Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 85. napjáról.

04:51
Ez a tudósításunk véget ért

Közvetítésünket ITT FOLYTATJUK.

22:01
Korszerű fegyverrendszert vásárolt Fehéroroszország Moszkvától

Fehéroroszország két korszerű fegyverrendszert, rövid hatótávolságú Iszkander harcászati rakétákat és Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárolt Oroszországtól - jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben. 
Ilyen fegyverzettel már teljesen más hadseregről beszélünk - jelentette ki a fehérorosz elnök országa haderejéről a BelTa helyi hírügynökség jelentése szerint.

20:53
A NATO Reagáló Erőiből alakul Romániában NATO-harccsoport

A NATO romániai harccsoportját (Battle Group Forward Presence - BGFP) azoknak a többnemzetiségű szövetséges csapatoknak az átminősítésével alakítják meg május folyamán, amelyeket a Reagáló Erők részeként vezényeltek Romániába - közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium. A tárca felidézte: a bulgáriai, romániai, szlovákiai és magyarországi harccsoport létrehozásával a NATO védelmi és elrettentő képességét akarja közép- és hosszú távon erősíteni, miután Oroszország katonai konfliktust idézett elő Ukrajnában. Franciaország kezdeményezésére a romániai harccsoport gerincét a Romániába küldött nagyon magas készenlétű összhaderőnemi műveleti erejéhez (VJTF) tartozó francia zászlóalj fogja képezni, amelyhez rotációs alapon csatlakoznak majd belgiumi és holland csapatok.

20:17
Kínai külügyminiszter: A NATO, az EU és Oroszország átfogó párbeszédére van szükség

Kína felszólítja a NATO-t és az Európai Uniót, hogy kezdjen átfogó párbeszédet Oroszországgal - jelentette ki csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter a BRICS-országcsoport tagjainak videokonferencia formájában tartott találkozóján. Az Oroszország, India, Kína, Brazília, és Dél-afrikai Köztársaság gazdasági együttműködési szövetségének tanácskozásán elhangzottakról a kínai külügyminisztérium számolt be. Vang Ji figyelmeztetett, hogy az ukrajnai "krízis" komoly csapást mért a nemzetközi kereskedelem rendes működésére, az ellátási láncolatok stabilitására, s fenyegetést jelent a globális élelmiszer-ellátásra, valamint a pénzügyi és energetikai biztonságra. Reményét fejezte ki, hogy Moszkva és Kijev képesek lesznek felülkerekedni a nehézségeken, és folytatni tudják a béketárgyalásokat.

20:16
Ukrajna további támogatásáról tárgyalt Johnson és Zelenszkij

Az Ukrajnának nyújtandó további brit katonai támogatásról és a globális élelmiszer-ellátási biztonságról, ezen belül az ukrán exportútvonalak megnyitásának lehetőségéről tárgyalt csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

A Downing Street szóvivőjének beszámolója szerint a telefonos megbeszélésen Zelenszkij tájékoztatta Johnsont a Donyec-medence helyzetéről és arról a folytatódó küzdelemről, amelynek célja "Ukrajna teljes szuverén területének visszaszerzése", valamint a harcok térségében terjesztett orosz álinformációkkal szembeni fellépés. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Johnson kifejezésre juttatta "az ostromlott Mariupol bátor védői iránt érzett, nem halványuló csodálatát", egyben felszólította Oroszországot, hogy a hadifoglyokkal az őket megillető méltósággal és tisztelettel bánjon. A megbeszélésen a brit kormányfő felidézte, hogy London a minap 1,3 milliárd font (csaknem 600 milliárd forint) értékű újabb katonai segélycsomagot állított össze Ukrajna számára.

18:04
Magyarországi kardiológusok támogatták az ungvári orvosokat - videó

Humanitárius támogatást kaptak az ungvári orvosok a Magyar Kardiológusok Társaságától. Az ungvári TV21 beszámolója szerint a szállítmány egészségügyi felszerelést, gyógyszereket és fertőtlenítőszereket tartalmaz.

A Magyar Kardiológusok Társasága korábban a Kárpátaljai Megyei Kardiológiai Központot is támogatta, akkor két EKG-készüléket és 35 katéteres érhálót adományoztak a kollégáknak.

17:24
Erdogan továbbra is ellenzi a svéd és a finn NATO-csatlakozást

Svédország és Finnország szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan azonban változatlanul ellenzi a két észak-európai ország felvételét a katonai szövetségbe.

Erdogan a török ifjúság és sport nemzeti ünnepe alkalmából beszélgetett fiatalokkal. Elmondta, hogy már a szövetségeseknek is jelezték, hogy nemet fognak mondani a két ország NATO-csatlakozására. Hangsúlyozta, hogy nem terveznek eltérni az eddigi álláspontjuktól.

Recep Tayyip ErdoganForrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

Ezúttal is azzal vádolta a két skandináv országot, hogy nem csak pénzügyileg, de fegyverzettel is támogatják a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Törökország vétója könnyen megakaszthatja Stockholm és Helsinki – a legtöbb NATO-tagállam által szorgalmazott – felvételét, ugyanis az új tagok csatlakozását konszenzussal, mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia.

17:14
EP: Fehéroroszország is felelős az Ukrajna elleni orosz háborúért

Minden Oroszországgal szembeni szankciót Fehéroroszország esetében is alkalmazni kell, ugyanúgy viselnie kell a nemzetközi jogból eredő összes jogi következményt, mert szintén felelős az Ukrajna elleni orosz háborúért – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői csütörtökön.

A képviselők állásfoglalásukban elítélték a támogatást, amellyel Minszk lehetővé tette az orosz csapatok és fegyverek számára, hogy áthaladjanak Fehéroroszország területén, használják a légterét, tankoljanak és katonai lőszereket tároljanak ott. Hangsúlyozták továbbá, hogy átfogó vizsgálatot kell folytatni az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje által a fehérorosz nép ellen elkövetett bűncselekmények ügyében.

16:46
Szijjártó: Újabb migrációs hullámokkal fenyeget az ukrajnai háború nyomán fellépő élelmezési válság

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban kijelentette: újabb migrációs hullámokkal fenyeget az ukrajnai háború nyomán fellépő globális élelmezési válság, ezért a nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania a legnehezebb helyzetben lévő országoknak.

A tárcavezető a nap folyamán részt vesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) élelmezésbiztonsággal foglalkozó nyílt vitáján, amelynek kapcsán arról számolt be, hogy Magyarország vetőmagokkal segíti a kárpátaljai gazdálkodókat, kukoricából tíz tonnával, burgonyából öt tonnával, napraforgóból fél tonnával, így támogatva a helyi ellátást és az exportkapacitásokat.

Rámutatott: Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, s a fegyveres konfliktus nyomán jelentősen vissza fog esni kivitelük volumene, ami várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos, egyébként is komoly kihívásokkal küszködő országot.

Ez sajnos oda vezethet, hogy ezen országok némelyikében a szélsőséges ideológiák újra előretörnek, a terrorfenyegetettség súlyosabb lesz, ami pedig újabb migrációs hullámokkal fenyeget– mondta.

Szavai szerint így Magyarország számára az ukrajnai háború közvetlen és közvetett módon is biztonsági kockázatot jelent: egyrészt a harcok közelsége, másrészt az esetleges újabb bevándorlóáradatok miatt.

További részletek itt olvashatók.

16:02
Elfogták a háborús bűnökkel vádolt ukrán zászlóalj egykori parancsnokhelyettesét - videó

Egy rosztovi kerületi bíróság döntése alapján előzetes letartóztatásba helyezték Denis Murigát, az ukrán nacionalista Aidar zászlóalj egykori parancsnokhelyettesét. A férfi egy menekültáradatban megbújva próbált meg eljutni Oroszországba, de a hatóságok azonosították – adta hírül a RIA orosz hírügynökség.

Az orosz híradások szerint Muriga beismerte, hogy közreműködött a Luhanszki Népköztársaságban egy híd felrobbantásában, amikor több embert is megölték.

A több száz fős Aidar zászlóalj az Amnesty International szerint háborús bűnöket követett el Donbászban. 2015-ben hivatalosan feloszlatták, majd az ukrán hadsereg 24. különálló rohamzászlóaljává szervezték át.

15:34
Moszkva portugál diplomatákat utasít ki

Moszkva kiutasított csütörtökön öt portugál diplomatát, válaszul Lisszabon korábbi hasonló intézkedésére.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai portugál nagykövetet, akinél határozott tiltakozását fejezte ki a portugál hatóságok „provokatív” döntése miatt, amelyben a portugáliai orosz diplomáciai képviselet 10 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy ez a barátságtalan lépés negatív hatással lesz az kétoldalú kapcsolatokra.

Az öt kiutasított portugál külügyi alkalmazottnak 14 napon belül kell elhagynia Oroszországot. Az orosz diplomáciai tárca szerdán 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.

A minisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai lett nagykövetet is, akinél határozott tiltakozását fejezte ki rigai parlement „provokatív" döntése okán, amely egy 1994-es orosz-lett megállapodás felfüggesztésével megnyitotta az utat a szovjet emlékművek lebontása előtt. A tárca közölte, hogy a nemzetközi joggal összhangban az orosz fél fenntartja magának a jogot, hogy ellenintézkedéseket foganatosítson.

15:18
Az orosz külügyminisztérium feltételhez köti az ukrajnai tengeri kikötőkhöz való hozzáférést

Az RBC ukrajnai kiadása arról ír, hogy az orosz külügyminisztérium az ország elleni szankciók feloldásához köti az ukrajnai kikötők megnyitását, ami fontos lenne egyebek mellett a gabonaexport folytatása szempontjából.

Az ukrán elnöki hivatal álláspontja az, hogy „elegendő" lenne, ha az orosz erők kivonnák hajóikat a Fekete-tenger azon területéről, ahol a szállítóhajók közlekednek.

14:48
Újabb robbanások az oroszországi Belgorodban és környékén

Egyre gyakoribbak a robbanások az ukrán határtól 40 kilométernyire fekvő oroszországi Belgorodban, amelynek üzemanyagraktárát komoly ukrán támadás érte még április elején. A helyiek beszámolója szerint vasárnap is robbanásokra ébredtek, és eleinte nem tudták eldönteni, hogy az orosz fegyverek zaját hallják, amint azok ukrajnai célpontokat lőnek, vagy ukrán rakétáktól kell tartaniuk.

Lángol a Rosznyeft üzemanyagraktára Belgorodban, 2022. április 1-jénForrás: AFP/Handout

Belgorod és más határ menti orosz városok tisztségviselői az elmúlt hetekben többször beszámoltak az ukrán erők támadásairól. Ezen a héten legalább három támadásról adtak hírt, múlt héten pedig Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója arról beszélt, hogy a térség egyik kisvárosát ért csapás következtében egy orosz civil meghalt.

Ukrajna hivatalosan eddig nem ismerte el, hogy köze van az incidensekhez.

13:55
Zelenszkij hivatalvezetője: nem lesz tűzszünet, míg az orosz csapatokat ki nem vonják

Mihail Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője csütörtöki Twitter-posztjában azt írja: „ne ajánljanak” nekik tűzszünetet, mert az kizárt az orosz csapatok teljes kivonása nélkül. Amíg ezt Oroszország nem teszi meg, addig a „tárgyalások” megmaradnak a fegyverszállítás és a szankciók szintjén – fogalmazott.

13:23
Provokációtól tartanak az oroszok

Az Igor Konasenkov orosz vezérőrnagy által ismertetett csütörtöki hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán az orosz légierő hét harcálláspontot talált el, köztük az ukrán fegyveres erők 24. gépesített gyalogos dandárjáét Mikolajivkában és a 104. területvédelmi dandárjáét Konsztantyinivkában, továbbá 11 rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt és 26 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint egy Sz-300-as és egy Buk-M1-es légvédelmi zászlóaljat.

Az orosz védelmi miniszter szóvivője szerint a harcászati légierő csapásai következtében több mint 340 „nacionalista" életét vesztette, 62 katonai eszköz pedig üzemképtelenné vált. Az orosz légvédelem 15 drónt - köztük egy Bayraktar-TB2-est, és 12 Szmercs-rakétát lőtt le.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője szerda esti tájékoztatóján ukrán hadifoglyok vallomására hivatkozva azt állította, hogy az ukrán hadsereg információs és pszichológiai műveleti központja nyugati segítséggel újabb, a bucsai forgatókönyv szerinti provokációrakészül.

A tábornok szerint a donyecki régióban lévő Kosztyantyinivka városában orosz katonáknak öltözött, fehér karszalaggal ellátott fegyveresek ukrán civileket lőnek majd le kamerák előtt.

13:02
Videón az ukrán hadifoglyok fogva tartási körülményei

Az orosz hadsereg videót adott közre a „Donyecki Népköztársaság" egyik településén fogva tartott ukrán katonák körülményeiről. A felvételen a hadifoglyok is beszámolnak tapasztalataikról, egyebek mellett arról, hogy bőséges és jó minőségű ételt kapnak, tiszta ágyneműt, és ha szükséges, megfelelő orvosi ellátást.

A felvételen jól látható: zsúfolt helyiségben, emeletes ágyakon kaptak helyet a katonák. Volt, aki olvasott, volt, aki zenét hallgatott vagy csendben beszélgetett. „Eleinte nem tudtam, mire számíthatok, de ez végül jobb lett, mint amit vártam. Semmi baj, minden rendben van velünk. Mindenki együttérző, (...) senki sem sérteget bennünket, senki sem személyeskedik velünk semmilyen módon" – nyilatkozta egy ukrán hadifogoly hadnagy.

A felvétel hitelességét a háborús körülmények miatt természetesen nem lehet egyértelműen megerősíteni.

12:31
Az ukrán katonák több mint fele elhagyta az Azovsztalt

Az orosz védelmi minisztérium reggeli jelentése szerint hétfő óta mintegy 1730 harcos adta meg magát az Azovsztalból. Arról is tájékoztattak: a fekvőbeteg-ellátásra szorulókat a novoazovszki és más donyecki egészségügyi intézményekben látják el.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) eközben megkezdte az Azovsztalt elhagyó katonák nyilvántartásba vételét.

Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a TASZSZ híradása szerint arról számolt be, hogy az Azovsztalban „rekedt” ukrán katonák több mint fele hagyta el az üzemet, a Mariupolban harcoló ukránok többségét pedig elfogták az orosz erők.

11:56
Uniós biztos: a háborús bűncselekmények elkövetőit felelősségre kell vonni

Didier Reynders, az Európai Parlament plenáris ülésének az ukrajnai háborús bűnelkövetők elszámoltatásáról tartott vitáján hangsúlyozta: Oroszország indokolatlan háborúja nemzetközi jogot sért, és szembe megy az ENSZ nemzetközi szerződéseiben foglaltakkal.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az MTI-hez is eljuttatott írásbeli felszólalásában kijelentette: háborús bűncselekmények és a népirtás nem maradhat büntetlenül. Minden rendelkezésre álló eszközt igénybe kell venni, hogy fény derüljön a háborús bűntettekre, azokat teljes körűen kivizsgálják, és az elkövetőket felelősségre vonják.

"Támogatunk minden szankciós csomagot. Amit nem tudunk elfogadni, az az olaj- és gázembargó, hiszen az tönkretenné a magyar gazdaságot. Nagyobb kárt okozna nekünk, mint a büntetendő félnek. Nekünk a magyar emberek érdekeit kell mindenekelőtt szem előtt tartanunk" - tette hozzá Gál Kinga.

11:41
Kárpátalján fogták el az ukránok a csernobili atomerőmű vezérigazgató-helyettesét

Az ukrán állami nyomozóiroda friss közlése szerint egy, a titkosszolgálattal közösen kivitelezett akcióban még márciusban Kárpátalján elfogták és őrizetbe vették a csernobili atomerőmű vezérigazgató-helyettesét. Hazaárulással vádolják, mert – mint írják – hadiállapot idején elhagyta szolgálati helyét és rejtőzködött.

Azt is vizsgálják, hogy együttműködött-e az oroszokkal az atomerőmű elfoglalása idején.

10:56
Nem szállít több rakétakilövő rendszert az USA Ukrajnának

Nem szállít az USA többszörös rakétakilövő rendszereket Ukrajnának, mert attól tartanak, hogy azokkal orosz területen hajtanának végre csapásokat, ami a konfliktus kiterjesztését illetve elhúzódását vonhatja maga után - írta a Nexta a Politico értesüléseire hivatkozva

Később az ukrán dezinformáció elleni központra hivatkozva azt írták, az értesülés orosz fake news.

13