Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 59. napjáról.

06:56
Ez a közvetítésünk lezárult

Ez a közvetítés már nem frissül, a legújabb eseményeket itt követheti nyomon: Orosz támadás az Azovsztal ellen

22:14
Civilek haltak meg a Harkovot ért támadásokban

Harkovot újabb támadások érték, melyben két ember meghalt, és legalább 19-en megsérültek – közölte Oleh Szinehubov, a régió kormányzója.

Helyi jelentések szerint kigyulladt egy acéláru-gyár és több autó összetört a polgári területeket ért támadásban – írja a BBC, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni az információk hitelességét.

20:56
Eddig csaknem 18 ezren folyamodtak menedékes státuszért Magyarországon

A hétvégén is folyamatosan érkeznek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, ahol szombaton is benyújthatják a menedékes státusz iránti kérelmüket.

A kérelmezők közül többen már a "Menedékes" applikáción előzetesen kitöltött kérelmükkel érkeztek.

Az OIF saját fejlesztésű "Menedekes" elnevezésű mobil applikációja az OIF honlapjáról elérhető felületről "ukran2022.oif.gov.hu" tölthető le, ahol számos hasznos információ is található.

Az applikáció jelenleg Androidos készülékeken működik. A menedékes kérelem űrlap magyar és ukrán nyelven érhető el az applikációban.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, a 2022. április 23. 6:00 órai adatok alapján 17 888 menedékes elismerés iránti kérelmet regisztrált.

18:46
Videón a rakétabecsapódás pillanatai Odesszában

A támadásban 5 ember meghalt és 18 megsebesült.

17:24
Két orosz tábornokot öltek meg Herszon közelében

Két orosz tábornokot öltek meg Herszon közelében - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága.

Egy másik kritikus állapotban van - írja The Guardian

Az ukrán hadsereg pénteken csapást mért az orosz 49. hadsereg parancsnokságára a megszállt regionális főváros, Herszon közelében. 

 A két tábornok ekkor halt meg, a harmadik pedig súlyosan megsebesült az ukránok szerint.

16:50
5 ember halt meg az odesszai támadásban

5 ember meghalt és 18 megsérült a szombati odesszai támadásban. Az ukrán légi parancsnokság szerint két rakéta egy katonai létesítménybe, kettő pedig lakóépületekbe csapódott be. Kettőt még azelőtt sikerült hatástalanítaniuk, hogy becsapódtak volna - írja a The Guardian.

16:22
Nem sikerült ma civileket evakuálni Mariupolból

A tervekkel ellentétben mégsem tudtak civileket evakuálni szombaton Mariupolból, közölte a város polgármesterének egyik tanácsadója. Korábban Irina Verescsuk miniszerelnök-helyettes jelentette be, hogy délre tervezik az evakuációt az ostromlott városból, ahonnan a háború kezdete óta állítólag több száz embert vittek Oroszországba - írja a The Guardian.

15:43
Meghalt 2 civil Luhanszkban

A luhanszki régió kormányzója szerint 2 civil meghalt szombaton egy orosz tüzérségi támadásban. Még két ember megsebesült Zolote településnél - írja a Sky News.

15:29
Békére szólított fel húsvéti üzenetében a konstantinápolyi pátriárka

A béke melletti feltétel nélküli elkötelezettségre szólított fel szombaton idei húsvéti üzenetében I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a keleti ortodox keresztények szellemi vezetője.

"A húsvét a szabadság, az öröm és a béke ünnepe" - idézi a vallási vezetőt a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

I. Bartholomaiosz úgy véli, hogy az egyház természeténél fogva béketeremtő feladatot lát el, és nemcsak az egész világ békéjéért imádkozik, hanem azt is feladata hangsúlyozni, hogy az embereknek tenniük is kell a békéért.

"Húsvét a megélt bizonyíték arra, hogy Krisztus a felszabadító szabadság, létezésünk alapja, sarokpontja és horizontja is" - hangsúlyozta a főpap.

15:13
Rakéta csapódott be Odesszában

A helyi hatóságok szerint rakéta csapódott be Odesszában, a város egyik infrastruktruális intézménye sérült - írja a Sky News.

14:56
Súlyos harcok Harkovnál

Oleh Szinehubov, Harkov megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszafoglaltak három települést az északkelet-ukrajnai nagyváros térségében.

"Ukrán fegyveres erőink tegnap reggel indított ellentámadása sikeres volt. Hosszú és ádáz küzdelem árán kiszorították az orosz csapatokat Bezruki, Szlatine és Prugyanka területéről" - mondta szombaton a kormányzó. Szinehubov elmondása szerint az elmúlt 24 órában ketten meghaltak és 19-en megsebesültek az orosz ágyúzás miatt Harkov térségében.

A védelmi tárca szóvivője szerint Harkovot "részben elzárták" az orosz erők, amelyek a várostól északnyugatra találhatóak és délen is próbálják megerősíteni állásaikat.

Az ország déli részén, az elfoglalt Herszon térségében, Herszon és Mikolajiv között a közigazgatási határokon igyekeznek megerősíteni állásaikat az orosz csapatok - mondta Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

14:42
Kárpátalján is kijárási tilalmat rendeltek el

Kijárási tilalom lesz érvényben Kárpátalján az ortodox húsvét első napjára virradó éjszaka, kijevi idő szerint szombat este 23 órától vasárnap reggel 5 óráig.

A kijárási tilalmat a Kárpátalja Megyei Védelmi Tanács rendelte el a szombaton tartott rendkívüli ülését követően, amelyen a járási katonai közigazgatások, illetve a régió vallási szervezeteinek vezetői is részt vettek - jelentette be Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz erők Ukrajna-szerte rengeteg áldozattal járó provokációkat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

"Az ellenség célja az, hogy pánikot keltsen és destabilizálja a helyzetet" - fogalmazott a kormányzó. Viktor Mikita elmondta, emiatt a hagyományos ételszentelést Ukrajna minden régiójában április 24-én 5 órától tartják. Kérnek mindenkit, hogy a kijárási tilalom után menjen templomba - tette hozzá.

Kárpátalján a háború kitörése óta első ízben hirdettek éjszakai kijárási tilalmat. A légiriadók az utóbbi hetekben szinte mindennaposakká váltak, azonban a Magyarországon kívül a Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos Kárpátalját mindeddig nem érte légicsapás.

14:21
Mutatjuk, hol zajlanak a legbrutálisabb harcok Ukrajnában jelenleg

Megkezdődött az orosz-ukrán háború második szakasza, jelenleg az orosz erők elsődleges célja a teljes Donbasz régió és Dél-Ukrajna teljes elfoglalása, hogy szárazföldi hidat biztosítsanak a Krím félszigethez; az Institute for the Study of War kutatóintézet szerint az orosz erők Donyeck és Luhanszk megye egészének elfoglalására és a Herszon régió ellenőrzésének megtartására törekszenek.

A teljes hírt itt olvashatja.

14:03
Ezt mondta a polgármester a bucsai tömegsírról

Bucsa polgármestere, Anatolij Fedoruk bejelentette, hogy már szinte teljesen befejezték a tömegsír feltárást és a holttestek exhumálását. Eddig 412 holttestet találtak a településen, egy részüket egy tömegsírban - írja a BBC.

13:08
Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Lvivben

Mától nem hagyhatják el az emberek otthonaikat a lengyel határhoz közeli Lvivben. Makszim Kozisztkij lvivi kormányzó szerint a kijárási tilalom este 11-től hajnali 5-ig tart, visszavonásig, és új hírszerzési információk miatt vezették be - írja a Sky News.

12:48
Légitámadást jelentettek az ukránok az acélmű ellen

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó televíziós nyilatkozatban arról beszélt, hogy az orosz csapatok légitámadást indítottak az avostali acélgyár ellen. Szerinte az orosz hadsereg megpróbálja lerohanni az erőművet, és "megsemmisíteni az ellenállás utolsó embereit".

Ez változást jelenthet az oroszok eddig stratégiájához képest, ami szerint támadás helyett körülzárják az acélművet - írja a The Guardian.

12:16
Az ukránok szerint az oroszok Oroszországba akarják vinni a menekülőket

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztette a mariupoli lakosságot, hogy az ukrán kormány által szervezett evakuációs tervek mellett az orosz megszállók is megpróbálhatják evakuálni a lakosságot.
"Az evakuálásra váró embereknek üzenem, hogy azt az információt kaptuk, hogy a megszállók megpróbálhatják Oroszországba vinni a mariupoli lakosokat. Ezért azt kérem tőlük, hogy legyenek óvatosak és figyelmesek. Ne hagyják magukat megtéveszteni, és ne hagyják magukat provokálni" - írta Verescsuk a Telegramon.
Hozzátette, hogy az ukrán kormány evakuációs útvonala Zaporizzsja felé vezet - írja a The Guardian.

11:28
Oroszország szerint lelőttek egy ukrán harci repülőt és három helikoptert

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok lelőttek egy ukrán Su-25-ös harci repülőt és három MI-8-as helikopter a harkovi régióban.

Ukrajna nem reagált az orosz állításokra - írja a The Guardian.

11:05
10 ezer ember lehet eltemetve a mariupoli tömegsírokban

Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő szerint több mint 10 ezer ember lehet eltemetve a Mariupolnál feltárt tömegsírokban.

"Senki sem tudta, hova viszik az oroszok a holttesteket; most már tudjuk" - nyilatkozta a képviselő a Sky News-nak a második tömegsír feltárása után. Gurin a szüleivel hetekig az ostromlott városban tartózkodott, ahonnan már sikerült elmenekülniük.

Az ukrán politikus állítását független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

10:29
Egyre brutálisabbak a harcok Kelet-Ukrajnában

A luhanszki régióban egyre erősebben bombázzák azokat a településeket az oroszok, amelyek még ukrán vezetés alatt állnak a régió kormányzója, Szerhij Hajdaj szerint. Egyes településeket kénytelenek voltak elhagyni az ukrán csapatok, hogy átcsoportosuljanak - írja a Sky News.

12