Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 72. napjáról.

06:12
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

22:04
Orosz média: civilek hagyták el a mariupoli acélmű területét

Civil lakosok hagyták el több csoportban a mariupoli Azovsztal acélmű épületét - közölték péntek este orosz hírügynökségek.

A TASZSZ hírügynökség szerint 51 személyt sikerült kimenekíteni. Az evakuáltak között, akik több autóbusszal hagyták el az üzem területét, több gyerek is volt.

Az orosz haderő csütörtöktől szombatig egyoldalú fegyvernyugvást hirdetett meg a reggel 8 és délután 18 óra közötti időszakra, humanitárius folyosókat biztosítva a távozni kívánó civileknek a Moszkva szerint utolsóként ukrán kézben maradt mariupoli létesítményből.

Csütörtök óta ez volt az első alkalom, hogy emberek jöttek elő az Azovsztalból.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet.

Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik, amelyben Sojgu szerint több mint kétezer fegyveres tartózkodik. Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője korábban azt mondta, hogy mintegy négyszáz külföldi zsoldos van a föld alatt. Ukrán források szerint mintegy ezer civil is a helyszínen lehet.

Natalja Nyikonorova, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki "népköztársaság" külügyminisztere a TASZSZ hírügynökség szerint kijelentette, hogy a Mariupolból kimenekített emberek háromnegyede az entitásban akar maradni, vagy Oroszországba menne tovább, és csak az egynegyedük kéri az Ukrajnába szállítást.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek esti hadijelentésben azt mondta, hogy az orosz légvédelmi erők a nap folyamán lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, két Szmercs-rakétát és hét drónt. A tábornok szerint rakéta- és tüzérségi egységek 230 katonai célpontot találtak el.

Precíziós levegő-föld rakéták mértek csapást 31 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, Popasna közelében pedig egy lőszerraktárra. Az ukrán fél a beszámoló szerint akár 310 ember és 27 egységnyi haditechnikát veszített. A harcászati légierő gépei 27 ukrán katonai létesítményt semmisítettek meg.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 152 repülőgépet, 112 helikoptert, 749 drónt, 291 légvédelmi rakétarendszert, 2867 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 331 rakéta-sorozatvetőt, 1345 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2698 különleges katonai járművet veszítettek.

18:46
Moszkva bekérette a brit nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy behívatta Nagy-Britannia oroszországi nagykövetét, és határozottan tiltakozott az orosz médiával szembeni új brit szankciókkal kapcsolatban

- írja a SkyNews. Az Egyesült Királyság ugyanis szankciókat vetett ki egyes orosz újságírókra és médiaszervezetekre május elején a legutóbbi intézkedési hullámban, amelynek célja a Moszkvára nehezedő nyomás fokozása volt.

16:54
A következő napokban fokozott offenzíva várható a Donyec-medencében

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó azt mondta egy tévéműsorban, hogy az orosz csapatok folyamatosan ágyúzzák a Donyec-medencei régiót, és a következő napokban fokozott offenzíva várható.Erőteljesebb offenzívára készülünk. A következő 3-4 napban az oroszok bevetnek minden erőt, hogy betörjenek Szeverodoneckbe vagy Popasznába" - fejtette ki, hozzátéve, hogy céljuk az ukrán fegyveres erők bekerítése a térségben.

16:11
Az orosz erők újból fokozták támadásaikat Zaporizzsja megye ellen

Az orosz hadsereg ismét fokozta légi és tüzérségi támadásait az Ukrajna keleti részében lévő Zaporizzsja megye ellen - közölte pénteken a helyi katonai adminisztráció.

A közlemény szerint az utóbbi időben az orosz erők leálltak a régió elleni támadásokkal, viszont péntek délelőtt heves légi és tüzérségi csapásokat mértek Hujlajpole és Orohiv településekre.

14:56
Oroszország: Nem lesz ünnepség Mariupolban

Május 9-én tartják Oroszországban a Győzelem napját a második világháborúban aratott győzelem emlékére.

Korábban több jelentés is megjelent arról, miszerint Mariupolban elkezdték feltakarítani a romokat az utcákról, hogy aznap ott is ünnepséget tarthassanak.

A Kreml most tagadta, hogy így lenne, közlése szerint nem lesznek ünnepségek Mariupolban május 9-én.

14:43
Több száz civilt mentettek ki a mariupoli Azovstal acélműből

Egy ukrán illetékes közlése szerint pénteken újabb civileket sikerült evakuálni a mariupoli Azovstal üzem alatti bunkerekből.

Oroszország szerint mintegy 2000 ukrán katona maradt az acélmű alatti alagutakban és bunkerekben. Ukrajna szerint emellett néhány száz civil is ott rekedt.

Andrij Yermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője azt mondta: „Egy összetett művelet újabb szakaszát hajtottuk végre, hogy kimentsük az embereket Mariupolból. Azt mondhatom, hogy közel 500 civilt sikerült kihoznunk."

13:30
Lőszerraktárat alakítottak ki a kórházban az ukrán erők, elzavarva a személyzetet és a súlyos betegeket

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a csütörtök esti tájékoztatóján ismét azt állította, hogy ukrán nacionalisták katonai célra használják az egészségügyi infrastruktúra létesítményeit.

A tábornok szerint Harkovban, a 8. számú Városi Klinikai Kórház területén tüzérségi lövegeket állítottak fel és lőszerraktárat alakítottak ki, elzavarva a kórházi személyzetet és az összes civilt, beleértve a súlyos betegeket is.

Mizincev azt mondta, hogy a nemzetközi normák és a humanitárius jog megsértésével katonai létesítménnyé alakították át a szlovjanszki vasúti kórházat, az egyik odesszai regionális klinikai kórházat és a liszicsanki gyermekkórházat is.

A tábornok szerint ukrán radikálisok erőszakkal akadályozzák meg a civilek Oroszországba távozását, holott, mint állította, 2 133 ukrajnai településről 2 754 677 evakuálási kérelem érkezett az orosz hadsereghez. Eddig csaknem 1 millió 130 ezer menekült érkezett Oroszországba.

13:03
Fegyvernyugvást hirdettek, aknamentesítették a Mariupolból kivezető utakat az oroszok

Az orosz haderő bejelentette, hogy pénteken ismét humanitárius folyosókat nyitott a távozni szándékozó civilek számára a mariupoli Azovstal erőműnél. Orosz jelentések szerint a létesítményben körülzárt

ukrán fegyveresek csütörtökön többször is megsértették az orosz részről egyoldalúan meghirdetett fegyvernyugvást.

Hivatalos bejelentés a létesítmény területéről kimenekített civilekről nem hangzott el.

Füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmű területén egy orosz támadás során 2022. május 5-énForrás: MTI/AP/-

Konsztantyin Ivascsenko, Mariupol orosz részről kinevezett polgármestere pénteken a Szolovjov.Live online tévécsatornának kijelentette, hogy

a Mariupolba vezető összes utat aknamentesítették,

kivéve azt, amely Mangus elővárossal köti össze. A tisztségviselő szerint a kikötőváros élelmiszer- és ivóvíz-ellátása megoldódott.

12:44
Döntő jelentőségű harcok folynak Délkelet-Ukrajnában

Megsemmisítették az orosz légierő nagypontosságú levegő-föld rakétái az ukrán hadsereg nagy lőszerraktárát a kramatorszki Energomasszpecsztal üzem területén - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Orosz katonai elemzők szerint

a Kramatorszk és Szlovjanszk birtoklásáért folytatott harcok döntő jelentőségűek a délkelet-ukrajnai Donyec-medence birtoklásáért folytatott küzdelemben.

Konasenkov szerint a precíziós légi indítású rakéták emellett megsemmisítettek egy Tocska-U harcászati ballisztikus rakétarendszert a Zaporizzsja megyei Novotavricsevszke falu közelében, valamint 10 erődítményt, az ukrán fegyveres erők élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásait. A harcászati légierő és drónok 24 ukrán katonai létesítményre mértek csapást, a rakétacsapatok megsemmisítették egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer indítóállását és öt élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást.

A tüzérség hat harcálláspontot, három lőszerraktárt, 187 erődítményt, valamint 26 ukrán tüzérségi üteget semmisített meg. Konasenkov szerint mintegy 280 "nacionalista" ukrán halt meg és 41 egységnyi haditechnika pusztult el.

Az orosz légvédelem lelőtt egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es harci gépet, négy Tocska-U rakétát és 13 drónt.

12:18
Ég egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren

Meg nem erősített jelentések szerint kigyulladt egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren, ahol nemrég egy másik orosz hadihajó, a Moszkva is elsüllyedt – írja a Sky News.

11:43
Oroszország továbbra is azt állítja, nem fog nukleáris fegyvert használni

A Kreml ismét megerősítette korábbi kijelentését, miszerint nem fog nukleáris fegyvert bevetni Ukrajnában.

Alekszej Zajcev, az orosz külügyminisztérium szóvivője újságíróknak azt mondta: „Nukleáris fegyver használata – amiről a nyugati tisztviselők beszélnek – nem alkalmazható a Moszkva által Ukrajnában végrehajtott különleges katonai műveletben".

11:17
Oroszország Mariupolban ünnepelheti május 9-én a Győzelem napját

A Győzelem napján, május 9-én ünneplik a második világháború végét Oroszországban. Egyes jelentések szerint Ukrajnában is tarthatnak ünnepséget az oroszok, egészen pontosan a lepusztult Mariupolban.

Egy Twitterre feltöltött videó szerint a városban elkezdték eltakarítani a romokat az utcákról. Az AP-nek egy ember azt nyilatkozta: „Segítünk a parkok és a műemlékek helyreállításában május 9. előtt, hogy a mariupoliak megtarthassák az ünnepet".

10:48
Az oroszok lőszerraktárakat semmisítettek meg Kramatorszk városában

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy rakétái megsemmisítettek egy nagy lőszerraktárt a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában.

Azt is közölte, hogy légvédelmük két ukrán harci gépet, egy Szu-25-öst és egy MiG-29-est lőtt le Luhanszk régió keleti részén - írja a Sky News, akik azt is hozzá teszik, hogy ezeket az állításoknak a hitelességét nem tudták leellenőrizni.

10:02
Újabb kísérletet tesznek az Azovstalban rekedt civilek kimentésére

Egy magas rangú ukrán tisztviselő azt mondta, jelenleg újabb kísérlet folyik a mariupoli Azovstal acélműben rekedt civilek evakuálására.

Andriy Yermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője részleteket nem árult el, későbbre ígért tájékoztatást.

09:36
269 háború elől menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton 269 menekülőnek segítettek csütörtökön. Az éjszakát 67 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-vel. 

humanitárius tranzitpont a BOK csarnokbanForrás: Nagy Boglárka

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít nekik a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - tájékoztatott a kormányhivatal.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

08:55
Műholdfelvétel az ostromlott mariupoli Azovstal acélműről
A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott, 2022. május 4-én készült műholdkép a mariupoli Azovsztal acélmű orosz támadásokban megrongálódott épületeirőlForrás: MTI/AP/Planet Labs PBC/-
07:27
551 menekült érkezett Budapestre

Az ukrajnai háború elől 2022. május 5-én 551 ember, köztük 156 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Forrás: police.hu
06:50
Bizakodó az ENSZ főttikára

António Guterres bízik benne, hogy újabb evakuálási kísérlet jár sikerrel Mariupolból és az Azovstal acélműből. Legutóbbi Twitter-bejegyzésében pozitívan értékelte, hogy az eddigi két humanitárius akcióan 500 embert sikerült kimenekíteni.

06:29
Több millió tonna ukrán gabona áll a kikötőkben

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna gabonaexportja súlyos károkat szenvedett, miután rakétatalálat érte a hat legnagyobb raktárat.

"Oroszország élelmezésbiztonsági válságot provokál. Több millió tonnányi gabonánk van elzárva a kikötőinkben" – mondta, sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy eljuthasson a gabona olyan országokba, amelyeknek nagy szükségük van rá.

12