Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 82. napjáról.

04:07
Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit ITT követheti.

00:11
Az ukránok 45 oroszt vádolnak háborús bűnökkel

Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén - közölte Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban.

"Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (...) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és három személy már bíróság előtt áll" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészt, aki hozzátette, hogy az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek. "Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban" - jegyezte meg Venegyiktova.

20:27
Orosz védelmi miniszter: Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

Alekszandr Hodakovszkij, a donyecki szakadárok Vosztok alegységeinek parancsnoka hétfő délelőtti Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy tíz ukrán katona jött ki fehér zászlóval a mariupoli Azovsztal acélmű területéről. Későbbi híradás szerint Hodakovszkij kilenc harcos érkezéséről számolt be, akik nem magukat megadni jöttek, hanem a sebesültek evakuálásról tárgyalni. A felek meghatározták a sebesültek elszállításának útvonalát, és a donyecki parancsnok szerint az ukránok elkezdték a torlaszok eltakarítását az üzem területén.

Nyikolaj Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a közléssel kapcsolatban annyit jegyzett meg egy sajtónyilatkozatban, hogy a különleges művelet sikere érdekében hivatalos tájékoztatás csak később hangzik el arról, hogy ki és milyen körülmények között adta meg magát.

Korábban Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az Azovsztal területén több mint ezer katona van, köztük több százan megsebesültek. Azt mondta, hogy sokuknak sürgős evakuálásra és orvosi ellátásra van szükségük.

Az orosz védelmi minisztérium május 7-én jelentette be, hogy az acélgyárban rekedt civileket evakuálták az acélmű területéről.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter először április 21-én tett bejelentést az azovi-tengeri kikötőváros "felszabadításáról", hozzátéve, hogy az acélmű bevételéhez még három-négy napra lesz szükség. Putyin elnök "emberiességi megfontolásból" elrendelte akkor, hogy ostrom helyett tartsák blokád alatt az acélművet. Az Azovsztal 11 négyzetkilométeren elterülő létesítményében hétszintes földalatti alagútrendszer húzódik.

17:42
Macron támogatja Svédország NATO-csatlakozását

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn teljes támogatásáról biztosította Svédország döntését arról, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

A francia elnöki hivatal nem sokkal azután adott ki közleményt a témáról, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök - a parlament vitáját követően - bejelentette Stockholm határozatát.

Macron úgy fogalmazott: teljes mértékben támogatja Svédország szuverén döntését a gyors NATO-csatlakozásról.

A francia elnök az elsők között üdvözölte a múlt héten Finnország hasonló döntését is.

Üdvözölte a svéd bejelentést Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. A Twitter internetes közösségi oldalon közölt reagálásában úgy vélte: Svédország és Finnország NATO-ba lépése egyértelműen előnyös lenne a kollektív biztonság és védelem szempontjából.

16:33
Orosz védelmi tárca: Az Azovsztalnál megállapodás született a sebesültek elszállításáról

A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius folyosót nyitottak, hogy a sebesült ukrán katonákat a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Novoazovszk egy egészségügyi létesítményébe szállítsák, ahol minden szükséges segítséget megkapnak.

16:23
Folytatódik az Azovstal-gyár bombázása - videó
15:46
Romokban Kelet-Ukrajna, folyamatosan bombázzák az oroszok a térséget

 

Ukrán katonák egy harci járművön Bakhmut közelében.Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A teljes galériát ide katintva tekintheti meg.

15:24
Drónfelvételen a háborús pusztítás Oleksandrivkában - videó
14:11
Végleg hátat fordít Oroszországnak a legnagyobb gyorséttermi vállalat

A McDonald's bejelentette, hogy eladja oroszországi érdekeltségeit, bő 30 évvel azután, hogy ott is éttermeket kezdett működtetni. A döntést a február 24-én indult ukrajnai orosz invázióval indokolták.

A teljes hírt itt olvashatja.

13:58
Ukrajna szerint visszavertek egy orosz támadást Szumi régióban

Az ukrán határőrök megállítottak egy orosz szabotőrükből és felderítőkből álló csapatot Szumi régióban hétfő reggel a régió kormányzója szerint.

12:49
168 repülőgépet és 125 helikoptert veszítettek az ukránok a háború kezdete óta

Az orosz védelmi tárca összegzése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 168 repülőgépet, 125 helikoptert, 889 drónt, 307 légvédelmi rakétarendszert, 3108 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 381 rakéta-sorozatvetőt, 1529 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2949 speciális katonai járművet veszített.

12:30
Peszkov: Európa nem lesz biztonságosabb attól, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz

Dmitrij Peszkov szerint Oroszország figyelemmel fogja követni Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A Kreml szóvivője szerint a két ország felvétele a NATO-ba nem fogja megerősíteni Európa biztonsági szerkezetét.

12:08
Újabb vállalat vonul ki Oroszországból

A Renault is kivonul Oroszországból. A cég már márciusban felfüggesztette a gyártást a moszkvai gyárában.

11:26
Nem lesz megállapodás az olajembargóról

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szembeni bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó újabb szankciós csomagról - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.

Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében" - fogalmazott.

Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek - hívta fel a figyelmet Borrell, majd hozzátette: "de úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk".

11:23
Oroszország lelőtt három ukrán harci repülőt

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy lelőttek három ukrán harci repülőt: egy Su-24-es gépet a Kígyó-sziget közelében, és két Su-25-ös repülőgépet Harkov és Mikolajiv régióban. Hozzátették, hogy Harkov régióban két katonai parancsnokságot, valamint fegyverraktárakat is eltaláltak.

10:52
Rakétatámadás Odessza régióban, három ember megsérült

Az odesszai városi tanács a Telegramon közölte, hogy rakétatámadás ért egy használaton kívüli hidat a Dnyeszter torkolatánál. Két felnőtt és egy gyerek megsérült.

10:33
A luhanszki régióban indítanak offenzívát az oroszok

Az oroszok Harkov környékéről megkezdték a csapataik átcsoportosítását és a tervek szerint friss offenzívát indítanak a luhanszki régióban, amelyet teljes egészében elfoglalhatnak. Az Institute for the Study of War elemzése kiemeli, hogy az oroszokon fontos stratégiai célpontokra mérhetnek csapásokat az elkövetkező időszakban. Ezek közé tartoznak az ukrán utánpótlásvonalak, valamint a kommunikációt szolgáló objektumok.

A teljes hírt itt olvashatja.

10:18
Orosz külügyminiszter-helyettes: Hiba lenne, ha Finnország és Svédország csatlakozna a NATO-hoz

Az orosz külügyminiszter-helyettes, Szergej Riabkov szerint hiba lenne, és messzire mutató következményei lennének annak, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz. Szerinte a két ország nem hiheti azt, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik ebbe a lépésbe, ami megváltoztatná a globális helyzetet is.

09:50
381 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton vasárnap 381 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 210 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala hétfőn az MTI-t.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

09:20
Az ukrán csapatok elérték az orosz határt Harkovnál - videó

Harkov kormányzója azt állítja, hogy az Ukrajnát védő csapatok elérték az orosz határt Harkov régióban.

Az eseményről videót is megosztottak a Twitteren:

12