Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 51. napjáról.

20:50
Ukrajna szerint meghalt a Moszkva hadihajó kapitánya

Ukrajna szerint meghalt az elsüllyedt orosz hadihajó, a Moszkva kapitánya, Anton Kuprin. Tájékoztatásuk szerint két rakétát lőttek ki a hajóra, a kapitány pedig az ezt követő robbanásokban és tűzben halt meg - írja a Sky News. Az orosz védelmi tárca szerint a hajó április 13-án lőszerrobbanás következtében kigyulladt és elsüllyedt.

2008. szeptember 11-én készült kép az orosz Fekete-tengeri flotta Moszkva nevű zászlóshajójáról SzevasztopolbanForrás: MTI/AP/-
20:18
900 civil holttestét találták meg eddig a kijevi régióban

Eddig 900 civil holttestet találtak a kijevi régióban, ebből 350-et Bucsában a terület rendőrfőnöke szerint. Az orosz csapatok körülbelül egy hete vonultak el a főváros környékéről. A halálos áldozatok száma valószínűleg még növekedni fog, mivel egyes településeken továbbra is zajlik a romok eltakarítása  - írja a BBC

19:27
5 ember meghalt Mikolajivban

Vitalij Kim kormányzó szerint 5 ember meghalt Mikolajivban, miután az oroszok megtámadták a várost. A kormányzó szerint kazettás bombákat használtak az oroszok - írja a Sky News.

19:03
Ferenc pápa: A világ Káin útját választotta

Ferenc pápa a RAI 1 olasz televíziónak adott nagypénteki interjújában arról beszélt, hogy a világ jelenleg részleteiben él meg egy világháborút, és ismételten elítélte az ukrajnai háborút.

"Ebben a pillanatban, Európában, ez a háború nagyon közelről érint minket. De nézzünk egy kicsit messzebbre. A világ háborúban áll, gondoljunk Szíriára, Jemenre, a haza nélküli, üldözött rohingjákra. Mindenhol háború van" - jelentette ki a katolikus egyházfő a beszélgetésben, megjegyezve, hogy a világ Káin útját választotta a testvérgyilkossággal.

Nehezményezte, hogy a világ többet költ fegyverekre, mint oktatásra. "Itt is a Káin-motívumot látjuk. Olyan ördögi sablon szerint élünk, amely alapján az emberek hatalomvágyból és biztonsági megfontolásokból gyilkolják egymást. Megértem a fegyvereket vásárló kormányokat, de felmenteni nem tudom őket. A sok háborúra gondolok, amelyek messze tőlünk zajlanak. Elfelejtettük a béke nyelvét" - emelte ki a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa egyben hittestvéreknek nevezte az ortodox püspököket, akik "ezekben a fájdalmas időkben" szintén a húsvéti ünnepre készülnek.

A katolikus egyházfő beszélt arról is, hogy a háborúkban mindig a leggyengébbek szenvednek a legtöbbet. "A menekülteket csoportokra osztjuk: vannak első és másodosztályúak, bőrszín szerint, vagy az alapján, hogy fejlett vagy nem fejlett országokból érkeznek. Rasszisták vagyunk. És ez nincs rendjén" - sérelmezte Ferenc pápa, és felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus is menekült volt, aki gyermekként szüleivel Egyiptomban volt kénytelen menedéket keresni.

18:33
Moszkva kiutasította az EU-képviselet 18 munkatársát

Oroszország, válaszul a Európai Unió mellett működő képviselete munkatársainak kiutasítására, nemkívánatos személynek nyilvánította az EU moszkvai missziójának 18 munkatársát - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

"Az Európai Unió barátságtalan fellépésére válaszul az EU oroszországi missziójának 18 alkalmazottját persona non grata státuszúvá nyilvánították, és a közeljövőben el kell hagyniuk az Oroszországi Föderáció területét. Az erről szóló jegyzéket átadták (a moszkvai uniós képviselet vezetőjének) Markus Ederernek" - közölte az orosz diplomáciai tárca.

Oroszország tiltakozását fejezte ki az EU moszkvai nagyköveténél az Európai Unió és az Európai Atomenergia Közösség mellett működő orosz állandó képviselet 19 munkatársának általa indokolatlannak minősített kiutasítása miatt.

18:09
Orosz kormányfő-helyettes: Európa 5-10 évig nem talál még alternatívát az orosz energiahordozókra

Európa valószínűleg még 5-10 évig nem talál majd "ésszerű alternatívát" az Oroszországból származó olaj- és gázszállításokra, és az európai ipar sorsa a kontinens politikusainak racionalitásától függ - állította Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az Energetyicseszkaja Polityika című folyóiratban pénteken megjelent cikkében.

A volt energiaügyi miniszter azt írta, a rubelelszámolásra való áttérés Oroszországnak abból az igényéből fakad, hogy százszázalékos fizetési garanciát kapjon az orosz vagyon nyugati befagyasztásának körülményei között. Novak szerint a gázért rubelben való elszámolás Moszkva által javasolt rendszere nagyon kényelmes az ügyfelek számára, és néhány ország már beleegyezett, hogy áttérjen az ebben a pénznemben történő fizetésre.

Kitért rá, hogy Oroszország az EU-ba szállított olaj mintegy 30 és a gáz 40 százalékát adja. Rámutatott, hogy Európában tárgyalások folynak, hogy a szénhez hasonlóan a többi orosz energiahordozó felhasználását is elutasítsák vagy legalábbis csökkentsék a fogyasztásukat. (A szénembargó augusztusban lép hatályba.)

"A legfontosabb iparági szereplők azonban egyetértenek abban, hogy nem valószínű, hogy a következő 5-10 évben teljesen pótolható lesz az orosz kőolaj és földgáz" - írta Novak.

A miniszterelnök-helyettes szerint Európa egyebek között azzal reméli kiváltani az orosz energiahordozókat, hogy diverzifikálja a forrásokat, felgyorsítja a megújuló energiaforrásokra való átállást, a fűtési rendszerekben pedig más tüzelőanyagokkal helyettesíti a gázt. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy így már az év végéig kétharmadával csökkenhet az orosz gáz iránti kereslet.
Novak ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az OPEC-országok már közölték: nem lesznek képesek helyettesíteni az EU-ba irányuló orosz kőolajszállításokat. De az orosz kormányfő-helyettes szerint az alternatív energiával sincs minden rendben, mert márciusban például visszaesett a szélerőművek energiatermelése, és egyelőre korai a megújulókat stabil forrásnak nevezni.

Tehát ma aligha létezik ésszerű alternatíva az Oroszországból származó energiaforrásokkal szemben. Oroszország piaci részesedését tekintve egyértelmű, hogy orosz energiaforrások nélkül nem lehet Európa energiabiztonságának garantálásáról beszélni. Ezért az európai ipar sorsa és az uniós polgárok kényelme most már teljes mértékben az uniós vezetők döntéseinek racionalitásától függ" - fogalmazott Novak.

Az európai szénimportra kitérve, amelynek harmada eddig Oroszországból érkezett, azt hangoztatta, hogy a dél-amerikai és a dél-afrikai szállítókra való átállás logisztikai költségei és a megugró kereslet aligha teszi lehetővé a kontinens országai számára az elfogadható ár biztosítását. Az orosz szénről való áttérést elnyújthatják a minőségi különbségek is.

"A jelenlegi helyzetben nem is a tettek, hanem pusztán az Oroszországból érkező energiaszállítások leállítására vonatkozó nyilatkozatok vezetnek a világpiaci árak emelkedéséhez" - érvelt Novak.

Emlékeztetett arra, hogy a világ számos régiójában az üzemanyag- és villamosenergia-árak soha nem látott emelkedése a többi termék árát is maga után húzza. Novak példaként hozta fel, hogy Németországban az élelmiszer-kiskereskedők 20-25 százalékos áremelkedésre figyelmeztettek, Franciaországban a lakosságnak a fűtés és a légkondicionálás használatának csökkentését javasolták, az Egyesült Államokban pedig az üzemanyag-válság miatt az emberek kénytelenek átértékelni életmódjukat.

"A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a szankciók azok ellen az országok ellen fognak hatni, amelyek bevezetik őket. Mindenekelőtt felgyorsítják az amúgy is magas inflációt" - írta az orosz miniszterelnök-helyettes.

Vahan Kerobján örmény gazdasági miniszter az RBK című orosz gazdasági lapnak elmondta: Jereván már áttért arra, hogy rubelben fizessen az orosz gázért. A tárcavezető szerint az árat dollárban szabják meg, de a fizetés rubelben történik. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője, a lapnak megerősítette, hogy az Örményországba irányuló gázszállítási szerződés már évek óta lehetővé teszi a fizetést rubelben.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt mondta, még nincs pontos időkeret arra vonatkozóan, hogy a gáz után az orosz export más tételeivel kapcsolatban is rubelfizetésre térjenek át. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök radikálisan növelni kívánja a nemzeti valutában történő elszámolások arányát a külkereskedelemben.

18:03
Litvánia orvosokat küldött Ukrajnába

Litvánia pénteken a kijevi kormány kérésére két orvoscsapatot küldött a háború dúlta országba. Az összesen nyolc orvos és tizenhat ápoló egyelőre két hétig fog ukrán kórházakban dolgozni. A BNS balti hírügynökség szerint a litván orvoscsapatok egészségügyi készleteket és gyógyszereket is vittek magukkal.

"Kérést kaptunk, hogy altatóorvosokat, lélegeztetőkészülékeket, ortopédusokat, sebészeket, illetve baleseti sebészeket küldjünk. Leginkább műtétek elvégzéséhez és traumás sérülések kezeléséhez van szükség segítségre" - mondta a litván egészségügyi minisztérium egyik tanácsadója. Az illetékes szerint eredetileg több mint 300 litván orvos jelentkezett. Hozzátette, hogy utazás előtt az egészségügyi dolgozóknak a litván hadsereg által szervezett felkészítő tanfolyamon kellett részt venniük.

17:42
Több mint 2800 embert evakuáltak ma

2864 embert evakuáltak ma a háborús zónákból Ukrajnában az ország miniszterelnök-helyettese szerint. Mariupolt 363 ember személygépkocsival hagyta el - írja a Sky News.

Lerombolt lakóépület romjai Mariupolban 2022. április 13-ánForrás: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
17:18
20 ezer orosz katona halt meg Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg szerint eddig 20 ezer orosz katona halt meg a háborúban - írja a Sky News.

16:47
ENSZ: Meghaladta az ötmilliót az Ukrajnából menekülők száma

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mintegy 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) további mintegy 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyről tud, aki szintén kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából.

Hírügynökségek szerint a második világháború óta nem tapasztalt menekülthullámmal túlnyomó részt nők és gyermekek érkeztek, tekintettel arra, hogy a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A menekültek többsége, mintegy 2,7 millió ember, Lengyelországban keresett menedéket. Az IOM Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol.

16:17
Átnevezik az orosz kötődésű utcákat Kijevben

Vlagyimir Klicsko, Kijev polgármestere nemrég bejelentette, hogy átneveznek minden utcát, metróállomást és egyéb közterületet, amelyek nevének bármilyen kötődése van Oroszországhoz. Klicsko elmondta, hogy már keresik az új, ukrán neveket, és legkésőbb május 9-én végrehajtják az összes változtatást.

16:02
Utcai harcok folynak Mariupolban

Utcai harcok folynak az ostromlott Mariupol kikötővárosban - állítja az ukrán védelmi minisztérium.

Az orosz erőknek még nem sikerült teljesen elfoglalniuk a várost. A minisztérium szóvivője, Oleksandr Motuzyanyk elmondta, hogy Mariupolban az acél- és vasgyárak környékén, valamint a kikötő területén jelenleg is aktív harcok folynak.

Mariupol, április 12.Forrás: AFP/Andrey Borodulin
14:22
Likvidáltak egy lengyel zsoldos egységet az orosz katonai szóvivő szerint

Igor Konasenkov tájékoztatása szerint az orosz rakétaerők a Harkov megyei Izjumszke településen likvidálták egy lengyel katonai magáncég zsoldoskülönítményét. Mint mondta, a csapás következtében akár 30 lengyel zsoldos is meghalhatott.

Konasenkov szerint az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán 221 ukrán katonai célpontra, köztük 12 parancsnoki állásra, 176 erődítményre és élőerő-összpontosulásra, valamint 12 tüzérségi lőállásra mértek csapást.

Andrej Klimov orosz parlamenti képviselő, az Egységes Oroszország kormánypárt külügyi bizottságának alelnöke pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrán fegyveres testületek tagjai és külföldi zsoldosok mellett NATO-országok katonái is estek orosz fogságba. Azt ígérte, hogy bírósági eljárás keretében be fogják őket mutatni, "és az egész világ meglátja, hogy mi is történt valójában".

Alekszandr Basztrikin, a Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke egy Rosztov-na-Donuban megtartott tanácskozáson azt mondta, hogy brit, amerikai, norvég és kanadai harcosok ellen indult eljárás. Elmondta, hogy Ukrajnába 25 államból, köztük 21 NATO-tagországból érkeztek fegyverszállítások.

Tanúvallomásokra hivatkozva azt állította, hogy ukrán katonák és "nacionalisták" február óta erőszakkal akadályozzák Mariupol lakóit a város elhagyásban. Basztrikin szerint az utakat aláaknázták, és lőtték a távozni próbáló konvojokat, emellett katonai felszerelést telepítettek lakott területre, óvodákat, iskolákat, kórházakat használva fel fedezékként és lőállásként.Az orosz Rosztov megye határőr-parancsnoksága pénteken arról számolt be, hogy a Donyec-medence két "népköztársaságából" több mint 14 500 menekült érkezett Oroszországba az elmúlt nap folyamán.

14:13
Kijev elővárosára mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagy hatótávolságú, tengeri indítású Kalibr rakéták mértek csapást egy katonai létesítményre Kijev Zsuljani külvárosában a Vizar gépgyárra, megsemmisítve a létesítményben a nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek, valamint hajó elleni rakéták gyártó- és javítóműhelyeit - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentésében.

Csütörtökön elsüllyedt az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva rakétahordozó cirkáló.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a hajón lőszerrobbanás történt, meg nem erősített ukrán állítás szerint azonban a cirkálót Neptun típusú ukrán rakéták találták el.Az orosz szóvivő pénteken kilátásba helyezte, hogy az orosz haderő fokozni fogja a kijevi célpontokra mért rakétacsapások számát és erejét, válaszul az orosz területet ért "terrortámadásokra vagy szabotázsakciókra". 

Csütörtökön Brjanszk és Belgorod megyét is ukrán csapások érték. Konasenkov pénteken közölte, hogy egy orosz Sz-400-as rakétarendszer visszatérés közben megsemmisített egy Brjanszkot támadó Mi-8-as helikoptert. Emellett egy Szu-27-es repülőgép és nyolc drón lelövéséről, valamint a Tocska-U rakéták egyik indítóállásának felszámolásáról is beszámolt.

13:33
A lett államfő szerint is népirtást követ el az orosz hadsereg

Egils Levits lett államfő szerint is népirtásnak tekinthető, amit az orosz hadsereg az Ukrajna ellen indított háborúban elkövet.

"Az után, amit a saját szememmel láttam, minden jel arra utal, hogy népirtás történik" - jelentette ki Levits csütörtök este Rigában, hozzátéve, jogilag ezt nemzetközi bíróság tudná bizonyossággal megállapítani.

Levits a lengyel, a litván és az észt elnökkel együtt találkozott a héten Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Előtte elutaztak a Kijev melletti Bucsába, Borodjankába és Irpinybe is, ahol az orosz erők kivonulása után az ukrán hatóságok civilek tömegsírjaira és háborús bűntettek más nyomaira bukkantak.

Levits elmondása szerint felkavaró volt látni a rakétacsapások okozta pusztítást az ukrán városokban.
"Azt láttuk, hogy az orosz erők különös kegyetlenséggel járnak el, hogy a lehető legtöbb civillel végezzenek" - mondta a lett elnök, aki korábban az Európai Unió bíróságának (ECJ) egyik bírája volt.

12:55
Kárpátalján légiriadó van

A délelőtti órákban a megye egész területén megszólaltak a légi szirénák, és a telefonos alkalmazások is jeleztek.

Teljes cikkünket ITT olvashatja.

12:43
Oroszország válaszolt az ukrán bombázásra

Az orosz védelmi minisztérium szerint Oroszország megtorló csapásra készül, miután az ukrán hadsereg orosz területen hajtott végre bombázást - számolt be róla a RIA hírügynökség.

A minisztérium közleménye szerint az orosz erők újra felfokozzák majd Kijev bombázását, illetve sokkal több rakétát is ki fognak lőni az ukrán fővárosra. Hozzátették, hogy amennyiben Kijev folytatja a szabotázsokat és a terrorcselekményeket az orosz területeken, akkor még súlyosabb megtorlásra számíthatnak.

Teljes cikkünk ITT olvasható.

12:28
Közel 450 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 449 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 136 ember töltötte a létesítményben - tudatta a Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-vel. 

BOK Csarnok (a kép illusztráció)Forrás: Nagy Boglárka

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - jelezték.

Közölték azt is, a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

12:08
A lengyelországi kórházakban sérült ukrán katonákat ápolnak

Az ukrajnai háború északi, keleti és déli frontján megsebesült ukrán katonákat ápolnak a lengyelországi kórházakban - közölte pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A politikus Wroclawban rendezett sajtóértekezletén azt mondta, hogy lengyel nemzetiségű ukrán állampolgárokról van szó, később azonban úgy fogalmazott: "kórházainkban ma már ukrán katonákat ápolunk".

A lengyel határőrség péntek reggeli adatai szerint 2 millió 757 ezer ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba az orosz támadás megindulása óta.

A kormányfő közölte: a hatóságok folyamatosan kapcsolatban vannak a segítségre szoruló ukrajnai lengyelekkel, és készen állnak arra, hogy szükség esetén megszervezzék gyors kimenekítésüket a nyugat-ukrajnai területekről.

Mateusz MorawieckiForrás: AFP/John Thys

Az Ukrajnában élő lengyelek számáról nincsenek megbízható statisztikai adatok. A hivatalos helyi népszámlálás szerint mintegy 150 ezer lengyel élt Ukrajnában 2001-ben. A lengyel kisebbségi szervezetek és az egyházi közösségek viszont úgy vélik, akár az egymilliót is elérheti a számuk.

Bartosz Cichocki, a háború során is Kijevben tartózkodó lengyel nagykövet egy március eleji interjúban az mondta, hogy az ukrajnai lengyelek közül több százezren kérvényezték Varsótól a lengyel nemzetiséghez tartozást igazoló, úgynevezett lengyel kártyát, amely megkönnyítette áttelepülésüket. Cichocki szerint döntő többségük már Lengyelországban él lengyel állampolgárként.

11:09
Az ukrán védelmi miniszter az elsüllyedt Moszkván gúnyolódik

Az ukrán védelmi miniszter az orosz hadihajó, a Moszkva elsüllyedésén gúnyolódik a Twitteren. Azt írta, hogy az orosz hadihajó méltó a búvárkodásra, és a háborúban aratott győzelmük után elmegy a roncshoz búvárkodni. Dicsekedve azt is megjegyzi, hogy már 300 merülése van.

12