Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 84. napjáról.

05:13
Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háborúról ITT ÍRUNK a folytatásban.

21:32
Újra megnyitott az amerikai nagykövetség Kijevben

Ismét megkezdte munkáját az Egyesült Államok nagykövetsége szerdán Kijevben, ahonnan az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított teljes körű háború miatt evakuálni kellett az amerikai diplomatákat - jelentette be Daniel Langenkamp, a diplomáciai képviselet szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

"Hivatalosan is újraindítjuk a munkát" - mondta a szóvivő az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint. Elmondása szerint első körben csupán néhány diplomata kezdi meg a tevékenységét Kijevben a külképviselet személyzetéből. A nagykövetség fölé szerdán kitűzték az amerikai zászlót.
Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és néhány amerikai diplomata már május 8-án megérkezett az ukrán fővárosba. A külképviselet akkori sajtóközleményében kiemelték, hogy a nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az amerikai diplomaták április 26-án tértek vissza Ukrajnába, de akkor még a harcoktól megkímélt, biztonságosabb nyugati országrészben lévő Lvivbe. Korábban jelezték, hogy május végéig készülnek visszatérni a fővárosba, de még ezt is attól tették függővé, miként alakul a biztonsági helyzet Kijevben.

21:19
Joe Biden: Az Egyesült Államok együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal

Az Egyesült Államok a NATO-ban együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szerdán közzétett nyilatkozatában.

"Melegen üdvözlöm és határozottan támogatom Finnország és Svédország történelmi jelentkezését a NATO-ba, és már várom, hogy együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok Kongresszusával és NATO-szövetségeseinkkel azon, hogy Finnország és Svédország minél hamarabb a történelem legerősebb védelmi szövetségének tagjává váljon" - olvashatóak Biden szavai az elnöki hivatal washingtoni közleményében.
Az elnök szerint a két észak-európai ország "fontos döntést hozott" a NATO-tagsággal kapcsolatban, hiszen a katonai szervezet "egymilliárd ember biztonságát garantálja Európában és Észak-Amerikában". Nyilatkozatában Biden méltatta az "alapos és inkluzív demokratikus folyamatokat", amelyek megelőzték a döntést mindkét országban.

Nyilatkozatában Biden az Egyesült Államok "régi, rendíthetetlen partnereiként" utalt Finnországra és Svédországra, akik "tovább erősítik a védelmi együttműködést a NATO-szövetségesek között". Az amerikai elnök leszögezte, hogy az új tagokkal együtt "az Egyesült Államok ezentúl is fenntartja jelenlétét a Balti-tenger térségében", és "együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben, és szembenézzenek az agresszióval".

Hangsúlyozta, hogy örömmel fogadja Sauli Niinistö finn államfőt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt csütörtöki látogatásuk során Washingtonban, ahol "tovább tárgyalhatnak NATO-jelentkezésükről és Európa biztonságáról".

20:00
Az Európai Bizottság ismertette terveit Ukrajna újjáépítésének segítésére

Az Európai Bizottság szerdán ismertette terveit Ukrajna újjáépítésének segítésére, s ennek keretében makroszintű európai uniós pénzügyi támogatást javasolt Kijev javára egy 9 milliárd eurót elérő összegű kölcsön formájában 2022 folyamán.

Brüsszeli közleményében a testület kiemelte: jelentős pénzügyi erőfeszítésre lesz szükség Ukrajna háborús károkat követő újjáépítéséhez. Miközben Oroszország folytatja háborúját, még nem lehet tudni, hogy összességében milyen szükségletekkel jár majd Ukrajna újjáépítése, azonban már most fontos elkezdeni megtervezni a nemzetközi erőfeszítés fő építőelemeit. Az Európai Unió készen áll arra, hogy kivegye a részét az ukrajnai alapvető szolgáltatások fenntartásában, a humanitárius szükségletek kezelésében és a leglényegesebb megsemmisített infrastruktúrák helyreállításában - írta az uniós javaslattevő és végrehajtó szerv.

A bizottsági terv szerint egy nemzetközi koordinációs platform jönne létre, amelyet az Európai Bizottság és az ukrán kormány közösen irányít. A platform összefogná a támogató partnereket és szervezeteket, köztük az uniós tagállamokat, más két- és többoldalú partnereket és a nemzetközi pénzügyi szervezeteket. A platform által jóváhagyott, igényfelmérésen nyugvó újjáépítési terv szolgálna alapul ahhoz, hogy az Európai Unió és a többi partner meghatározza a finanszírozásra kiválasztott kiemelt területeket és az egyedi projekteket. A platform koordinálná a finanszírozási forrásokat és felhasználásuk optimalizálása érdekében a rendeltetésüket, valamint nyomon követné a terv végrehajtása terén elért eredményeket.

Jelentős hangsúlyt kapnak a jogállamisági reformok és a korrupció elleni küzdelem, az uniós éghajlat-, környezetvédelmi és digitális szakpolitikákkal és normákkal összhangban álló beruházások pedig segíteni fogják Ukrajnát abban, hogy megerősödve és ellenállóbban épüljön újjá az orosz támadások okozta pusztításból - közölték.

Az újjáépítési terv előmozdítására a bizottság egy új pénzügyi eszköz létrehozását is javasolta, amely vissza nem térítendő támogatások és hitelek kombinációjából állna. Igazodna azokhoz a kihívásokhoz, amelyeket Ukrajna újjáépítése és az európai integráció felé vezető úton való támogatása jelent, továbbá olyan egyedi irányítási struktúrával rendelkezne, amely biztosítja Ukrajna teljes körű szerepvállalását - tette hozzá az Európai Bizottság.

19:00
28 300 orosz katona halt meg az ukránok szerint

Kijev legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 28 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 202 orosz repülőgépet, 167 helikoptert, 13 hadihajót, 1251 harckocsit, 3043 páncélozott harcjárművet, 586 tüzérségi és 91 légvédelmi rendszert, valamint 199 rakéta-sorozatvetőt.

18:40
Zelenszkij a hadiállapot meghosszabbítását kérte a parlamenttől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán javasolta a parlamentnek a hadiállapot újbóli meghosszabbítását Ukrajnában - hozta nyilvánosságra az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A törvényjavaslatot az államfő már beterjesztette a parlamentnek, de szövege egyelőre nem érhető el a törvényhozás honlapján. A hírportál emlékeztetett arra, hogy február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően az elnök kezdeményezésére már két alkalommal - márciusban és áprilisban - harminc-harminc nappal meghosszabbították a hatályát, s most május 25-ig van érvényben.

18:13
Üzent Putyin rettegett vezére

Ramzan Kadirov csecsen vezér nemrég közösségi oldalán beszélt az egyre gyakrabban felmerülő orosz mozgosítás lehetőségéről.

A teljes hírt itt olvashatja.

17:30
Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba, és kész felgyorsítani a belső folyamatokat, hogy a két ország minél előbb beléphessen az észak-atlanti szövetségbe - jelentette ki Mario Draghi olasz kormányfő szerdán Rómában.

"A NATO-csatlakozási kérelem benyújtása világos válasz Ukrajna orosz lerohanására és arra a fenyegetésre, amelyet az az európai béke és a kollektív biztonságunk szempontjából jelent - mondta Draghi újságíróknak, miután Sanna Marin finn kormányfővel tárgyalt az olasz fővárosban.
Finnország és Svédország szerdán nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba. Törökország - amelynek támogató szavazata elengedhetetlen a kötelezően konszenzussal történő felvételhez - egyelőre elutasítja a két ország belépését. Recep Tayyip Erdogan török elnök egyebek mellett azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy megtagadja a "terrorszervezetek", így a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak kiadatását.

"Egyes kérdéseket még rendezni kell, de meg szeretnénk arról bizonyosodni, hogy minden NATO-tagállam minél előbb ratifikálja a csatlakozásunkat" - hangsúlyozta Sanna Marin a tárgyalás után. A finn kormányfő, aki nem említette a csatlakozást megvétózni kívánó Törökországot, újságírók előtt kijelentette: a tagság gyors ratifikálása lesz a jelenlegi szakaszban a legjobb biztonsági garancia Finnország és Svédország számára.

16:51
Segítőközpontot hoz létre Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet

Ukrajnai menekülteket segítő központot hoz létre Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet, a június második felében megnyíló intézményben természetbeni adományokkal látják el a rászorulókat, valamint információs, jogi, integrációs és lelki segítséget is nyújtanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szerdai, az MTI-nek küldött közleményében azt írta, nemzetközi szinten is jelentős ukrajnai humanitárius szerepvállalásuk mellett Magyarországon is fontos résztvevői a menekülteket segítő munkának. Ahhoz, hogy az Ukrajnából Magyarországra érkező bajbajutottakat még hatékonyabban segíthessék, összetett támogatást nyújtó menekültközpontot hoznak létre Budapest belvárosában.

Ismertették: a tervek szerint június második felében megnyíló központ - miközben természetbeni adományokkal (élelmiszerekkel, higiénés eszközökkel, ruhával, gyermekápolási eszközökkel) látja el a rászorulókat, információs, jogi, integrációs és lelki segítséget is nyújt.
A központ kiemelt tevékenysége a hosszú távú segítségnyújtás lesz azoknak, akik Magyarországon tervezik a jövőjüket - írták. Hozzátették: az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz jutás, a munkavállalás elősegítése, valamint a felnőttképzés mellett a gyermekek gondozásában és a nyelvtanulásban is segítenek majd.

A segélyszervezet munkatársai és önkéntesek külön figyelmet fordítanak a kísérő nélküli kiskorúak, a fogyatékkal élők és az idősek támogatására. A felnőtteknek és a gyermekeknek is szerveznek közösségi, illetve közösségépítő szabadidős és szemléletformáló programokat, hangsúlyt helyezve a tehetséggondozásra és a társadalmi integráció elősegítésére is.

A központ megvalósítását a Magyarországi Tajpej Képviseleti Iroda 1,5 millió dollárral (543 millió forinttal) támogatja.

16:29
Közel 1300 holttestet találtak eddig a kijevi régióban

Eddig 1288 holttestet találtak a kijevi régióban a háború kezdete óta - közölte a régió rendőrfőnöke. Többségük valószínűleg civil.

15:53
Peszkov: Nem folytatódnak a tárgyalások

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint nem folytatódnak a béketárgyalások Ukrajnával, és valószínűleg azután sem fognak, hogy a sebesült ukrán katonák előző nap elhagyták az acélgyárat. Szerinte annak, hogy az Azovsztalnál ukrán katonák "megadják magukat és leteszik a fegyvert, csak egy értelmezése lehet".  Azt is hozzátette, hogy az ukrán félen nem látják azt, hogy hajlandóak lennének folytatni a tárgyalásokat.

14:45
Újabb diplomatákat utasított ki Oroszország

Kedden 35 francia, 24 olasz és 27 spanyol diplomatát utasított ki Oroszország. Az elmúlt hónapokban több mint 300 orosz diplomatát küldtek el európai országokból.

14:25
Háborús bűnök miatt állítottak bíróság elé egy orosz katonát Ukrajnában

Vadim Shishimarint azzal vádolják, hogy megölt egy 62 éves, fegyvertelen civilt Ukrajnában napokkal a háború kezdete után, amiben bűnösnek vallotta magát. Ezért élethosszig tartó börtönbüntetésre számíthat. Az ukrán ügyészség szerint az orosz katonák által elkövetett háborús bűnök ügyében több ezer per várható. Oroszország ugyanakkor tagadja, hogy katonái civileket gyilkoltak volna meg.

13:33
Többen térnek vissza Ukrajnába, mint ahányan elmennek

Ukrajnába az elmúlt 24 órában 37 ezren érkeztek, köztük 33 ezren ukránok, míg az országot 31 ezren hagyták el. Az Ukrainska Pravda ukrán híroldal szerint ez már a nyolcadik nap, amikor többen lépnek be Ukrajnába, mint ahányan elhagyják azt. Az UNHCR szerint a háború kezdete óta több mint 6 millió ember hagyta el Ukrajnát.

12:36
Nincs előrelépés a béketárgyalások folytatásában

Nem történt előrelépés az Ukrajnával folytatott béketárgyalások kapcsán, Kijev nem hajlandó a tárgyalások folytatására - közölte Oroszország.

A tárgyalások nem haladnak előre, és megjegyezzük, hogy az ukrán tárgyaló felek teljes mértékben elzárkóznak a folytatástól - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az Interfax hírügynökség tegnap Andrij Rudenko orosz külügyminiszter-helyettesre hivatkozva azt írta, hogy Oroszország és Ukrajna "semmilyen formában" nem tárgyal, Kijev pedig "gyakorlatilag kilépett a tárgyalási folyamatból".

11:53
Pusztítás Luhanszki régióban - fotók

Az elmúlt 24 órában az ukrán rendőrség 36 támadást regisztráltak Luhanszki régióban. A jelentésük szerint sérültek és halottak is vannak, de további információt nem közöltek. 

11:23
Tovább támadják Donyeck régiót az oroszok

Az oroszok az elmúlt 24 órában 28-szor mértek csapást Donyeck régióra, amiben 52 épületet semmisült meg, tudatta az ukrán rendőrség. Egy ember meghalt és három gyerek megsérült a jelentésük szerint.

11:05
202 háború elől menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton kedden

Kedden 202, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 73-an töltötték a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán a honlapján

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitpontForrás: Nagy Boglárka

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben.

10:42
Közel 1000 ukrán katona megadta magát az Azovstal acélgyárban

Az orosz védelmi minisztérium szerint a mariupoli Azovstali acélműben rekedt közel 1000 ukrán katona megadta magát.

Az ukrán hadsereg és az Azov zászlóalj 694 harcosa adta fel magát az elmúlt 24 órában.

A minisztérium szerint összesen 959-en adták fel magukat az elmúlt napokban. Az acélműből távozókat orosz ellenőrzés alatt álló területre viszik.

Az ukrán hatóságok nem közöltek friss információkat arról, hány katona hagyta el ma az Azovstalt.

10:28
Oroszország szerint az ukrán erők óvodákat és iskolákat használnak laktanyáknak

Az Azov Zászlóalj óvodák és iskolák épületeit használta laktanyák felszerelésére, és az „Aidar" zászlóalj tagjai is olyan helyeken szerelnek fel lőállásokat, ami valós veszélyt jelent a civil lakosságra, állítja az orosz védelmi minisztérium, akik vizsgálatot is kértek az ügyben. Az orosz védelmi minisztérium azt is állítja, hogy a Dnyipropetrovszk régióban az ukrán erők a kórházakban a személyzetet és betegeket emberi pajzsként tartják fogva. Közleményük szerint a nyomozó bizottság rögzíti ezeket az információkat és vizsgálják az incidensek körülményeit.

Oroszország többször is tagadta, hogy civilek és civil infrastruktúra célpontjai lettek volna a háború során.

12