédzser (13, 14 és 15 évesek) a zaporizzsjai régióban aknára léptek, őket kritikus állapotban vitték kórházba.

23