Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 53. napjáról.

06:14
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

20:42
Meghalt egy ukrán ezredes a mariupoli harcokban

A RIA Novosztyi hírügynökség vasárnap esti helyszíni jelentése szerint a mariupoli Azovsztal acélműben körülzárt ukrán erők nem éltek az orosz hadvezetés által felkínált fegyverletételi lehetőséggel.

A donyecki "népi milícia" azt közölte a Telegram-csatornáján, hogy a mariupoli Iljics fémműnél április 11-ről 12-re virradó éjjel megkísérelt sikertelen ukrán kitörési kísérletben életét vesztette Volodimir Baranyuk ezredes, a 36. önálló tengerészgyalogos dandár parancsnoka.

Az összecsapásban mintegy 50 ukrán katona esett el, 42 pedig megadta magát.

20:32
Két MiG-29-es lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz légvédelem Harkiv megyében lelőtt két MiG-29-es repülőgépet Pavlovgrádnál pedig egy drónt - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap esti hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint precíziós föld-levegő rakéták egy lőszer- és egy üzemanyag-raktárt, a légerő gépei 44 katonai a rakétacsapatok és tüzérség pedig 113 létesítményt semmisített meg.

A tábornok azt mondta, hogy a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 136 repülőgépet, 471 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2308 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 998 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2171 speciális katonai járművet veszítettek.

19:39
Nyolcvan kilométer hosszan állnak a teherautók a lengyel-fehérorosz határon

Nyolcvan kilométer hosszan állnak a teherautók a lengyel-fehérorosz határon, mert az orosz és fehérorosz sofőrök még az európai uniós szankciók életbe lépése előtt el akarják hagyni az unió területét - írta vasárnap internetes oldalán a BBC.

A várakozási idő a 33 órát is elérheti.

Az EU az Ukrajna elleni invázió miatt megtiltotta, hogy orosz és fehérorosz teherautók - kivéve a gyógyszereket, leveleket, kőolajszármazékokat szállítók - a területére lépjenek és ott tartózkodjanak.

Adam Easton, a BBC varsói tudósítója szerint 230-240 jármű sorakozik két határátkelőnél. Egyelőre nem tudni, mi lesz a jelenleg uniós területen tartózkodó több ezer teherjárművel.

19:03
Harkovban lebontották Zsukov marshall mellszobrát

Az ukrajnai Harkov városában lebontották a második világháború szovjet parancsnokának, Georgij Zsukov marsallnak az emlékművét.

A közösségi médiában terjedő videófelvételen az látható, amint a mellszobrot ledöntik a talapzatáról - írja a BBC.

Az eset helyi idő szerint 11 óra körül történt.

18:06
Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt

Zelenszkij bejenlette, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt, hogy a saját szemével lássa: az orosz erők "népirtást" követnek el.

Ezt a szót a francia államfő Joe Biden amerikai elnökkel ellentétben eddig nem volt hajlandó kiejteni.

"Beszéltem Emmanuellel" - mondta Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak pénteken adott és vasárnap sugárzott műsorában. "Úgy gondolom, elérheti, hogy Oroszország kezdjen párbeszédet" - tette hozzá.

Azt mondtam neki: szeretném, ha megértené, hogy nem háborúról van szó, ez egyszerűen népirtás. Meghívtam, jöjjön el, ha alkalma nyílik rá - mondta Zelenszkij. "Eljön, látni fogja, és bizonyos vagyok benne, hogy meg is fogja érteni".

Elnökválasztási kampánya során Emmanuel Macron kifejtette csütörtökön, hogy a népirtás fennállását jogászoknak, nem pedig politikusoknak kell megállapítaniuk, és a "szóháború fokozása" nem segít Ukrajnán.

17:52
Az ünnepek alatt is beadhatják a menedékes státusz iránti kérelmüket az ukrajnai menekültek

A hétvégén is érkeznek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, ahol az ünnepek alatt is benyújthatják a menedékes státusz iránti kérelmüket.

Munkatársaink folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, hogy a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket - írja az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság közleménye.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, a 2022. április 17. 6:00 órai adatok alapján 16 347 menedékes kérelmet regisztrált.

16:54
Két ember meghalt Zolote ukrán város orosz ágyúzásakor

Két ember meghalt, négy pedig megsebesült a kelet-ukrajnai Zolote város ágyúzásakor - közölte a luhanszki terület kormányzója.

Szerhij Gaidai szerint a tüzérségi csapásban a város egyik emeletes épületének két teljes emelete megsemmisült - írja a Sky News.

15:54
Ukrajna szerint csapataik Mariupolban továbbra is kitartanak

A Mariupol városában körülzárt ukrán erők továbbra is harcolnak, és ellenállnak a megadásra vonatkozó orosz követelésnek - közölte vasárnap Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

A város még mindig nem esett el - mondta Smihal az ABC "This Week" című műsorában, hozzátéve, hogy az ukrán katonák továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a város egyes részeit - írja a The Guardian

15:22
Megadásra kértek engedélyt az ukrán erők Mariupolban

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szerda éjjel bejelentette, hogy az Azovstalban bekerített ukrán erők vasárnap délelőtt lehetőséget kaptak a fegyverletételre.

Elfogott rádiókommunikációra hivatkozó beszámolója szerint a körbezárt erők közölték Kijevvel, hogy a vizük és az élelmiszerük elfogyott, és megadásra kértek engedélyt.

A tábornok szerint válaszul agyonlövetéssel fenyegették meg őket.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szombaton azt állította, hogy a harcokban 23 367 ember esett el az ukrán fegyveres erők és az oldalukon harcoló külföldi zsoldosok részéről.

Korábban azt mondta, hogy az Azovstal területén az oroszon és az ukránon kívül hat európai nyelven folyik rádiókommunikáció.

15:04
Már öt halottja van a Harkov elleni támadásnak

Öt ember meghalt és legalább 13 megsebesült Harkov városának ágyúzásában - közölték a helyi hatóságok - írja a BBC

14:58
A háború alatt körülbelül 1000 külföldi zsoldost vesztett az ukrán hadsereg

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint Kijev a háború kezdete óta 63 országból összesen 6824 külföldi zsoldost hívott be Ukrajnába.

Mint mondta, a legtöbben közülük - 1717-en - Lengyelországból érkeztek, mintegy másfél ezren az Egyesült Államokból, Kanadából és Romániából, mintegy 300-300-an az Egyesült Királyságból és Georgiából, Szíria török ellenőrzés alá vont területeiről pedig 193-an.

Túlnyomó többségük jelenleg Kijevben, Harkovban, Odesszában, Mikolajivben és Mariupolban szolgál ukrán egységeknél.

Közölte, hogy az orosz fegyveres erők eddig 1035 külföldi zsoldost öltek meg. A harcoló zsoldosok száma folyamatosan csökken, jelenleg 4877-en vannak Ukrajnában. A beszámoló szerint 912 zsoldos megtagadta a részvételt a harci cselekményekben és elmenekült az országból.

Konasenkov emlékeztetett arra, hogy a külföldi zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog szerint nem illeti meg a harcoló fél státusa.

"Ezért a legjobb, ami rájuk vár, a büntetőjogi felelősségre vonás és hosszú börtönbüntetés" - mondta.

A szóvivő azt állította, hogy a mariupoli Azovstal fémműben bekerített erők mintegy négyszáz tagja külföldi zsoldos, a legtöbbjük európai országokból, illetve Kanadából érkezett.

"További ellenállás esetén mindannyiukkal végzünk" - hangoztatta a vezérőrnagy.

14:45
Mecsetben fogva tartott túszokat szabadítottak ki az orosz katonák Mariupolban

Szombaton a Mariupol város "felszabadítására" irányuló offenzíva során, Recep Tayyip Erdogan török elnök kérésére Primorszk kerületben az orosz erők különleges műveletet hajtottak végre ukrán "nácik" által egy török mecsetben fogva tartott túszok kiszabadítására.

Ennek eredményeképpen az imahelyet elfoglalták, és ott 29 fegyverest, köztük külföldi zsoldosokat öltek meg, a kiszabadított túszokat pedig biztonságos helyre szállították.

A volt túszok a Független Államok Közössége egyik tagállamának állampolgárai - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője.

14:33
Ukrán katonai célpontok tömegének megsemmisítéséről számolt be Oroszország

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint az éjszaka folyamán nagy pontosságú levegő-föld rakétákkal megsemmisítettek egy lőszergyárat a Kijev megyében lévő Brovari falu közelében.

Az orosz légierő 68 katonai létesítményt, a rakétaerők és a tüzérség pedig 814 célpontot semmisített meg Ukrajnában. Mint mondta, az orosz légvédelem 10 ukrán drónt lőtt le.

Az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 134 repülőgépet és 470 drónt, 249 légvédelmi rakétarendszert, 2290 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 254 rakéta-sorozatvetőt, 992 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2166 katonai járművet veszítettek - tette hozzá a tábornok.

14:17
A békét sürgette húsvéti beszédében Ferenc pápa

Ukrajnát helyezte az első helyre a világban békét sürgető húsvéti beszédében Ferenc pápa, aki két év pandémia után először hívek tízezrei előtt szólt a Szent Péter-bazilika lodzsájáról vasárnap délben.

Túl sok vért, túl sok erőszakot láttunk. Szívünk megtelt félelemmel és szorongással, miközben oly sok fivérünk és nővérünk bezárkózni kényszerült védekezésként a bombákkal szemben- mondta a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa húsvétvasárnapi misét pontifikál a római Szent Péter térenForrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino
13:55
Kijárási tilalom lép életbe Kijevben

Vasárnap 22 órától egészen másnap hajnali 5-ig kijárási tilalom lesz az ukrán fővárosban.

13:42
Halottjai is vannak a Harkov elleni támadásnak

A hatóságok szerint legalább három civil meghalt, amikor az oroszok vasárnap virradóra megtámadták a kelet-ukrajnai Harkovot. Oleg Szinegubov régiós kormányzó telegramos bejelentése szerint 31 ember megsérült.

Az orosz csapatok eddig összesen 23 alkalommal lőtték az ország második legnagyobb városát és a környező falvakat, egy alkalommal rakétákkal. Szinegubov arra figyelmeztette Harkov lakóit, hogy csak alapos okkal menjenek ki az utcára.

Egy mentős elsétál a bombázás után megsemmisült épületek mellett HarkovbanForrás: AFP/Sergey Bobok
13:19
Milliókat gyűjtött az ukrán rászorulóknak egy 12 éves fiú

Több mint 200 000 fontot gyűjtött össze egy 12 éves fiú, hogy így segítse az ukrán menekülteket. A kisfiú fából készült tálakat és más egyedi kézműves termékeket készít, ezek egyikére lehetett licitálni a közösségi médiában. A felhívással összesen 215 822 fontot, átszámítva körülbelül 98 millió forintot gyűjtött össze.

12:53
Ilyen egy kegyetlen csata helyszíne Harkovban - fotó
Ukrán katonák egy szétlőtt orosz katonai jármű mellett Gusarovka falu közelében, Harkov megyébenForrás: AFP/Anatolii Stepanov

 

Egy ukrán katona elsétál egy megsemmisült orosz tank mellett Gusarovka faluban, Harkov megyébenForrás: AFP/Anatolii Stepanov

 

Megsemmisült orosz járművek egy része Gusarovka falu közelében, Harkov megyébenForrás: AFP/Anatolii Stepanov
12:31
Meghalt egy orosz tábornok

Megölték Vlagyimir Petrovics Frolov orosz tábornokot Ukrajnában  - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vlagyimir Frolov vezérőrnagy a nyolcadik orosz hadsereg parancsnokhelyettese volt. Alekszandr Beglov szentpétervári polgármester is megerősítette a hírt, aki úgy fogalmazott: "Vlagyimir Petrovics Frolov hősi halált halt az ukrán nacionalistákkal vívott harcban" - írja a BBC.

13