Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 80. napjáról.

09:51
Finnország nem kap több áramot Oroszországból

A finn nemzeti hálózatot üzemeltető Fingrid megerősítette a Sky Newsnak, amit már bejelentettek korábban: Oroszországból nem érkezik több áram az országba.

Reima Paivinen, a Fingrid egyik vezető alelnöke elmondta, hogy "bíznak abban, hogy nem lesznek nagyobb problémák", és várhatóan Svédországból elegendő energiát fognak biztosítani.

Az Oroszországból származó villamosenergia Finnország teljes fogyasztásának mintegy 10%-át teszi ki.

Finnország a héten megerősítette, hogy csatlakozni kíván a NATO-hoz.

08:33
Az ORFK pénteki adatai a menekültekről

Magyarország területére 2022. május 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5928 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6546 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 502 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. május 13-án 280 ember, köztük 66 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

07:28
A luhanszki Popaszna az orosz bombázás után - képek
06:28
Donyecki településeket bombáztak az oroszok

Több települést bombáztak tegnap az oroszok a donyecki régióban, Avdijkában egy ember meghalt, tizenketten megsebesültek, emellett további három települést bombáztak az oroszok - írta a régió kormányzója.

05:59
73 tankot veszíthetett Oroszország a folyami csatában

Az ukrán hadsereg állítása szerint legalább 73 orosz harckocsit és más felszerelést semmisített meg a Donbász régióban egy folyó körül vívott harc során - írta a Sky News.

Az ukrán erők által közzétett felvételeken több kiégett katonai jármű és egy híd részben víz alá került részei látszanak a Bilohorivkában a Sziverszkij Donyec folyóért vívott harc után.

 

05:45
Robbanások a belgorodi régióban
05:44
Ukrajna egymillió ember felfegyverzésére készül

Ukrajna védelmi minisztere azt mondta, hogy reményei szerint egymillió harcost fognak felfegyverezni, miközben az ország a háború új, hosszú szakaszára készül.

Oleksiy Reznikov Facebook-bejegyzésében megjegyezte, Ukrajnának, hogy megnyerje a háborút, alaposan meg kell terveznie az erőforrásait, és nem követhetnek el hibákat.

Azt írta, Oroszország már stratégiai vereséget szenvedett. Úgy véli, a külföldi fegyverek érkezése és az ukránok ösztönzése tovább billenti az egyensúlyt Oroszországgal szemben, de előtte Ukrajnára még rendkívül nehéz hetek várnak.

22