Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 63. napjáról.

04:35
Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb eseményket itt követheti - Putyin villámgyors csapásról beszélt

00:34
Tűzharc volt Moldova szakadár régiójában

Ukrajnából lőtték a Moldova szakadár régiójában, a Dnyeszter-menti Köztársaságban lévő egyik falut - közölte a régió belügyminisztériuma. A falu mellett lőszerraktár van. Ukrajna szerint az oroszok be akarnak vonulni a régióba. 

21:42
Az Egyesült Királyság több mint 5000 páncéltörő rakétát küldött eddig Ukrajnának

A brit Védelmi Minisztérium szerint az ország eddig több mint 5000 tankok ellen bevethető páncéltörő fegyvert, valamint 1360 bunkerrombolót küldött az ukrán erőknek.

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás része volt körülbelül 4,5 tonna robbanóanyag és öt darab légvédelmi rendszer is.

A brit minisztérium közlése szerint az Egyesült Királyság továbbra is fog küldeni fegyvereket Ukrajnának.

20:55
Microsoft: Oroszország kibertámadások özönét indította Ukrajna ellen

Az orosz kormányzathoz köthető hackerek számos kiberműveletet hajtottak végre Ukrajnával szemben az orosz hadművelet és online propagandakampányok támogatására - derült ki a Microsoft szerdán ismertetett jelentéséből.

Az amerikai számítástechnikai óriáscég által közzétett adatok szerint a hackertámadások az eddig ismertnél nagyobb szerepet játszottak a konfliktusban.

A számítástechnikai szakemberek szerint a február 24-én kezdődött orosz hadműveletet megelőzően egy évvel indult digitális támadások özöne feltehetőleg egy sor különböző katonai bevetés alapjául szolgált a háború dúlta országban.

A Microsoft közölte, hogy február 23. és április 8. között 37, károkozó kibertámadást regisztrált Ukrajnában.

Szakértők szerint a jelentés következtetései rávilágítanak arra, hogy a korszerű hadviselés miként ötvözi a digitális és hagyományos csapásokat.

A Microsoft szerint az orosz hackertevékenység és katonai hadműveletek összehangoltan működnek a közös célok ellen. A számítástechnikai cég szakértői ugyanakkor nem tudták megállapítani, hogy ez az összefüggés összehangolt döntéshozatali mechanizmusokra, vagy egyszerűen a közös célokra vezethető-e vissza.

20:37
Csúcstechnológiás megfigyelő rendszert helyeztek üzembe Kárpátalján

Új, "csúcstechnológiás" megfigyelő rendszert helyeztek üzembe Kárpátalján, amely lehetővé teszi a megyébe belépő potenciálisan kockázatos személyek és gépjárműveik gyors azonosítását és kiszűrését - jelentette be kedden Viktor Mikita kormányzó.

A megfigyelő rendszer a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás bázisán létrehozott helyzetelemző központban működik - derül ki a közigazgatás hivatalos honlapján közzétett közleményből.

Ez az egyedülálló és csúcstechnológiát képviselő digitális platform lehetővé teszi számunkra, hogy információkat szerezzünk a lehetséges fenyegetésekről, elemezzük a kockázatokat, és biztosítsuk a rendvédelmi szervek, katonai alakulatok, segélyszolgálatok, egyéb védelmi és biztonsági szolgálatok gyors reagálását régiónkban - hangsúlyozta Mikita.

A kormányzó elmondta, hogy a rendszer az arcképrögzítés és -felismerés segítségével biztosítja a "kockázati" csoportba tartozó, illetve a térségben esetlegesen titkosszolgálati, felforgató és bűnözői tevékenységet folytató személyek gyors felkutatását és azonosítását.

Ebből a célból korszerű kamerákat telepítenek a kritikus infrastruktúra létesítményeiben, a fő közlekedési csomópontokban, az ellenőrző pontokon, vasútállomásokon, amelyek segítségével minden, a régióba belépő személyről vagy járműről információt gyűjtenek, amelyet a megyei helyzetelemző központba továbbítanak, ahol azonnal feldolgozzák azokat.

A rendszerbe integrálják a településeken már működő térfigyelő rendszereket is.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás az elsők között döntött úgy Ukrajnában, hogy információbiztonsági irányítási rendszert épít ki a térség információforrásainak védelme érdekében a hadiállapot idején - húzta alá Viktor Mikita.

20:17
Tíz európai ország már megnyitotta a rubelszámláját az orosz gázért

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért - jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

19:34
Az ukránok szerint az oroszok nem tudták áttörni a védelmüket

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg képtelen volt áttörni a védelmüket az ország keleti felén, a vonalaikat ért heves tüzérségi csapások ellenére.

Jelentésük szerint az orosz csapatok jelenleg feltöltik készleteiket a dél-ukrajnai régiók megszállt területein.

19:29
Német alkancellár: Németország szó szerint szegényebb lesz a háború miatt

Németország "szó szerint szegényebb lesz" Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a háború előtt készített előrejelzésekhez képest, de az állam nem vállalhatja át a lakosságot és a vállalkozásokat terhelő összes költséget - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerdán Berlinben a hazája gazdaságának idei alakulásáról készített kormányzati előrejelzés bemutatóján.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága a háború előtt készített prognózisban jelzett 3,8 százalékkal szemben 2,2 százalékkal növekedhet - ismertette a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy az energia drágulása miatt a szerdai kormányülésen elfogadtak és a törvényhozás elé terjesztettek egy újabb támogatási csomagot, amely a többi között tartalmazza, hogy júliustól három hónapig csökkentik az üzemanyagok árára rakodó adóterhet, és 9 euróra (3420 forint) csökkentik a havi bérlet árát a közösségi közlekedésben, kiemelte, hogy "lehetetlen és nem is kívánatos" minden költség átvállalása, mert a hatékonyság javításához szükség van az árakban megmutatkozó piaci ösztönzőkre.

18:44
Lebontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet Kijevben

Az ukrán hatóságok lebontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet Kijevben.

A körülbelül nyolcméteres bronzszobrot még 1982-ben állították fel a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója alkalmából - írja a The Guardian.

Az alkotás egy orosz és egy ukrán munkást ábrázolt, ahogy közösen tartották a szovjet barátság érdemrendet.

18:17
Már 150 taposóaknát segített hatástalanítani egy ukrán kutya

Patronnak már több mint 140 ezer követője van az öt hete létrehozott Instagram-oldalán.

A Jack Russell terrier az orosz-ukrán háború kezdete óta több mint 150 robbanószerkezetet és taposóaknát "szimatolt ki", ezzel segítve a tűzszerész egysége munkáját, aminek egyben ő a kabalája is - írja a Sky News.

18:02
Megsebesült két, Ukrajnában harcoló amerikai önkéntes

Megsebesült két, Ukrajnában harcoló amerikai önkéntes a zaporizzsjai területen fekvő Orehov város közelében - írja a The Guardian.

A két férfi éppen egy orosz tankok elleni műveletet hajtott végre, amikor tüzérségi csapás érte a pozíciójukat.

Az amerikai hadsereg veteránjai, Manus McCaffrey és Paul Gray közül előbbit repeszek sebesítették meg az arcán és törzsén, utóbbinak a lába sérült meg. 

Mindketten kórházba kerültek. 

17:25
Egyelőre nem érinti a lengyelországi nagyvállalatokat az orosz gázszállítások leállítása

A lengyelországi üzemekkel rendelkező nagyobb európai vállalatok zavartalan termelésről számoltak be szerdán az orosz gázszállítások leállítását követően.

A Gazprom orosz gázipari konszern szerdán jelentette be a gázszállítások leállítását Lengyelországba és Bulgáriába, arra hivatkozva, hogy nem rubelben fizetnek a szállításokért.

Moszkva az ukrajnai konfliktus miatt ellene kivetett nyugati szankciókra válaszul rendelte el az energiaexport ellenértékének kiegyenlítését rubelben.

Lengyelország az elmúlt két évtizedben jelentős autóipari központtá vált, miután a nagy autógyártók, a Volkswagen és a Fiat az alacsony munkaerő- és termelési költségek miatt üzemeket telepítettek oda.

Szerdán a Stellantis, a Fiat és a Peugeot márkák tulajdonosa azt közölte, hogy három lengyelországi üzemét nem érintette az orosz gázszállítások leállítása. 

A Mercedes-Benz pénzügyi vezetője, Harald Harald elmondta, hogy nem tapasztaltak fennakadást a lengyelországi üzemükben, Jaworban.

A Michelin észak-lengyelországi olsztyni üzeme rendben működik, és a vállalat tartalék megoldásokkal pótolta a gázellátási nehézségeket - közölte a cég szóvivője további részletek nélkül.

A Carrefour, Európa legnagyobb lengyelországi élelmiszer-kiskereskedője azt mondta, hogy helyi üzemeltetői megteremtették a szükséges üzemanyag-tartalékokat, hogy védekezzenek a fennakadások ellen.

A svéd Assa Abloy, a világ legnagyobb zár- és beléptetőrendszer-gyártója nem számít arra, hogy a bulgáriai és lengyelországi termelését befolyásolná a gázszállítások leállítása, legalábbis nem a közeljövőben - mondta Nico Delvaux vezérigazgató a Reutersnek.

17:21
Testével védte macskáját a mariupoli kisfiú a bombáktól

Vanya, egy mariupoli kisfiú úgy próbálta megóvni a macskáját, hogy a testével védte őt a város egyik orosz bombázása alatt. Mindkettőjüket viszont a fiú édesapja igyekezett védeni a saját testével ez idő alatt.

A család túlélte a bombázást, azóta már sikerült elhagyniuk a várost - írja a Sky News.

 

16:58
Meghalt egy nő a szeverodonyecki kórházat ért orosz ágyúzásban

Egy nő meghalt a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik kórházát ért orosz ágyúzásban ma - közölte a regionális kormányzó.

Szerhij Gaidai szerint a kórház egyike volt annak a kettőnek, amelyik még mindig működik a térségben - írja a The Guardian

16:45
A harkovi állatkert lakóinak döntő többségét már sikerült biztonságba helyezni

A Harkov melletti Feldman Ökoparkban az ukrán-orosz háború előtt körülbelül 5000 állat élt - írja a Kyiv Independent Twitter-oldala

Az orosz ágyúzás következtében mintegy 100 állat és az állatkert 5 alkalmazottja meghalt.

Eddig az állatok körülbelül 80 százalékát már sikerült biztonságos helyekre menekíteni, de folytatjuk a munkát - közölte az állatkert igazgatósága.

16:36
Moszkva kiutasít három norvég diplomatát

Moszkva bekérette a Norvég Királyság nagykövetét és határozott tiltakozását fejezte ki nála Oslo "indokolatlan" döntése ellen, amelynek értelmében kiutasították a norvégiai orosz nagykövetség alkalmazottait.

Az orosz külügyminisztérium azt is kifogásolta, hogy a norvég kormány katonai segítséget nyújt "a kijevi rezsimnek", és "eltussolja az ukrán nacionalisták által Donyec-medence és Ukrajna békés lakossága ellen elkövetett bűncselekményeket".

A misszióvezetőnek elmondták, hogy a norvég hatóságok barátságtalan irányvonala komoly károkat okoz a kétoldalú kapcsolatoknak.

A nagykövetnek átadták a moszkvai norvég nagykövetség három diplomatáját a kölcsönösség elve alapján nem kívánatos személlyé nyilvánító jegyzéket.

16:27
Az Európa Tanács különmegbízottat jelölhet ki a háború diplomáciai úton történő rendezéséhez

Az Európa Tanács különmegbízottat jelölhet ki az ukrajnai háború diplomáciai úton történő rendezésének elősegítése végett - jelentette ki Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén az Országgyűlés delegációjának vezetője szerdán Strasbourgban az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A közgyűlésnek az ukrajnai háború következményével foglalkozó vitáját követően a politikus elmondta: a strasbourgi szervezet gyorsan, és egységesen reagált a háború kitörésére, ennek az egységnek a fenntartásához a különmegbízotti intézmény hatékonyan hozzájárulhat a 46 tagország közötti nézetek összehangolása révén.

Németh Zsolt azt is hozzátette, hogy a konfliktusra mindenképpen diplomáciai megoldást kell találni, amelynek elősegítésére jó alkalmat szolgáltathat egy negyedik ET-csúcs, amelynek keretében a tagországok vezetői irányt mutathatnak egy új európai biztonsági rendszer megteremtéséhez.

Arra is kitért, hogy a háború nem csak diplomáciai és politikai, hanem gazdasági következményekkel is jár: Ukrajnát újjá kell építeni.

Erre a nemzetközi közösségnek már most el kell kezdenie felkészülni, az ET ehhez egy újjáépítési alap létrehozását javasolja - tette hozzá Németh Zsolt.

16:09
Szerb miniszter: A Bulgáriába és Lengyelországba irányuló gázszállítás leállítása nem érinti Szerbiát

Szerbiát semmilyen módon nem érinti az, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba - közölte szerdán Zorana Mihajlovic szerb energiaügyi miniszter.

A Gazprom azért állította le a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mert nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint mindezek ellenére Szerbiába továbbra is a korábbiaknak megfelelően érkezik gáz a Bulgárián is áthaladó Balkáni Áramlat gázvezetéken keresztül.

Mint mondta, Szerbia továbbra is hatmillió köbméter gázt kap naponta Oroszországtól a korábbi megállapodásoknak megfelelően.

Az ország naponta körülbelül 4,6 millió köbméter gázt fogyaszt, így van elegendő energiahordozó a szükségletek fedezésére - tette hozzá a tárcavezető.

15:54
Törökország sikertelenül próbálta megszervezni a Zelenszkij-Putyin-találkozót

Ukrajna vezető tárgyalója, Mihajlo Podoljak arról számolt be, hogy nem született megállapodás arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin tárgyalni fognak az ukrajnai helyzetről - habár Törökország komoly erőfeszítéseket tett ilyen megbeszélés megszervezésére.

Podoljak szerint a "két elnök találkozójának időpontja és a tárgyalás kontextusa még nincs meghatározva" - írja a The Guardian

15:42
Felfüggeszti tevékenységét és kivonul a DJI dróngyártó cég Ukrajnából és Oroszországból

A kínai DJI Technology dróngyártó cég ideiglenesen felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában, hogy megakadályozza drónjainak a háborúban való használatát -írja a Sky News.

A feltételezések szerint mind az orosz, mind az ukrán fél használja a harcokban a DJI drónjait, a cég szerint viszont azokat kizárólag polgári célokra gyártotta, ezért úgy döntöttek, hogy felfüggesztik üzleti tevékenységüket mindkét országban határozatlan időre.

13