Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 35. napjáról.

05:13
Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború fejleményeiről ITT írunk a továbbiakban.

23:36
Atomfegyvert szállító orosz repülők léphettek be a svéd légtérbe

A svéd TV4 híradója szerint március 2-án nukleáris fegyverekkel felszerelt orosz repülőgépek léptek be Svédország légterébe - erről ír a SkyNews. A svéd TV4 híradójának egy forrás azt mondta, hogy

a lépés szándékos megfélemlítés volt, a támadógépeket nukleáris fegyverekkel látták el, "amit az orosz pilóták egyértelműen megmutattak". 

22:41
Pentagon: Az oroszok karnyújtásnyira vannak Mariupoltól

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint az orosz erők "nagyon-nagyon közel" vannak Mariupol városközpontjához - írja a BBC. A Pentagon újságíróinak tartott tájékoztatóján Kirby azzal vádolta Oroszországot, hogy polgári infrastruktúrát, lakóépületeket és kórházakat céloz meg.

A várost éppen légi csapásokkal lepték el a bombázás során

- mondta Kirby.

A helyet strukturális szempontból éppen az orosz légicsapások támadása tizedeli meg

- jelentette ki, majd hozzátette, hogy

"megfelelő időben" az Egyesült Államok felülvizsgálja a háború tanulságait és az ukrán erők támogatásában betöltött szerepét.

A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a színház megsemmisült épületéről a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 29-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.Forrás: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES/-
22:23
Az oroszok kivonulnak Csernobilból

Az orosz erők megkezdik kivonulásukat a csernobili atomerőműből – jelentette az AFP az amerikai Pentagonra hivatkozva - erről ír a The Guardian.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az orosz csapatok „elsétálnak" a létesítményből, és Fehéroroszországba mennek.

22:21
Így kerülgetik az aknákat az ukrán sofőrök - videó

Kijevtől nem messze, Borodjanka közelében alig lehet közlekedni az utakon az aknáktól.

21:32
Hazudhatnak Putyinnak bizalmasai az orosz hadsereg ukrajnai sikereiről

„Információink vannak arról, hogy Putyin és a katonai vezetői között feszültség lehet" - nyilatkozta Kate Bedingfield, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója.

Úgy gondoljuk, hogy Putyint félretájékoztatják tanácsadói arról, hogy milyen rosszul teljesít az orosz hadsereg, és hogy az orosz gazdaságot megbénítják a szankciók, mert vezető tanácsadói túlságosan félnek elmondani neki az igazat.

Hozzátette, hogy ebből egyre világosabbá válik, hogy Putyin háborúja stratégiai baklövés volt, amely hosszú távon gyengébbé teszi Oroszországot, és egyre inkább elszigeteli azt.

21:24
Döbbenetes felvételen egy orosz hadoszlop elleni támadás - videó

Ukrán UAV felvételek láthatóak azon a videón, amelyen egy orosz hadoszlop elleni támadás utóhatásait mutatják be, köztük különböző járműveket.

21:17
Újabb rakétatámadás érte Dnyipro városát

A hatóságok egyelőre nem árulták el, hogy mi volt a támadás célpontja. Az egymillió lakosú közép-ukrajnai várost ez idáig csak kevés rakétatámadás érte. A legsúlyosabb megrongálta a repterét. 

20:16
Erőteljes robbanás rázta meg Harkovot - videó
19:19
Videón egy megsemmisült orosz harckocsi

Egy Mariupolból származó videón látható egy megsemmisült és két elfogott orosz T-72B3 típusú harckocsi.

18:58
Fontos információkat osztottak meg az orosz csapatok mozgásáról

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz csapatok tervezett átcsoportosítása zajlik Kijev és Csernyigov térségben.

Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy az orosz erők minden fő feladatát elvégezték ezeken a területeken.Az orosz csapatok átcsoportosításának célja a kiemelt területeken az akciók aktiválása és a teljes Donbasz régió felszabadítása.

Korábban az ukrán védelmi minisztérium kijelentette, hogy nem észlelik az orosz csapatok tömeges kivonását Kijev és Csernyigov térségben.

18:57
Az orosz csapatok átcsoportosítása zajlik

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz csapatok tervezett átcsoportosítása zajlik Kijev és Csernigov irányában".

A kép illusztrációForrás: Sputnik via AFP

Igor Konasenkov, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy az orosz haderő minden fő feladatát elvégezték ezeken a területeken, és az orosz csapatok átcsoportosításának célja az akciók aktiválása a kiemelt területeken, és mindenekelőtt a hadművelet befejezése, Donbasz teljes felszabadítása".

Korábban az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy nem látják az orosz csapatok tömeges kivonását Kijev és Csernyigov irányában.

17:36
Putyin üzent: ezt követeli Ukrajnától

Vlagyimir Putyin francia kollégájával, Emmanuel Macronnal kedd este folytatott telefonbeszélgetése során kijelentette, hogy Mariupol orosz ágyúzása csak akkor ér véget, ha a várost védő ukrán csapatok megadják magukat - közölte a Kreml.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

17:26
Újabb támadásra készülnek az oroszok

Az orosz erők átcsoportosulnak, új offenzívára készülnek az ukrán védelmi minisztérium szerint - írja a Reuters. Oroszország fő célja a kelet-ukrajnai ukrán erők bekerítése - mondta Oleksandr Motuzyanyk, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz erők továbbra is megpróbálják elfoglalni Mariupol kikötővárost és a luhanszki Popasna és Rubizhne városokat - tette hozzá. Megfigyelték ugyan az orosz erők elmozdulását Kijev és Csernyihiv térségéből, de ezt nem tekinti tömeges visszavonulásnak - mondta.

17:09
Emberek százai állnak sorba élelemért Mariupolban - fotó

Az egyesült államokbeli Maxar Technologies vállalat új műholdfelvételein látszik, ahogy több száz ember áll sorban egy szupermarket előtt a dél-ukrajnai Mariupol városában kedden. A drámai jelenetről a The New York Times számolt be.

A teljes hírt itt olvashatja.

16:31
Irpiny városban 300 civil halt meg a polgármester szerint

A városban mint egy 300 civil, 16 területvédelmi képviselő és 50 katona halt meg Alekszandr Makrusin polgármester szerint.

16:03
Tovább emelkedett az áldozatok száma Mikolajivban

Közben 15-re emelkedett a déli országrészben a mikolajivi megyei kormányzói hivatal épületét kedden ért támadás következtében meghaltak száma.

A kilencemeletes épületbe orosz lövedék csapódott be, és szinte teljesen romba döntötte a hivatalt. Az ukrán katasztrófavédelem még folytatja a mentési munkálatokat. 

Az orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjai Mikolajivban, 2022. március 30-ánForrás: MTI/EPA/Ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata/-

Az észak-ukrajnai Csernyihiv térségében Nyizsin települést támadták az orosz erők még kedden, a helyi polgármester szerdán a Facebookon arról számolt be, hogy egy polgári személy meghalt, hat - köztük egy gyermek - megsérült. Tíz lakóházban keletkeztek károk.

A Donyeck megyei Liszicsanszk város elleni szerdai orosz nehéztüzérségi támadás következtében négytagú család sérült meg repeszektől, a két gyermek súlyos állapotban van - hozta nyilvánosságra Szerhij Hajdaj, a megye katonai adminisztrációjának vezetője. A Telegram üzenetküldő portálon nem sokkal később Hajdaj arról adott hírt, hogy egyLiszicsanszkból indult evakuációs buszt tűz alá vettek az orosz erők. Hozzátette, hogy senki nem sérült meg, és az elmúlt napon 260 lakost menekítettek ki a városból.

Az Ukrajinszka Pravda helyi hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Herszonban elrabolták az ukrán ortodox egyház egyik papját, Szerhij Csudinovicsot. Szemtanúk szerint a papot a templomból hurcolták el ismeretlenek, akik rendőröknek adták ki magukat. A templomot átkutatták, a bent lévő híveket igazoltatni próbálták, azonban az emberek nem adták át nekik irataikat. A pap Herszonban ismert civil aktivista és önkéntes is egyben - írta a hírportál.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 17 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. A vezérkar állítása szerint az ukrán erők megsemmisítettek 131 orosz repülőgépet, ugyanennyi helikoptert, hét hadihajót, 605 harckocsit, 1723 páncélozott harcjárművet, 305 tüzérségi és 54 légvédelmi rendszert, valamint 96 rakéta-sorozatvetőt.

15:49
Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők nem tettek le Kijev körbezárásáról

Az ukrán vezérkar szerint megtévesztő a bejelentés az orosz csapatkivonásokról Kijev és Csernyihiv környékéről, valójában Moszkva nem mondott le az ukrán főváros körbezárásának tervéről - idézte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a katonai vezetés közleményét.

A vezérkar közölte: bizonyos jelek arra utalnak, hogy az oroszok egységeket csoportosítanak át annak érdekében, hogy a fő erőket keleti irányba összpontosíthassák. "Az úgynevezett csapatkivonás valószínűleg az egyes egységek rotációja, és célja az ukrán fegyveres erők katonai vezetésének félrevezetése, valamint olyan illúzió keltése, miszerint a megszállók nem akarják körbezárni Kijevet  - állította a vezérkar.

Az ukrán és az orosz tárgyalóküldöttség keddi isztambuli tárgyalása után jelentette be Moszkva, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében.
A vezérkar szerdán, déltájban közzétett helyzetjelentésében arról számolt be, hogy a csernobili atomerőműnél folytatódik az orosz csapatok létszámának növelése. Vegyes haditechnikai eszközökből álló hadoszlop mozgását rögzítették a Kijevtől északnyugatra fekvő Ivankiv település felől a csernobili atomerőmű irányába.Ugyancsak az ukrán vezérkar jelentette, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatokhoz mintegy kétezer katona érkezett erősítésként Georgia orosz ellenőrzés alatt lévő területeiről, azaz Abháziából és Dél-Oszétiából.

15:45
Így változott meg Mariupol a háború kitörése óta - videó

Az AP News előtte-utána műholdfelvételen mutatja be, hogy mekkora pusztítás történt a városban.

14:51
Légicsapás érte a Vöröskereszt épületét Mariupolban

Légicsapás érte a Vöröskereszt épületét Mariupolban - írja az AFP az ombudsman közlése alapján. Ukrán tisztviselők humanitárius katasztrófától tartanak az orosz erők által ostromlott kikötővárosban.

13