Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 84. napjáról.

09:37
Délután evakuációs vonat indul Pokrovszkból

Délután 16.30-kor evakuációs vonat indul Pokrovszkból Lvivbe. Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója szerint továbbra is az a cél, hogy az országon belül megpróbáljanak menekülési útvonalakat biztosítani az emberek számára.

09:00
Ennyi bombát hatástalanítottak tegnap az ukrán tűzszerészek

A legfrissebb napi jelentés szerint a tegnapi napon 685 robbanószerkezetet hatástalanítottak Ukrajnában a tűzszerészek az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat állítása szerint. Azt írják, a háború kitörése óta 110 593 robbanószerkezetet hatástalanítottak.

08:34
Ez történt a mariupoli katonákkal

Tegnap több mint 250 katonát szállítottak el a mariupoli Azovstal acélgyárból. A katonák öt busszal érkeztek az orosz kézen lévő Novoazovszk városába, ahol a sérültek orvosi ellátást kapnak, hét busszal pedig az oroszok által ellenőrzött Olenivka város újonnan megnyílt börtönébe mentek - írja a Sky New.

A Kreml közölte, hogy a foglyokkal a nemzetközi normák szerint fognak bánni. Ukrajna bejelentette, hogy fogolycserét akar.

08:07
Több mint kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából Magyarországra

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5181 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4047-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 327 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A tájékoztatás szerint az ukrajnai háború elől menekülve 297 ember, köztük 135 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:48
Britek által szállított rakéták bevetésen - videó

Ezek az első felvételek a britek által szállított Brimstone rakétákról, amiket az oroszok ellen vetnek be keleten. A videón két harckocsi kilövése látható.

07:31
Megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt Herszonban

Ukrajna déli parancsnoksága szerint május 17-én megsemmisítettek két orosz lőszerraktárt Herszon régióban, Pjatihatok és Sztyepanovka közelében - írja a Kyiv Independent.

06:54
Franciaország újabb fegyvereket küld Ukrajnába

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta ukrán kollégájának, hogy országa a következő napokban fokozza a fegyverszállítást Ukrajnába – áll az Élysée-palota közleményében. A Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során Macron azt mondta, Franciaország kész válaszolni Ukrajna további segítségkérésére.

05:45
Átállt az ukrán nemzetőrséghez az orosz kutya

Egy, az orosz hadsereg által hátrahagyott belga juhászkutya most az ukrán csapatokat segíti Mikolajiv régióban.

A Bucks nevű kutya kevesebb mint egy hónap alatt megtanulta az ukrán parancsokat, és most az ország nemzeti gárdájánál fog szolgálni.

05:33
Putyin a nyáron hirdetheti meg a mozgósítást

A Sky Newsnak nyilatkozó Michael Clarke védelmi elemző szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilvánvalóan nem akarja meghirdetni a mozgósítást, mert az kudarcnak tűnhet, de hacsak nem hozza létre a mozgósítás valamilyen formáját, egyszerűen nincs elég csapata, hogy túljusson a donbászi patthelyzeten.

Az elemző úgy látja, hogy a nyáron vagy kora ősszel jöhet el ez az állapot. "Oroszország annyival nagyobb, mint Ukrajna, hogy ha mozgósítja, be tudná indítani ezt a nagyon nem hatékony gőzhengert. Nem hatékony, régi és nagyon rosszul van irányítva, de nagy" - fogalmazott Michael Clarke.

05:13
Sokan nem jutnak gyógyszerhez

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai vezetője 226, az ukrán egészségügyi rendszer elleni támadás kivizsgálását kérte, amiben legalább 75 embert meghalt és 59 megsebesült. Hans Kluge azt mondta, hogy minden harmadik betegnek problémái vannak a gyógyszerekhez való hozzáféréssel, a konfliktusövezetben minden ötödiknek volt szüksége pszichológiai segítségre. A szexuális erőszakok száma is növekszik, és fennáll a kolerajárvány kockázata.

Lerombolt kórház a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában, 2022. március 26-ánForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
04:59
Állnak a tárgyalások

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 265 ukrán harcos adta meg magát az Azovstal üzemben, köztük 51 súlyosan sérült katona, akiket a kelet-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló területen lévő novoazovszki kórházakba szállítanak. Az nem derült ki azonnal, hogy hány ukrán katona maradt az üzemben.

Az orosz törvényhozók kedden azt a tervet terjesztették elő, hogy az Azov-ezred harcosait „náci bűnözőknek" nyilvánítsák, akik nem vehetnek részt semmilyen fogolycserében. Eközben az orosz főügyész hivatala arra kérte az ország Legfelsőbb Bíróságát, hogy nyilvánítsa az egységet "terrorista szervezetté", ezzel próbálva megakadályozni, hogy harcosait hagyományos hadifogolyként kezeljék.

Ukrajna és Oroszország is elismerte, hogy a béketárgyalások jelenleg szünetelnek, amiért egymást hibáztatják.

04:50
Nem tisztázott az Azovstalból kijutott ukrán katonák sorsa

Továbbra sem tisztázott a több száz ukrán katona sorsa, akik a mariupoli Azovstal acélműben megadták magukat, és akiket átszállították az oroszok által ellenőrzött területre. Ukrajna védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy fogolycsere keretében kicserélik őket, de egyes orosz tisztviselők kedden azt mondták, hogy bíróság elé állíthatják, és akár ki is végezhetik őket.

Az Azovstalból elszállított ukrán katonákkal teli buszok érkeznek az olenivkai börtönbeForrás: AFP/Sputnik/Alexey Kudenko

Kedd este hét ukrán katonákat szállító autóbusz hagyta el a kikötővárosban található Azovstal üzemet és érkezett meg Donyeckbe, az oroszok által ellenőrzött Olenivka város egykori börtöntelepére – jelentette a Reuters.

Oroszország tömeges meghódolásnak nevezte az Azovstal hadműveletét, az ukrán hadsereg szerint az acélgyárat védő katonák „elvégezték harci feladatukat", és most az életük megmentése a fő cél „Ukrajnának élve van szüksége az ukrán hősökre" – mondta az elnök, Volodimir Zelenszkij.

04:28
Rakétacsapások több régióban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: a Lviv, Szumi és Csernyihiv régiókat ért keddi rakétacsapások, a luhanszki régióban történt légicsapások az orosz hadsereg kísérletei voltak, hogy kompenzálják a keleti és déli fronton elszenvedett kudarcaikat. Az elnök a rakétatámadásokat is sikertelennek nevezte, mert szerinte az ország légvédelme egyre erősebb. Azt nem részletezte, hogy milyen arányban semlegesítették az orosz rakétákat, illetve a célba jutott eszközök hol és milyen pusztítást végeztek.

22