Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 85. napjáról.

10:44
Ledöntötték Alekszandr Nyevszkij nagyfejedelem szobrát Harkovban - videó

Alekszandr Nyevszkij vagy I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem orosz nemzeti hős szobrát ledöntötték Harkovban.

10:24
1730 azovstali harcos adta meg magát eddig

Az orosz védelmi minisztérium ma reggeli tájékoztatója szerint hétfő óta összesen 1730 harcos adta meg magát Azovstalból. Ebbe beletartozik további 771, akik az elmúlt 24 órában adták meg magukat, közülük 80-an megsebesültek. Az orosz védelmi minisztérium szerint a sebesülteket a novoazovszki és donyecki kórházakban látják el - írta a The Guardian.  

10:03
Egy ember meghalt, többen megsebesültek az orosz települést ért hajnali támadásban – fotók

Ukrán tüzérségi támadás érte az orosz Tetkinót az orosz-ukrán határnál ma hajnalban, a támadásban egy ember meghalt, többen megsebesültek. 

Az áldozat egy teherautó sofőrje volt, aki árut szállított egy szeszfőzdébe – közölte Roman Sztarovoj Kurszk régió kormányzója. Ő a második orosz civil halott, korábban május 11-én Belgorodban halt meg egy ember egy ukrán támadást követően

09:47
Kormányhivatal: 234 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton szerdán

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 234 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 47 ember töltötte a létesítményben - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

A mintegy 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

09:18
ORFK: Tegnap is csaknem tízezer ukrán menekülő érkezett

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5590 fő lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4269 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - áll az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök reggeli jelentésében.

A beléptetettek közül a rendőrség 329 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. május 18-án 215 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:11
Több mint 900 azovstali katona kerül orosz fogolytelepre

Kedd óta 959 azovstali ukrán katona adta meg magát - közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője. 

Marija Zaharova bejelentése szerint közülük 51-et sérüléseik miatt kezelnek, a többieket pedig a Donyecki terület orosz ellenőrzés alatt álló részén, Olenivka városában lévő egykori fogolytelepre szállították.

Sebesült ukrán katonákat szállítanak el az Azovstalból, május 16-ánForrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

Sorsuk továbbra is tisztázatlan, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy bűnözőként vagy hadifogolyként kezelik-e őket - írta a BBC.

08:40
Fekete-tengeri orosz parancsnoki állást ért találat, több tiszt meghalt

Az ukrán hadsereg jelentése szerint tüzérsége megsemmisítette egy Fekete tengeren állomásozó orosz tengerészdandár parancsnoki állását . A csapás következtében három tiszt meghalt, tizennégy katona megsebesült - írta a Nexta

Az ukrán hadsereg állítását független forrásból nem lehet ellenőrizni.

08:18
Orosz kommunikációs bázist semmisített meg az ukrán tüzérség - videó

Az ukrán tüzérség egy R-330Zh "Resident" orosz interferenciaállomást semmisített meg. Az állomás a rádió- és videojelek automatikus észlelésére, lehallgatására és elemzésére szolgált.

08:14
Ennyien haltak meg a donyecki Bakhmutot ért orosz légicsapásban

Ötre emelkedett a halálos áldozatok száma a települést ért május 17-i légicsapást követően, amikor találat ért egy lakóházat - írta a regionális ügyészség.

07:49
Három találat után is egyben maradt egy orosz tank Szeverodonyecknél – fotók

A jelenleg is zajló szeverodonyecki folyami csatában három találat érte az orosz T-72B típusú tankot, a tank ennek ellenére nem semmisült meg - írta a Nexta.

07:22
Több épületet eltaláltak Tetkinóban

Az ukrán erők csütörtök hajnalban egy orosz falut lőttek az orosz-ukrán határ közelében, legalább egy civil meghalt - közölte a regionális kormányzó. Bővebben itt írtunk erről.

06:51
Ukrajna támogatásáról tárgyalnak a G7 pénzügyminiszterei

A G7-ek pénzügyminiszterei csütörtökön találkoznak Németországban, abban a reményben, hogy sikerül kidolgozni a háború által sújtott ukrajnai gazdaság támogatásának tervét. Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a koenigswinteri találkozó előtt kijelentette, hogy az eddigi megállapodások „nem elégségesek".

Az Egyesült Államok 40 milliárd dolláros segélycsomag elfogadása előtt áll, Japán pedig csütörtök reggel közölte, hogy a Világbankkal összehangolva 600 millió dollárra duplázza az Ukrajnának nyújtott segélyt.

06:33
Csődöt jelent a Google orosz leányvállalata

A Google oroszországi leányvállalata csődöt jelent, miután a hatóságok lefoglalták a bankszámláját, ami lehetetlenné teszi a személyzet és a szállítók fizetését. Az ingyenes szolgáltatások, köztük a kereső és a YouTube azonban továbbra is működni fognak - közölte a cég szóvivője.

Az Alphabet Inc.-re hónapok óta nyomás nehezedett Oroszországban, amiért nem törölte a Moszkva által illegálisnak ítélt tartalmakat, és korlátozta a hozzáférést egyes orosz médiához a YouTube-on, de a Kreml eddig nem akadályozta meg a cég szolgáltatásaihoz való hozzáférést.

06:10
Boris Johnsontól várnak magyarázatot

Boris Johnson brit miniszterelnököt faggatták egy, az invernessi repülőtérről Moszkvába tartó privát charterjárattal kapcsolatban, amelyre egy nappal az orosz repülési tilalom életbe lépése után került sor.

Richard Thomson, az SNP parlamenti képviselője azt mondta: "A héten közzétett légiforgalmi irányítói átiratok felfedték, hogy annak ellenére, hogy értesültek a tervezett repülésről, az Egyesült Királyság kormánya nem kísérelték meg megakadályozni a gép felszállását.

„A miniszterelnök vállalja-e, hogy a lehető leghamarabb tájékoztatja a házat: ki utazott azon a járaton; miért nem kísérelte meg az Egyesült Királyság kormánya a gépet a földön tartani, annak ellenére, hogy előzetesen tájékoztatták a járatról, és mit tesz majd a miniszterelnök személyesen annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló szankciósértés?

05:55
Így robbantották fel az ukránok a stratégiai fontosságú hidat - videó

Autóba pakolt taposóaknákkal robbantottak fel egy Szeverodonyeck melletti hidat az ukrán erők, hogy lassítsák az orosz katonai gépezet haladását. 

05:40
A Világbank 30 milliárd dollárt ad

A Világbank 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére. 12 milliárd dollárt szánnak új projektekre, 18 milliárdot pedig a már jóváhagyott, de még nem folyósított élelmiszerekkel és táplálkozással kapcsolatos projektek finanszírozására. 

Képünk illusztrációForrás: --
05:32
ENSZ: Évekig is eltarthat a globális élelmiszerválság

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a háború okozta gabona- és műtrágyahiány, a klímaváltozás és a covid-járvány okozta ellátási problémák azzal fenyegetnek, hogy emberek tízmilliói kerülnek élelmiszer-ellátási bizonytalanságba, miközben a pénzügyi piacokon ismét erősen esnek a részvényárak az inflációtól és a világméretű recessziótól való félelemtől.

A globális élelmezésbiztonságról szóló New York-i ENSZ-ülésen azt mondta, hogy „alultápláltság, tömeges éhínség következhet be egy évekig tartó válságban", miközben ő és is mások sürgették Oroszországot, hogy engedje piacra kerülni az ukrán gabonaexportot.

Az invázió előtt Ukrajnát a világ kenyérkosarának tekintették, havonta 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált kikötőin keresztül – a bolygó búzájának 12%-át, kukoricájának 15%-át és napraforgóolajának felét adta. Mivel a kikötőket az orosz hadihajók elzárták a világtól, az utánpótlás csak zsúfolt szárazföldi útvonalakon közlekedhet, amelyek sokkal kevésbé hatékonyak.

05:13
Újabb orosz katonák állnak bíróság elé

Napokon belül két további meg nem nevezett orosz katona meghallgatása kezdődik el, akiket azzal vádolnak, hogy egy teherautóra szerelt 122 mm-es rakétavetővel lőttek lakóházakat és polgári épületek Harkov területén. Egy harmadik orosz katonát pedig nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolnak.

Az inváziót „különleges katonai műveletnek" nevező Oroszország tagadja, hogy katonái háborús bűnöket követtek volna el.

05:01
Elismerte tettét a háborús bűnnel vádolt orosz katona

Bűnösnek vallotta magát a 21 éves Vadim Sisimarin orosz harckocsiparancsnok, akit azzal vádoltak, hogy egy autó ablakából lelőtt egy 62 éves fegyvertelenül kerékpározó férfit február 28-án az északkeleti Szumi régióban lévő Csupakhivka faluban. Ő az első orosz katona, akit háborús bűncselekmény miatt állítottak bíróság elé Ukrajnában.

Az ügyet három bíró tárgyalja, akiknek egyhangú ítéletet kell hozniuk a gyanúsított elítéléséhez, még a bűnösség beismerése után is. A fiatal katona életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Vadim SisimarinForrás: AFP/Genya Savilov
04:52
Meghosszabbíthatják a hadiállapotot

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy aláírt egy rendeletet a hadiállapot 90 nappal történő meghosszabbításáról, hogy további idő álljon rendelkezésre az inváziós erők kiűzésére. A rendeletet a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

23