Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 80. napjáról.

06:01
Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit ITT követheti.

22:09
Az oroszok egy nap alatt több mint 200 csapást mérhettek az ukrán erőkre

Az ukrajnai orosz szárazföldi csapatok rakéta- és tüzérségi támadásokban egy nap alatt az Ukrán Fegyveres Erők több mint 200 objektumát találták el – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, írja az Izvestija.

A beszámoló szerint a támadásokban

hat parancsnoki állomást, 178 munkaerő- és haditechnikai koncentrációs területet, három megerősített bunkert, valamint 28 tüzérségi egységet találtak el, köztük egy többszörös kilövésű rakétarendszert.

21:36
A törökök tárgyalni fognak a svéd és finn NATO-csatlakozásról

Május 14-én Berlinben találkoztak a NATO külügyminiszterei, hogy megtárgyalják a finn és a svéd csatlakozási kérelmet. Számos ország támogatásáról biztosította a csatlakozni kívánó északi országokat, Törökország azonban aggályait fejezte ki - írja a Reuters.

Berlinbe érkezve Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter elmondta, hogy a NATO-tagállamoknak meg kell vitatnia azt az ügyet, hogy a NATO-csatlakozást fontolgató Finnország és Svédország "elfogadhatatlan és felháborító" módon támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. 

A török nép nagy többsége ellenzi ezen országok csatlakozását, és azt kérik, hogy blokkoljuk ezt a folyamatot

- mondta. 

Erről részletesen itt írtunk. 

20:38
Törökország aggódik a finn és svéd NATO-csatlakozás miatt

Számos NATO-tagállam külügyminisztere országa egyértelmű támogatásáról biztosította szombat este Finnországot és Svédországot abban, hogy csatlakozzanak a katonai szövetséghez, a török diplomácia vezetője viszont aggályainak adott hangot a miniszterek berlini tanácskozása előtt.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt vetette fel: a NATO-tagállamoknak meg kell vitatnia azt az ügyet, hogy a NATO-csatlakozást fontolgató Finnország és Svédország "elfogadhatatlan és felháborító" módon támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) és a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. "Ezek terrorista szervezetek, amelyek napi szinten támadják csapatainkat" - mondta a török miniszter, hozzátéve, hogy a törökök nagy többsége ellenzi a két skandináv ország NATO-tagságát, és azt várják az ankarai kormánytól, hogy ezt akadályozza meg.

19:41
Medvegyev válaszolt a G7 országok fenyegetésére

Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök reagált a G7-országok külügyminisztereinek mai nyilatkozatára, miszerint sosem fogják elismerni a Moszkva által erővel megváltoztatni akart ukrán határokat.

Medvegyev kijelentette:

Fogalmazzunk finoman: országunkat nem érdekli, hogy a G7-ek nem ismerik el az új határokat, az ott élő emberek valódi akarata a fontos. Ne feledkezzetek meg a koszovói precedensről, nyugati barátaim"

- írta Telegram-csatornáján.

18:27
Pusztító csapást mértek az oroszok az ukrán hadseregre

Megakadályozták az ukrán csapatok azon kísérletét, hogy egy pontonhíd segítségével átkeljenek a Szeverszkij-Donyec folyón, jelentette be Oroszország védelmi minisztériuma.

"A ponton-hidat a tüzérség teljesen megsemmisítette és elsüllyesztette. Az ellenséges [ukrán] páncélozott járműveket, amelyeknek a csata során sikerült átkelniük a pontonokon, az orosz tüzérség és a gyalogsági harcjárművek tüze legénységgel együtt megsemmisítette. Az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járműveinek egy részét az orosz katonák lefoglalták" - áll a minisztérium közleményében.

Szombaton korábban az ukrán erők is arról számoltak be, hogy egy egész orosz zászlóaljat semlegesítettek, amikor megpróbáltak átkelni a Szeverszkij-Donyec folyón.

18:13
Meddig fog tartani a háború?

Az orosz-ukrán háború nyolcvanadik napján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy nehéz megjósolni, meddig fog tartani a háború.

Az ukrán elnök hasonlóan nyilatkozott, Zelenszkij szerint „ma senki sem tudja megjósolni, meddig fog tartani ez a háború".

Zelenszkij kijelentése után nem sokkal azonban az ukrán katonai hírszerzés vezetője arról beszélt, hogy az év végére véget érhet a háború.

16:52
Grúzia nem ismeri el a dél-oszétiai népszavazást

Dél-Oszétiában az Oroszországhoz való csatlakozásról tartanak népszavazást júliusban. A grúz kormánypárt vezetője szombaton kijelentette, hogy

Tbiliszi nem fogja elismerni a dél-oszét hatóságokat, sem a választásokat, sem a népszavazást.

- írja lenta.ru hírportál.

Dél-Oszétia de facto állam a Kaukázusban, amely 1991-ben szakadt el Grúziától.

16:42
Putyin külügyminisztere rablásnak nevezte az Oroszország elleni szankciókat

A nyugati országok az oroszellenes intézkedések között "igazi rablást" is gyakorolnak, jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki meglepődésének adott hangot az "abszolút barlangszerű, russzofób kitöréssel kapcsolatban, amely az összes úgynevezett civilizált országban történt".

„A politikai korrektséget, tisztességet, szabályokat és ezekkel együtt a jogi normákat egyszerűen elvetik, el akarják törölni az orosz kultúrát, megengedett minden országunk elleni ellenséges fellépés, beleértve a nyílt rablást is"

– fogalmazott Lavrov.

A miniszter úgy véli, hogy a nyugati országok az ilyen „ragadozó akciókkal" aláásták hírnevüket.

16:18
Boris Johnson elmondta, mikor tárgyalhat Putyinnal

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jelenleg nem lenne sok értelme a tárgyalásnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Johnson a Daily Mail című konzervatív brit lapnak adott interjúban kijelentette: az, hogy Nagy-Britannia fegyvereket szállít Ukrajnának, nem azt jelenti, hogy akár közvetett módon Oroszországgal állna harcban.

Nagy-Britannia egyébként régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek. Johnson pénteki bejelentése szerint pedig London további 300 millió font értékben szállít felszereléseket Ukrajnának az orosz invázió elleni védelemhez.

15:20
A G7 országok üzentek Moszkvának

A G7-országok soha nem fogják elismerni az Oroszország által ukrajnai háborúja révén, erővel megváltoztatni akart határokat - jelentette ki az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport a háromnapos németországi találkozóját lezáró, szombati nyilatkozatában.

A külügyminiszterek, akik az észak-németországi Wangelsben tanácskoztak, leszögezték, hogy

folytatják Ukrajna megsegítését fegyverekkel és más hadi eszközökkel "mindaddig, amíg szükséges".

"Továbbra is elkötelezetten támogatjuk Ukrajna - és annak részeként a Krím - szuverenitását és területi egységét" - hangsúlyozták.

A miniszterek megismételték Moszkvának szóló követelésüket, miszerint "vessen véget a háborúnak, amelyet Ukrajna nem provokált ki, valamint annak a szörnyű szenvedésnek és emberéletben eső kárnak, amelyet előidéz". Ismét felszólították Fehéroroszországot, hogy "ne könnyítse meg Oroszországnak az ukrajnai intervenciót, és tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit".

14:39
Megdöbbentő légifelvételek a lerombolt Azovstal Acélgyárról

A felvételeket, amelyeken látszik, milyen pusztítás történt az Azovstalban Twitteren tették közzé.

 Mások pedig a gyárból töltöttek fel felvételeket:

 A videók és a bejegyzések hitelességét a körülmények miatt nem lehet teljes körűen megerősíteni. 

14:25
A német kancellár szerint nem változott meg Putyin hozzáállása

Olaf Scholz német kancellár nem észlel semmilyen változást Vlagyimir Putyin orosz elnök hozzáállásában az Ukrajna ellen indított háborúhoz, amely szerinte "esztelen" és "az egész világnak árt". Erről Scholz egy szombaton megjelent interjúban beszélt, miután pénteken több mint egy órán át telefonon tárgyalt Putyinnal.

Scholz szerint egyértelmű, hogy Oroszország az elmúlt 11 hétben nem érte el semmilyen deklarált célját, amelyek egyike volt, hogy Ukrajnából az Oroszország és a terjeszkedő NATO közötti ütközőövezetet csináljon. Sőt, szerinte éppen ellenkezőleg: a háború új életet lehelt a nyugati védelmi szövetségbe, ami tovább erősödik, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz.

A német kancellár az interjúban fogadkozott, hogy

Németország nem áll le Oroszország büntetésével a háború miatt a szankciók révén, és hogy a berlini kormány továbbra is támogatni fogja az Ukrajnának történő fegyverszállításokat.

A kancellár szerint Putyinnak fel kellene ismernie, hogy ebből a helyzetből csak úgy kerülhet ki Oroszország, ha megállapodik Ukrajnával, viszont a béke feltételeit nem diktálhatja - tette hozzá.

14:05
India betiltja a búzaexportot az ukrán háború miatt

India bejelentette a búzaexport azonnali betiltását, az ukrajnai háború és a világpiaci árak megugrása miatt, élelmiszerbiztonsági kockázatra hivatkozva.

Az indiai külkereskedelmi igazgatóság pénteki közleménye szerint a búza világpiaci árának megugrása veszélyezteti India és a környező országok élelmezésbiztonságát.

A háború kitörésekor még az volt India célja, hogy a kieső ukrán és orosz gabonát pótolja a világpiacon, és új piacokat találjon saját búzájának Európában, Afrikában és Ázsiában, most azonban irányt váltott a világ egyik legnagyobb búzatermelő országa.

Szakértők szerint egyrészt az infláció áll a háttérben, másrészt a hirtelen jött kánikula, ami miatt attól tartanak, hogy alacsony terméshozamot érhetnek csak el, így saját ellátásukat helyezték előtérbe.

12:52
Az orosz erők kivonulnak Harkovból a polgármester szerint

Ihor Terekhov, Harkov polgármestere a BBC-nek azt mondta, hogy az oroszok kivonultak Harkov város területéről az orosz határ irányába. Úgy nyilatkozott, hogy az orosz csapatoknak csak egyszer sikerült bejutniuk az északkelet-ukrajnai városba.

Az oroszok folyamatosan ágyúzták Harkovot, mert nagyon közel tartózkodtak a városhoz. A harkovi területvédelem és az ukrán fegyveres erők erőfeszítéseinek köszönhetően azonban az oroszok most messzebb vonultak a várostól"

- fogalmazott a polgármester hozzátéve, hogy

„Most nyugalom van Harkovban, és az emberek fokozatosan visszatérnek a városba. Víz-, gáz- és áramellátást biztosítunk minden polgárnak. Sajnos azonban sok lakóépület megsemmisült vagy megrongálódott, így komoly újjáépítésbe kell kezdeni."

12:34
Egy egész orosz zászlóalj semmisülhetett meg, amikor megpróbáltak átkelni egy folyón - videók

Az orosz erők "nagyon kockázatos" manővereket hajtanak végre, amelyek arra utalnak, hogy katonai vezetőik nyomás alatt állnak, hogy előrelépést tegyenek kelet-ukrajnai hadműveleteikben, írja a brit hírszerzésre hivatkozva a Sky News. A brit hírszerzés erről az után nyilatkozott, hogy nyilvánosságra került, hogy az orosz erők nagy veszteséget szenvedtek, amikor egy csapat megpróbált átkelni egy folyón.

Az ukrán erők által közzétett felvételeken több kiégett katonai jármű és egy részben elmerült hídszakasz látható a Donbász régióban.

A közösségi médiában közben újabb felvételek is megjelentek, hogy az oroszok újra próbálnak átkelni a folyón.

11:30
272 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 272 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 118 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-t.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve

- írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

11:11
Ezzel az eszközzel szinte hangtalanul mozoghatnak az ukrán védők - videó

Elektromos motorokkal szinte hangtalanul tudnak mozogni és felderíteni az ukrán védők, erről töltöttek fel videót kanadai önkéntes katonák.

10:51
Harckocsit és más felszereléseket hagytak maguk után az oroszok - videó

Egy harckocsit és különböző felszereléseket hagytak maguk után orosz csapatok Ukrajnában. Egy videón látható, hogy ahogy ukrán katonák rátalálnak az elhagyott tankra.

10:33
Hihetetlenül alacsonyan repülnek vadászrepülők a krími tengerparton - videó

Alig néhány méterre a föld felett húznak el a vadászgépek Krím tengerpartjánál.

12