Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 87. napjáról.

06:43
Ez a közvetítésük véget ért

Tudósításunkat ITT FOLYTATJUK.

22:31
Újabb fogolycsere jöhet

Egy orosz parlamenti képviselő szerint Moszkva fontolóra veszi ukrán foglyok cseréjét egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közeli oligarchára.

Moszkva tanulmányozni fogja az Azov ukrán ezred fogságba esett harcosainak kicserélését Viktor Medvedcsukra - közölte szombaton Donyeckben Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

A "Putyin komájaként" emlegetett politikust és üzletembert április közepén vették őrizetbe; a 67 éves férfi február 24., az orosz invázió kezdete óta szökésben volt. Medvedcsuk előtte, 2021 májusa óta házi őrizetben volt, miután hazaárulás vádjával perbe fogták.

Pénteken az orosz hadsereg bejelentette, hogy az Azovsztal acélüzem földalatti létesítményeiben rejtőzködő ukrán fegyveresek, Mariupol utolsó védői megadták magukat.

19:32
Molotov-koktélt dobtak egy orosz toborzóirodára

Május 21-én este tűz ütött ki egy toborzóiroda épületében Igra községben, egy helyiség kiégett.

Az elsődleges vizsgálatok szerint valószínűleg gyújtogatás történt, egy Molotov-koktélt dobtak az irodára, az okozta a tüzet - írja a Meduza.io

Az orosz-ukrán háború kezdete óta a mostani a 13. támadás orosz katonai sorozóirodák ellen.

18:28
Az Egyesült Államokban már a török NATO-kizárásról beszélnek

Törökország elutasítja Finnország és Svédország NATO-tagságra irányuló kérelmének jóváhagyását, ami komoly vitát váltott ki a szövetségen belül. Törökország az egyetlen ország, amely ellenzi a NATO-tagországok számának növelését. Az Egyesült Államokban még arról is beszélni kezdtek, hogy Ankarát ki kellene zárni a szervezetből, hogy a törökök ne akadályozzák a NATO terjeszkedését.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

17:56
Erdogan telefonon tárgyalt svéd és finn vezetőkkel a NATO-csatlakozásukról

Telefonon tárgyalt Svédország és Finnország vezetőivel szombaton a két ország NATO-csatlakozását ellenző Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megvitatta velük a "terrorszervezetekkel" kapcsolatos aggodalmait.

Erdogan szerdán a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Erdogan szombaton közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel: Ankara "azt várja, hogy Svédország hozzon konkrét és komoly intézkedéseket annak bizonyítására, hogy osztja Törökországnak a PKK terrorszervezettel, valamit annak szíriai és iraki szövetségeseivel kapcsolatos aggodalmait" - tájékoztatott közleményében a török elnöki hivatal.

Az elnök hozzátette, hogy a szíriai török invázió után Törökország ellen 2019-ben elrendelt fegyverexport-embargót is fel kell oldani.

Andersson kijelentette: nagyra értékelte a telefonhívást, és Svédország a kétoldalú kapcsolatok erősödését reméli Törökországgal.

"Hangsúlyoztam, hogy Svédország üdvözli azt a lehetőséget, hogy együttműködhet a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és kiemeltem, hogy Svédország egyértelműen támogatja a terrorizmus elleni harcot" - olvasható a svéd kormányfő közleményében.

Sauli Niinistö finn államfővel folytatott telefonbeszélgetésében Erdogan hangsúlyozta, hogy ha egy NATO-szövetségest egy terrorszervezet részéről fenyegető veszéllyel szemben nem lépnek fel, az ellentétes a szövetség szellemével - közölte Ankara.

Niinistö közölte: "nyílt és közvetlen" tárgyalást folytatott Erdogannal és egyetértett a szoros párbeszéd folytatásában.

Stockholm és Helsinki hétfőn nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

16:55
Videón az Azovstal alatti katakombák

Az Izvesztija haditudósítója, Roman Polshakov ment először az oroszok által elfoglalt Azovstal acélmű területére, valamint az üzem alatti bunkerekbe.

A teljes cikk videókkal ITT olvasható.

14:19
Putyin megtiltotta Bidennek és közel 1000 amerikainak, hogy belépjen Oroszországba

Oroszország megtiltotta 963 amerikainak, köztük Joe Biden amerikai elnöknek, hogy belépjen az országba. A döntésre azután került sor, hogy Biden aláírt egy Ukrajnának szánt 40 milliárd dolláros segélyről szóló törvényjavaslatot.

A Reuters szerint az utazási tilalom Bidenen kívül érinti még Antony Blinken külügyminisztert és a William Burns CIA-főnököt is.

A múlt hónapban az orosz külügyminisztérium megtiltotta Boris Johnson, Liz Truss, Ben Wallace és további 10 brit kormánytag belépését az országba.

13:32
40 milliárd dolláros segélyt ígér az Egyesült Államok Ukrajnának

Joe Biden amerikai elnök aláírt egy törvényjavaslatot, mellyel 40 milliárd dollár azonnali segélyt hagyott jóvá Ukrajnának. A segély fele az ukrán hadseregé – írja a Sky News.

12:41
Csehország Ukrajna 4-5 legnagyobb hadianyag-szállítója közé tartozik

Ezt mondta Tomás Kopecky, a cseh védelmi miniszter helyettese a CTK hírügynökség által szombaton közölt beszélgetésben.

Az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnába sok milliárd korona értékben küldött Csehország fegyvereket és hadianyagot

- mutatott rá Tomás Kopecky, de pontos adatot nem kívánt mondani.

A cseh kormány már az első hetekben több mint hárommilliárd korona értékben hagyott jóvá katonai segítséget, és a lakossági gyűjtésből további több mint egymilliárd korona jött össze. Más forrásokból ennek a többszörösét küldte eddig Csehország Ukrajnába - fejtette ki a miniszterhelyettes szintén konkrétumok nélkül.

Tomás Kopecky azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött hadianyagban szinte az összes fegyvernem és hadianyag megtalálható, a gránátvetőktől kezdve a nehézfegyverekig.

12:16
Közel 200 menekültnek segítettek a humanitárius tranzitponton pénteken

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton pénteken 198 menekülőnek segítettek, az éjszakát 80 ember töltötte a létesítményben - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala szombaton az MTI-t.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - áll a közleményben.

11:33
Menekülteket fogad be a brit királyi család

A Daily Express jelentése szerint Ukrajnából érkezett menekülteket szállásol el a királyi család.

Az Egyesült Királyságba eddig mintegy 53 800 ukrán menekült érkezett. A Buckingham-palota szóvivője azt mondta, számos módon segítenek, de több információt nem adnak.

11:03
Nyugati fegyverszállítmányt semmisítettek meg az orosz erők

Oroszország azt állítja, hogy megsemmisítettek egy Nyugatról érkező fegyverszállítmányt Ukrajna Zsitomir régiójában – írja az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva a Sky News.

10:01
Továbbra is heves harcok folynak Donbasz keleti régiójában

Folytatódnak a Donbasz elleni támadási kísérletek. Teljesen tönkretették Rubizsnét, Volnovakhát, csakúgy, mint Mariupolt – mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szerint az oroszok ugyanezt próbálják megtenni Szeverodonyeckkel és sok más várossal

A keleti Szeverodonyeck városban 12 ember meghalt, és további 40 ember megsérült egy orosz lövöldözésben.

09:26
Oroszország győzelmet hirdetett Mariupolban

Az Azovstal acélmű és Mariupol város teljes "felszabadításáról" tett jelentést Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, hadseregtábornok Vlagyimir Putyin elnöknek

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy hétfőn az acélműben bekerített ukrán fegyveresek utolsó, 531 fős csoportja is megadta magát.

Forrás: AFP/Stringer

„Az Azov (alakulat) nácijainak úgynevezett parancsnokát a mariupoli lakosok gyűlölete és a városlakók azon vágya miatt, hogy számos atrocitása miatt leszámoljanak vele, egy speciális páncélozott járművön szállították el az üzem területéről” - közölte a tábornok.

Konasenkov szerint az üzem föld alatti létesítményei, ahol a fegyveresek rejtőzködtek, teljes egészében az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá kerültek.

Összesítse szerint az Azov és az ukrán fegyveres erők 2439 katonája tette le a fegyvert az Azovstalban május 16. óta".

Az ukrán csapatok orosz fogságba kerültek, és egy részüket egy volt büntetőtelepre vitték, mások állítólag kórházba kerültek. Az oroszok azt mondták, az acélgyár néhány védőjét háborús bűnök miatt bíróság elé állítják, „náciknak" és bűnözőknek bélyegezve őket.

Oroszország azért akarta elfoglalni Mariupolt, hogy egy szárazföldi folyosót hozzon létre Oroszország és a Krím-félsziget között.

09:03
Orosz veszteségek

Az ukrán hadműveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Oroszország az elmúlt 24 órában legalább 36 katonát, három T-72-es tankot, egy Grad rakétavetőt és számos járművet veszített Ukrajna déli frontvonalain.

08:51
Gerhard Schröder lemondott a Rosznyefty igazgatósági elnökségéről

A Financial Times arról számolt be, hogy Gerhard Schröder, volt német kancellár lemondott a Rosznyefty, az állami tulajdonú orosz olajóriás igazgatótanácsának elnöki posztjáról, miután hetekig tartó viták folytak amiatt, hogy az ukrajnai invázió kapcsán nem volt hajlandó elhatárolódni a Kremltől.

Matthias Warnig, volt keletnémet titkosszolgálati tiszt, Putyin közeli barátja, aki évek óta Oroszországnak dolgozott, szintén a héten távozott az igazgatóságból.

A német parlament a héten vonta meg a közpénzt Schrödertől, az egykori kormányfői tisztségéhez kapcsolódó berlini iroda és stáb fenntartására. A volt kancellár a mintegy 8300 eurós (3 millió forint) nyugdíját megtarthatja, és továbbra is gondoskodik a védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal.

Vlagyimir Putyin és Gerhard SchröderForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peer Grimm
08:37
Bosznia nem csatlakozik a szankciókhoz

Milorad Dodik boszniai szerb nacionalista vezető azt mondta Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy Boszniának meg kell őriznie semlegességét, és nem csatlakozik az Oroszországgal szembeni EU-szankciókhoz az Ukrajna elleni invázió miatt.

„Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy Bosznia semleges maradjon. Olyan körülmények között, amelyek között létezünk, problémát jelentene számunkra bármilyen szankció kiszabása, vagy uniós vagy globális szankciókhoz való csatlakozás" – mondta Dodik a Michellel és Sefik Dzaferoviccsal, a bosnyák elnökség elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

08:13
Leállt az orosz gázszállítás Finnországba

Oroszország leállította szombaton reggel a gázszállítást Finnországba a két fél közötti pénzügyi vita miatt - közölte a Gasgrid finn állami gázhálózat-fenntartó vállalat. A fejlemény várható volt a Gasum finn gázszolgáltató előző napi közlése alapján. A pénzügyi vita lényege, hogy a Gazprom orosz állami gázipari vállalat rubelben követeli a számlakiegyenlítést.

A Gasum igazgatója kijelentette pénteken, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket.

A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett.

07:38
Oroszország túlzó számot adhatott meg

A Háborúkutató Intézet szerint Oroszország valószínűleg túlbecsüli az Azovstalból evakuált ukrán katonák számát. Az amerikai agytröszt úgy látja: Oroszország felfújhatja a számokat, vagy azért, hogy maximalizálja az orosz hadifoglyok számát a következő csere alkalmával, vagy hogy elkerülje azt a kínos helyzetet, amikor beismeri, hogy hónapokig tartó ostromot vállalt csupán több száz ukrán ellen.

Orosz jelentések szerint az Azovstal acélműből közel 3000 fegyveres adta meg magát.

Az Orosz Védelmi Minisztérium által kiadott képen az Azovstalból távozó utolsó ukrán fegyvereseket vizsgálják át az orosz katonákForrás: AFP/Sputnik
07:27
Kanada további 195 millió dollárt kölcsönöz Ukrajnának

Chrystia Freeland, Kanada miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere 195 millió dolláros további kölcsönt jelentett be Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajnának vezetett számláján keresztül. A korábbi pénzügyi támogatással együtt ez a kölcsön Kanada Ukrajnával szembeni pénzügyi kötelezettségvállalását idén 1,5 milliárd dollárra növeli.

12