Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 86. napjáról.

20:01
Zelenszkij: Eltörtük az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

"Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós interjúban, hozzáfűzve: az oroszok "nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben".

A politikus azután beszélt erről, hogy legalább 2400 ukrán fegyveres megadta magát az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárosban, és fogságba került.

Kijev visszafoglalja Mariupolt - szögezte le Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna szerint visszatérnek az orosz invázió kezdete, február 24. előtti frontvonalakra, ami győzelmet jelent.

Ez azt jelenti, hogy nem hódítottak meg bennünket, és a hazánkat védjük - mondta.

Megjegyezte mindazonáltal, hogy ez nagyon nehéz lesz, és diplomáciai lépések is következnek.

06:33
Ez a közvetítésünk véget ért

Tudósításunkat ITT FOLYTATJUK.

21:43
Azovstal: ezt a gyárat foglalta el az orosz haderő

Az orosz Védelmi Minisztérium közlése szerint lezárult az Azovstal-acélgyár ostroma, miután a még kitartó ukrán védők is megadták magukat. A hatalmas területű üzemet a háborúban lényegében megsemmisült Mariupol városának utolsó nagy bástyájaként tartották számon. A déli kikötőváros elfoglalása kulcsfontosságú volt az orosz félnek, mivel annak révén szárazföldi folyosó nyílna a 2014-ben annektált Krím-félszigetre, valamint a Donbasz (Luhanszk és Donyeck megyék) területére. A várost már a háború korábbi szakaszaiban több súlyos támadással tették a földdel egyenlővé, ám az acélgyár ostroma jóval nehezebbnek bizonyult. Az üzem területe alatt bunkerek és alagutak sokasága segítette a védőket. Ennek azonban az orosz közlés szerint most vége.

"A gyár földalatti részei, ahol eddig fegyveresek húzták meg magukat, teljesen az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek" - áll az orosz közleményben. Hozzátették: a korábbi napokban összesen 2439-en adták meg magukat a gyárban maradtak közül, a mai pedig a védők utolsó, még ellenálló csoportja volt.

Az Azovstal-üzem az egyik legnagyobb acélgyár Európában, mintegy 10 négyzetkilométeren terül el. Rengeteg, a föld felszíne alatt vezető folyosó és különböző helységek találhatók a területén. Az ostrom kezdetekor több ezren rekedtek ott vagy döntöttek úgy, hogy nem hagyják el a gyárat.

21:19
Oroszország átvette az Azovstal acélgyár irányítását

Az orosz erők átvették a mariupoli Azovstal-gyár feletti irányítást, a még harcoló ukrán védők pedig megadták magukat, írja a Sky News az orosz Védelmi Minisztérium közleményére hivatkozva.

A miniszttérium szerint "a kohászati üzem teljes területét felszabadították", miután a még harcoló ukrán katonák utolsó csoportjai is megadták magukat. Az orosz közlés szerint ez 531 ember jelent.

A mariupoli acélgyár az orosz-ukrán háború egyik legjelentősebb hadszínterévé vált. Korábban rengeteg civil is a hatalmas üzem területén rekedt, evakuálásuk pedig csak rendkívül nehézkesen, több különböző alkalommal sikerült.

21:00
A Pentagon szerint Oroszország nem vetett be lézerfegyvereket

Oroszország nem alkalmazott lézerfegyvereket Ukrajnában, közölte a Pentagon szóvivője a Reuters szerint. 

"Nem találtuk semmilyen jelét lézerek, pontosabban lézerfegyverek használatának Ukrajnában. Semmi sem erősíti meg ezt" - jelezte John Kirby a Pentagon közleményében.

Oroszország nemrégiben azt állította, hogy olyan lézer alapú technológiával rendelkezik, amivel könnyedén megsemmisíti az ellenséges drónokat. Amerikai hadügyi illetékesek már akkor vitatták, mondván, Oroszország korábban sosem alkalmazott ilyen technológiát.

20:01
Eltörölnék Oroszországban a szerződéses katonák felső életkori határát

A kormányzó Egységes Oroszország párt két tagja törvénjavaslattal állt elő, mellyel eltörölnék a hadsereggel szerződéses kapcsolatot létesítő katonák felső életkori hatáárát.

A törvényjavaslatot azzal indokolták a benyújtók, hogy egyes fegyverek és haditechnikai eszközök hatékony üzemeltetéséhez jelentős tapasztalatra van szükség. Ezt pedig csak 40-45 éves korukra érik el a katonák.

Az orosz Védelmi Minisztérium május 12-i képén egy T-72-es tank - a törvényjavaslat szerint a 40 év feletti korosztály tagjainak már kellő tapasztalata lehet a haditechnika kezelésébenForrás: AFP

Jelenleg az orosz állampolgároknak 18-40 éves kor között, a külföldieknek 18-30 éves között kell lenniük, amikor első alkalommal szerződést kötnek a hadsereggel.

Az indoklás azt is tartalmazza, hogy a törvény elfogadásával könnyebbé válna a polgáti foglalkozásúak - mérnökök, orvosok, más szakemberek - toborzása a hadsereg számára.

Brit hírszerzői kommentárok szerint Oroszország a február 24-én megindított ukrajnaiu inváziójában szárazföldi erőinek - mintegy 150 ezer ember - nagyjából 80 százalékát már bevetette. Egyes becslések szerint az orosz emberveszteségek akár ennek harmadát is elérhetik.

17:23
Rakétatámadás érte Lozova városát Harkovban - videó

Legkevesebb heten megsérültek abban a rakétatámadásban, melyet az orosz erők Lozova városa ellen indítottak délután a harkovi régióban.

A Twitteren is megjelent egy videó a támadásról, melyben azt látni, hogy robbanásokat követően vastag füstoszlopok emelkednek a magasba. A támadórakéta egy épületet talált el, az információk szerint a város kulturális központját.

15:46
Putyin: Megnőtt az Oroszország elleni kibertámadások száma

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy megnőtt a külföldi „állami struktúrák" által Oroszország ellen elkövetett kibertámadások száma. Az orosz elnök hozzátette:Moszkvának meg kell erősítenie kibervédelmét, mégpedig azon a módon is, hogy csökkenti a külföldi szoftverek és hardverek használata jelentette kockázatot.

„Szándékos kísérletek folynak azért, hogy megbénítsák Oroszország kritikus informatikai infrastruktúrájának internetes erőforrásait" – idézi a Reuters Putyin szavait.

15:31
Finnország és Svédország egyidejűleg nyújtaná be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnországnak és Svédországnak is az a szándéka, hogy egyidejűleg nyújthassák be a NATO-hoz  való csatlakozási kérelmüket. Ez újabb markáns jele annak, hogy változás állt be a két skandináv ország hosszú ideje fenntartott semlegességi politikájában a február 24-én kitört orosz-ukrán háborút követően.

14:39
A legfrissebb hadmozdulatok

A brit Védelmi Minisztérium Twitter-oldalán közétette az orosz-ukrán háború állását és legfrissebb hadmozdulatait bemutató térképét.

14:12
Törzset állított fel Moszkva az ukrajnai megszállt területek helyreállítására

Külön törzset állított fel az orosz kormány a megszállt ukrán területek helyreállítására - jelentette be Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában.

Közölte, hogy a törzs, amelyben minden érdekelt szerv helyet kapott, már jóváhagyta a harci cselekmények miatt károsodott infrastruktúra helyreállításának ütemtervét, és hogy orosz szakértők a terepen mérik fel, milyen feladatokat kell elvégezni.

Megépítjük, helyreállítjuk az összes elpusztult utat és lakást. A második intézkedéscsomag a gazdaság helyreállítását célozza. Intézkedések egész sorát készítettük elő annak érdekében, hogy a gazdaságot a lehető leggyorsabban újra beindíthassuk, és ezáltal a pénzügyi rendszert is helyreállíthassuk - mondta a miniszter.

A miniszterelnök-helyettes szerint az orosz kormány számára prioritás, hogy az orosz csapatok által elfoglalt ukrajnai régiókban a gazdasági élet visszatérjen a rendes kerékvágásba.

Husznullin május 8-án felkereste Mariupolt, Volnovahát, Luhanszkot, valamint a Donyec-medence több más, az orosz és a szakadár erők által "felszabadított" városát.

Május 17-én és 18-án a miniszterelnök-helyettes Herszon és Zaporizzsja megyében járt, felkereste Herszon és Melitopol várost.

A Kommerszant című lap idézte Husznullin, aki a második látogatás alatt azt hangoztatta, hogy Oroszország "maximálisan beindítja a régiók gazdaságát", hogy azok "méltó helyet foglaljanak el az oroszországi családban".

Azt is elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű Oroszországnak termel majd, de fizetség ellenében Ukrajnának kész lesz áramot szállítani, és hogy az orosz ellenőrzés alatt álló területek lakói májustól rubelben kapják a fizetéseket és nyugdíjakat.

13:55
Oroszország szombattól nem szállít több gázt Finnországba

Oroszország arról tájékoztatta Finnországot, hogy szombat reggeltől leállítja a földgázszállítást az országba - közölte a Gasum finn állami gáznagykereskedő

A vállalat megtagadta, hogy rubelben fizessen az orosz Gazprom Exportnak, ahogyan azt Moszkva kérte az európai országoktól - írja a Sky News

13:36
12 új katonai egységet és alegységet hoznak létre Nyugat-Oroszországban az év végéig

Tizenkét új katonai egységet és alegységet hoznak létre Nyugat-Oroszországban az év végéig - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa vezetett tárca vezetői kollégiumának pénteki tanácskozásán.

Sojgu szerint a nyugati stratégiai irányban egyre nagyobb a katonai fenyegetés.

Kiemelte, hogy amerikai hadászati légierő tevékenységének intenzitása a 15-szörösére nőtt Európában, és hogy az amerikai hajók rendszeresen behatoltak a Balti-tengerre.

Intézkedéseket hozunk ennek megfelelő ellensúlyozására. Ilyen körülmények között aktívan javítjuk a csapatok harci összetételét. Az év végéig 12 katonai egységet és alegységet alakítunk ki a nyugati katonai körzetben - mondta a miniszter.

13:03
Ukrajna feladta Maripolt

Ukrajna felszólította Mariupol utolsó védőit a megadásra, hogy megmentsék az életüket - írja a Sky News

Az Azovstal-gyárat védő Azov-ezred szerint súlyosan sérült katonákat és civileket evakuáltak a létesítményből, továbbá folyik a halott katonák holttesteinek elszállítása is.

Az ezred közlése szerint parancsot kaptak a város feladására, a további ellenállás beszüntetésére.

Oroszország szerint az elmúlt napokban már közel kétezer ukrán katona adta meg magát.

Korábban az Azovstal-gyárat védő ukrán katonák megadják magukat az orosz egységeknek.Forrás: Origo
12:32
Négyszer érte rakétacsapás az elmúlt napon Bahmutot

Pavlo Kyrylenko, az ukrajnai donyecki terület kormányzója szerint Bahmut városát folyamatos rakéta és lécsapások érik. Az elmúlt napon például négyszer támadták rakétával az oroszok a települést.

Kyrylenko szerint a polgári infrastruktúrában jelentős károk keletkeztek.

12:02
Eddig kétezren adták meg magukat Mariupolban

Majdnem kétezer, eddig a mariupoli Azovstal-gyárat védő ukrán katona adta eddig meg magát Oroszország szerint - írja a TASZSZ orosz hírügynökség az ország védelmi miniszterére hivatkozva

Tegnap Oroszország állítása szerint már az üzemben tartózkodó katonák fele letette a fegyvert, ma reggel a brit Védelmi Minisztérium 1700 főre becsülte azokat, akik beszüntették a harcot.

A gyár területén továbbra is maradtak még ukrán katonák.

Eddig körülbelül kétezer, korábban az Azovstal-gyárat védő ukrán katona adta meg magát.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein
11:30
Fel nem robbant bombák és romok Ukrajna utcáin
Ukrán katonák a bombázás után Bakhmutban.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

A teljes galériát ide kattintva nézheti meg.

11:02
Változhat a katonai szolgálatra vonatkozó korhatár Oroszországban

Oroszország módosíthatja a katonai szolgálatra vonatkozó eddigi korhatárt.

Az orosz parlament alsóháza a honlapján közzétette azt a törvénymódosítási javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a 40 év feletti oroszok és a 30 év feletti külföldiek is jelentkezhessenek a hadseregbe, szerződéses állományba - írja a Sky News

A Reuters jelentése szerint az Állami Duma honlapján azt írják, hogy: "A nagy pontosságú fegyverek használatához, és a katonai felszerelések működtetéséhez magasan képzett szakemberekre van szükség"

10:31
Mintegy 250 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton csütörtökön

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 240 menekülőnek segítettek. Az éjszakát 104 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - írták.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a hazánkban maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

Az Ukrajnából érkezett menekülteket kísérik a pihenőhelyre a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontban.Forrás: MTI/Máthé Zoltán
10:10
Továbbra is heves harcok folynak Kelet-Ukrajnában

Az orosz hadsereg folytatja offenzíváját a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai városok, Liszicsanszk és Szeverodonyeck körül - közölték ukrán források

Az ukránok szerint az elmúlt időszakban 14 orosz támadást vertek vissza a térségben, és többek között nyolc orosz harckocsit semmisítettek meg.

Ukrajna szerint az egész Donbasz régióban heves harcok folynak, állításuk szerint Oroszország továbbra is sok civil célpontot támad - írja a BBC

12