Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 67. napjáról.

04:34
Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti: Sorozatos rakétacsapások Odesszában

21:47
Zelenszkij: Ukrán ellenőrzésű területre evakuáltak mintegy 100 mariupolit

Megkezdte az ukrán fél is a Mariupolban, az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását saját ellenőrzésű területre, s elsőként mintegy száz lakost menekítettek ki - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a Twitteren.

"Megkezdődött a civilek evakuálása az Azovsztalból. Az első, mintegy száz fős csoport már ukrán ellenőrzés alatti terület felé tart. Holnap találkozunk velük Zaporizzsjában. Köszönet a csapatunknak! Jelenleg az ENSZ képviselőivel azon dolgoznak, hogy kimenekítsék a többi civilt is az üzemből" - írta Zelenszkij.

David Arahamija, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség vezetője megerősítette, hogy az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és az ukrán elnöki iroda közreműködésével folytatott tárgyalások sikeresen zárultak, megállapodtak Oroszországgal az Azovsztal üzemben lévő civilek kimentésére irányuló művelet végrehajtásáról. A kimenekített civilek első csoportjában gyerekek, nők és idősek vannak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál rámutatott, hogy a mostani az első tűzszünet Mariupolban Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta.

18:40
Nadal és Djokovic is bírálja az orosz sportolók eltiltását

A két világklasszis teniszező elítélte az orosz versenyzők Wimbledonból való kitiltását, mivel igazságtalannak érzik a döntést, hiszen nem a versenyzők tehetnek a háborúról.

16:49
Orosz légvédelmi berendezéseket semmisítettek meg

Az ukrán erők az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Kígyó-szigeten megsemmisítettek három légvédelmi létesítményt és egy Sztrela-10 légvédelmi rakétarendszert - jelentette be az ukrán déli hadműveleti parancsnokság a hivatalos Facebook-oldalán vasárnap.

A jelentés szerint a déli oroszágrészben, Herszon és Mikolajiv térségében heves harcok zajlanak. Herszon megyében az ukrán katonák tüzérségi fegyverekkel megsemmisítettek egy orosz Repellent-1 típusú rádiólokációs állomást. A jelentés szerint az ukrán erők 42 orosz katonát öltek meg az ország déli régióiban.

A déli parancsnokság arról is beszámolt, hogy Odessza fölött a légvédelem orosz felderítő drónt lőtt le. Az odesszai katonai adminisztráció szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy a városban az ott lakók védelme érdekében kijárási tilalmat vezetnek be vasárnap este tíz órától kedd reggel öt óráig.

Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli parancsnokság szóvivője a Facebookon arról írt, hogy az orosz flotta aktivizálódását észlelték a Fekete-tengeren, ahonnan drónok segítségével folytatnak felderítést Odessza megyében.

Az ukrán nemzeti gárda hírül adta, hogy katonái a keleti országrészben lévő Harkiv térségében megsemmisítettek egy orosz gyalogsági harcjárművet a legénységgel együtt, és kilőttek egy harckocsit is.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg műveleteket hajt végre annak érdekében, hogy további területeket foglaljon el Herszon megyében és eljusson a régió közigazgatási határáig, továbbá támadásokra készül Mikolajiv és Krivij Rih nagyvárosok ellen is.

16:18
Tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium egyik épületében

Egy ember megsérült, amikor tűz ütött ki az orosz védelmi minisztérium belgorodi épületében. A tűzben egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az esetet vizsgálják.

15:40
Felrobbant egy műtrágya raktár Mikoljivban

Az ukrán fegyveres erők „Dél" hadműveleti parancsnoksága kijelentette, hogy találat ért egy műtrágya raktárat Mikolajivban - írja a Telegram.

15:39
Újabb civileket menekítettek ki a mariupoli acélmű területéről

Újabb 40 embert evakuáltak az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről - jelentette a TASZSZ hírügynökség vasárnap a helyszínről.

A tudósítás szerint a civileket - köztük 14 nőt és nyolc gyereket - három autóbusszal szállították a bezimennojei evakuációs segélyközpontba.

15:17
Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret

Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret, az ügy miatt hétfőre bekérették a koppenhágai orosz nagykövetet - közölte vasárnap Jeppe Kofod dán külügyminiszter.
Teljességgel elfogadhatatlan és a jelenlegi helyzetben különösen aggasztó- utalt a dán diplomácia vezetője az orosz-ukrán konfliktusra. Svédország szintén jelezte, hogy megsértették légterét a Balti-tengeren a dán Bornholm szigettől keletre. A stockholmi hatóságok közlése szerint egy AN-30-as típusú, légcsavaros felderítőgépről van szó. Legutóbb Svédország március elején jelentett légtérsértést, akkor négy orosz harci repülőgép hatolt be idegen területre. A több, mint két hete indult ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta Svédország és a szomszédos Finnország a NATO-csatlakozást fontolgatja. Oroszország ismételten óva intette az Európai Unió két legészakibb tagállamát ettől a lépéstől. Dánia ugyanakkor 1949 óta NATO-tag.

15:03
Újabb 14 civil menekült ki a mariupoli acélgyárból

A Reuters információi szerint 14 civilnek sikerült kimenekülnie a mariupoli acélgyárból, őket a donyecki régióba menekítették, egy faluba. A becslések szerint így már 56 civil menekült ki a gyárból szombat óta.

Korábban az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 46 civil menekült ki a városból, az ukránok szerint viszont csak 20 - írja a Sky News

14:45
Nyugati fegyvereket semmisítettek meg az oroszok Odesszánál

Onyiksz precíziós rakéták semmisítettek meg egy amerikai, és európai országokból származó fegyvereket és lőszereket tároló hangárt egy Odessza közelében lévő katonai repülőtéren, amelynek a kifutópályáját is tönkretették - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

Tőzoltók egy lebombázott ház előtt Odesszában.Forrás: MTI/AP/Max Psibisevszkij

A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán megsemmisített két ukrán Sz-300-as légvédelmi rendszert Zaporizzsja és Artemivszk település közelében, emellett csapást mért két lőszer- és üzemanyagraktárra a Zaporizzsja megyében lévő Privolne és Sevcsenko település közelében, továbbá tizenöt erődítményre valamint az élőerő- és és hadfelszerelés-koncentráció területeire. Azt mondta, hogy a csapások következtében az ukrán fegyveres erők mintegy 140 katonája és 19 páncélozott járműve semmisült meg.

A hadijelentés értelmében az orosz rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán 786 célpontra mértek csapást, egyebek között az élőerő- és a hadfelszerelés összpontosításának területeire, 24 harcálláspontra és három lőszerraktárra, Grusevaha közelében. Konasenkov szerint ezek az erők kétszáz főnyi személyi állományt, egy több rakéta-sorozatvetőből álló üteget és mintegy húsz katonai eszközt semmisítettek meg.

14:31
Ukrajna szerint 23 500 orosz katona halt meg eddig a háborúban

Az ukrán fegyveres erők minden nap frissítik a becsült orosz veszteségeket a február vége óta tartó konfliktusban. A legfrissebb becslésük szerint 23 500 orosz katona halt meg eddig. Ez 300-al több mint szombaton.

Ezen felül azt állítják, hogy az oroszok vesztettek két repülőt és 18 tankot az elmúlt napban.

13:26
A pápa az emberiség hátborzongató visszafejlődésének nevezte a háborút

Ferenc pápa az ukrajnai háborút "az emberiség hátborzongató visszafejlődésének minősítette, ami szenvedésre és sírásra készteti. 

Ferenc pápaForrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

A Szent Péter téren több ezer emberhez szólt, humanitárius folyosók kialakítását kérte a mariupoli acélműben rekedt emberek kimenekítésére.

Burkoltan bírálta Oroszországot, azt mondta, hogy barbár módon bombázták és elpusztították Mariupolt – írja a Sky News.

12:00
Oroszország azt állítja, hogy lelőtt két ukrán bombázót

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a légvédelmi rendszerei az éjszaka lelőttek két ukrán Szu-24m-es bombázót Harkovnál. Hozzátették, hogy vasárnap lecsaptak az Amerikából és Európából Ukrajnába vitt fegyverekre.

Lebombázott ház Odesszában.Forrás: NurPhoto via AFP/Nina Liashonok/Ukrinform/NurPhoto/Nina Liashonok

Nagyon pontos Onyx rakétákkal bombáztak le egy kifutópályát az Odesszához közeli katonai reptéren. Ez az után történt, hogy Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy lerombolta az új kifutópályát Odessza fő repterén.

Makszim Marcsenko, Odessza kormányzója elmondta, hogy az oroszok a krímből indított Bastion rakétákat használt – írja a Sky News.

11:35
Rengeteg gabona maradt az ukrán kikötőkben

Csaknem 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben és hajókon az orosz támadások miatt - mondta el Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatója.

Az ENSZ figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben.

Erről bővebben itt olvashat. 

10:55
Civilek menekültek ki a mariupoli acélgyárból

Az orosz védelmi minisztérium szerint két csoportban, összesen 46 embernek sikerült kimenekülnie az acélgyárból, nekik élelmet és menedéket biztosítottak. Úgy gondolják, hogy még rengeteg ,több száz ember lehet a gyárban.

Lebombázott ház Mariupolban.Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A oroszok és az ukránok tárgyaltak tűzszünetről, hogy a civilek ki tudjanak menekülni, de ezek a megbeszélések megszakadtak, amiért a két fél egymást okolja – írja a The Guardian.

10:23
Olaf Scholz visszautasította a kritikát

Olaf Scholz német kancellár visszautasította azt a kritikát, hogy Németország vonakodik nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának. Scholzra belföldön és nemzetközi szinten is nyomás nehezedik, hogy nehézfegyvereket, például tankokat és tarackokat adjon Ukrajnának, és támogassa az orosz energiaimportra vonatkozó EU-embargót.

Olaf ScholzForrás: AFP/DPA/Michele Tantussi

A Bild am Sonntag című vasárnapi újságban megjelent közvélemény-kutatás szerint a németek 54%-a elégedetlen Scholz válságkezelésével.

„Gyorsan és partnereinkkel összhangban hozom meg a döntéseimet" – mondta Scholz a Bild am Sonntagnak adott interjújában. – Megkérdőjelezhetőnek tartom az elhamarkodott cselekedeteket és a mesterkélt német erőfeszítéseket.

Németország egyes NATO-szövetségesei is nyomást gyakoroltak arra, hogy a kancellár kezdetben úgy döntött, hogy nem fegyverzi fel Ukrajnát. Mások, köztük Lengyelország, elégedetlenek azzal, hogy Németország ellenzi az orosz gázimport EU-embargóját.

10:17
Szombaton 13 747-en érkeztek Magyarországra Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5582-en léptek be az országba, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8165-en mondták azt, hogy Ukrajnából jöttek. 

Képünk illusztrációFotó: Koncz Márton - Origo

 

A beléptetettek közül a rendőrség 584 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Nekik ezalatt fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől szombaton 881-en, köztük 260 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:19
Szankciókat szorgalmaz a duma elnöke

Oroszországnak szimmetrikusan kell reagálnia az orosz vagyon „barátságtalan országok" általi befagyasztására – írta Vjacseszlav Volodin, az orosz állami duma, a parlament alsóházának elnöke vasárnapi közösségi médiában közzétett bejegyzésében – írja a Reuters.

„Helyes tükörintézkedéseket hozni azokkal az oroszországi vállalkozásokkal szemben, amelyek tulajdonosai barátságtalan országokból származnak, ahol ilyen intézkedéseket hoztak: el kell kobozni ezeket az eszközöket" – írta Volodin.

08:57
Mától lehet rubellel fizetni Herszonban

Világos jelek mutatkoznak arra, hogy Oroszország „hosszú távon erős politikai és gazdasági befolyást kíván gyakorolni Herszonban" – áll a brit védelmi minisztérium legutóbbi tájékoztatójában.

Mióta március elején elfoglalta a déli Herszon várost, Oroszország az oroszbarát adminisztráció felállításával törekszik legitimálni a város és a környező területek feletti ellenőrzését. A kormányzat legutóbbi nyilatkozatai között szerepel, hogy „lehetetlennek" nyilvánították az ukrán ellenőrzéshez való visszatérést, és négy hónapos valutaátállást jelentettek be az ukrán hrivnyáról az orosz rubelre. Az orosz rubelt mától kell használni Herszonban.

Herszonban bevezetik a rubeltForrás: AFP/TT/Janerik Henriksson

A Herszon és közlekedési kapcsolatai feletti tartós ellenőrzés növelni fogja Oroszország azon képességét, hogy fenntartsa északi és nyugati előre nyomulását, és javítja Oroszország Krím feletti ellenőrzésének biztonságát.

08:49
Ukrajna szovjetről nyugati fegyverekre váltana

Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnoka Facebook-oldalán vasárnapra virradóra azt írta: az ukrán hadseregnek mihamarabb át kell állnia a szovjetről a nyugati fegyverekre. A folyamat az amerikai hadsereggel összehangolva zajlik - tette hozzá Zaluzsnij, miután telefonon egyeztetett Mark Milley-vel, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Amerikai szállítmányból származó FGM-148 vállról indítható páncéltörő rakétákat pakolnak ukrán katonákForrás: AFP/Sergei Supinsky

Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok további 33 milliárd dollárral támogatná Kijevet. Ennek nagy része katonai segély formájában érkezhet meg az országba. Washington a háború kezdete óta több mint 3,7 milliárd dollár értékben ígért és szállított fegyvereket és lőszereket Ukrajnának.

12