Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 69. napjáról.

04:47
Ez a közvetítésünk véget ért

Percről percre tudósításunkat a háború eseményeiről ITT FOLYTATJUK.

19:56
Ukrajna szerint az oroszok további nehéztüzérséget telepítenek Kelet-Ukrajnába

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy Oroszország további nehéztüzérséget szállít az orosz belgorodi területről az ukrajnai harkovi területhez tartozó Izjum város irányába.

Az ukrán hadsereg parancsnoksága többek között nehéz aknavetők és rakéta-sorozatvetők térségbe érkezéséről számolt be.

19:16
Pilóta nélküli repülőgépet semmisítettek meg a Dnyeszter melléki területen

A Moldovához tartozó, függetlennek nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter melléki terület belügyminisztériuma kedden bejelentette, hogy Majak faluban terrortámadást kíséreltek meg egy pilóta nélküli légi járművel (UAV), amely robbanóanyaggal volt felszerelve.

A tévé- és rádióközpontot a múlt heti antennarobbantások óta szigorúan őrzik.

Hétfő éjjel a Dnyeszter melléki területen a határőrök egy drónt fedeztek fel, amelyet "semlegesítettek" - közölte a belügy Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a szakértők úgy vélik, hogy a drónt "ukrán oldalról indították".

A belügyminisztérium szerint "a támadók szabotázsakciót terveztek". A célpontjuk az a hangár volt, ahol a rádióközpont transzformátorainak hűtésére szolgáló berendezések voltak.

Ha sikerült volna a terv, akkor a tévé- és rádióközpont fontos berendezései működésképtelenné váltak volna - közölte a tárca.

A belügyi sajtóiroda egy fotót is közzétett a drónról, valamint a robbanóanyagról.

18:24
Az ukrán parlament engedélyezte, hogy bevessék a fronton a területvédelmi egységeket

Az ukrán parlament megszavazta, hogy a Területvédelmi Egységek a számukra kijelölt régiókon kívűl is harcolhassanak, azaz ezentúl ezen egységek már a szolgálati helyüktől távol eső frontszakaszokon is bevethetők - írja a Kyiv Independent

18:02
Rétvári Bence: 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány

Több mint 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány a Hungary Helps programon keresztül - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Pest megyei Pilisvörösváron.

Rétvári Bence elmondta: az Országos Kórházi Főigazgatóság pilisvörösvári raktárából szerda reggel induló segélyszállítmány 30 raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöt, például infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmaz.

Az államtitkár hozzátette: a háborús helyzetben nagyon nehéz a kórházakban pótolni az elhasználódott, elfogyott eszközöket, ezért fontos a magyar kormány segítsége.

Rétvári Bence reményét fejezte ki, hogy a magyar egészségügyi készletekből felajánlott segítséggel minél több embert sikerül meggyógyítani.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: a kormány az eddigi kétmilliárd forintos támogatáson felül újabb félmilliárd forinttal segít Kárpátalján és Ukrajnában.

Ennek egyik része a szerda reggel induló orvosieszköz- és gyógyszerszállítmány, a másik része pedig kárpátaljai és ukrajnai karitatív akciók támogatása - tette hozzá.

Azt mondta, a kormány válasza egyértelmű az ukrajnai fegyveres konfliktusra: megvédjük Magyarország biztonságát, ugyanakkor eleget teszünk annak az erkölcsi kötelességünknek, hogy segítsünk az ukrajnai háború ártatlan kárvallottjain.

Az elmúlt két hónapban több mint 650 ezer menekült érkezett Magyarországra, akiknek minden általuk kért segítséget megadtak - közölte.

Több mint ezer tonna segélyszállítmányt küldtek Kárpátaljára és ukrajnai nagyvárosokba. Emellett a helyi egyházi karitatív partnereikkel segítették az élelmiszerellátást elsősorban Kárpátalján, ahol nemcsak a magyar ajkú, hanem a többségi ukrán közösséget, illetve a Kárpátaljára érkező több százezer belső menekültet is támogatják - tette hozzá Azbej Tristan.

16:28
Boris Johnson több százmillió fontos újabb hadfelszerelést ígért a kijevi parlamentben közvetített beszédében

Nagy-Britannia több százmillió font értékű újabb hadfelszerelést szállít Ukrajnának - közölte Boris Johnson brit miniszterelnök a kijevi parlament képviselőinek tartott, videókapcsolaton közvetített keddi beszédében.

Johnson kijelentette azt is, hogy Ukrajna megnyeri az Oroszország által indított háborút.

Szavai szerint ugyanis a Kreml alapvető számítási hibát, rettenetes baklövést követett el Ukrajna megtámadásával.

A Downing Street ismertetése szerint a brit kormányfő elmondta az ukrán törvényhozás tagjainak, hogy Nagy-Britannia 300 millió font (136 milliárd forint) értékben szállít felszereléseket Ukrajnának az orosz hadműveletek elleni védelemhez.

A csomagban az ukrán városokat lövő tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszerek, az ukrán erők ellátására szolgáló, nagy teherbírású drónok és több ezer éjjellátó berendezés szerepel.

16:17
Az oroszok megrohamozták a neonáci Azov ezredet Mariupolban

A Sky News értesülései szerint az orosz hadsereg megrohamozta a mariupoli Azovstal ipari területet, amelyet a szélsőjobboldali Azov ezred katonái őriznek.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

16:11
Ukrajna új lakásokat épít azoknak, akik a háború miatt vesztették el lakhatásukat

A kijev-területi közigazgatás szerint Irpin és Borogyanka lakóinak, akik az orosz-ukrán háború miatt elvesztették lakhatásukat, hamarosan új lakások épülnek majd - írja a Kyiv Independent

14:55
Oroszország szerint az ukrán katonák kihasználták a mariupoli tűzszünetet, hogy kedvezőbb védelmi állásokat vegyenek fel

Hétfőn az orosz erők megkezdték az Azovstal acélmű bombázását, miután számos civilt evakuáltak az üzem alatti bunkerekből.

Oroszország most beismerte, hogy megtámadta az acélművet, de azt állítja, az után kezdtek támadni, hogy az ukrán katonák a tűzszünetet kihasználva kedvezőbb védelmi pozíciókat vettek fel. 

14:24
Videón, ahogy az oroszok kilövik a rakétákat az ukrán fegyverraktárra

Az odesszai raktárban az Egyesült Államokból és európai országokból származó rakétafegyvereket és lőszereket tároltak.

13:53
Kilencre nőtt a Donyeck régiót ért támadások civil áldozatainak száma

A régiót reggel érte támadás, akkor három halálos áldozatról szóltak a jelentések. Vuhledarban, Avdiivkában és Lymanban haltak meg civilek az orosz légitámadások és ágyúzások miatt.

A hatóságok megpróbálják evakuálni a civileket a frontvonalból.

13:14
Ez Putyin válasza az Oroszország elleni szankciókra

Vlagyimir Putyin aláírta a rendeletet a megtorló gazdasági szankciókról, válaszul az „egyes külföldi államok és nemzetközi szervezetek barátságtalan fellépésére" – írja a Sky News.

Vlagyimir PutyinForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Szputnyik pool/Jevgenyij Bijatov

A rendelet értelmében Oroszország megtiltja a termékek és nyersanyagok exportját a szankciókkal sújtott embereknek és szervezeteknek.

A rendelet megtiltja továbbá az orosz megtorló szankciók által sújtott külföldi magánszemélyekkel és cégekkel folytatott tranzakciókat, és megengedi az orosz feleknek, hogy ne teljesítsék a velük szemben fennálló szerződéses kötelezettségeket.

12:39
Hosszú idő után újra tárgyal Putyinnal a francia elnök

A francia elnöki hivatal szerint Emmanuel Macron hamarosan telefonon fog beszélni Vlagyimir Putyinnal. A két vezető március 29. óta nem beszélt egymással, előtte rendszeresen konzultáltak.

„Kötelességem beszélni vele, ez szükséges" – mondta Macron áprilisban egy francia lapnak.

11:56
Mariupoli menekülteket szállító buszok tartanak Zaporizzsja felé

Az ostromlott Mariupolból kimenekített civileket szállító buszok a zaporizzsjai evakuációs központ felé tartanak. A buszoknak több száz kilométeren át kell az oroszok által támogatott szakadárok uralta területen haladniuk – írja a BBC.

Egyelőre nem tudni, a konvoj ukrán ellenőrzés alatt álló területen van-e még.

A buszokon körülbelül 100 nő és gyerek van, akik több mint 60 napot töltöttek az Azovstal acélgyár alatti bunkerekben.

11:25
Oroszország csapást mért az Odessza melletti repülőtérre a nyugati fegyverek miatt

Oroszország azt állítja, hogy nagy pontosságú rakétákkal mért csapást az Odessza közelében lévő katonai repülőtérre. Az orosz védelmi minisztérium szerint ezt a területet a Nyugat által Ukrajnának adományozott fegyverek szállítására használták.

A közlemény szerint megsemmisítettek egy raktárat, amiben Bayraktar TB2 pilóta nélküli drónokat, valamint az Egyesült Államokból és európai országokból származó rakétafegyvereket és lőszereket tároltak.

Makszim Marcsenko, Odessza kormányzója megerősítette, hogy rakétacsapás érte a partot, ami halálos áldozatokkal is járt.

11:06
24 ezer orosz katona halt meg eddig a háborúban Ukrajna szerint

Ukrajna becslése szerint a háború kezdete óta 24 200 orosz katona halt meg, valamint az ukrán erők megsemmisítettek 1062 orosz harckocsit és 194 repülőgépet.

A Sky News szerint az ukrán becslések jóval magasabbak, mint bármely más forrásból származó adatok, Oroszország pedig március óta nem közölte a veszteségek számát.

10:40
Három civil meghalt a kelet-ukrajnai Vuhledarban

Legalább három civilt lőttek le orosz katonák kedd reggel az Ukrajna keleti részén lévő Vuhledarban – írja a Sky News, az ukrán elnöki hivatalra hivatkozva.

A közlemény szerint Donyeck más területei is állandó tűz alatt vannak.

10:27
Képeken az Azovstal acélüzemből menekülő civilek

A képek hitelességét a körülmények miatt nehéz megerősíteni.

Az Ukrán Nemzeti Gárda Azov különítménye által közreadott, dátum nélküli videófelvételről készült képen törmeléken keresztül másznak át emberek az orosz támadásokban súlyosan megrongálódott Azovstal acélüzemben a délkelet-ukrajnai MariupolbanForrás: MTI/AP/Ukrán Nemzeti Gárda Azov Különítménye

 

Forrás: MTI/AP/Ukrán Nemzeti Gárda Azov Különítménye
10:12
Megdöbbentő, amit Harkovban láttak

Rejtélyes alakzatban találtak rá több katona holttestére - részletek itt.

10:03
Több mint 350 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton hétfőn

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 372 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 116 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti pályaudvarra és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában.

12