Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 30. napjáról.

09:07
Tegnap is több ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5824 ember lépett be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6411 nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Ukrajnai menekültek a BOK CsarnokbanForrás: Nagy Boglárka

A beléptetettek közül a rendőrség 1848 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

08:59
Több várost visszafoglaltak az ukránok Kijev környékén

Az ukrán hadsereg visszafoglalt több várost Kijevtől 35 kilométerre - írja a The Guardian a brit hírszerzésre hivatkozva.

Az ukrán ellentámadások sikerességét az orosz utánpótlás nehézkessége is lehetővé tette, az ukránok emellett megpróbálják visszaszorítani az oroszokat a Kijevtől északnyugatra, a Hostomel repülőtér felé vezető tengely mentén.

A portál szerint Ukrajna déli részén az orosz erők továbbra is próbálják megkerülni Mikolajevet, miközben Odessza felé igyekeznek, de előrehaladásukat logisztikai problémák és az ukrán ellenállás is lassítja.

08:53
Szijjártó Péter: Magyarország biztonsága a legfontosabb

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át a fegyverszállítmányokat hazánk területén, és azt is meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát - kommentálta Szijjártó Péter péntek reggel a Facebook-oldalán az ukrán elnöknek az előző napi EU-csúcson Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit.

A külgazdasági és külügyminiszter azt írta: az Európai Unió miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján Volodimir Zelenszkij megismételte az ukránok két, már jól ismert követelését: Magyarország engedje át területén a fegyverszállítmányokat, egyúttal szüntesse meg a földgáz és kőolaj vásárlását Oroszországból.

08:43
Humanitárius folyosót nyitnak Mariupolban

Humanitárius folyosót nyitnak ma Mariupolban - írta a The Guardian. A lakosság autókkal menekülhet az eddig folyamatosan lőtt városból.

Civilek várakoznak kimentésre MariupolbanForrás: Anadolu Agency via Getty Images/2022 Anadolu Agency/Anadolu Agency
08:11
Drónvideó a szétlőtt Mariupolról
07:39
Az ukránok kilőtték az orosz Saratov csapatszállító hajót - videó

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy megsemmisítették Bergyanszknál az orosz Saratov nevű csapatszállítót - írta a BBC. Ugyancsak kilőtték az Orszk nevű hajót, más egységeket pedig megrongáltak. 

A Sky News azt írta, a Saratovon 20 harckocsi, 45 páncélozott személyszállító és 400 fős személyzet volt.

A Saratov 2021 októberébenForrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy
07:30
Az orosz rakéták hatvan százaléka rossz

Az orosz rakéták meghibásodási aránya eléri a 60 százalékot, mondta több meg nem nevezett amerikai tisztviselő a Reutersnek. A hibákat bármi okozhatja, nem tudják kilőni őket, vagy a becsapódáskor nem robbannak fel. 

Ez az arány magyarázatot adhat arra, hogy Oroszország megtorpant az egy hónapja tartó invázióban - írta a BBC. A portál azt is írja, hogy az Egyesült Államok szerint Oroszország legalább 1100 rakétát indított a háború kezdete óta.

Azt nem közölték, hogy hány találta el célpontját, és hogy sikeresen felrobbantak-e.

07:11
Motoros rendőr segített kórházba vinni egy ukrán csecsemőt Budapesten

Az édesapa egy sebességmérési akcióban részt vevő közlekedési járőrtől kért segítséget csütörtök délután a XIV. kerületi Kacsóh Pongrác úton.

A férfi elmondta, hogy több napja nem pihent, mivel családját menekítette Ukrajnából, és az utazásuk során kisebbik gyermekük belázasodott. A szülők kórházba akarták vinni a hat hónapos csecsemőt, de helyismeret hiányában eltévedtek.

A kétségbeesett családon a budapesti rendőr azonnal segített; motorjával megkülönböztető jelzést használva elvezette az ukrán család autóját a Bethesda Gyermekkórházhoz.

07:01
Találat ért egy olajtárolót Kijevtől délre - videó

Egy Twitterre feltöltött videó szerint találat ért egy kőolajtárolót Kijevtől délre, Kalinovkánál.

06:20
Van, ahol csak egyetlen fal maradt a szétlőtt lakóházból - videó
06:02
Tévedés ne essék, Oroszország örökre itt van!

Mintegy 2700 ember hagyhatta el csütörtökön az ostromlott és lerombolt Mariupol városát - közölte Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Irina Verescsuk azzal vádolta Oroszországot, hogy az elmúlt három napban blokkolta a humanitárius segélyszállítmányokat a városba. Az Egészségügyi Világszervezet is azt közölte, hogy nem tudta elérni Mariupolt.

Oroszország átvette az irányítást a város egyes részein. Az egyik ilyen területen a Reuters híradása szerint több száz lakos kapott segélycsomagot az oroszoktól.

Az oroszbarát szeparatista sajtó szerint a helyszínen Denis Puszilin, az oroszok által támogatott donyecki szeparatista enklávé vezetője, valamint a Putyin-féle Egységes Oroszország párt egyik tisztviselője, Andrej Turcsak is megjelent. Turcsak azt írta a Telegram-csatornáján, hogy Oroszország újjáépíti Mariupolt, de hozzátette: „Tévedés ne essék, Oroszország örökre itt van!"

05:41
Oroszország meggyengülve kerül ki a háborúból

Oroszország megbánja, hogy megtámadta Ukrajnát – jelentette ki Colin Kahl amerikai védelmi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatóján újságíróknak. "Nagy bizonyossággal úgy gondolom, hogy Oroszország gyengébben kerül ki Ukrajnából, mint ahogyan a konfliktusban részt vett" - mondta. Katonailag, gazdaságilag, politikailag és geopolitikailag is gyengébb lesz, és elszigeteltebb."

Hozzátette: az oroszok kifogynak a precíziós rakétákból az egy hónapos konfliktus miatt.

Kilőtt orosz tank a kijevi régióbanForrás: AFP/-

Kahl azt is elmondta, hogy egy közelgő amerikai stratégiai értékelés "akut fenyegetésnek" nyilvánítja Oroszországot, de az ország nem jelent olyan hosszú távú kihívást az Egyesült Államok számára, mint Kína.

05:30
Ha ezt Oroszország tudta volna, féltek volna idejönni

Az országnak a béke felé kell haladnia, előre kell lépnie - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezúttal is szólt a néphez, megköszönve a hősies kiállást, amivel az országot védik. Úgy fogalmazott, hogy "minden egyes nappal közelebb hozzuk a békét, közelebb hozzuk a győzelmet. Mert ebben a háborúban egyszerűen lehetetlen, hogy ne nyerjünk. És így is lesz. És még egy percre sem állhatunk meg. Mert minden perc a sorsunkról, a jövőnkről szól. Arról, hogy élünk-e vagy sem."

Zelenszkij azt mondta: Ha Oroszország tudta volna, hogy ezzel szembe kell néznie, biztos vagyok benne, hogy féltek volna idejönni."

04:57
Puszta kézzel gyűjtik be a fel nem robbant rakétákat
Fel nem robbant orosz rakétákat gyűjtenek be ukrán katonák KijevbenForrás: AFP/Sergei Supinsky
04:48
A nemzetközi jog szerint kell felelniük

Az uniós tagállamok vezetői kijelentették, hogy az ukrajnai invázió felelőseit és bűntársaikat a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni. Elköteleződtek továbbá amellett, hogy támogatást nyújtsanak az ukrán kormánynak azonnali szükségleteinek kielégítéséhez, és a háború végeztével a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez. Felszólították az Európai Bizottságot, hogy továbbra is nyújtson technikai segítséget Ukrajna számára a szükséges demokratikus reformok végrehajtásához.

A pusztítás nyomai a három nappal ezelőtti orosz tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjainál KijevbenForrás: MTI/EPA/LUSA/Nuni Veiga

Arra ösztönözték továbbá az uniós bizottságot, hogy a lehető leghamarabb fejezze be a menekülteket befogadó tagállamok támogatásával kapcsolatos javaslat kidolgozását, hogy az uniós finanszírozás minél előbb mozgósítható legyen.

04:46
Be kell zárni a szankciós kiskapukat

Az Európai Unió szankciói jelentős hatást gyakorolnak Oroszország és Fehéroroszország gazdaságára, azonban be kell zárni a megszorító intézkedések megkerülését lehetővé tevő kiskapukat - szögezték le az Európai Unió tagországainak vezetői Brüsszelben, a kétnapos EU-csúcs első munkanapjának az ukrajnai háborúval foglalkozó vitáját követően péntek hajnalban.

Az uniós csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozatban a tagországi vezetők hangsúlyozták, a szankciók képesek arra, hogy hatékonyan meghiúsítsák Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított agresszió folytatására, azonban az intézkedések széles körű betartására van szükség.

Az Európai Tanács felszólította Moszkvát, hogy állítsa le a háborús bűnnek minősülő támadásokat, tegye lehetővé humanitárius folyosók létrehozását a civilek evakuálására, biztosítson hozzáférést a humanitárius segélyekhez és engedje szabadon a túszokat.

04:39
Ausztrália szankciókkal sújtotta a fehérorosz elnököt

Ausztrália büntetőintézkedésekkel sújtotta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt és családtagjait az Ukrajna ellen indított orosz támadásban játszott szerepük miatt - jelentette be pénteken a canberrai kormány.

Emellett szankciókat rendeltek el 22 orosz állampolgár ellen is, akiket propagandistának és álhírterjesztőnek bélyegeztek. Marise Payne ausztrál külügyminiszter közleménye értelmében az RT, a Stratégiai Kulturális Alapítvány, az Inforosz és a NewsFront szerkesztői is listára kerülnek.

Az ausztrál külügyminiszter a belorusz vezető és családja elleni intézkedéseket azzal indokolta, hogy Minszk továbbra is stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak az Ukrajna területi épsége és szuverenitása elleni támadáshoz.

04:35
Ukrajna megnyerheti a háborút

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Ukrajna megnyerheti az Oroszországgal vívott háborút, legalábbis abban az értelemben, hogy Oroszország nem lesz képes Ukrajna teljes elfoglalására.

Johnson, aki csütörtökön részt vett a NATO Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján, a tárgyalások után nyilatkozva kijelentette: Ukrajna jelenleg "komor, nyomorúságos helyzetben van", de Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "szó szerint fogalma sem volt arról", hogy az ukránok ilyen mértékű ellenállást tanúsítanak az orosz invázióval szemben. A brit kormányfő szerint Putyinnak messze nem sikerült felszámolnia Ukrajnát mint nemzetet, sőt éppen ő az, aki a háborúval megszilárdítja Ukrajna nemzeti mivoltát.

Boris JohnsonForrás: AFP/POOL/Henry Nicholls

Boris Johnson úgy fogalmazott: az ukrán győzelem lehetősége nem elsősorban úgy értendő, hogy Ukrajna a csatatereken felmorzsolja az orosz hadsereget, hanem nagyobb valószínűséggel úgy, hogy Oroszország számára lehetetlennek bizonyul az ország elfoglalása.

33