Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 87. napjáról.

07:06
A Moody's leminősítette Ukrajnát

A Moody's pénteken három hónapon belül másodszor csökkentette Ukrajna adósságbesorolását, és negatívra csökkentette a kilátásokat, mivel egyre nagyobb a kockázata, hogy az orosz invázió hatással lesz az ország adósságfenntarthatóságára.

Annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség jelentős pénzügyi támogatást nyújtott az azonnali szükségletek kielégítésére, az államadósság jelentős növekedése középtávon valószínűleg fenntarthatatlannak bizonyul, és gátolhatja a hivatalos finanszírozáshoz való további hozzáférést - véli a Moody's.

07:01
Heves harcok Szeverodonyecknél

Heves harcokról számoltak be az ukrán Szeverodonyeck város körül, miközben az orosz erők ismét támadásba lendülnek, hogy bekerítsék az ukrán védőket. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a keleti Luhanszk és Donyeck tartományok – közös nevén Donbász – „pokollá" változnak, és figyelmeztetett, hogy az általa „a háború végső szakaszának" nevezett ütközet a legvéresebb lesz.

06:52
Kaszparov és Hodorkovszkij is felkerült a külföldi ügynökök listájára

Garri Kaszparov sakknagymester és Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás is felkerült a "külföldi ügynökként" fellépő személyek listájára Oroszországban - közölte a Kreml igazságügyi minisztériuma. Kaszparov és Hodorkovszkij egyaránt kiemelkedő kritikusai az orosz kormánynak és Vlagyimir Putyinnak.  

Mihail HodorkovszkijForrás: AFP/Patrick T. Fallon

Hodorkovszkij korábban azt mondta, hogy a közéleti szereplők "álljanak a mikrofonhoz, és mondják ki, hogy Putyin háborús bűnös". Kaszparov egyenesen puccsról beszélt: "Katonai vereség Ukrajnában, társadalmi-gazdasági lázadás, és akkor meglesznek a megfelelő feltételek a palotapuccshoz."

Garri KaszparovForrás: AFP/Carlos Costa
06:42
Brit külügyminiszter: Moldovát NATO-képessé kell tenni

A brit külügyminiszter szerint Moldovának "a NATO-szabványnak megfelelő felszerelést kell kapnia", hogy megvédje magát egy esetleges orosz agressziótól. Liz Truss a The Telegraphnak adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szövetségeseivel tárgyal a kilátásokról, mivel Vlagyimir Putyin "világos ambíciója egy nagyobb Oroszország létrehozása".

Azt mondta, a cél annak biztosítása, hogy Ukrajna tartósan meg tudja védeni magát, de ez más sebezhető államokra is vonatkozik, például Moldovára, amely nem tagja a NATO-nak.

06:33
Anyagilag is felelősségre kell vonni Oroszországot

Zelenszkij elnök szerint el kell érni, hogy Oroszország kompenzálja mindazt, amit Ukrajnában elpusztított. Az orosz pénznek kárpótlásként kell eljutnia minden érintetthez, családhoz, vállalkozáshoz.

"Sürgetjük partnerországainkat, hogy jogilag ismerjék el, hogy Oroszországnak anyagi felelősséget kell vállalnia az általa elkövetett bűncselekményekért. A gonosznak megtorlást kell kapnia, és tudnia kell, hogy megbüntetik" - fogalmazott Zelenszkij, aki multilaterális megállapodást javasol, amelyen keresztül mindenki, aki kárt szenvedett, kártérítést kaphat a veszteségeiért.

"Egy ilyen megállapodás értelmében a partnerországok joghatósága alá tartozó orosz pénzeszközöket és vagyonokat le kell foglalni vagy be kell zárni, majd el kell kobozni, és egy speciálisan létrehozott alapba kell irányítani, amelyből az orosz agresszió minden áldozata megfelelő kártérítést kaphat. Az igazságos lenne. És Oroszország érezni fogja minden rakéta, minden bomba, minden lövedék valódi súlyát, amit ránk lőtt" - mondta az ukrán elnök.

06:10
Több mint 10 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2022. május 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 6671, a román-magyar határszakaszon 4028 belépő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A rendőrség 312 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől május 20-án 465 ember, köztük 155 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

22